Kedilerde travmatik veya iç hastalıklardan dolayı arka ayaklarında felç ya da dengesizlikler görülebilir. Erken teşhis ve doğru tedavi çok önem taşır.
Kedilerin anatomik yapısını incelediğimizde ayak ve eklem bölgelerinin düz değil de kıvrık durduğunu fark ederiz. Hemen aklımıza ”kedilerin ayaklarının düz olmaması ve patilerinin üst kısımlarının kıvrık olması, onları yormuyor mu?” sorusu gelir. Bu soruyu ”hayır, yormaz” diyerek cevaplayabiliriz. Kedilerin kemikleri yaratılış gereği düz değildir, onları yormayacak veya hayatlarını zorlu hale getirmeyecek şekilde eklemlerinden destek alarak kıvrık şekilde yaratılmıştır.
Hatta fark ettiyseniz kediler sanki parmak uçlarında yürüyormuş gibi hareket ederler ve yoruldukları zaman tüm patilerini yere basarlar. Yani istedikleri şekillerde bacaklarını ve patilerinin kullanabildikleri için rahatlıkla yüksek yerlerden atlayabilir ya da tırmanabilirler. Bazı kedilerde doğuştan veya sonradan oluşan arka ayak tutmaması sorunu görülebilir. Peki, kedilerde arka ayaklarının tutmaması veya dengesiz olarak titremesi neden kaynaklanır? yazımızda açıkladık.
Kedilerin Arka Ayaklarının Tutmamasının Nedeni
Kedinin arka ayaklarında herhangi bir sorun olduğunda bunu yürüyüşünden, arka ayaklarını sürüyerek gitmesinden, üstüne basamamasından veya topallayarak hareket etmesinden anlaşılabilir. Arka ayaklarını hiç tutmamasının veya dengesizlik oluşmasının en belirgin nedeni omuriliktir sorunlarıdır. Kedilerin hareket etmesini sağlayan sinirler omur ismi verilen kemiklerin içerisinden geçerek omurilik ile bağlanır.
Boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar tüm hareketleri omurilik karşılar. Bir kedi zedelenme, kaza, yüksek yerden düşme vb. gibi travmatik olaylarla karşı karşıya kalınca vücudunda kırıklar oluşacağı için omuriliğe aşırı derecede baskı kurar. Oluşan baskı sayesinde omurilik ciddi zarar görerek, kopabilir hatta tüm işlevini kaybedebilir.
Bunun sonucunda kedilerin arka ayaklarında titreme, hissizlik, üstüne basamama veya ayaklarını sürüme vb. gibi belirtilerle beraber kısmi felç görülür. Kedi ciddi bir durumla karşılaşmasa bile yine de travma sonucunda omurilik tam anlamıyla zarar görmese bile çevresinde apse, enfeksiyon veya tümör gibi sebeplerle omuriliğe baskı yaptığı için arka ayaklarının tutmamasına neden olabilir.
Kedilerin arka ayaklarının tutmamasının nedenleri sadece travmatik olaylara bağlı değildir. Zehirlenmeler veya vücutlarında parazit oluşması sonucunda da kısmı felç görülebilir. Bunlar bir şekilde vücuda girdiği için direkt olarak omuriliğe ulaşarak zarar verirler. Travmatik olaylar gibi omuriliğe yüksek baskı kurmazlar ama sonucunda arka ayaklarında güçsüzlük, titreme, ayakların üstünde dakikalarca duramama, topallama veya dengesizlik görülebilir.
Kedilerde Arka Ayaklarının Tutmamasının Tedavisi
Kedilerin arka ayaklarında bir sorun olduğunda omuriliğe ne kadar baskı kurduğunu teşhis ederek ona göre tedavi yöntemleri uygulanır. Travmatik olaylarda omurilik kırıldığı veya koptuğu için cerrahi işlem gerekebilir. Eğer kedinin şansı varsa ameliyat başarılı geçer ve kısmı felç olmaktan kurtularak tedavi süreci atlattıktan sonra yeniden arka ayaklarını kullanmaya başlayabilir.
Eğer omuriliğe tümör baskı yapıyorsa yine cerrahi işlem kullanılır ve omuriliğe zarar vermeden tümörün alınması amaçlanır. Ek olarak kedinin sinir sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanılabilir veya vitamin takviyesi de verilebilir. Tedaviye hiçbir şekilde cevap vermeyen kedilerin arka ayaklarında kısmı felç oluşur. Kedinin yine de yürümesi için protez bacak veya boyutuna göre arka bacaklarına tekerlekli sandalye bağlanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedinizin arka ayaklarında dengesizlik, basamama veya kısmı felç sorunu oluşmaması için birtakım şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. En başında evinizin camlarını ve kapılarını mutlaka kapalı tutmalısınız, çünkü kediler meraklı hayvanlar oldukları için dışarıda kuş veya farklı bir şey gördüklerinde yakalamak için aniden dışarıya atlayabilirler.
Yüksekten düştükleri için omurilikleri kırılabilir veya tamamen işlemini kaybedebilir. Sonucunda kısmı felç kalarak, hayatını tekerli sandalyeye veya proteze bağlı olarak yaşamasına sebebiyet verebilir. Eğer kedinizi sürekli dışarıya salıp, tekrar eve alıyorsanız bu da çok yanlış bir harekettir.
Aniden araba çarpması veya ayaklarının üzerinden tekerlek geçmesine maruz kalabilir. Kedinizi dışarıya çıkarmanız gerekiyorsa, güvenli çanta ve tasma kullanmalısınız. Ekstra olarak kedinizin tüm aşılarını yaptırmalısınız ve veterinerin uygun gördüğü tarihlerde muayeneleri asla aksatmamalısınız. Erken teşhisin her zaman hayat kurtaracağını bilmelisiniz.
İlgili Yazı: Kedilerde İç ve Dış Parazit Belirtileri
Bu yazıda ekstra olarak: Deneme bonusu
Kedimin arka ayakları tutmuyor, ne yapabilirim?
Herhangi bir travmatik olay yaşamadıysa, vücut sisteminde var olan bir sorundan dolayı kedinin arka ayaklar tutmuyor olabilir. Hemen veterinere başvurulmalıdır.
Kedimin karnı şiş ve arka ayakları tutmuyor neden?
Kedinin iç organları hasar gördüğünden veya parazitlerden dolayı karında şişmeyle beraber arka ayaklarda tutmama belirtiler görülebilir. Kedinin tam hikayesi alınarak teşhis koyulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Arka ayakları kısmı felç olan kedi iyileşir mi?
Hiçbir tedaviye cevap vermeyen kedi kısmi felç olarak hayatına devam etmek durumundadır. Maalesef artık tedavi yöntemi kalmamıştır.
Arka ayakları tutmayan kedi fiziksel hareketlerle iyileşir mi?
Tedaviye cevap verdiyse, daha hızlı iyileşmesi için düzenli olarak fiziksel hareketler uygulanırsa iyileşme oranı çok yüksektir.
Merhaba, kedim 1.5 yaşında bir Tekir. Onu küçük bir bebekken sokakta bulup evlat edindik. Yaklaşık 1 haftadır arka ayaklarında bir dengesizlik ve güçsüzlük var. Vitaminler ve parazit ilaçları kullandık ama hala bir değişim yok oğluma çok üzülüyorum elimden başka bir şey gelmemesi beni öldürüyor. Başka yapabileceğim bir şey var mı? lütfen bana bir öneride bulunursanız çok sevinirim onu kaybetmek istemiyorum 🙏😢😢
Merhabalar, kedilerde arka ayaklarda güçsüzlük veya dengesizlik olması ciddi bir konudur. Mutlaka veterinere giderek gerekli muayeneler yapılmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Maalesef evde tedavi yöntemi uygulayamazsınız 🙁
Aynen benim yavrumda sizinki gibi bir hafta yağmurda sopukds dışarda kaldı kayboldu bulamadım şimdi geldi biraz karnı şiş arka ayaklarıngüçsüz çok aç kalmışbyıadım karnını doyurdum altına sucak su koydum uyuyor ayaklarını masaj yapıyorum
Tahmini 2 buçuk aylık kedim koltuktan koltuğa zıplarken bir ayağı tutmamaya başladı. Çok ağrı yapmaya başladı bende burkulduğunu düşündüm akşam sadece topallıyordu. Düzelmeye başladı ertesi gün uyurken yüksek sesten korkunca iki ayağı da tutmuyor artık… Üstüne darbe almadı, yüksek yerden düşmedi ve oynarken bugün ayaklarını oynatabiliyo. Sadece basamıyor ve oturamıyor da bir de gözleri büyüdü, korkuyor göz bebekleri uyusa bile kalkmıyor. Ne yapmak gerekiyor veterinere götüremiyorum?
Merhabalar Sümeyye Hanım,
Maalesef bazı sağlık sorunları evde tedavi edilemez. Kedinin yüksek ses duyunca iki ayağı tutmaması ve gözleri büyümesi ciddi belirtilerdir. En azından veterinere muayene götürmelisiniz.
Merhaba, yavru kedim dün akşam topallıyordu sağ arka bacağı ama sabah kalktığımda normaldi.
Kedim 6 ay önce kaka yapamama şikayeti, halsizlik, yalnız kalma, iştahsızlık şikayeti ile veterinere götürdüm. Kabızlık dediler sonra vitamin takviyesi serum taktılar ağrı kesici verdiler. Ara ara yine aynı belirtileri gösteriyor.
Sokakta bir kedi gördüm ayağı kırık, çene kırık veterinere götürdüm 18 milyar istediler ve ben yapamadım 1 buçuk aydır ben bakıyorum ve küçük çişini çok yapıyor arka ayaklarını da sürüklüyor acaba sakat kalır mı? yürür mü?
Merhabalar. Kedinin birçok kırığı olduğu için acilen tedaviye alınması gerekiyor. Tedavi görmediği müddetçe farklı hastalıklar meydana gelebilir ve sakat kalma olasılığı da yükselebilir. Evde tedavi olması mümkün olmadığı için mutlaka veteriner kliniğinde tedavi olunmalı. Şöyle yapabilirsiniz: bulunduğunuz şehrin beyaz masasını yani belediyeyi arayarak durumu anlatın. Ekipler gelsin ve kediyi alarak ücretsiz tedavi etsinler. Lütfen bu yöntemi kedicik için deneyin, mutlaka belediye yardımcı olacaktır.
Sokakta arka ayakları tutmaya yavru kedi bulduk, veterinere götürdük filmleri çekildi kırık yok. Köpek saldırmış ayaklarını hissetmeye başladı ama ayaklarını tutamıyor ve sürekli düz bir şekilde tutuyor. Kasılma var biz yavaşça patisinden tutup hafifçe itince geri çekebiliyor, tırnaklarını çıkarıyor ve sürtünerek yürüdüğü için poposu tahriş oluyor ve tuvalet eğitimini de veremedik idrarını yürürken bırakıyor ne yapabiliriz?
Merhabalar, çok geçmiş olsun.
Köpek saldırdığı zaman büyük ihtimalle sinirlere darbe veya ısırık almış olabilir. Tamamen hissizlik olmaması iyi ama veterinerin uygun gördüğü ilaç veya tedavi uygulanmalıdır. Eğer durum fazla ilerlememişse ameliyatta çözüm olabilir. Bu önemli bir konu olduğu içi veterinerinizle detaylı konuşmalısınız.
Merhabalar Ayşenur Hanım, sokaktan sahiplendiğim yaklaşık 3 aylık dişi bir sarman, kanlı ishal şikayeti ile veteriner gittim. Bir doz iğne yaptı geçmezse gel dedi… Kanama yok dedim, ertesi gün tamam dedi ve iç parazit dış parazit yaptı yolladı. Bir hafta sonra yavrucağımız da bir halsizlik, iştahsızlık vardı. Başka bir veterinere götürdüm ateş ölçtüler 42,2, 15 gün süren antibiyotik tedavisinden sonra 38,8 e düştü ateş… Yaklaşık bir hafta sonra arka bacaklarda güçsüzlük, koşarken devrilme gözlemledim sanırım iğnelerden geçicidir diye düşündüm çok hareketli iştahı yerinde ağrısı yok… Geçici bir durum mudur acaba? çok üzgünüm korkuyorum… ne tavsiye edersiniz acaba iyi günler.
Merhabalar Yasemin Hanım, çok geçmiş olsun. İnşallah bebeğinizin durumu iyidir.
Kedilere yapılan iğnelerin içerisinde yüksek maddeler olduğu için belirtiler veya arka bacaklarda güçsüzlük, sendeleme veya yürürken sallanma/düşme gibi belirtiler de görülebilir. Tabii bu her zaman belirtilerden kaynaklanmıyor, bazen de bir hastalığın habercisi olabiliyor. Yapılan iğnenin belirtileri kedinin vücudundan atılması için birkaç gün geçmesi beklenir. Siz de birkaç gün bekleyin, eğer geçmezse mutlaka ALANINDA UZMAN veterinere danışmalısınız.
Merhabalar, kedim 4 aylık iken arka ayaklarında yürürken ufak titremeler başladı sonra o titremeler sürekli hale geldi en sonunda kedim yürüyemez oldu. Şu an neredeyse 2 yaşında ve en fazla 2-3 metre ilerleyebiliyor. Tüm bu süreçte birçok veterinere gittim çokça kez kan testi, biyokimya testi, röntgenler çekildi ama hiç birinde bir sıkıntı çıkmadı. En son Ankara Üniversitesi’ne götürdüğümde veteriner bana fip olabileceğini söyledi ama 4 aylıktan beri kedimin yemesi ve içmesinde herhangi bir sıkıntı olmadı. Şu an tek sıkıntısı arka bacakları. Ne yapabilirim lütfen yardımcı olun.
Merhabalar Ali Bey, çok geçmiş olsun.
Birçok veteriner tam bir teşhis bulamadıkları zaman yaygın olan hastalıklardan birini söyleyebiliyorlar. Kedinizin Fip olduğunu sanmıyorum, çünkü dediğinize göre 4 aydan beri iştahında veya keyfinde bir sorun yok. Fip yavaş ilerliyor olsaydı bile mutlaka bir belirtisini görürdünüz.
Kedilerin arka ayaklarının tutmamasının en yaygın sebeplerinden 3’ü beyin tümörü, enfeksiyon ve apsedir. Bunu aynı insanların hastalıkları gibi düşünebilirsiniz. Bir insan aniden felç olduğunda veya hareketlerinde kısıtlanma hissettiklerinde doktorlar ”beyin tümörü, beyin damarlarının tıkanması vb.” gibi hastalıklardan kaynaklandığını söylerler.
Tabii ki benim dediğim her ne kadar tahmin olsa da, yine de kedinizin beyni detaylı incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Merhaba, benim kedim arka ayaklarını geri iterek sürünme vaziyeti alarak mırıldanıyor. Sanki cani yanıyor gibi ama devamlı değil yani sıklıkla olan bir şey değil ama bazen böyle yapıyor ve endişe ettiğim anlarda oldu. Nedir sizce önem vermeli miyim?
Merhabalar, kedinizin yaptığı hareket size bir mesaj olabilir. Erken teşhis adına veterinere danışarak önlem almanızda fayda var. Bazı hareketler önemsiz gibi görünse de aslında hastalıkların habercisi olabiliyor. En azından içiniz rahat etmesi için bence veterinere danışmalısınız.
Merhaba, kedim üstüne saksı düşürmüş arka ayaklarına basıyor ama yürürken biraz zorlanıyor. Acil veterinere mi götürmeliyim beklemeli miyim?
Merhabalar, arka bacaklarına saksının parçaları denk geldiği için canı acımış olabilir. Biraz bekleyin, eğer geçmezse o zaman mutlaka veterinere gitmelisiniz.
Merhaba, kedim bağırsak tıkanıklığı nedeniyle 2 gündür veterinerde yatıyordu lavman yapıldığını ve birçok enjeksiyon iğne yapıldığı söylendi. Eve geldiğinde sol ayağı düz basıyor, sağ ayağı normal. Kendini yalarken normal bir şekilde havaya kaldırabiliyor bacağını ama yürürken anormal sola doğru kayıyor sanki. Veterineri aradım birçok enjeksiyon yapıldı ve 2 gündür hareketsiz yatıyor, masaj yapın yarını bekleyin düzelir dedi. Çok korkuyorum. Düşünceniz nedir?
Merhabalar, çok geçmiş olsun bebeğinize.
Bazı enfeksiyonların içeriği ağır olduğu için kedilerin hareket sistemi de etkilenebiliyor. Aynı şekilde veterinerin dediği gibi ayak ve patilerine masaj yaparak ufak hareketlerle aşağı-yukarı doğru hareket ettirebilirsiniz. Eğer durumda hala bir düzelme yoksa, bu sefer farklı bir veterinere danışmanızı öneririm.
Merhaba, küçük çocuklu misafir geldi ben mutfaktayken yavru kedime ne yaptığını bilmiyorum arada bir arka ayakları tutuluyor titremeye başlıyor. Tedavisini bir türlü bulamadık yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar, çok geçmiş olsun.
Büyük ihtimalle kedinin arka bacaklarına basınç uygulamış olabilir. Omurilik ve omur bölgelerinde sorun oluşmaması için mutlaka veterinere danışmalısınız.
7
Kedim 3.kattan düştü, veteriner iç organlarında ve omurgasında bir sorun olmadığını söyledi. Tramvatik sinir sorunu varmış o yüzden arka ayakları tutmuyor. İştahı da var 3 gün sürecek iğne tedavisi uyguluyorlar sizce iyileşir mi?
Kedim 4. kattan düştü iç kanama, damak yarığı ve travması vardı. İç kanama durduruldu, damağı dikildi çok riskli dediler ama hepsini atlattı. Sadece travması ve şok durumu söz konusu. Doktoru beni aradı 72 saat geçtikten sonra omurilikte hasar var dediler ve 12.000 TL operasyon ücreti var dediler. Durumum olmadığı için ameliyatı reddetmek durumunda kaldım ama beni şüphelendiren 3 gün içinde neden böyle bir şey çıkmadı da bundan sonraki süreçte kırık çıktı? arka ayakları kırık olduğu için sabitleme yöntemi ile sarılı bir şekilde yatıyor ailem yanına gittiği zaman ön patileri ve kafasını kaldırarak onları istiyor. Bu gibi durumlarda arka ayaklarını kullanması zaman ile düzelir mi? cevabınızı bekliyorum.
Merhabalar, kedilerin omuriliğinde sorun olduğu zaman sadece cerrahi müdahale sayesinde omuriliğindeki hasar düzelebiliyor. Eğer ameliyat olmazsa omuriliğinden kaynaklı olarak hareket edemez ve sürekli ağrı sorunu yaşayabilir. Maalesef zamanla arka ayaklarının tekrar kullanmasını bekleyemeyiz, çünkü sadece cerrahi müdahale ile düzeltilebilir ki o da her zaman %100 sonuç vermeyebilir.
Hepsi benim kedimin sorunu karnı şişiyor ve arka bacağı tutmuyor. Kedim ölmez değil mi?
Şu an biz Suriye’de görevdeyiz. Yavru kedimize ne oldu bilmiyoruz ama arka ayaklarını sürükleyerek gitmeye çalışıyor… Herhangi bir şeyi yokken bir anda oldu. Acilen ne yapmamız gerekir bu konuda?
Merhabalar, çok geçmiş olsun. Kedilerin arka ayaklarının tutmamasının en güçlü sebebi ağır eşya altında kalması, yüksek yerden düşmesi, araba altında kalması, sinirlerinin zarar görmesidir. Mutlaka zaman kaybetmeden veterinere giderek uygun tedavinin başlatılması gerekir.
Kedim omur iliğini zorlamış yukarıdan açık camdan çıkmak için. Sadece ödem yapmış bir haftada üzerine oturmaya başladı. Tamamen iyileşmesi ne kadar sürer? çabuk iyileşmesi için ne yapmalıyım?
Merhabalar, çok geçmiş olsun. Evde herhangi bir şey yapmanıza gerek yok, veterineriniz her şeyi anlatmıştır ve gereken ilaçları vermiştir diye düşünüyorum. Sadece sert hareketlerde bulunmaması, atlayıp, zıplamamasına dikkat etmelisiniz.
Merhaba, evimin etrafında bakıp büyüttüğüm bir kedimin bu gün arka ayakları tutmuyor düşebileceği çok fazla yüksek bir yer yok ve saldırıya uğradığına dair de bir yarası ya da kanaması yok. Arka ayakları sıcak durumda ama tutmuyor köyde olduğum için eczane veteriner gibi yöntemlere de başvuramıyorum şu an ne yapabilirim?
Merhabalar, çok geçmiş olsun. Kedilerin arka ayaklarında hissizlik ya da tutamama gibi sorunlar doğuştan veya sonradan kazanılmış çeşitli kazalardan meydana gelir. Köy yerindesiniz, acaba üstünden traktör gibi araçların geçmiş olma ihtimali olabilir mi? Ayrıca bu durumda olan kedi, mutlaka veterinere giderek röntgen gibi teknolojik cihazlarla ve fiziksel muayeneden geçilerek durum anlaşılmalıdır. Kedilerin arka ayaklarında tutmama gibi nedenler maalesef ilaçla çözülmez.
Merhaba, bahçemizdeki kedi doğum yaptı ilk doğumu ama çok halsiz ve yürümekte zorluk çekiyor ne yapmalıyız?
Merhabalar, kedinin ilk doğumuysa bu gibi belirtiler normaldir. Doğumu zor olabilir, stres yapmış olabilir, kanama fazla olabilir vb. bunlardan dolayı halsiz ve yürümekte zorluk çekiyor olabilir. Siz yine de gözlemleyin, ters bir durumda lütfen veterinere danışın.
Birde şunu soracaktım evde arka ayak patisini bastırınca geri çekiyordu, cam var galiba ayaklarında. Teşekkürler.
Kedimi köpek kapıyorken müdahale ettim, fakat kedimin arka ayakları tutmuyor şu an Gaziosmanpaşa Mevlana bakım evine sorduğumda düzelme yok dediler. Size danışmak istedim düzelir mi?
Çok geçmiş olsun, çok üzüldük. Eğer köpek, kedinizin sinir bölgelerini ısırıp zarar verdiyse kısmi felç olabilir. Bu gibi durumlarda erken müdahale yapılırsa duruma göre felçten kurtulma şansı oluyor. Alanında uzman veterinere götürerek felçin durumunun ne derece kötü olduğunu öğrenmelisiniz. Belki bir tedavisi olabilir veya fiziksel tedavi de bulunulabilir.
Merhabalar, kedim doğum yaptı. İki yavrusu oldu. Ancak bir tanesinin bir arka ayağı içe dönük. Bu normal mi? Düzelir mi?
Merhabalar, büyük ihtimalle ters geldiği için ayakları içe dönük doğmuş olabilir. Üstüne basıyor mu? bir gözlemleyin. Eğer hiç basamıyorsa, mutlaka veterinere danışılmalı. Fel veya farklı bir eklem sorunu olabilir.
Merhaba, dün sokakta doğum yapmış bir kedi gördüm. Yavruysa çok gelişmemiş annenin arka ayaklarında biraz his var ama çoğunlukla sürüklüyor. Ne yapacağım şaşırdım, benim evimde 4 kedim var vitamin takviyesi ile toparlanması maalesef eve de alamıyorum.
Merhabalar, anne kedi büyük ihtimalle kaza geçirmiş olabilir ondan dolayı arka bacaklarında sürüklemeler meydana gelmiştir. Maalesef vitaminlerle çözülecek durum değildir, çünkü kedilerde felç durumları omurilikten kaynaklandığı için cerrahi müdahale ile kurtarılabilir ki o da durumu fazla ilerlemişse işe yarar. Durumunuz varsa lütfen kediyi veterinere götürerek kurtarıp kurtarılmayacağını öğrenmelisiniz.