Kızıl pandalar diğer adıyla kırmızı pandalar hakkında geniş çaplı araştırmalar yaparak sizlere bu bilgileri sunuyoruz .
Kızıl pandaların büyük pandalar ile aynı adı taşımaları sizi yanıltmasın. Çünkü ismi panda olan bu iki tür arasında herhangi bir akrabalık bağı yoktur. Kızıl pandalar genellikle ağaç üzerlerinde kalmayı çok severler ve ağaç üzerinde hareket etme kabiliyetleri bizleri şaşırtacak seviyede gelişmiştir. Günlük zamanlarının ise %90’ına yakın bir zamanı ağaçlar üzerinde geçirirler. İsimleri Nepal dilinde ‘‘Ponya’’ kelimsinden gelmektedir. Bu kelimenin anlamı ise ot yiyen demektir. Bu sevimli canlı bazı bölgelerde ‘‘Kırmızı Kedi’’ olarak da anılır.
Kızıl Pandaların Görünümü
İlk bakışta görünüm olarak kızıl pandalar rakunlara benzetilir ama kızıl pandaların gövdesi tıpkı küçük bir ayıyı andırmaktadır. Fakat kızıl kalın tüylerden oluşan kürküyle yalnızca bir kedi boyutundan birazcık daha büyük olurlar. Göbek kısımları, elleri ve ayakları siyah renklidir. Yere yakın kısımlarının siyah oluşu düşmanlarına karşı kendisini kamufle etmesine yarar. Burun kısımlarında, yanak bölümlerinde, kulaklarının etraflarında ve gözlerinin hemen üzerindeki kısımlarda beyaz renkler mevcuttur.
Ortalama kiloları 3 ila 6 kilogram arasında değişmektedir. Boylarının uzunlukları ise 55 ve 63 cm arasında değişiklik göstermektedir. Bol tüylü kuyruklarının uzunluğu ise 28 ila 49 cm arasındadır. Uzun kuyruklarını ağaç dalları üzerinde denge sağlamak ve kış mevsiminde ısınmak için kullanırlar. Ayak kısımları kalındır ve sağlam pençelere sahiptir. Bu pençelerin yarıya kadar olan kısmını içeri çekebilmektedir. Paytak bir yürüme tarzları vardır, bunu sebebi ise ön ayaklarının içe doğru açılı şekilde olmasıdır.
Kızıl Pandalar Nerede Yaşar
Kırmızı pandaların %50’ye yakın kısmı Doğu Himalayalar’da yaşamaktadır. Kalan kısmının yaşam sürdüğü ülkeler ise Myanmar, Nepal, Çin, Butan ve Nepal gibi Asya ülkeleridir ve bu ülkelerin sık ormanlık alanlarında yaşamlarını sürdürürler. 1.800 ve 5.000 metre yükseklikler arasında bulunan bambu ormanları ile kaplı ve ılıman iklime sahip yerleri yaşam olanları olarak belirlemişlerdir. Kızıl pandalar doğal yaşam alanlarının zorluklarına son derece iyi bir şekilde adapte olmuş canlılardır. Düz ve kaygan ağaç dalları üzerinde güvenle hareket etmelerine yarayan keskin pençeleri vardır. Ağaçlara tırmanma konusunda da kendilerinden beklenmeyen performanslar sergilemektedirler.
Kızıl Pandaların Alışkanlıkları
Kızıl pandalar çiftleşme zamanları dışında yalnız yaşamayı tercih eden hayvanlardır. Akşam vakitlerinde hareketlidirler. Gündüzleri ise zamanlarını ağaçların üzerinde uyuyarak geçirmeyi tercih ederler. Beslenmek için her kızıl pandanın kendisi için belirlediği bir bölge bulunur. Bu bölgeleri idrarlarını yaparak işaretlerler. Kendi kendilerini temizleme alışkanlıkları ise kedilere benzetilir. İletişim kurarken de ıslığı andıran sesler çıkarırlar. 17 ve 25 derece arasında ki sıcaklıklarda huzurla yaşarlar. Havayı fazla sıcak bulduğu zamanlarda üzerinde bulunduğu ağaç dallarından aşağıya doğru ayaklarını sallayarak vücut ısısını dengelemeye çalışırlar. Tehdit algılandığında yüksek kayalara ve ağaçlara tırmanırlar. Tehdit karşısında kaçamazsa arka ayakları üzerinde havaya kalkar ve ön pençelerini ileri doğru uzatır. Böylece olduğundan daha büyük ve tehditkar görünür. Diğer kırmızı pandalar ile iletişim kurarlarken başlarını ve kuyruklarını sallarlar.
Kızıl Pandalarda Üreme
Kızıl pandalar yılda yalnızca bir kez kış mevsimin başlarında üremektedirler. Dişi kızıl pandalar ocak ve şubat dönemlerinde kızışırlar ve bu süreç birkaç gün devam eder. Kırmızı pandalar çiftleşmeler dışında birbirleriyle yan yana hayat sürmezler. Çiftleşme dönemlerinde dişi kızıl panda idrar ile işaretlediği alana erkek kızıl pandayı kendisine ait olan alanına davet etmiş olur. Erkekler ise idrarları ile veya genital bölgelerini ağaçlara sürterek işaretleme yaparlar. Çiftleşmeden önce birkaç saat süren kur yapma faslı vardır. Hem erkek hem de dişiler bir yılda yalnızca tek sefer çiftleşme yaşarlar ve bu süreç sonunda 90 ila 145 günlük gebelik dönemi başlar. Dişiler bir veya dört yavru arasında doğum yapabilirler. Yavrular ilkbahar ve yaz ayları arasında dünyaya gelir. Memeli olan kızıl pandaların doğumdan sonra yavrularına yetecek sütü üretebilmek için normalden üç kat daha fazla bambu tüketmesi gerekir. Kızıl pandaların tümü 18 ay sonunda tamamen cinsel olgunluğa ulaşmaktadırlar.
Kızıl Panda Yavruları
Kızıl pandaların yavruları kör olarak doğarlar. Doğduklarında vücutları tamamen kıllarla kaplı şekildedir. Yaklaşık üç aylık olduklarında ise kızıl rengini almaya başlarlar. Doğumdan sonra ilk bir ay boyunca gözleri kapalıdır. Kızıl panda yavruları beş aylık olana değin yalnızca annelerinin sütü ile beslenirler. Sütten kesildikten sonra ilk yiyecekleri taze bambu yapraklarıdır. Kızıl panda yavruları 12 aylıktan sonra yetişkinlik boyutlarına ulaşırlar. Annelerinin daha sonraki doğum zamanı gelmeden annelerinden ayrılırlar. Kızıl pandaların ömürlerinin 10 ila 12 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Kızıl Pandaların Neslinin Korunması
Ormanların bilinçsizce yok edilmesi, kızıl pandaların yaşama alanlarını ve onların başlıca yiyeceği olan bambuyu yok etmektedir. Her geçen gün artan insan nüfusu ve kentleşme de bu güzel canlının neslini tehlike altına sokmaktadır. Kızıl pandalar kar leoparları ve insanlar tarafından vurularak avlanmaktadır. Kızıl pandaların ölümlerinin yarıdan fazlası insan eliyle gerçekleşmektedir.
Bazen yaşam bölgelerinde ki geyikleri avlamak için kurulan tuzaklara da yakalanarak da maalesef ölüler. Myanmar, Nepal, Çin ve Hindistan’da kızıl pandalar için yaklaşık olarak 55 adet koruma alanı oluşturulmuştur. Fakat bu alanlar içerisinde yaşayan kızıl pandaların sayısı tam olarak bilinmemektedir. Bu bölgelerin hepsinde maalesef henüz yeterli ciddiyette çalışmalar yürütülememektedir.
Kızıl Pandaların Karakter Özellikleri
Gün içerisinde zamanlarının %45 ile %49’luk bölümünde aktif bir haldedirler, geriye kalan zamanı ise dinlenmeye ayırırlar. Üreme zamanları dışında sürekli yalnızlardır. Üreme mevsimlerinde ise küçük gruplar halinde bir arada yaşadıkları gözlemlenmiştir. Uzak mesafelerden birbirlerinin varlıklarını anlayabilirler.
Kızıl Pandaların İnsanlara Yaklaşımı
İnsanlarla karşılaşmaları kızıl pandaların pekte hoşlarına gitmemektedir. İnsanlarla temasları bu canlılar üzerinde stres oluşturmaktadır. Yaşadıkları bu stres ise kızıl pandaların çiftleşme, beslenme ve yavrularını büyütmede onları olumsuz etkilemektedir. Kısaca insan teması bu sevimli hayvanların tüm doğal davranışlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Uysal ve sakin canlılar olsa bile sizi tehdit olarak algıladıklarında saldırganlaşabilmektedirler. Bunun sonucu olarak pençe darbeleri alabilirsiz veya sizi ısırmak için hamle yapmaya çalıştıklarını görüyor olabilirsiniz.
Kızıl Pandaların Genel Davranışları
Genel olarak sabahın en erken saatlerinde ve öğleden sonra gecenin başladığı saatlerde aktifleşirler. Bu canlılar enerjilerini korumaya gayret ederler. Bu sebepten günün büyük bölümünü ağaçlar üzerinde dinlenerek geçirmektedirler. Kızıl pandalar gün ışığını pek sevmezler. Yalnızlığı severler ve genelde ağaçlar üzerlerinde yalnız başlarına yaşarlar.
Kızıl Pandaların Beslenme Şekilleri
Kızıl pandaların öncelikli beslenme alışkanlıkları, bambu filizlerini ve yapraklarını karınlarını doyurmaktır. Bambuyu öyle çok severler ki neredeyse başka bir şey yemek istemezler. Fakat nadiren de olsa küçük memelileri, kuşların yumurtaları ve bazı küçük böcekleri de yedikleri görülmüştür. Dediğimiz gibi bu çok sık görülen bir durum değildir.