Kedi sosyalleşmesi nedir? Kedinin sosyalleşmesi nasıl sağlanır? Ve kediler hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun cevabı bu yazıda.
Kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınız, yaşam alanınızın her yerine rahatça girebilen canlılardır. Sahiplendiğiniz kedinin diğer hayvanlara, küçük çocuklara veya bitkilere bir zarar vermemesi için sosyalleştirmeniz gerekir. Bu eğitim, kedinin özgüvenini kazanmasına, ev içi ortama uyum sağlamasına, etrafındaki diğer canlılarla rahat iletişim kurabilmesine ve bakımının daha kolay olmasına büyük ölçüde olanak sağlar. İlk 9 haftalık zaman diliminde kedinin sosyal çevre ile uyum göstermesi ve kendi kimliğini belirlerken daha dışa dönük tavırlar sunuyor olması yapacak olduğunuz sosyalleştirme işlemlerini hızlandıracaktır. Özellikle belirtmek gerekir ki kedinin evde tek başına siz işten çıkana kadar kalıyor olması, onu agresif bir tutuma ve saldırganlık içeren davranışlar sergilemeye yönlendirir. Mecburi olarak onu günün büyük bir kısmında yalnız bırakmanız gerekiyorsa, sahiplenme sürecinde arkadaşlık edeceği hatta gerekirse çift olabileceği bir kedi bulmanız o kötü tutumları sergilememesini sağlar.
Kediye verdiğiniz ilgi ne kadar fazla ise, size adapte olması ve zararsız, tatlı ve sevilen bir hayvan olma sürecini o kadar hızlandırır. Ama bu sosyallik olgusunu oluşturmak, kediye bir şeyleri alıştırmak uzun bir süreç alır. Sağlıklı bir iletişim geliştirebilmek için günde en az 15 dakika kedinizle ilgilenmeniz gereklidir. Bu kısacık zaman dilimlerinde bile, sevimli dostunuz size güven duyacak ve bir nebze kendisini rahatlatmış olacaktır. Sosyalleştirmek genel olarak 2 adımda tamamlanır. Rotasyon ve gün içi hareket alışkanlıkları…
Yemek kabının yerinden, mutfak masasına konulan diğer nesneleri ellememesi gerekliliğine kadar tüm gün içi hareket sürecini alıştırmalar konusunda inceleyebiliriz. Bu aşamada ilk olarak öğrenmesi gereken şey, tuvaletini nereye yapacağı konusudur. Ev içinde onunla ilgilenerek, tıpkı çocuğunuzu yetiştirirmiş gibi zamanla bütün alışkanlıklarına yön verebilirsiniz. Rotasyon ise kedinizin dışarıda geçirdiği zaman dilimleri içerisinde evinizin konumunu saptamasını sağlar. Rotasyon eğitimi sayesinde, ne kadar uzağa giderse gitsin kedinizi bir yuvası olduğuna alıştırırsınız ve bu nedenle kaybolması gibi bir durumla karşı karşıya kalmazsınız.
Adım Adım Kedi Sosyalleştirme Rehberi
Bir kedinin uysal bir varlık olabilmesinin altında yatan en büyük neden, sahibinin yanında kendisini güvende hissediyor olmasıdır. Bunu sağlamanızın en kolay yolu da mümkün olduğu kadar kedinizle vakit geçiriyor olmanızdır. Uzmanlar, kendisini yalnız hisseden kedilerin mutlu kedilere oranla ısırma ve tırmalama gibi tehlikeli hareketleri daha fazla yaptıklarını belirtiyorlar. Onunla ilgilenme sürecinizde, mümkün olduğu kadar ona nazik davranmalı, kendisini güvende hissetmesini sağlamalısınız.
Kediler, sevilmeye bayılırlar. Ona dokunmaktan korkmamalı ve güven kazanma seanslarının tümünde, kedinize kısık, sakinleştiren, dinlendiren bir sesle hitap etmelisiniz. Dokunmalarınız sırasında ısırma ya da tırmalama gibi faaliyetlerde bulunacak olursa, hafif bir sertlik ile ona müdahale edin ve hemen elinizden yere bırakın. Bunun ardından size tedirgin bir yaklaşımı olacak olursa, o an içerisinde seansınıza son vererek, kedinizin yalnız kalmasını sağlayınız.
Kediler, baş üstü ve sırt kısımlarından sevilmekten çok hoşlanırlar. Bir kedi, ne kadar masum bir yüz ifadesine bürünürse içinde bulunduğu durumdan o kadar hoşnut demektir. Sahiplendiğiniz kedi bir yerde sizin çocuğunuz konumunda olmalıdır. Çocuğunuz, kendisini nasıl iyi hissediyorsa, hangi hareketiniz onu masumlaştırıyorsa bu hareketi sık sık kullanmanızda yarar vardır. Tabi bunları kedinizi tanıdıkça yavaş yavaş keşfedeceksiniz.
İlerleyen zamanlarda veterinerin ve sizin işinizi kolaylaştırması için, minik meleğinizin tırnaklarına, kulaklarına hatta ağzını açtığı anlarda diş etlerine dokunmaya çalışınız. Bu işlem sizi kedi büyüdüğünde dişlerinin fırçalanması ve tırnaklarının gerektiği ölçüde kısaltılması için fayda sağlayacaktır.
Kedi türü, kalıtımsal olarak yırtıcı bir hayvan türüdür. Ne tür oyunlar oynamak istediğini keşfedin ve bu oyunlarla enerjisini atmasını sağlayın. Düzenli olarak oyun oynatılan ve dolayısıyla yorulan kedilerde sahiplerine ya da ev eşyalarına zarar verme davranışı çok düşük ölçülerde gözlenir. Kedi size iyice alıştığı zaman, onu yakın çevrenizdeki insanlarla da tanıştırın. Arkadaşlarınızdan, ilk evrede kedinize yumuşak dokunuşlar ve kısık, huzur verici bir ses tonu ile yaklaşmalarını isteyin. Yabancılarla tanışma sürecinden ilk günden sonuç alma ihtimaliniz düşüktür. Bu nedenle kedinizin arkadaşlarınıza gitmesi için ısrar etmemeli ve zaman geçtikçe içindeki tereddütleri kendi başına temizlemesi için fırsat tanımalısınız.
Sosyalleşme Sorunu Olan Kediler İçin Tavsiyeler
Özellikle genlerden gelen bir hırçınlık içgüdüsü, ne kadar uğraşırsanız uğraşın kedinizin sosyalleşmesi için ciddi ölçüde engel olabilir. Kedilerin sosyalleşmeleri için standart bir süreçten söz etmek doğru değildir. Tıpkı biz insanlar gibi onların da iç dünyaları hatta bazı durumlarda psikolojik problemleri olabilir. Bu nedenle herhangi bir arkadaşınıza gösterdiğiniz gibi t bunlara karşı sabırla ona ilgi göstermeye devam etmelisiniz. Minik dostunuzun sevgisini kazandıkça her şeyin o ölçüde yoluna girdiğini göreceksiniz.
Köpek eğitimi konusunda, ayrılık korkusu durumundan sık bahsedilirdi. Yapılan araştırmalar, kedinizin de bu tür bir korku yaşayabileceğini öne sürüyor. Birçok insan, kendisi evde yokken gereğinden fazla bağıran veya evin herhangi bir yerine tuvaletini yapan kedisini, bu durumun altında yatan nedeni inceleyerek çözüm bulmak yerine onu cezalandırmayı tercih ediyor. Böyle bir durumda yapılması gereken en sağlıklı şey, kedinin bu psikolojik sorunu ile ilgili veteriner desteği almaktır. Sebepsiz cezalandırma kedinin belki de daha önce hiç karşılaşılmayan davranışları sergilemesine kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Bu durum, sizin haftalar boyunca emek vererek kurduğunuz dost ilişkisini büyük ölçüde zedeler.
Kediler, ev içi gelişimlerinin yanında dışarıda da takip edilmelidirler. Onunla birlikte parka gitmekten çekinmeyin. Kedinize evcil kedi ile sokak kedisi arasındaki farkı zamanla öğretin. İçgüdüsel davranışlarını, bazen farkında olmadan yapmasına aşırı tepkiler vermeyin, böyle bir durum onun korkarak sizden uzaklaşmasını sağlar.