Kedi göz iltihabı ciddiye alınması gerekilen bir hastalıktır. Çünkü göz kaybı yaşanabilir. Peki, kedilerde göz iltihabı gidermenin yollarını biliyor musunuz?

Kedilerin oldukça hareketli yapılara sahip olduğunu bilmekteyiz. Sokaklarda yaşamını devam ettiren kediler veya ev kedileri için görmek çok önemli bir faktördür. Birbirinden farklı, ışıl ışıl ve parlayan gözlere sahip olan kediler, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak göz iltihapları gibi hastalıklarla mücadele edebiliyorlar. Kedi göz iltihabı başlıklı bu yazımızda, göz iltihabına neden olacak sorunları, tedavi şekillerini ve yapılması gerekilen bakımları sizler için derledik.

Kedilerin Göz Kapaklarında Akıntı Oluşması

Kedilerde görülebilen çeşitli iltihaplanmalar sonucu, birtakım akıntılar meydana gelmektedir. Akıntının rengi şeffaf, yeşil veya kan kırmızı olabilmektedir. Göz akıntıları, kedilerin gözlerine zarar verebilir ve körlüğe kadar oluşacak kötü sonuçlar doğurabilir. Göz iltihaplanmasına bu sebeple dikkat edilmesi önem arz etmektedir. Özellikle de göz iltihapları sonucu oluşan akıntı, göz kapağında yapışma meydana getirebilir ve körlüğe dolaylı olarak sebep olabilir.

Kedilerde Göz İltihabı Gidermenin ve Bakım Yapmanın Yolları

Öncelikle kedilerde oluşan göz iltihaplarına dikkat edilmesi ve birtakım önlemler alınmasının çok önemli olduğunun altını çizmek isteriz. Farklı bakım önerileri ve iltihap giderici etkenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Eczanelerden veya veteriner hekimlerden göz iltihabını gidermek için gerekli olan malzemeler temin edilmelidir.
  • Kedileriniz sizden kaçıyorsa veya oldukça büyükse ödüllendirici mamalarla size yaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Sabırlı bir şekilde tekrar tekrar deneyerek size gelmesini sağlamak için çabalayın.
  • Aldığınız malzemeleri kedinize uygulayacağınız zaman düz bir zemine uzanarak sabit pozisyona geçmesi daha iyi bakım yapmanızı sağlayacaktır. Bu pozisyona geçmesi için başkasından yardım alabilirsiniz.
  • Kedinizin göz iltihabını temizlediğiniz sırada ellerinizin dezenfekte olmuş olması gereklidir. Lateks eldiven de kullanılabilir.
  • Kedilere özel, borik asitten oluşan solüsyonlarla nazikçe iltihabı almaya çalışın. Bu işlemin püf noktası, pamuğu fazla ıslatmamak ve nazik silmektir. Asla silinen pamukla tekrar işlem yapmayınız. Özellikle de birden çok kedinin iltihabı silinecekse, kesinlikle ayrı pamuklar kullanılması gereklidir.
  • Eğer borik asitli bir solüsyon malzemesi almamışsanız ve imkanınız yoksa çay veya su gibi gözleri yumuşatacak malzemeler kullanılabilir.
  • Gözlerdeki iltihabı aldıktan sonra göz damlası veya göz kremi kullanılması, iltihabın azalmasında etkili olacaktır. Gün içerisinde 2-3 kez damla veya krem kullanılabilir. Ancak veterinere veya eczaneye danışmak daha sağlıklı olacaktır.
Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Temizlenir?
Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Temizlenir?

Kedilerde Göz İltihabı Nedenleri

Göz iltihapları veya göz enfeksiyonları farklı yollarla tedavi edilmesi mümkün bir hastalık çeşididir. Ancak göz iltihaplarına yol açan çeşitli nedenler, tedavi edilmediği sürece ciddi problemlere dönüşebilir niteliktedir. Bu sebeple kötü sonuçlara neden olabilecek göz iltihaplarının nedenlerini daha yakından inceleyelim.

Konjonktivit, göz hastalıklarının oluşmasına neden olan en temel kaynaklardan biridir. Bu hastalık, Konjonktivit iltihabını oluşturur ve gözlere kırmızı-pembe bir renk katarak şişmesine neden olmaktadır. Bir diğer neden ise, göz yaralanmaları veya göze yabancı cisimler girmesinden kaynaklı olarak göz iltihaplanmaları oluşmasıdır. Özelliklede yavru kedilerde görülen göz iltihaplanmaları, genelde sağlıksız ortamda dünyaya gelmelerinden kaynaklıdır. Ayrıca aşırı soğuk, rüzgarlı ve tozlu havalarda kedilerin gözlerine çeşitli kum ve toz tanecikleri girerek iltihaplanmaları yaratabiliyor. Bu tür havalarda kedileri dışarı çıkarmamak önleyici bir etken olacaktır. Son olarak sayılabilecek bir diğer önemli neden, viral enfeksiyonlardır. Çeşitli üst solunum yolu hastalıkları veya kedi gribi gibi virüsler, göz iltihabına yol açar. Ciddi ve sorunlu bir hastalık türü olan viral enfeksiyonlar, kötü sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple kedilerde oluşan herhangi bir hastalık karşısında önlem alınması ve tedavi edilmeleri çok çok önemlidir.

Sokak Kedilerinde Göz İltihapları

Yolda yürürken karşılaştığımız veya sahiplendiğimiz sokak kedilerini tedavi olmaya ikna etmek çok zor olabiliyor. Bu tür durumlarda veteriner işleriyle ilgilenen belediyeden yardım istemek, iyi bir çözüm olabilir. Eğer veteriner hekime ulaşmanız ve yardım almanız mümkün değilse, yukarıda sayılan bakım uygulamalarını yapabilirsiniz. Ancak yapılan bakımlardan sonra mümkün olacak en kısa sürede veteriner hekime götürülmesi daha sağlıklı bir tedavi yöntemi için ideal olacaktır.

Kedi Göz İltihabı Tedavisi

Kedilerde göz iltihabının farklı nedenlerden oluştuğundan söz ettik. Aynı şekilde farklı tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Göz akıntısı veya göz iltihabı görüldüğü andan itibaren kedinin veteriner hekime götürülmesi önem arz etmektedir. Uzman veteriner hekimle beraber yürütülen tedavi yöntemi en ideal ve en sağlıklı yoldur. Büyük ihtimalle ciddi bir problem yoksa kedilerinizi muayene ettikten sonra ilaç reçetesine uyulması istenecektir. Reçeteye uyulduğunda kedileriniz sağlığına kavuşacaktır.


Kedi göz iltihabı ile ilgili birçok başlığı sizler için aktarmış olduk. Aklınıza takılan daha farklı başlıklar ve sorular varsa sitemizin yorum kısmına yazabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlamak ve görüşlerinizi okumak, bizler için önem arz etmektedir.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedi Göz İltihabı, Kedilerde Göz İltihabına Ne İyi Gelir?".
  • Anonim

    Merhaba, kapımdaki kedinin 4 yavrusu oldu. Yaklaşık 3 aylıklar tahminim. En küçüklerinin gözleri çok kötü olmuş. Dün akşam çay ve pamuk ile pansuman yaptım, sol gözü biraz olsun açıldı. Fakat hiç bir şey yemiyor. Kardeşlerinin yanına gitse de öylece oturuyor. Sütü sulandırıp ağzına vermeye çalıştım ama içmiyor. Veterinere götürsek eşim buradaki veteriner hiç ilgilenmiyor diyor. Daha önce başka biri için sokaktaki enikleri getirmiş. Onlara bile bakmamış veteriner. Başka ne yapabilirim?

    • Ayşenur Bekgöz

      Öncelikle işe veterineri gerekli yerlere şikayet ederek başlamalısınız. Daha sonra kedilere tekrar çay ile pansuman yapın sadece bir kere yapmakla geçmez çünkü. Eğer hiç geçmezse ilerlemiş göz iltihabıdır bunun için eczaneden borik asit bulunan göz damlası temin edip kedilere uygulayabilirsiniz. Sipragut damlası, eğer bulamazsanız da Onadron isimli damlayı alabilirsiniz. Kedilerin göz iltihaplarını iyi gelir ama belirtildiği ölçüde kullanmaya dikkat etmelisiniz.