Kedi sahipleri, kedisinin yatağa çıkmasından şikayetçiler ve çözüm bulamıyorlar. Kedinin Yatağa Çıkmasını Engellemek Mümkün mü? nasıl mümkün konusuna değindik.

Kediler genel olarak kural bilmez ve sıkıntıya gelemez hayvanlar olarak bilinse de, aslında yöntemini bildiğiniz takdirde kedilere kurallar koyabilirsiniz. Bazı kediler kurallara kısa sürede uyarlar ve yapmaması gerektiğini bilirler fakat bazı kediler ise kuralları bilir ama duymazlıktan gelir. Bu durum tamamen kedilerin karakterine ve yapısına bağlıdır. Bazı kedi sahipleri, Kedinin Yatağa Çıkmasını Engellemek konusunda zor durumda kalıyor ve çözüm bulamıyor. “Kedime kızıyorum, bağırıyorum onu cezalandırdığımı anlıyor fakat, yine de yatağın üzerine çıkıyor!” diyorsanız,üzgünüm ama bunu bilerek yapıyor 😹 Çünkü kediler böyledir! Aslında onların beynini yöneten uzaylı vardır ve siz uyuduğunuz zaman kediniz başkalaşım geçiriyor olabilir 🙀 Şaka bir yana, karakteri zor olan kedinin bile suyuna giderek ve birkaç yöntem uygulayarak her kuralı koyabilirsiniz.

Kedinize karşı uygulayacağınız birkaç yöntem sayesinde, kuralları bilecek ve istemediğiniz şeyi yapmayacaktır. Ona karşı yöntem uygularken, mutlaka davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Oldukça sakin ve sıcakkanlı yaklaştığınız takdirde, yöntemleriniz olumlu sonuçlanacaktır. Kedinin yatağa çıkmasını engellemek için yöntemleri öğrenelim.

Kedinin Yatağa Çıkması Nasıl Engellenir?

Kediniz sürekli sizin yatağınıza veya istemediğiniz koltukların üzerine çıkıyorsa, daha önceden kural koymadığınız için olabilir. Kedi eve ilk geldiğinde istemediğiniz şeyleri ona belli etmezseniz, kedi bunu kural olarak değil, “yatağa çıkmama izin var, o halde yapabilirim” diye düşünecektir. Belki kediniz size ve eve alışması için yatağın üzerine çıkmasına izin vermiş olabilirsiniz, fakat kedi bu izni öyle anlamaz ve sürekli serbest olarak davranır. Kedilere sert ve şiddetli bir şekilde kural koyarsanız, bunu tehdit olarak algılayacak ve koyduğunuz kuralı tamamen görmezden gelecektir. Tam tersini yaptığınız zaman yani kedinize karşı daha sakin ve ılımlı bir şekilde kural belirlediğinizde, ona sıcakkanlı yaklaştığınız için ise sizin kuralınıza olumlu bir şekilde uyacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Sahip olduğunuz kedinin karakteri, hırçın, agresif veya koydunuz tüm kuralları çiğneyebilecek yapısı olabilir. Kedinin karakterini değiştirebileceğiniz için kurallara bir nebze de olsa uymasını sağlamak adına, ona karşı birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. Öncelikle agresif olan kedinize oyun, ödül maması gibi tekniklerle sakinleştirebilirsiniz. Genel olarak karakteri zor olan kedinin, en zayıf anı size kendini sevdirmeye geldiği andır. Tam o anda kendinize kucağınıza alın ve yatağın üzerine çıkmaması gerektiğini birkaç kere söyleyin. Kedinizin en zayıf anında bu uyarıyı yaparsanız, emin olun koyduğunuz kuralı hafızasına kaydedecektir. Kedinin yatağa çıkmasını engellemek konusunda size birkaç yöntem vereceğim. Yöntemleri uygularken; kendinizi de davranış açısından kontrol altına alırsanız, kedinizin yatağa çıkma olasılığı düşecektir.

Kedinin Yatağa Çıkması Nasıl Engellenir?
Kedinin Yatağa Çıkması Nasıl Engellenir?

Kedinizi Sakin Ses Tonuyla Uyarın

Kediler, kendilerine karşı yüksek sesle davranıldığı zaman çok huysuz olabilirler. Kedinizi uyarmaktan korkmayın, fakat onu uyarırken lütfen ses tonunuza dikkat edin. “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” cümlesinden feyz olarak, bu cümleyi kedinizin üzerinde deneyin. Kedinize karşı tatlı dilli yaklaşırsanız, kısa sürede sizin dediklerinizi yapar hale gelecektir. Örnek; kedinizi yatağın üzerine çıkmış vaziyette gördüğünüz zaman sakin bir şekilde yanına gidip “sana bu yatağa çıkmamanı söylemiştim, lütfen iner misin oradan?” diye sakince yaklaşabilirsiniz.

Tabii ki ilk uyarınızda sizin istediğinizi yapmasını beklemeyin; tam tersi yapma dediğiniz şeyi ısrarla yapabilir. “Sahibim beni uyardı, hemen yataktan inmeliyim” diye düşünmesini bekleyemeyiz 😹 Hatta, size inat olsun da uyarınızı duymazlıktan gelip yatağın üzerinde tepinmeye başlayabilir. Bu durumda da sizin kızmayıp ve yine sakinliğinizi korumalısınız. Kedinizi sakin ses tonuyla bir kere uyardığınız zaman hemen yatağın üstünden inmeyecektir. Bu davranışınızı sürekli sakin bir şekilde dile getirdiniz zaman bir daha yatağın üzerine çıkmayacağını anlayacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediniz Tuvaletten Su İçiyorsa Hastalanabilir

Kediniz Yatağa Neden Çıkıyor Gözlemleyin

Kedinize yapma dediğiniz halde hala yatağın üzerine çıkıp tapınıyorsa, mutlaka yatakta sevdiği bir şeyler vardır. Yatağın yapısı, kumaşı, rengi veya rahatlığını çok seviyor olabilir. Kediler rahatlığına düşkün olduğu için sizin yatağınıza göz koymuş olabilir. Hatta “şuna bak kendisi rahat yatakta yatıyor, bana küçücük yatak vermiş” diye düşündüğüne eminim 😹 kedinizin sizin yatağınızdan uzak kalması için onun yatağını, sizin yatağınızın üzerine koyabilirsiniz. En azından yatağınızın üstüne çıkmasını yavaş yavaş bu şekilde engelleyebilirsiniz. Şöyle bir durum da olabilir; kediniz kendi yatağında yatmak istemediği için sizin yatağınıza çıkmak istiyor olabilir. Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Neler Yapılabilir? sorusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kedinin yatağa çıkmasını engellemek için sizin yatağınızın rahatlığında ona güzel bir yatak hazırlayabilirsiniz. Kendi yatağınızda onun dikkatini çeken ne varsa aynısını onun yatağına da tasarlayabilirsiniz. Örnek; sizin yatağınızda yumuşak bir battaniye varsa, onun yatağına da küçük ebatlarda battaniye kesip yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde, yaramaz çocuğunuzu kendi yatağınızdan bir nebze de olsa uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Kedinin yatağını, aynı kendi yatağınız gibi tasarladıktan sonra yatağının alt kısmına veya iç kısmına kedi otu yerleştirebilirsiniz. Kedi otu (kedi nanesi) sayesinde kediniz yatağında kalmak isteyecek ve bu sayede sizin yatağınıza çıkmayacaktır. Kedinin yatağa çıkmasını engellemek için en doğru yöntem budur.

Kedinize Eğlenceli Ortam Oluşturun

Kediler canları sıkıldığı zaman sırf size inat olsun diye, yatağın üzerine çıkabilir 😹 Hatta oynayacağı oyun veya oyalanacağı bir şeyler bulamadığı zaman etrafa saldırır. Sizin yapma dediklerinizi yapmaya başlayabilir. Örnek; masaların, yatağın üzerine çıkıp koşabilir veya etrafı dağıtabilir. En önemlisi, kedinin canının hiçbir zaman sıkılmayacağını sağlamaktır. Eğer kedinin canı sıkılırsa, kuralları tamamen hiçe sayıp yatağın üzerine çıkar ve asla inmez.

Kedinize eğlenceli bir ortam oluşturarak onun canının sıkılmasını engelleyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde, kedinin yatağın üzerine çıkma olasılığına düşürebilirsiniz. Kedinin yatağına çeşitli oyuncaklar koyabilirsiniz veya onun yatağına yakın olacağı şekilde ödül maması yerleştirebilirsiniz. Kedinin bulunduğu ortama çeşitli renkli plastik toplar koyabilirsiniz veya duvarlara onun dikkatini çekecek şekilde ipler asarak, dikkatini oyuna verebilirsiniz. Kedinizin dikkatini dağıtırsanız, koyduğunuz kurallar ona hiç çekici gelmeyecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Özellikleri

Kediniz İle Beraber Yatakta Yatmayın

Kedinizin yatağa çıkmasından rahatsızlık duyuyorsanız, gün içerisinde veya geceleri kedinizi alıp yatağınızda uyumayın. Eğer bunu yaparsanız, kediniz bir süre sonra alışacak ve yatmak için sürekli sizin yatağınıza gelecek veya siz olmadığını zaman bile yatağın üzerine çıkıp sizi bekleyecektir. Kediniz ile beraber yatmak istiyorsanız; kendi yatağınızı değil, herhangi bir koltuğu veya halının üzerini tercih edebilirsiniz. Özellikle geceleri siz yatmaya giderken, uyumaya gittiğinizi kedinize mutlaka belli etmelisiniz. Yani kediniz sizin yatağa uyumak için gittiğinizi bilmeli ve merakta kalmamalı. Aksi takdirde “sahibim yatağa gidiyor, kesin tek başına oyun oynayacak!” diye düşünerek peşinizden gelebilir 😹

Geceleri yatağınıza gitmeden önce kediniz ile biraz oyun oynayıp, daha sonra onu yatağına bırakabilirsiniz. Kediniz yatağına yattıktan sonra “iyi geceler ben de kendi yatağıma yatmaya gidiyorum” diyerek onu yavaş yavaş eğitebilirsiniz. Kediniz de bu cümlelerinizi bir süre sonra idrak edip, sizin yatağa gerçekten uyumak için gittiğinizi anlayacaktır. Kedinin yatağa çıkmasını engellemek için kendi yatağınızda onunla oyun oynamamalı ve uyumamalısınız. Eğer bu yöntemleri uygularsanız; hem kedinizin yatağa çıkmasını engellersiniz, hem de onu yavaş yavaş eğitmiş olursunuz. Bu sayede, bir taşla iki kedi vurmuş olacaksınız 😹


Kedi sahibiyseniz ve kedinizin yatağa çıkması konusunda ne yapacağınızı bilemiyorsanız, bu yöntemleri okuduktan sonra artık ne yapacağınızı iyi bilmiş olacaksınız. Biraz yöntem ve biraz sabır ile kedinizi istediğiniz gibi eğitebilirsiniz. Kediyle kalın 😻

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?