Kedilerde göz akıntısı renksiz, gri ve sarı olabilir ve hepsi sağlık sorunlarının habercisidir. Göz akıntısı hakkında neleri bilmeliyiz incelemek ister misiniz?

Sağlık sorunlarının tümü kedilerin yaşam kalitelerini etkiler, ömürlerinin kısalmasına sebep olabilir. Göz hastalıkları da aynı şekilde sosyal yaşamlarında zorluklarla mücadele etmelerine sebep olurken kalıcı hastalıklara yakalanmalarına da sebep olabiliyor. Bu nedenle kedinizin göz bakımını yapmanız, aşılarına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Peki, kedilerde göz akıntısı neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir? Sizler için sevimli dostlarımızın göz sağlığı konusunda bilmeniz gereken tüm detayları hazırladık…

Kedilerde Göz Sulanması

Öncelikle sağlıklı kedilerin gözlerinde sulanma görülmesi mümkün değildir. Bu durum dönemsel alerjilerden dolayı meydana gelebilir, sigara dumanı gibi tepki göstereceği ortamlara girmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Dikkat edilmesi gereken durum ise kedinin gözlerinde daha farklı belirtilerin olup olmadığıdır. Gözleri sulanan kedi size bakarken gözlerini kırpıyor gibi görünebilir, gözlerini ovuşturur. Akıntıyla birlikte şişme gibi durumları fark edebilirsiniz. Bunların tümü sahip olabilecekleri birbirinden farklı göz hastalıklarının habercisidir.

Kedilerde göz sulanması sebepleri:

Kedilerin gözlerinde fark ettiğiniz sorunlar birçok farklı hastalığın habercisi olabilir. Sadece alerji kaynaklı veya dumandan dolayı göz akıntısı meydana gelebileceği gibi kedinizin gözlerinde ciddi bir sorun da olabilir.

  • Göz sulanmasına sebep olabileceği hastalıklardan biri göz enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar mantar, bakteri gibi sebeplerle ortaya çıkar. En belirgin etkisi ise gözlerde sulanma, akıntı ve kızarmadır. Gözlerinin içi şişebilir, göz akıntısı sarı veya gri renklerde meydana gelebilir.
  • Göz sulanmasının sebepleri her zaman bir hastalığın habercisi değildir. Kedinizi irrite edecek birtakım unsurlar sulanmasına sebep olur. Bu durumda genellikle tek belirti sulanma veya akıntıdır. Şişme, kızarma gibi etkiler görünmez. Sebebi ise parfüm, sigara dumanı, kimyasal ürünlere maruz kalınmasıdır.
  • Kedinizin gözlerinde sulanma ile birlikte gözlerini kısma, ağrı çektiğini gösteren miyavlama, kızarma ve ovuşturma varsa ciddi bir hastalığa yakalanmış olabilir. Korneal ülser olarak adlandırılan hastalık sebebi ile bu belirtiler görülür ve kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
  • Kedimin gözleri sulanıyor: yukarıda belirtilen hastalıklarla birlikte alerji, katarakt gibi sebeplerle de bu şansız durum kedinizin başına gelmiş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken en doğru seçenek kısa sürede veterinere gitmek ve erken teşhis konulmasını sağlamaktır.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Karma Aşı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri
Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri

Kedimin Gözü Akıyor, Tedavisi Nedir?

Göz sulanması gibi göz akıntısı da sağlıklı bir kedide görebileceğiniz durumlardan değildir. Endişe etmenizi gerektirmeyecek alerjiler, enfeksiyonlar bu duruma sebebiyet verir. Ancak bazı göz hastalıklarının belirtisi olan göz akıntısı kedinizde kalıcı körlüğe sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle göz akıntısının sebebini bilmeniz gerekir. Kedilerin göz neden akar: İrritasyon, katarakt, göz enfeksiyonları, glokom, korneal ülserler gibi nedenlerle kedinizin gözlerinde akıntı meydana gelebilir. Bu durumda bilinçsiz bir müdahalede bulunmanız ise doğru değildir. Yapılan en yaygın hatalardan biri herhangi bir göz damlası kullanmaktır ve bu damlalar veteriner tavsiyesi dışında kullanıldığında daha büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Kedinizin gözü akıyor ise öncelikle tedavi edilmesi için muayene olması gerekir. Veterinere gittiğinizde gerekli müdahalelerle göz akıntısının sebebi kolaylıkla anlaşılır. Göz akıntısına sebep olacak hastalıkların tedavileri vardır ve düzenli ilaç kullanımı ile kediniz eski göz sağlığına kısa sürede kavuşur. Göz hastalıklarının tedavilerinde izlenen yollar birbirinden farklıdır. Örneğin enfeksiyon teşhisi konulduğunda tedavi sürecinde merhem, damla veya antibiyotik kullanılır. Gözde aşırı sıvı birikmesi sonucunda ortaya çıkan Glokom hastalığının tedavisinde gözdeki fazla sıvı boşaltılır. Bu nedenle herhangi bir teşhis konulmadan kedinizin tedavisi hakkında kesin bilgi vermek doğru değildir.


Kedilerde göz hastalıklarına sıklıkla rastlanır ve tedavileri mümkündür. Bu konuda edindiğiniz deneyimler varsa bilgilerinizi yorumlar altında paylaşarak diğer takipçilerimizin bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda göz sulanması ve akıntısı konusunda merak ettiğiniz her şeyi bizlere sorabilir, araştırmamızı istediğiniz farklı konular varsa fikir verebilirsiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?