Kedi fobisi olan insanların sayısı oldukça fazladır. Bu fobi normal ve şiddetli şekilde ikiye ayrılabilir. Birkaç yöntemle fobiyi yenmek mümkündür.
Kediler her ne kadar tatlı olsalar da bazı ani tepkileri sahiplerini bile korkutabiliyorlar. Durup dururken koltukların üstlerine çıkmaları, perdelere tırmanmaları, bibloların üzerlerine atlayıp yere devirmeleri, hiç akla gelmeyecek yerlere girmeleri, aklı sıra zıplamalarıyla sahiplerini korkutmaya çalışmaları gibi ilginç hareketleri vardır. Birde bunları yaparken kuyruklarını dikleştirirler, kafalarını eğerler, tüylerini kabartırlar ve gözlerini devirirler 🙂
Kedilerin iç dünyasını pek bilmeyen insanlar, onların bu anlam verilemeyen hareketlerini niye yaptıklarını bilmedikleri için korkabilirler. Hissettikleri korkular zamanla büyür ve eskiden kedilere temas edebilen insanlar, artık yanlarına bile korkarak yaklaşırlar. Bu çeşit insanların kedi korkusu birkaç yöntemle kolaylıkla çözülebilir.
Bazı insanlar doğuştan kedilere hiç dokunamazlar. Tüylerinden, kemiklerinden veya belirlenemeyen bir durumdan rahatsız olurlar. Kedilerin bazı duruş pozisyonlarında kemikleri belirgin oldukları için bazı insanlar dokunamazlar. Halk arasında “kedi fobisi” ya da “kedi korkusu” tıp dilinde ise “Ailurofobi” olarak adlandırılan bu durumu çözmek için işe yarar yöntemler paylaştık;
Korkunun Nedeni Belirlenmeli
“Kedilerden korkulur mu hiç, abartı” demeyin, kedilerden korkan insanların bilinçaltında mutlaka nedenleri vardır. Küçükken kedi tırmalamasına, saldırmasına, ani tepkilerine, peşinden koşmasına, ısırmasına, üzerine atlamasına vb. gibi tedirgin edici hareketlere maruz kalınmış olabilir. Bu olumsuz hareketler beynin bir köşesine yerleşir ve her kedi gördüklerinde hemen akıllarına gelir.
Bazı anne, baba, akraba, arkadaş veya çevredeki insanlar tarafından da şartlanmış olabilirler. Mesela kediden korkan bir insan, küçük yaşlarda tam kedi severken “dokunma, ısırır, tırmalar seni, çek elini, sana zarar verecek, kediler pis sevme, bir daha kediye dokunmayacaksın vb.” gibi cümleleri işitirse, kedilerin zararlı oldukları otomatik olarak beynine yerleşir.
Anne-baba veya çevredeki kişiler, küçük çocuklara kediler hakkında olumsuz şeyler anlattıklarında zamanla kedilerden korkma veya temas edememe sorunu yaşayabilirler. Sürekli kediler hakkında kötü bilgiler duydukları için beyinlerinin bir köşesine yerleşir ve yanlış bilgilere sahip olurlar. Bir zaman sonra kedilere karşı korkular ve endişeler oluşabilir.
Yavru Kedilerle Alıştırma
Normal veya yoğun bir şekilde yavru kedilerden bile korkabilirsiniz. İnsanlar size “hadi canım, yavru kediden de korkmazsın abartıyorsun bence” gibi cümleler duyabilirsiniz. Bu cümleler çok sinir bozucu olsa da kulak tıkayıp kendinize telkin vermeniz gerekiyor. “Onlar yavru kedi, yeni doğmuş bebekten farkları yok ve bana zarar veremezler” gibi cümleleri içinizden tekrarlamalısınız.
Henüz yeni doğmuş veya 3 aylığa kadar olan kedilere (3 aylıktan büyük kediler boyut olarak büyük göründükleri için korkulabilir) karşıdan bakabilirsiniz. Yavru kedilerin birbirleriyle olan iletişimleri, komik kavgaları, annelerini emişleri, uyumaları ve tatlılıkları görüldüğünde kedi korkunuzun biraz daha hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
Yavru kedileri gördüğünüz gün temas etmek için acele etmeyin, çünkü kendinizi psikolojik olarak hazır hissetseniz de korkular aniden canlanabilir. Yavru kedilerin hareketlerini ve kardeşleriyle birbirleriyle olan iletişimlerini 3-4 gün uzaktan izlemeli ve temas etmek için tamamen hazır olmalısınız.
Sık Kedi Videoları İzleme
Kedi korkunuz varsa, sosyal medyada paylaşılan komik ve tatlı kedi videolarını izleyebilirsiniz. Özellikle sahipleriyle beraber fiziksel temas kuran, öpücüklere boğan, suratlarını yalayan, çocuklarla vakit geçiren, kucaklarına yatan veya sevgi dolu yaklaşımlarını içeren kedi videoları gördüğünüzde onlara karşı biraz daha ısınabilirsiniz.
İlk etapta kendinizi izlediğiniz videodaki insanların yerine koyarak kötü hissedebilirsiniz ama bu geçici bir histir. Hatta fobisi çok yoğun olan insanlar, kedi videolarını görür görmez korktukları için hemen kapatırlar. Kedi videolarını sıklıkla izlediğiniz zaman psikolojik olarak onlara temas etmek için siz fark etmeden kendinizi hazırlamış olacaksınız.
Kedi Sahibi İnsanlarla Vakit Geçirme
Normal veya yoğun olarak kedi fobiniz mevcutsa, mutlaka kedi sahibi olan arkadaşınızla vakit geçirmelisiniz. İlk etapta direkt olarak arkadaşınızın evine gitmek yerine, dışarda buluşmayı ve kedisini de getirmesini rica edebilirsiniz. Kedi, taşıma kabında veya sırt çantasında duracağı için size hiçbir şekilde zarar vermeyecektir.
Çantayı yanınıza alın ve kediyi yakından incelemeye başlayın. Gözlerini, kulaklarını, minik burnunu, patilerini, tüylerini, dilini, kendini yalamasını vb. gibi hareketlerine şahit olun. Onun ne kadar tatlı ve savunmasız olduğunu kendi kendinize tekrar etmelisiniz. Kediyle konuşabilir, göz teması kurabilir ve kabın üzerinden sevebilirsiniz.
Kendinizi hazır hissettiğinizde arkadaşınızın evine gidebilirsiniz. Kedinin başka odada olduğunu bileceğiniz için kendinizi daha rahat ve güvende hissedeceksiniz. Kapıyı aralayarak kediyi izleyebilirsiniz ve göz teması kurabilirsiniz. Temas etmek için hiç acele etmeyin, ona yavaş yavaş alıştıkça fiziksel temas etmeniz çok yakın olacaktır.
Kedilerin Zararsız Olduklarına İkna Olma
Her kedinin karakteri farklı olduğu için hepsinin aynı tepkiyi ve davranışlar sergilemesini bekleyemeyiz. Hatta bazı kediler çok agresif ve saldırgan olabiliyor. Haliyle kedi fobisi olan insanlar agresif kedi görünce çok korkuyorlar ve hemen kendilerini geri çekiyorlar. Şunu bilmeliyiz ki; sinirli bir kedinin bile mutlaka sevgiye ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
Kediler başkaları tarafından kızdırılmadıkları taktirde asla zarar vermezler. Sahipleriyle beraber oyun oynarlarken istemeden tırmalayabilirler veya ısırabilirler. Bunu bilinçli bir şekilde yapmadıkları için kediler genel olarak zararsız hayvanlardır. Aksine o kadar tatlıdırlar ki, kedi fobisi olan insanların duygularını anlayıp onlara temas ederek rahatlatabilirler.
Fiziksel Temas
Kedi fobisi olan insanların, kedilere temas etmesi neredeyse imkansızdır. Önceki maddelerde verdiğimiz yöntemleri harfi harfine uygulamışsanız, fiziksel teması rahatlıkla yapabilirsiniz. İlk etapta kediyle aynı hizaya gelmek için yanına oturup göz teması kurmalısınız.
Kediler yabancı insanları koklamayı sevdikleri için sizi detaylıca koklamasına izin verin. Korkmayın, koklama esnasında size asla zarar vermeyecek sadece tekrar gelişinizde sizi tanımak için koklaması gerekmektedir. Elinizi çok yukarı kaldırmadan sırt bölgesine yavaşça dokunmalısınız.
İlk olarak kafasına ve kuyruğuna dokunursanız, kediler bu bölgelere temas edilmesinden hoşlanmadıkları için ani tepki verebilir. Elinizi sırtında gel git hareketlerle sevin ve size hiçbir zarar vermeyeceğine ikna olun. Aynı gün içerisinde daha fazla temas etmekten kaçının, tam kediye alışmışken korkacağınız bir durumla karşılaşırsanız yine sıfırdan başlamak zorunda kalabilirsiniz.
Birkaç gün sonra kafa, çene altı ve kulak bölgelerine masaj yaparmış gibi temas edebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var; korktuğunuz için refleks olarak sürekli elinizi kaldırırsanız, bunu oyun olarak görebilir ve elinize atlayabilir. Elinizi yukarı doğru hareket ettirmeden temas etmeye alışmalısınız.
Korkuyu Duyarsızlaştırma
Kedi fobisi genellikle çocukluk zamanlarından başladığı için beynin bir köşesine saklanır. Her kedi görüldüğünde bu korku kendini gösterir ve yavaş yavaş belirtileri azalarak tekrar kaybolur. Kedi travmasını beyinden uzaklaştırmak için uzman psikologlar tarafından “korkuyu duyarsızlaştırma” tedavisi uygulanıyor.
Kedi fobisinin derecesinne göre duyarsızlaştırma yöntemlerinden en uygun olanı belirlenir ve tedavi başlatılır. Başarı oranı çok yüksek bir tedavi yöntemi olduğu için kedi fobisi olan insanlar, seanslardan sonra kedilere karşı herhangi bir korku duygusu hissetmemeye başlarlar.
İlaç Tedavisi
Psikologlar ilaç tedavisini önermeseler de kedi fobisi çok yoğun olan insanlar mecburen kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu tarz insanlar sokakta kediler var diye asla dışarı çıkamazlar veya kedi gördüklerinde ani krize girebilirler. Psikolog seansları yeterli gelmediğinde ilaç tedavisi başlatılarak fobinin biraz azalması sağlanabilir.