Kedilerde kulak uyuzu görüldüğünde gözle görülür değişiklikler fark edilir. Zaman kaybetmeden veterinere gidilerek tedavi başlatılmalıdır.

Kedilerde deri hastalıkları görüldüğünde çok etkilenirler ve hayat kaliteleri hızla düşer. Özellikle tüylerine çok önem verdikleri için her daim temiz ve bakımlı olmasını isterler. Tüylerinde meydana gelen parazit, pire, uyuz vb. gibi hastalıklar tüylerine ciddi oranla zarar verdikleri için yoğun strese girerler. Davranışlarından bir sorun olduğunun anlaşılabildiği gibi vücutlarında da gözle görülür değişiklikler hemen fark edilebilir.

Özellikle kedilerde kulak uyuzu görüldüğü zaman kulaklarının etrafındaki tüyler bile dökülebilir. Uyuzlar, kulak kanallarında bulunduğu için deri döküntülerinden beslenirler ve tüy kalitesini düşürmüş olurlar. Buna benzer daha birçok belirtiyle kendilerini göstermekte de hiç çekinmezler. Peki, kedilerde sıklıkla meydana gelen kulak uyuzu nedir? kedi kulak uyuzu belirtileri nelerdir? en çok merak edilen konuyu detaylıca açıkladık.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Otodectes Cynotis adı verilen bu uyuz, kedilerin vücutlarında bulunabilirler ama daha çok kulak kanallarında yer alırlar. Bu uyuz çeşidi gözle görülmeyecek kadar miniklerdir, ancak mikroskop yardımıyla görünebilirler. İncelendiğinde hareketli, çok ve uzun bacaklı, kabukları sertmiş gibi olan, hafif tombul ve koyu renkte görünürler.

Kulaktaki deri döküntüleriyle beslendikleri için her iki kulağı da tamamen ele geçirerek yaşamlarını sürdürebilirler. Kulak kanallarında çok hızlı bir şekilde ürerler ve yaklaşık 1 aylık süreçte yetişkin uyuz haline gelirler. Zamanla kulak iltihabına yol açarlar ve bu sayede kedilerde kulak enfeksiyonu meydana gelebilir. Yani kedi hem kulak uyuzu hem de kulak enfeksiyonu sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

Kedi Kulak Uyuzu İlacı
Kedi Kulak Uyuzu İlacı

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri

Kedilerde kulak uyuzu meydana geldiğinde fark edilmesi kolay olmayabilir. İlk başta kulak enfeksiyonu gibi zannedildiği için kulakta uyuz olduğu hiç akla gelmeyebilir. Eğer kedilerin kulaklarında şu belirtiler görülüyorsa hiçbir müdahalede bulunmadan hemen veterinere gidilmelidir:

  • Kulaklarda tahriş,
  • Sürekli kulakların kaşınması,
  • Sanki kafasında bir şey varmış gibi sallaması,
  • Kulakta yara,
  • Kulak içinde siyah noktalar,
  • Kulaktan koyu renk akıntı gelmesi,
  • Kulak çevresinde tüy dökülmeleri,
  • Kulak çevresinde kabuklanma gibi görünüm oluşması,
  • Aşırı kaşınmaya bağlı olarak kulaklarda kanama meydana gelebilir,
  • Sürekli uyuma veya yatma hali,
  • İştahsızlık,
  • Davranış bozuklukları (agresiflik, tepki vermeme vb.)
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kalp Hastalıkları ve Belirtileri

Kulak uyuzları kedilerin vücutlarında da görülebilirler. Hatta çoğu zaman kedilerde uyuz görüldüğünde aslında kulak uyuzu olduğu ortaya çıkabilir. Vücutlarındaki bazı bölgelerinde aynı belirtiler meydana gelebilir. Özellikle kedinizin kulağında koyu akıntı, tahriş, kaşıntı ve kabuklanma gördüyseniz büyük ihtimalle uyuz olabileceğini unutmayın. Herhangi bir ilaç kullanmadan veterinere gidilmeli ve muayene edilmelidir.

Kulak Uyuzu
Kulak Uyuzu

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi

Kedilerde kulak uyuzunu tedavi edebilmek için teşhisin çok iyi yapılması gerekir. Veteriner, kedinin kulağından sürüntü örneği alarak mikroskop yardımıyla inceler. Sonuca göre kedinin kulağında gerçekten uyuz varsa vakit kaybedilmeden ilaç tedavisine başlatılır.

Genellikle kulağa uygulanan ilaç, enseden damla, enjekte vb. gibi ilaçlar kullanılabilir. Kulak kanallarında uyuz yumurtaları bulunuyorsa (uyuzlar üremeye hazırdır yani çoğalarak kulağı tamamen saracaklardır) ilacın ulaşması zor olabilir. Dolayısıyla verilen ilaçların veterinerin dediği miktarda ve aksamadan düzenli kullanılması çok önemlidir.

Kedilerde kulak uyuzu görüldüğünde bazı insanlar evde bitkisel tedaviye başvuruyorlar. Uyuzlar kulak içerisinde fazla ilerlememişse sirke kullanarak yapılan tedaviler büyük ölçüde işe yarayabilir. En azından uyuzların daha fazla çoğalmalarını engelleyebilir ve belirtileri azaltır. Yine de her ihtimale karşı tedaviye ek olarak bitkisel yöntemler kullanılmadan önce veterinere danışmakta fayda vardır.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Engellenir?

Kedilerde kulak uyuzu görülmesinin en büyük sebeplerinden birisi de kulak bakımının yapılmamasıdır. Kirli kulak içerisinde enfeksiyon, iltihap veya uyuz olması beklenebilir. Veterinerin önerdiği kulak temizleme solüsyonunu alarak belirli zamanlarda kedinin kulakları iyice temizlenmelidir. Eğer bu konuda fikriniz yoksa kedi kulağı nasıl temizlenir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Sokak kedilerinde kulak uyuzu görülme olasılığı çok daha yüksektir. Kirli ortamlarda, çöp yerlerinde veya enfekte olan kedilerle temas ettiklerinde uyuzu birbirlerine bulaştırırlar. Sokak kedisini sevdiğiniz zaman eve gelip kendi kedinize temas ederseniz uyuz bulaştırabilirsiniz. Aynı şekilde evde hem köpeğiniz hem kediniz varsa dışarı çıkıp geldiklerinde birbirlerine de bulaştırabilirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  British Shorthair Hangi Cinsle Çiftleşir?

Dışarı çıktıklarında güvenli yerlerde dolaştırılmalı ve diğer sokak hayvanlarıyla temas etmeleri engellenmelidir. Ayrıca bağışıklık sistemi düşük ve vitaminsiz olan kedilerde uyuz görülme olasılığı yüksektir. Uyuzlar genellikle bağışıklık sistemi düşük olan kedileri sevdikleri için hemen bulaşırlar. Özellikle yavru kediler anne sütü almıyorlarsa onlarda da kulak uyuzu görülmesi beklenen bir durumdur.

Kedi Kulak Uyuzu Doğal Tedavi
Kedi Kulak Uyuzu Doğal Tedavi

Kedilerde Kulak Uyuzu İnsanlara Bulaşır mı?

Kulak uyuzu hayvanlar arasında birbirlerine geçtikleri gibi insanlara da bulaşabilirler. Hayvanların kulaklarında kalıcı oldukları gibi insanların kulaklarında uzun süre yaşayamazlar. İnsanlarda kulak enfeksiyonu, akıntı, deri döküntüsü, sivilce gibi minik kabarcıklar, kaşıntı, kızarıklık vb. gibi belirtiler meydana gelebilir. Kedinizin kulağında uyuz olduğu kesinse sizin de içinizin rahat olması için cildiye uzmanına görünmenizde fayda vardır.

  1. Kedilerde kulak uyuzu kendi kendine geçer mi?

    Hayır, kendi kendine geçmez. Mutlaka ilaç tedavisine başlanılmalıdır.

  2. Kedi kulak uyuzu tedavi edilmese ne olur?

    Tüm vücuda yayılır ve kedinin yaşam kalitesini fazlasıyla düşürür.

  3. Kedilerde kulak uyuzu evde tedavi edilir mi?

    Evde tedavi edilmez ama veterinerin önerdiği tedaviye ek olarak uygulanabilir.

  4. Kulak uyuzu olan kedi ölür mü?

    Henüz kulak uyuzundan ölen kedi yoktur.

  5. Kedilerde uyuz ilacı nedir?

    Kafaya göre ilaç alınmamalıdır. Veteriner teşhisi belirledikten sonra uygun ilaçları verecektir.

  6. Kedi kulak uyuzu için doğal tedavi yöntemi var mı?

    Birkaç bitkisel tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kedinin sağlığı için kullanmadan veterinere danışılmalıdır.

  7. Kedilerde kulak uyuzu tehlikeli mi?

    Yaşamı tehdit etmez ama kedinin hayatını zindana çevirebilir. Tedavi sayesinde tamamen kurtulabilirler.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?