Yavru kedilerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için sık sık hastalanabilirler. Yavru kedilerin kakasına bakarak sağlıklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Yavru kedilerin bağışıklık sistemi tıpkı bebekler gibi oldukça zayıftır. Kolay bir şekilde hastalanabilirler ve bu hastalıklara yenik düşebilirler. Bu ve buna benzer durumların önüne geçmek için de erken teşhis oldukça önemlidir. Yavru bir kedi sahibiyseniz kedinizin kakasına bakarak onun sağlık durumu hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Fakat yetişkin kedilerden farklı olarak yavru kedi kakaları günden güne yediği mamalardan, tükettiği besinlerden farklılık gösterebilir. Bu yüzden her ne kadar aşağıda yer alan kedi kakalarının sağlıklı yavru kedi kakası olduğu söylense de arada bir yavru kedilerinizi veterinere götürmelisiniz. Lafı daha fazla uzatmadan gelin sağlıklı yavru kedi kakası nasıl olmalı buna bakalım.
Sağlıklı Yavru Kedi Kakası Nasıl Olmalı
Kediler kendi sağlık sorunlarını biz insanlar gibi konuşarak veya iletişim kurarak bizlere söyleyemezler. Bu durumda kedilerin sağlık durumlarını anlamının en etkili yolu kakalarına bakmaktır. Çünkü kaka tam anlamıyla sağlık sorunlarını belirleyen bir etmendir. Bu yüzdendir ki hastanelerde bizlerden çoğu zaman idrar isterler ve idrar tahlili yaparlar. Bu durum biz insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da böyledir.
Kediler kendi sağlık sorunlarını biz insanlar gibi konuşarak veya iletişim kurarak bizlere söyleyemezler. Bu durumda kedilerin sağlık durumlarını anlamının en etkili yolu kakalarına bakmaktır. Çünkü kaka tam anlamıyla sağlık sorunlarını belirleyen bir etmendir. Bu yüzdendir ki hastanelerde bizlerden çoğu zaman idrar isterler ve idrar tahlili yaparlar. Bu durum biz insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da böyledir.
Eğer yavru bir kediye sahipseniz oldukça dikkatli olmalı ve kedinize çok fazla zaman ayırmalısınız. Çünkü yavru kediler birçok hastalığa yakalanmaya meyillidirler. Yavru kediler maalesef tuvalet eğitimlerini tamamlayamadıkları için kakalarını evin belli başlı bölgelerine yaparlar. Bu durum her ne kadar temizlik ve koku açısından oldukça kötü olsa da bir bakıma avantajlıdır da. Eğer Kedi kakası kokusu nasıl giderilir merak ediyorsanız bağlantıdaki yazımıza bakabilirsiniz. Avantaj kısmı ise kedinizin kakasına bakarak onun sağlık durumu hakkında bilgi edinmenizdir. Sağlıklı yavru kedi kakası şu şekildedir;
- Yavru kedilerin sindirim sistemleri çok iyi çalışmadığı için yediği mamaların ve tükettiği besinlerin bir kısmını sindiremez ve bu durum kakalarının pis kokmasına neden olur. Fakat bu koku katlanılmayacak derecede değildir. Bu yüzden eğer kedinizin kakası pis kokuyorsa bir sorun yok fakat çok pis kokuyorsa bir sorun var demektir ve kedinizi veterinere götürmelisiniz. Kedinize olabildiğince ev yemekleri vermekten uzak durmalı ve veteriner önerisi ile yaş mamalardan katı mamalara geçmelisiniz.
- Yavru kediler yetişkin kediler gibi katı kaka yapmazlar. Yetişkin kediler katı bir görünümde kaka yaparken yavru kediler biraz daha sıvımsı görünümlü kaka yaparlar. Fakat bu çok sıvı anlamına gelmesin. Daha iyi tarif edecek olursak yavru kedinizin kakası ıslak kek görümünde olmalıdır. Bu benzetmemizi mazur görmenizi temenni ediyoruz. Çünkü burada sevimli dostlarımızın sağlı söz konusudur. Bir peçeteyi kedi kakasına dokundurduğunuzda çok fazla olmamak kaydıyla kaka peçeteye bulaşmalıdır.
- Yavru kedi kakası yetişkin kedilere göre oldukça farklı renklerde olabilir. Bunun edeni tükettikleri yaş mamalar ve anne sütüdür. Yavru kedinizin kakası koyu kahverengi, kahve rengi ve siyaha yakın tonlardadır. Fakat burada dikkat etmeniz geren en önemli kısım tamamen siyah olmamalı. Çünkü simsiyah bir kaka iç kanama göstergesidir.
Yukarıda bahsettiğiniz kediler birkaç ayını tamamlamış ve hazır mamalarla beslenen kedilerdir. Eğer sizin yeni doğmuş veya birkaç haftalık bir kediniz varsa daha dikkatli olmalısınız. Çünkü henüz katı besinler yiyemedikleri için kakaları sıvı bir kıvamda olur. Fakat kedinizin kakasının yaptığından emin olmalısınız. Çünkü sıvı bir kıvamda olduğu için pek çok kedi sahibi yavru kedilerin çişlerini kakası sanmaktadır. Fakat yavru kedilerin kakaları, çişlerinden hem renk olarak hem de görünüm olarak biraz daha yoğundur.
Özellikle sokaktan sahiplenilen yavru kediler hastalanmaya daha meyilli oldukları için veterinere danışmadan kedi sahiplenmemeye özen gösteriniz. Çünkü sokakta kaptığı hastalık, parazit vb. gibi zararlı etmenleri size veya varsa diğer evcil hayvanlarınıza bulaştırabilirler. Ayrıca internette okuduğunuz her bilgiye inanmamakla birlikte kedinize yararlı olduğunu düşündüğünüz inek sütünü dahi vermemelisiniz. Çünkü inek sütü sanıldığının aksine kediler için zararlıdır. Bu yüzden veteriner yardımı olmanız oldukça önemlidir.
Yukarıda yer alan maddelerden birisi veya birkaçı yavru kedinizin kakası ile uyuşmuyorsa kedinizi en kısa sürede veterinere götürmeniz tavsiye edilir. Çünkü yavru kedilerin vücut dirençleri büyük kedilere göre daha zayıf olduğu için tedavi edilmeyen hastalıkların ölümlerine neden olabilir.
Ayrıca yavru kediniz kaka yapmıyorsa veya yapamıyorsa Yavru kedi kakasını yapmazsa ne yapmalı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yukarıda yer alanların dışında kedinizde görülen farklı kaka çeşitlerini yorumlar kısmına yazarak bizim ve diğer kullanıcıların bildiği konularda yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sizin yavru kedinizde oluşan bir sağlık sorununu ve bu sorunu nasıl çözdüğünüzü de yorumlar kısmında yazarak hem bizi hem de diğer kullanıcıları bilgilendirebilirsiniz.
Merhaba, yaklaşık 2 haftalık bir annesiz yavru kediye bakıyorum. Anne sütüne eşdeğer toz mamalardan veriyorum tuvaletini yapamıyor diye veterinerde 1 kere lavman yapıldı. Sonra yaptı ertesi gün yine yapmadı. Sonraki gün ağız yoluyla bir sıvı verildi 2 gündür yapıyor fakat, çokkk uzun ve sarı beyaz arası bir renkte çok sert değil ama çok yumuşak da değil kopmadan uzun yapıyor. Korkuyorum veterinerler doğru düzgün bir şey söylemiyorlar. Yaşatmak için elimden geleni yapıyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Maalesef her veteriner alanında uzman değildir. Henüz kediniz çok yavru olduğu için dışkılama sorunu çok önemlidir ve görmezden gelinmemelidir. Kedinizin anüs bölgesinden karın bölgesine kadar ellerinizi ısıtarak masaj yapın. Bu dışkısını rahatlıkla yapmasına yardımcı olur. Beslenmesinde sürekli süt tozu vermeyin, parçalar haline böldüğünüz tavuk, et veya pişmiş kıyma verebilirsiniz. Beslenmesinde ufak değişiklikler yapın, hala durumu aynıysa lütfen daha iyi bir veterinere başvurun.
Merhaba. 4 adet yavru kediye sahibim bir tanesi beyaz, dışkılama yapıyor 1 ay 5 günlükler. Acaba hasta mı?
Dışkılama ”yapmıyor” mu demek istediniz?
Merhaba, benim de yavrumun bir tanesi bembeyaz yapıyor. Acaba siz bu konuda bir sıkıntı yaşadınız mı?
Merhaba, yavru kedim kakasını yapınca kontrol ettim renk ve sertlik konusunda hiçbir sorun yok gerekli yumuşaklıkta ve renkte. Fakat kakasını top top olarak yapıyor yani bir bütün olarak değil bunun sebebi ne olabilir?
Üç aylık kedimin poposu sürekli ıslak ve sarı renkli kokulu bir durumu var. Veterinerde enfeksiyon tedavisi gördü ama sıkıntı hala devam ediyor. Sebebi ne olabilir?
25 günlük falan bebişim var ama kakası hep sıvı kuru mama yemeye bile başladı acaba ishal mi yoksa küçük olduğu için mi öyle hareketleri normal dışkı yapma sayısı da normal.
Daha 2 haftalık annesiz bir kedim var ve kakası civciv sarısı renginde ve cıvık geliyor bu normalim
Merhaba. Bir yavrum var yaklaşık 25 günlük. İlk 10 gün ishal şeklinde sıvı kaka yapıyordu. 1 haftayı geçkindir peçeteye bulaşıcı şekilde sosis gibi sarı kaka yapıyor. Önce aldığım mama bitince farklı kullandım ve 2 gün kaka yapmadı. Daha sonra üst üste yaptı. Bugün eski mamasına döndüm ve 3 kere aynı şekilde kakasını yaptı. Kakasında bazı yerler hafif koyulu. Nedeni nedir ve sizce ne yapmalıyım?
Merhaba, kediniz daha çok küçük. İlk doğduğu hafta anne sütü aldı mı? veya almadıysa nasıl şekilde beslediniz? Büyük ihtimalle yanlış beslenmeden veya yeterince vitamin almamasından dolayı dışkısında farklılık görülebilir. Şu an beslenmesini nasıl ve neyle sağlıyorsunuz? Ona göre cevap verelim.
Merhaba, benim kedim yavru ama 2 aylık gibi sütten kesilmiş yani bugün kakasının kırmızı olduğunu gördüm sosis de vermedim yardım edin.
Kedim 2 haftalık falan, kakası katı ve sarı renkli yeşile yakın bir sarı ama baya katı yani peçeteye bile bulaşmıyor. Nedeni ne olabilir? Kedim iyi mi 🥺🥺
Benim sokaktan aldığım yavrular henüz 3. Günlerine girdiler ve ilk günden itibaren yani göbek bağlarını kestiğimden beri aynı şekilde kaka yapıyorlar sarı ve katı.