Bir kedi sahiplendiniz ve size halen alışamadı mı? ya da Kedi sahibine ne zaman alışır? bu sorunun cevabını mı merak ediyorsunuz gelin birlikte öğrenelim.

Kedi sahiplenmeye karar verdiğiniz için çok mutlu olduk! Şüphesiz kedileri çok seviyoruz ve her alanda yanımızda olmasını istiyoruz. Kedi sahiplenmeden önce siz kendinizi bu duruma mutlaka alıştırmalısınız ki kedi sahibine ne zaman alışır sorusunu düşünmeye başlamayın. Kediden ziyade, aslında sizin psikolojiniz ve fizyolojik durumunuz daha da önemli; çünkü kedinize sahip çıkacak olan sizsiniz.

Kedi sahiplenmeye karar verdikten sonra minik dostunuza ayıracağınız vakit, onun yaşam alanını oluşturma, evinizde ona göre tehdit olarak algılayacak eşyalar, sizin ona karşı davranışlarınız ve ne kadar ilgili olduğunuz çok önemli. Minik dostunuz ile hayat serüveniniz, kedinizin eve adım atmasından itibaren başlayacaktır. Bu gibi maddelere dikkat ettiğimiz taktirde, kedinizin size alışması çok kısa sürecektir. Bu yazımızda, sahiplendiğiniz minik dostunuzun ortama hemen alışması için sizi bilgilendireceğiz…

Kedi Sahiplenmeden Önce Kendinizi Hazırlayın
Kedi Sahiplenmeden Önce Kendinizi Hazırlayın

Kedi Sahiplenmeden Önce Kendinizi Hazırlayın

Minik bir dost sahiplenmeden önce, tabii ki ona vereceğiniz ismi düşünün. Vereceğiniz ismi düşünürken bile içiniz kıpır kıpır olacak ve bir an önce ona kavuşmak isteyeceksiniz. İsim seçmenizi kolaylaştırmak için yazdığımız Kedi isimleri içeriğimizden faydalanmayı unutmayın. Bilmeniz gereken en önemli şey; her kedi cinsinin psikolojisi ve fiziksel yapıları farklıdır, dolayısıyla kedi sahiplenmeden önce mutlaka hangi kedi cinsini sahiplenmek istediğinizden emin olun. Bazı kedi cinsleri oyun oynamayı, sahibine sırnaşmayı ve hareketli olmayı çok sevse de, bazı kediler de tam tersi olabilir. Siz ne kadar hareketlisiniz veya durgun bir insan mısınız, öncelikle kendinizi tanımalısınız.

Kedi sahiplendiğinizde onunla yeteri kadar oynayabilecek veya ilgilenebileceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka kediniz için ilk adımı atmış oluyorsunuz. Kediler genel olarak 12-16 saat uyurlar ve uyumayı çok severler. Uykudan uyandıkları zaman ortamda mutlaka sahiplerini görüp güven kazanmak isterler. Kedinizin her daim yanında olmanız, onlar için çok önemli. Çalıştığınız iş zor ve yorucu mu, kaç saat çalışıyorsunuz veya kaç saat okula gidiyorsunuz bunları düşünerek kedi sahiplenmelisiniz. Kedinizi evde yalnız bırakıp, uzun saatler boyunca gelmediğimiz takdirde korkacaktır bu durumu tehdit olarak algılayacaktır. Özetle; minik bir dost sahiplenmeden önce kendinize şu soruları sormalısınız;

  • “Ben sorumluluk sahibi miyim, kedimin her türlü sorumluluğunu üstlenebilir miyim?”
  • “Kedimin rahatça yaşaması için evim uygun bir ortam mı?”
  • “Günde kaç saat kedime vakit ayırabilirim ve kaç saat evde yokum?”
  • “Kedimin yatağını, su-mama kabını ve tuvalet kumunu koyabileceğim güvenli alanım var mı?”
  • “Kedim benimle oyun oynamak istediğinde, onunla sıkılmadan oynayabilecek miyim?”
  • “Kedimin beni bazen ısırmasına ve tırmalamasına hazır mıyım?”
  • “Kedimle uzun süre yaşamaya hazır mıyım?”
  • “Kedim hastalandığında veya bir sorun oluştuğunda, onu hemen veteriner hekime götürebilir miyim?”
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Isırmasında Ne Olur? Ne Yapılmalı?

Gibi soruları kendinize sorun ve kendinizi hazır hissettiğinizden emin olun. Günümüzde birçok kedi sahiplenip, heves alındıktan sonra dışarı bırakılıyor. Eve alışan kediler, dışarı bırakıldığında uyum sağlayamıyor ve yaşamı zorlu hale geliyor. Bu sorulara cevabınız “evet” ise, kendinize minik bir dost sahiplenebilirsiniz.

Kedinizin Evde İlk Günü Nasıl Olmalı?
Kedinizin Evde İlk Günü Nasıl Olmalı?

Kedinizin Evde İlk Günü Nasıl Olmalı?

Kedinizi sahiplendiniz ve evinize geldiniz. Kedi çantasından, kediyi zorla çıkarmak yerine onun kendi isteğiyle çıkmasını bekleyin. Onun yatağının ve mama kabının bulunduğu yere kedi çantasını götürün ve bırakın. İlk defa böyle bir ortamı gördüğü için ilk 1 hafta boyunca ürkek ve korkak davranışlar sergileyebilir. Hatta kedi çantasından hemen çıkmayabilir. Bu tarz bir durum olursa endişelenmeyin, böyle davranması çok normal. Kediniz hemen çantadan çıkarsa büyük gözleriyle etrafı iyice bir kolaçan edip, kendi kendine çantadan dışarı çıkacaktır.

Çantadan çıkar çıkmaz mama ve su kabını göreceği için yerini hemen benimseyecektir. Eğer hemen mama yerse veya su içerse bu işlemi bitirmesini bekleyin. Bu işlem boyunca onu rahatsız etmeyin, hatta uzaktan izleyin. Kediniz yeme-içme işlemini bitirdikten sonra etrafta gezinecektir ve yeni şeyler keşfedecektir. Onun yanına yavaş adımlarla yaklaşıp, yere doğru çömelin ve onunla konuşmaya başlayın;

  • “Merhaba tatlı kediciğim, ben senin sahibinim. İsmim……….” diyerek kendinizi tanıtın. Kediniz ile ne kadar çok konuşursanız, sizi dinleyecek ve anlayacaktır. Kediler ne kadar çok umursamaz gibi görünse de, aslında hep sizi dinleyen bir çift kulak olacaktır.
  • Yavaşça elinizi kedinizin başına doğru götürün sevmeye başlayın. İlk olarak kendini sevdirmeyebilir veya size tıslayabilir. Bu davranışı da çok normaldir, olumsuz durumlar karşısında endişelenmeyin.
  • Kediniz ile göz teması kurarak, ona koyduğunuz ismi söyleyin. “Tatlı kediciğim senin adını……. koydum, beğendin mi?” diyerek ona ismini benimsemesine yardımcı olun.
  • Kediniz ile samimi olmadan göbek ve pati bölgelerine dokunmayın. Her kedi bu bölgelerden sevilmekten hoslanmaz. Size alışına kadar onun kafasını, kulaklarını ve burun kısımlarını sevebilirsiniz.
  • Sahiplendiğiniz kediniz ister yavru, ister yetişkin bir kedi olsun yine de size karşı çok temkinli davranacaktır. Ona zarar veremeyeceğinizi anladığı zaman size güvenecektir.
  • Kedinizi hemen kucağınıza almayın. Aldığınız zaman korkabilir ve hemen kaçıp saklanabilir. Birkaç saat kucağınıza almadan sevin ve biraz olsun alışmasını bekleyin.
  • Eğer kediniz çantadan çıkar çıkmaz hemen koltuk veya masa arkası gibi yerlere saklanırsa, onu hiç zorlamadan oradan çıkmasını bekleyin. Uzun süre boyunca çıkmazsa, ödül mamasını elinizde tutarak onu yanınıza çağırabilirsiniz.
  • Evinizdeki tam kapıları açarak, evi iyice gezmesini sağlayın. Evi ne kadar çok keşfederse, o kadar çok benimseyecektir.
  • Elinize kedi oyuncağı veya ip tarzı bir şey alıp, yavaş yavaş onunla oynamaya başlayabilirsiniz. Onunla oynadığınız süre zarfında size karşı alışması o kadar olumlu olacaktır.
  • Kediniz size tam anlamıyla alışmadan onunla beraber uyumayın. Kedinize özel kedi yatağı aldıysanız, onu yavaşça kaldırıp kedi yatağına koyabilirsiniz. Her kedi yatakta yatmayı sevmediği için evin her köşesinde yatabilir. Siz yine de, kendi yatağını benimsemesi için onu yatağına bırakın.
  • Kediler yüksek sesten çok korkarlar ve bu durum psikolojilerini bozabilir. En azından o alışana kadar normal ses tonunda konuşmaya çalışın.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedileri Çiçeklerden Uzak Tutmak Mümkün mü?

Sahiplendiğiniz kediniz hakkında, bilmeniz gereken genel bilgiler bunlardır. Bu maddeleri uyguladığınızda, onun psikolojik olarak olumlu hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu da kedi sahibine ne zaman alışır sürecini kısaltacaktır. Kediniz su ve mama kabını hemen sahiplenecektir. Bu açıdan içinizde herhangi bir düşünce olmasın. Zaten kediler yemeyi ve içmeyi çok sevdikleri için nerede bir kap görseler hemen yanına yaklaşacaklardır. Bazı kediler korktukları için yemek yemeye çekinseler de, acıktıkları zaman kendisini mecbur hissederek mama kabına yaklaşacaktır.

Kedinizi Ailenizle Tanıştırma Vakti
Kedinizi Ailenizle Tanıştırma Vakti

Kedinizi Ailenizle Tanıştırma Vakti

Kedi sahiplendiğinizde, kediniz ortama iyice ısınmadan diğer aile fertlerinizle tanıştırmayın. Yavru veya yetişkin kedi de olsa, her halükarda korkacaktır. Kediniz önce su-mama kabının, yatağının ve tuvaletinin yerini benimsedikten sonra kendi kendine zaten diğer odaları keşfetmek isteyecektir. Siz onu ne kadar rahat bırakırsanız ve üstüne gitmezseniz, o zaten yavaş yavaş adapte olacaktır.

Biraz süre geçtikten sonra minik dostunuzu kucağınıza alarak aile fertlerinizle tanıştırabilirsiniz. “Hoş geldin evine………” diyerek ismiyle hitap edin. Kediniz ile kim daha çok ilgilenecekse, o kişiye daha düşkün olur. Eve alışana kadar o kişinin kucağında durmasında fayda var. Herkes kediyle birden ilgilenirse, sıkılacak ve kaçmak için yer arayacaktır. Onu sevmek için belirli aralıklarla yanına giderek sevebilirsiniz.

Ailenizden her kişi sırayla kedinize ödül maması verirse, minik dostunuz bunu çok sevecektir ve size alışacaktır. Ailenizden her birey kedinizle sakince ve basit oyunlar oynadığında, hep oyun oynamak için yanınıza gelecektir, bu çok iyi bir şey. Aile fertleriniz minik dostunuzu hemen benimseyebilir, fakat kediniz aile fertlerinizi hemen benimsemeyebilir. Bu açıdan kedinize en az 24 saat, en çok 1 hafta zaman tanımalısınız.

Tatlı Kediciğinizin İlk Gecesi Çok Önemli

Kediniz geceleri korkabilir veya gündüze nazaran daha da endişeli olabilir. Eğer kediniz yavruysa ilk 3-4 gece boyunca ağlaması normaldir. Yatağına onu sıcak tutacak peluşlu battaniye sererek ona yatak hazırlayabilirsiniz. Kedinizin yatağı, mutlaka su kabına, mamasına ve tuvalet kabına yakın olmalıdır. Gece kediniz kalkarsa rahatça ihtiyaçlarını karşılaması açısından bu yöntem çok geçerlidir. Yavru kediniz karanlıktan korkacağı için ona göre küçük bir ışığı açık bırakabilirsiniz. Bu sayede kendini güvende hissedecektir.

Kediniz yavru olduğu için 18-20 saat boyunca uyuyabilir. Özellikle 1 hafta boyunca yavru kedinizin yatağında yatmasına özen gösterin. 1. hafta sonrasında onu yanınıza alıp yatabilirsiniz. Biz kedi severler, geceleri kedimizle uyumayı çok seviyoruz, fakat onun alışması için ilk günler onu rahat bırakın. Kediniz gece çok ağlarsa, ıslak diş fırçasıyla onun kafasını yavaşça tarayabilirsiniz. Bu işlem onu rahatlatacak ve sanki annesi onu yalıyor gibi hissedecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediye Tasma Takmak ve Tasmaya Alıştırmak

Kediniz yetişkin bir kediyse geceleri daha saldırgan olabilir. Hiç alışkın olmadığı bir yerde uyumak onu saldırganlığa itecektir. Bu da gayet normal bir davranıştır, endişelenmeyin. Yetişkin kediler karanlığa daha da alışkın olduğu için ışığı kapatarak onun uyumasını sağlayabilirsiniz. Onun yatağına birkaç oyuncak ve küçük bir battaniye koyarak alışmasını bekleyebilirsiniz. Yetişkin kediler alışana kadar huysuz olacağı için yatağında yatmak istemeyebilir, onu yatağında yatması için zorlamayın. Gece onu rahat bırakıp, sabah nerede uyuduğunu gözlemleyin. Kendine bir yer belirlemiş olacak ki, yatağını o bölgeye taşıyabilirsiniz.

Kediniz İle Kanka Olmak Çok Kolay
Kediniz İle Kanka Olmak Çok Kolay

Kediniz İle Kanka Olmak Çok Kolay

Bizler istiyoruz ki, kedimiz hemen bize alışsın ve çok iyi iki arkadaş olalım… fakat, bu her zaman mümkün olmuyor. Tekrar söylemeliyim ki, kedinizin size alışması için biraz zamana ihtiyacınız var. Kedinizle günlük olarak bolca vakit geçirip oynadığınız takdirde size bağlanacaktır.

Yetişkin kediniz varsa, onu kızdıracak hareketlerden mutlaka uzak durmalısınız. Mesela, kediniz göbek ve pati kısımlarından sevilmekten hoşlanmıyorsa, size alışana kadar o bölgelerden onu sevmeyin. Daha açık bir cümleyle; kediniz size alışana kadar onun suyuna gitmelisiniz. İlk birinci hafta fazlasıyla ilgi ve özen gösterin ki, size iyice alışmasını sağlayın. Onunla oyunlar oynadıktan sonra mutlaka ödül maması vermeyi unutmayın. Bu yöntem onu o kadar çok mutlu edecek ki, sürekli sizinle oynamak isteyecektir.

Kediniz yavruysa, küçük ip ve oyuncaklarla onu oynatabilirsiniz, çok hoşuna gidecektir. Yavru kedinizi göğsünüz ile omuz hizasını koyup onun sırtını sıvazlamak, size güvenmesini kat be kat arttıracaktır. Yavru kedinize ne kadar nahif yaklaşırsanız, size alışma süresi o kadar kısa sürecektir. Zamanla kedinizin yapısını ve karakterini öğrendikten sonra size alışmasını çok kolay bir şekilde sağlayacaksınız. Kedinizin size çabuk alışması için onunla sosyal aktivite yapabilirsiniz. Kedi sırt çantası veya el çantası alarak onu bazı günler dışarı gezmeye götürebilirsiniz. Sosyal aktivite saatini uzun tutarsanız, kedinizi veterinere götürmek de o kadar kolay olacaktır.


Bu yazımızda yavru veya yetişkin kedi fark etmeksizin, kedi sahibine ne zaman alışır bundan bahsedip süreç hakkında genel bilgileri anlattık. Burada belirttiğimiz bilgileri ve yöntemleri uygulayarak, kedinizin size alışma sürecini olumlu şekilde sağlayabilirsiniz. Unutmayın; kediniz adeta bir bebek gibidir ve sizde onun annesi/babasısınız. Size alışması biraz zaman alabilir, sabırlı olmakta fayda var. Kediniz ile ilk gününüz nasıldı ve yöntemlerimizi kullandınız mı, yorumlarda buluşalım! Merakla bekliyor olacağız.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedi Sahibine Ne Zaman Alışır?".
  • Özge

    Merhaba, 5 aylık Norveç Orman Kedisi sahiplendik 10 gün oldu koltuğun içinde yatıyor. Gece çıkıp ihtiyaçlarını karşılıyor asla sevmemize izin vermiyor tıslıyor. Ödül maması falan veriyorum ama hiç alışmazsa diye çok korkuyorum.