Kediler mevsimsel olarak tüy dökseler de tüy dökülmesinin başka sebepleri de olabiliyor, işte tüy dökülmesini önlemenin yolları.
Kedilerin tüy dökmemesi için yapılacak şeyler ve uygulanacak pek çok adım var elbette. Ama bunlardan önce tüy dökme nedenini iyice araştırıp anlamak gerekiyor. Tabi ki her hayvan hatta her canlı, nihayetinde hormonlarının etkisiyle zaman zaman tüy döker. Ama bunun ölçüsü, mevsimi ve süresi önemlidir. Yeryüzünde en çok kedilerde tüy dökülmesi olduğunu varsayarsak, bunun da birçok farklı sebepten kaynaklandığını bilmemiz gerekir. Dökülmenin miktarı, sıklığı ve reaksiyona sebebiyet vermesi kedinizin türüne, tüy yapısına, yaşına, cinsiyetine, yaşadığı koşullara ve bunlar gibi çok fazla duruma göre değişiklik gösterir.
Şimdi; kedilerde tüy dökülmesinin sebeplerini genel olarak birkaç maddede ele alıp, masum ve şirin arkadaşlarımızın bu derdine çare bulmak için önce sorunun kaynağına inelim.
Kedilerde Tüy Dökülmesinin Sebepleri
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarındaki mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi çok sık görülür. Kediler kıştan kalan sık, uzun ve kalın tüylerini ilkbaharda dökerler ve yerine ince, seyrek, kısa tüyler çıkar. Sonbaharda da bu tüylerini dökerler ve bunların yerine de kış için sık, kalın ve uzun tüyleri çıkar. Çünkü her canlı gibi kedilerin de özellikle mevsim geçişlerinde hücre yenilenmeleri arttığı ve tatlı birer tüy yumağı oldukları için, dökülen tüyler bizi ister istemez endişelendirebilir. Ama bilmeliyiz ki mevsimsel tüy dökülmesi normal boyutlarda gelişiyorsa bu tüy dökümü, veterinerlerce mevsimsel tüy dökümü olarak adlandırılır.
Bir diğer etken; hatalı ya da eksik beslenme şeklidir. Yoğun proteinli gıdalar, çeşitli mineral ve vitamin eksiklikleri, dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökülmesine sebep olur.
Kedilerin yaşına, hamilelik veya çiftleşme dönemlerine bağlı olarak da tüy dökülmelerinde artış ve azalma görülür. Genelde yaşlı olanlarında hormon düzensizlikleri, kedilerde tüy dökülmesinin başlıca nedenlerindendir.
İç parazit, mantar ve bakteri çoğalması gibi hastalıklar da kedilerde tüy dökülmesine sıkça sebep olabilir. Pire ve keneler de alerji ve alerjiye bağlı olarak gelişen tüy dökülmelerine neden olur. Bu durum söz konusu olduğunda, karın ve bacak aralarında tüy dökülmesi ve deride kızarıklık görülür.
Tabii ki fizyolojik etkenler dışında psikolojik etkenler de kedilerde tüy dökülmesini yoğun bir şekilde karşımıza çıkarıyor. İnsanlar gibi, kediler de stresli olduğu dönemlerde bu durum onların da kimyalarına yansır ve strese bağlı tüy dökmelerine sebep olur. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan stres, evdeki diğer hayvanlardan, aile üyelerinden, çevresel faktörlerden, yaşam alanı değişikliklerinden ve iklim şartlarından kaynaklanabilir.
Kedilerde tüy dökülmesi neden olur sorunsalını geniş çapta anladıysak şimdi çözümlerini ve kedilerin tüy dökmelerini en aza nasıl indiririz bunlara bakalım.
Kedilerde Tüy Dökülmesini Önleme Yolları
- Kedinizi her gün kedi tarağıyla tüylerinin taradığınızda, yoğun olan tüy dökülmesi eğer mevsimsel tüy dökümü ise kısmen azalacaktır. Nasıl ki insan saçı uzun müddet taranmadığında bir takım saç yumakları oluşup koparak dökülüyorsa, kedinin tüyleri de buna benzer.
- Gelelim beslenmeye… Masum dostlarımız kediler biz ne verirsek ya da nasıl beslenmelerine izin verirsek o ürünlerle beslendiklerinden dolayı; kendileri için zararlı ya da faydalı olmayan besinleri seçip yeme olanakları mümkün değildir. Bu yüzden, eğer hazır mama kullanıyorsanız kaliteli ve veterinerlerin önerdiklerini kullanmalısınız. Bunlar da içerik olarak Orijen, Acana ve ND etken maddeleri bulunan mamalardır. Eğer kedinizin tavuk etine alerjisi yoksa tavuk, kediler için hem çok sağlıklı hem de sizin için ekonomik bir seçim olacaktır. Yani tavuk eti tüy döker mitinin gerçek dışı olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Tüy döken tavuk eti değil, tavuk etinin yokluğudur zira! Bu arada kedinizin genel sağlığı açısından bol miktarda ve temiz su tüketmesine de özen göstermelisiniz.
- Dehidrasyon (susuz kalma) biz insanları nasıl kötü etkiliyorsa, kedilerin yeterince su tüketmemesi de minik dostlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Kedilerde tüy dökülmesinin en büyük nedenlerinden birinin de susuzluk olduğunu belirtmeliyiz.
- Bir diğer çözüm yolu olarak düşünülen ama tamamen yanlış olan diğer çözümlerden biri de; “Kedim çok tüy döküyor, aman tıraş ettireyim de kurtulayım bu dertten!” düşüncesidir. İnanın bu fikir kesinlikle doğru değil! Tıraş ettirmek kedilerde cilt kanserine sebep olup ayrıca kedilerin strese girmelerine ve devamında ruhsal sorunlara da neden olabiliyor. Sırf kendi rahatınız için ve eviniz kirlenmesin diye kedileri tıraş ettirmek bu minik güzelliklere yapacağınız büyük bir haksızlık olur! Tabi ki eğer kedinizin tıraş edilmesini gerektiren bir cilt rahatsızlığı ya da başka bir hastalığı varsa ve veterineriniz de kedi sağlığı için tıraş edilmesi gerektiğini söylerse, o zaman bunu söylendiği gibi ve olması gerektiği kadar yaptırırsınız. Aksi halde sadece kendi rahatınızı düşünerek kedinizi tıraş ettirmeyin!
- Kedilerde vitamin eksikliğinden kaynaklı tüy dökülmesi de çok fazla görülen sorunlardandır.
Kediler için gerekli vitaminler ve mama/ilaç içerikleri ve takviyeleri bulunuyor. Bunların başlıcaları; A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, H, K vitaminleridir ve bu vitaminler kedi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için kullanılmakta. Ama nasılsa faydalı ve gerekli diyerek çok fazla verilmemeli. Yeterli miktarı veteriner hekim size anlatacaktır. Bu vitaminler, sağlıklı ya da hasta tüm kedilerin vücudundaki fizyolojik işlemlerin yoğunluğunu arttırıp, olumsuz dış faktörlerin de etkilerinden koruyacaktır. Ayrıca kedilerde bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırma ve hastalık döneminin de hızlı bir şekilde iyileşmeye katkısı olacağını bilmelisiniz. Kedinin kanındaki vitaminlerin yokluğu ya da eksikliği çok fazla tüy dökülmesine neden olduğu gibi, en önemli hayatî fonksiyonlarının bazılarının çalışmamasına da yol açabilir.
Fizyolojik olarak kedilerde tüy dökülme nedenlerini ele aldık. Son olarak da psikolojik etkenleri sayacağız. Tüy dökme problemi bulunan kediler veteriner kontrolünden geçip fizyolojik bir problem olmadığı anlaşıldığında yakın zamandaki yaşam alanlarında olan değişikliklere bakılmalıdır. Kedinin yaşadığı bölgenin değişmesi, yavrularından ya da yavrunun annesinden ayrılması ya da başka nedenlerden dolayı düzenlerinin bozulması durumunda stres yaşayabildikleri için bu durum tüylerini dökmelerine neden olacaktır. Ufak küçük değişiklerle kedinizin huzurlu ve rahat hissedip, hırçınlaşmadığı ya da tam aksine içine kapanmadığı yaşam alanlarını minik dostunuza sağlamaya çalışın.
Unutmayın, vücudunun gereksinim duyduğu maddeleri yeterli miktarda alan kedilerde tüy dökülmesi rahatsızedici ve anormal miktarlarda olmaz. Bunun yanında onun hoşlanacağı yaşam alanını sunmanız kaydıyla kedinizin tüy dökme sorununu minimuma indirmiş olursunuz.
Etkin bir veteriner muayenesiyle sorunu saptamadan, kedi tüyü dökülmesine çözüm olması için meleğinizin üstünde sprey tarzı ürünler kullanmanız, tüy dökülmesine etkili haplar vermeniz, farkında olmadan ona zarar vermenize olanak sağlayabilir. Bu konuda kesinlikle dikkatli olmalısınız.
Siz kedinizin tüy dökülmesi problemine karşı neler yapıyorsunuz? Deneyimlediğiniz özel çözümler var mı? Düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi aşağıdaki yorum alanında mutlaka bekliyorum.
Kedimin tüy dökmesini engellemek için güzel ve kolay yollar çok teşekkürler.
Bu güzel bilgi için teşekkür ederim bundan hayıflanan arkadaşlarıma önereceğim bu kısmı dikkat etmeleri için.