Sağlıklı ve mutlu bir ev arkadaşı olarak kedileri tercih ediyorsanız doğal olarak onlar için ayırmanız gereken bir bütçe var. Peki kedi sahiplenmeden önce ne kadar bütçe ayırmalıyız?
Evimize yeni katılacak olan minik varlığın gelmesine yakın bir zamanda kendimizi özellikle ekonomik olarak ayarlamamız gerekir. Onun için bir yaşam alanı oluşturmak, temel ihtiyaçlarını gidermesi için bazı envanterleri bulundurmak ve gerektiği zaman sağlık problemlerine bütçe ayırmak zorunda kalacaksınız. Tabi bunlardan daha önemlisi, sizinle aynı evi paylaşacak, bir nevi size ev arkadaşı olacak tatlı patilinin nasıl bir yapıya sahip olması gerektiğine karar vermenizdir. Ev yaşantısına uyum sağlayabilecek bir melekle arkadaşlık yapmanız, sizin için faydalı olabilir. Gereken ilgiyi ve sevgiyi gösterdikten sonra, hangisi olursa olsun size candan bağlanacaklardır. Bu yüzden barınaktan, daha çok yardıma ihtiyacı olan bir minik dost edinmeniz, sıcak yuvanızı onunla paylaşmanız daha mantıklı olacaktır.
Sahiplendikten sonra yapacaklarınız kadar, kedinizi hayatınıza sokmadan önce de yapmanız gerekenler vardır. Nereden sahiplendiğiniz farketmez, o canlıya kol kanat gerdiğiniz anda veteriner masraflarını gözden çıkarmalısınız. Sizinle birlikte yaşamaya başlaması karşılaştırıldığında, patili dostunuzu hemen bir sağlık kontrolünden geçirmeli ve varsa hastalığı tedavi ettirilmelidir. Kediler, rutini seven canlılardır. Onun için sürekli çalışabileceğiniz bir veteriner keşfetmelisiniz. Sizinle geçireceği ortalama 15 senesi olacak. Bu süreçte, yaşadığınız her türlü zorlukta veterinerinizin size yardımcı olması gerekir.
Birçok insan, hem maddi hem de manevi boyuttan bir kedinin yaşamının üstlenilmesini başta kolay gibi görür. Evinize girdiği andan itibaren yeni doğmuş bebeğiniz gibi onunla ilgilenmeniz gerekir. Küçük kedi oyuncaklarını, o daha eve gelmeden hazırlamanızda fayda vardır. Bunları internet sitelerinden satın alabilirsiniz. İlk aşamada başta tuvalet eğitimi olmak üzere kedinize çeşitli eğitimler vermeniz gerekecektir. Kedi kumu ve tuvalet kabı seçerken, hem konforunu hem de fiyatını düşünmelisiniz. Patili dostunuz titiz bir canlıdır. Sık sık tuvalet kabındaki kumu değiştirmek size düşer. Kolay temizlenebilen bir tuvalet kabı seçmeniz, bu durumda size bir avantajdır. Tuvalet eğitimi, vermeniz gereken eğitimlerin en başında gelir. Bunun dışında kedinize vereceğiniz birlikte yaşama eğitimleri için de çeşitli ödül mamaları almanız gerekir. Mama kabı, kedi taşıma çantası ve kedi yatağı gibi kesinlikle alınması gerekenler listesini daha kediniz evinize gelmeden tamamlamalısınız.
Kediniz için ayırmanız gereken bütçenin belki de en ağır kısmı mama ve kum konusudur. Bu seçimi yaparken kedinizin alışkanlıklarına, rahatına ve veterinerinin önerilerine dikkat etmelisiniz. Mama seçimi, kedinizin gelişiminin ilerleme hızına göre değişkenlik gösterebilir. Anlayacağınız, ona eve yeni katılan küçük bir bebek gibi masraf yapmalısınız. İçgüdüsel olarak tırmanma ihtiyacını ev eşyalarınız da gidermemesi adına kedi tırmanma ağacı satın alabilir; ilerleyen zamanlarda zevklerine göre oyuncaklarını çeşitlendirebilirsiniz. Kendi ekonomik durumunuza göre, onun için elinizde olan bütün imkanları seferber edeceğinizden eminiz. Bir kedi ile hayatınızı paylaşmaya karar verirken, tahmini olarak yukarıdaki tüm giderler için yaklaşık 500 ile 1000 TL arasında bir tutarı gözden çıkarmalısınız.