Bu yazıda yavru kedi su içer mi? sorusuna cevap verip, yavru kedilerin su tüketimini ve susuz kalma durumunu inceliyoruz.

Sevimliliği ile evinizin değerli üyeleri olan yavru kedilerin bakımı bir hayli zordur. Yavru kedilerin bakımında normal kedilere oranla daha özenli ve dikkatli davranmak gerekir. Yavru kedilerin su içip içmeyeceği en büyük kararsızlık yaşanan sorulardan biridir. Yazımızda bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Eğer yavru kedinin annesi beslediğiniz bir kedi değilse, bu durumda bakım sizin için daha da zorlaşacaktır. Annesi olmayan yavru kedilerin anneye gereksinimi fazla olduğu için, anne ihtiyacını sizin gidermeniz gerekecektir. Dünya hakkında hiçbir bilgisi bulunmayan yavru kedilerin kendilerini besleme imkânı bulunmamaktadır. Besin bulma ve avlanma gibi becerileri kazanamayan kedilerin annesi de yoksa bu durumda bakan kişilerin gerekli besinleri yeterli miktarda temin etmesi gerekecektir.

Yavru kedilere direkt inek sütü verilemez. Kediler laktozu tolere edemeyecek kadar minik midelere sahiptir. Bu nedenle kedicikleri beslemek için özel süt tozları ve mamalar kullanılması gereklidir. Özel biberonlarla 2-3 saat ara ile beslenen yavru kedilerde su tüketimi ve miktarı bakımını üstlenen kişilerin bir hayli merak ettiği konular arasındadır.

Yavru Kediler Su İçer Mi?
Yavru Kediler Su İçer Mi?

Yavru Kediler Su İçer Mi?

Yavru kedilerin elbette suya ihtiyacı vardır. Normal şartlarda anne sütü ile beslenen yavru kediler su ihtiyacını anne sütünden alabilir. Ancak annesi bulunmayan kediler mama ile besleneceği için susuz kalabilirler. Ayrıca kedilerde su tüketimi vücut sıcaklığını dengede tutabilmeleri adına büyük önem taşır. Bununla birlikte kediler kendilerini temizlemek için tükürük bezlerinden yararlanırlar.

Su tüketimi az olan kedilerin ileri dönemde tükürük bezlerinde de sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yavru kedilere su verilmesi şarttır. Ancak bu su normal çeşme suyu olmamalıdır. Yavru kediler için verilecek suyun elektrolit su olması gereklidir. Bu nedenle su olarak serum suyunun verilmesi sağlığı açısından daha doğru olacak, enfeksiyon kapma olasılığının da önüne geçecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Çiçek Yer?

Yavru kedilerde su tüketimini sağlayabilmek için enjektörleri kullanabilirsiniz. Ya da özel biberonun içerisine mamadan sonra su koyarak vermelisiniz. Birkaç damla da olsa mama sonrası su vermeniz, ağız enfeksiyonları olasılığının da önüne geçecektir. Bunun yanı sıra suyu verirken ısısını da kontrol etmelisiniz.

Serum suyunun soğuk olması hassas bedene sahip olan kedinin, üşütmesine neden olabilir. Bu nedenle serumu vermeden önce mutlaka oda sıcaklığında en az bir saat bekleterek vermelisiniz. Yavru kedilere yeteri kadar su vermezseniz ileri dönemlerde; böbreklerde taş ve kristal oluşumu, dolaşım sisteminde oluşabilecek bozukluklar gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Yavru Kedilerin Susuz Kaldığını Nasıl Anlarsınız?
Yavru Kedilerin Susuz Kaldığını Nasıl Anlarsınız?

Yavru Kedilerin Susuz Kaldığını Nasıl Anlarsınız?

Bakımını üstlendiğiniz kedinin susuz kalıp kalmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Bunu öğrenebilmek için kedilerde incelemeniz gereken birkaç detay bulunuyor.

Yavru kedinin ensesindeki deriyi baş ve işaret parmağınızla tutup çekmelisiniz. Bu işlemi yaparken olabildiğince nazik olarak, kedinin canını acıtmamaya dikkat etmelisiniz. Çektiğinizde deri hemen eski halini alıyorsa, bu durumda su ihtiyacı yoktur demektir. Ancak eski haline gelmesi zaman alıyorsa bu durumda hemen su takviyesi yapmanız gerekecektir. Bunun yanı sıra, yavru kedilerin enseleri olabildiğince yumuşak ve elastik bir yapıdadır.

Ancak yavru kediler yeterli su almazsa bu elastik yapı kaybolmuştur bu da susuz kaldığının işareti olacaktır. Ayrıca vücutta su yeterli geliyorsa yavru kedilerin tüyleri parlak ve canlıdır. Susuz olan kedilerde canlı ve parlak tüy görünümü yoktur. Bu durumda size yol gösterici olabilir.

Yavru Kedilerde Gerekli Su Tüketim Miktarı

Yavru Kedilerde Gerekli Su Tüketim Miktarı
Yavru Kedilerde Gerekli Su Tüketim Miktarı

Yavru kediler için verilecek mama miktarı her 100 gr ağırlığı için 30 ml’dir. Yavru kedinizin ağırlığına göre ayarlanan mama miktarı her 2-3 saatte bir verilir. Yeni doğmuş yavru kediler ortalama olarak 100-150 gr ağırlığındadır. Kedilerin ortalama su ihtiyacı ise kg başına 50-100 mililitredir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Nanesi Nedir? Her Yönüyle Kediler ve Nane

Bu nedenle yeni doğmuş bir yavru kediye, ortalama olarak 5-10 ml arası günlük su verilmesi gerekir. Yavru kedilerinizin ağırlığına göre ihtiyacı olan su miktarını belirleyerek vücut su dengesini sağlayabilirsiniz.

Kedilere, yaklaşık olarak ilk 2 ila 4 hafta boyunca süt verilmelidir. Bu nedenle yaklaşık olarak 2 hafta boyunca her mama içiminden sonra olmasa da aralıklı olarak verdiğiniz mamalarda ortalama 1-1,5 ml su vererek, su tüketimini dengelemeniz gerekir.

Yaklaşık olarak 2. Haftadan sonra bağımsızlığını kazanan ve artık kendi suyunu içebilecek yavru kediler için, su kabı koyarak temel su ihtiyacını bu kaplarla gidermesini de sağlayabilirsiniz. Ancak bu konuda enfeksiyon kapmaması adına suyun berrak olmasına ve su kabının sürekli olarak temizlenmesine dikkat etmelisiniz.

Yavaş yavaş ek gıdaya hazırladığınız yavru kedileriniz için ise, mutlaka yiyeceği mamanın yanına su kabı koymalısınız. Ek gıdaya başlayan kediler besin tüketimi sebebiyle oldukça az su tüketir. Bu nedenle suyu koyacağınız kabın ağır ve kaldırılamaz olmasına dikkat etmelisiniz.

Aksi takdirde suyu dökme olasılığı bulunduğu için ne kadar su tükettiğini bilemeyebilirsiniz. Vücudu için gerekli suyu kendi almıyor ise, bu noktada enjektör ve biberon yardımıyla ağzına su damlatmanız gerekebilir. Yavru kedilerde su tüketimi hakkında bilinmeyenler bu şekildedir. Evimizin sevimli ve sıcakkanlı hayvanların su ihtiyacı konusunda olabildiğince özenli ve titiz davranmalısınız. Sizler yavru kedinize su veriyor musunuz? Yavru kediniz ne miktarda su tüketiyor? Tecrübeleriniz neler? Yorumlarınızı bekliyorum.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?