Japon balıkları, en çok sahiplenilen balık çeşitlerinden birileridir. Çok kısa ömürleri olmasıyla bilinseler de iyi bakıldıklarında uzun süre yaşayabilirler.
Evcil hayvanlar arasında en tatlıları, masumları ve sessizleri hiç şüphesiz balıklardır. Akvaryumun içinde kendi hallerinde gezerken aniden izlendiklerini fark ettiklerinde camın yanına gelip şaşkın gözlerle bakmaları da epey komik oluyor 🙂 Her şeye duyarlı oldukları için akvaryuma pıt pıt vurulduğunda hemen dururlar ve etrafı iyice bir süzerler.
Japon balıklarının birden fazla türü olduğu için hepsinin bakımları ve sevdikleri şeyler farklı olabilir. Sahiplenmek istenilen Japon balığı türü kararlaştırıldığında hakkında ne kadar çok bilgi edinilirse beraber yaşamak da o kadar kolay olacaktır. Her hayvan öldüğünde çok üzüldüğümüz gibi balıklar da iyi bakılmadıkları takdirde çok kısa sürede ölebilirler. Peki, Japon balıkları kaç yıl yaşar? veya Japon balıklarının uzun yaşamaları için ne yapmalıyız? bu konu hakkında merak edilenleri yazımızda açıkladık.
Japon Balığı Türleri Kaç Yıl Yaşar?
Petshoplarda veya sadece balık üzerine satış yapan dükkanlarda kolaylıkla Japon balığı bulunabilir. Basit Japon balıkları tek bir tür değildir ve birden çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı Japon balıklarının çeşitlerine göre de yaşama ömürleri değişkenlik gösterebilir:
- Basit Japon balığı: 10-15 yıl,
- Teleskop: 10-15 yıl,
- Ranchu: 5-10 yıl,
- Kelebek Kuyruk: 10-15 yıl,
- Torba Gözlü (Balon Yanaklı): 10-15 yıl,
- Peçeli (Tül Kuyruk): 10-15 yıl,
- Tosakin: 10-15 yıl,
- Ryukin: 10-15 yıl,
- Shubunkin: 10-15 yıl,
- Oranda (Kırmızı Başlıklı): 10-15 yıl,
- Kuyruklu Yıldız: 14-16 yıl.
Japon balıklarının çeşitlerinin ömürleri aşağı yukarı aynı olarak bilinse de aslında bu sayısal veriler beslenme, bakım, tür, suyun sıcaklığı-dengesi, kalitesi, yaşadığı alan ve yere göre değişkenlik gösterebilir. Yani siz balık sahiplendiğinizde yemesi gereken yem oranının üzerinde beslerseniz, suyuna dikkat etmezseniz, bakımını yeterince iyi yapmazsanız ömrünün yarısını elinden almış olursunuz.
Her Japon balığı türü birbirinden çok farklı olduğu için sevdikleri şeyler ve yaşam alanları da aynı değildir. Haliyle sahipleneceğiniz türü önceden araştırmalı ve nasıl bir ortamda yaşayacağını çok iyi bilmelisiniz. Yapılan araştırmalar haricinde balıklar hakkında daha fazlasını öğrenmek için çok iyi bilen birine veya balığı sahiplendiğiniz yerdeki ilgili kişiden bilgi alabilirsiniz. Dostunuza kadar iyi bakarsanız sağlıklı bir balık olacaktır ve yaşama ömrü de uzayacaktır.
Japon Balığı Fanusta Kaç Yıl Yaşar?
Fanusun alanı küçük ve içerisinde oksijen desteği olmadığı için Japon balıklarının fazla yaşamasını bekleyemeyiz. Fanusta yaşayan Japon balıkları türleri taş çatlasa birkaç yıl hayatta kalmayı başarırlar. Japon balıkları tok olsalar bile aç olduklarını unutup sürekli yem yedikleri için otomatik olarak fazlasıyla dışkılama yaparlar. Haliyle fanusun içi kirlendiği için suyun doğallığı tamamen bozulmuş olur.
Fanus küçük boyutta olduğu için haftada 1-2 kez su değişimi ve temizliği yapılsa bile genel olarak fanustaki atıklar tamamen temizlenmez. Zaten fanusta bulunan su aniden ve sıklıkla değiştirilse balık ürküp korkacağı için onun sağlığı için uygun bir eylem değildir. Ayrıca dışkı ve suyun kalitesizliğine maruz kalan Japon balıklarında stres ve zehirlenmeler görülebilir.
İlgili Yazı: Japon Balığının Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Japon Balığı Akvaryumda Kaç Yıl Yaşar?
Japon balıkları büyük, geniş ve filtrenin bulunduğu akvaryumlarda daha rahat yaşayabilirler. Akvaryuma takılan filtre sürekli devir daim yapacağı için suyu tazeler ve bu sayede yeterli oksijen desteği alabilirler. Ayrıca fazla yem yiyip yoğun olarak dışkı yapsalar bile akvaryumun genişliğinden ve suyun kalitesinden dolayı etkilenmemiş olacaklardır. Akvaryumda yaşayan Japon balıkları 10-15 yıl kadar rahatça yaşayabilirler.
Mesela bir gün boyunca hiç su içmediğinizi ve susuzluktan bayılacağınızı düşünün. Sadece bir çay bardağı miktarında su buldunuz ve içtiniz. Bu size hiç yeterli gelmez ve su ihtiyacınızı karşılamamış olursunuz. Ancak kocaman bir bardakla su içtiğinizde ihtiyacınızı karşılamış olursunuz ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Tıpkı balıkların yaşayışı da bu şekildedir, ihtiyaçlarını karşılamaları için büyük akvaryuma ve taze suya ihtiyaçları vardır.
Japon Balığının Uzun Yaşaması İçin Ne Yapılmalı?
Japon balığı sahiplenildiğinde ”ne kadar ömrü varsa o kadar yaşar” mantığında düşünmek çok yanlıştır. Her ne kadar bakımları, beslenmeleri, alanları, kontrolleri ve özellikle akvaryumun su kalitesine önem verilirse sağlıklı olacaklardır. Japon balıklarının ömrünü uzatacak tavsiyeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Uzun ve sağlıklı yaşamalarının ilk adımı kaliteli yemle beslemektir. Adını ve içeriğinin bilinmediği yemler alınmamalıdır,
- Fanusta beslemek yerine mutlaka akvaryum tercih edilmelidir,
- Suyun tazelenmesi için akvaryumda filtre kullanılmalıdır,
- Akvaryumda bulunan balık sayısına dikkat edilmelidir. Fazla balık olursa beraber yaşamaları sorun olabilir,
- Akvaryum suyu değiştirilirken mutlaka balıkların akvaryumdan alınması gerekir. Balıklar akvaryumun içindeyken su değiştirilirse büyük ölçüde etkilenebilirler,
- Akvaryum ve fanus temizliğinin çok iyi yapılması gerekir. Aksine zehirlenme ve stres gibi sorunlar meydana gelebilir,
- Balıklar doymadı diye fazla yemlemek çok büyük hatadır. Hem sindirim sistemleri etkilenir hem de fazla dışkı yapacakları için akvaryum hızlıca kirlenecektir,
- Balıkların sağlıkları ve daha uzun bir yaşam sürdürebilmeleri için mutlaka temiz ve klorsuz suya ihtiyaçları vardır. Çeşme suyu yerine arıtıcıdan veya dinlenilmiş su tercih edilmelidir.
Japon balıkları kaç gün yaşar?
Japon balıklarının ne kadar yaşayacağı tamamen bakımlarına ve beslenmelerine bağlıdır.
Japon balığı ne zaman ölür?
Yeterince ilgilenilmeyen Japon balıkları belirli gün veya ay sonrasında ölebilirler.
Japon balığı fanusta mı akvaryumda mı yaşamalı?
En sağlıklı yaşama ortamı akvaryumdur. Akvaryumda yaşarsa sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır.
Allah uzun ömür versin..