Kedilerinizin gözü çapaklanıyorsa bu normal karşılanmaz. Çapaklanmaya yol açacak binbir tane faktör vardır. Peki, bu faktörler nelerdir? ve nasıl engellenir?
İnsanların gözlerinin çapaklanması gayet olağan ve normal bir durum olarak kabul edilir. Her gün gece veya sabahları, insanların gözlerinde çapaklanma meydana gelir ancak aynı durum kediler için geçerli değildir. Kedilerin özellikle de yavru kedilerin göz çevrelerinde meydana gelen çapaklanmalar, çeşitli rahatsızlıklara işaret olabilir. Göz hastalıkları önemli diğer hastalıkları da tetiklediği için dikkate alınması sağlıklı olacaktır. Minik dostlarınızın sağlığını önemsediğimizden ötürü kedilerde göz çapaklanması adlı bu yazıyı sizler için hazırladık.
Kedimin Gözü Çapaklanıyor
Kedileriniz sağlıklı olduğunda gözlerinin çapaklanmaması gereklidir. Az veya çok miktarda olsa dahi çapaklanma olması normal bir durum değildir. Eğer sizlerde kedimin gözü çapaklanıyor diyorsanız, nedenini öğrenmeniz önem arz etmektedir. Minik dostlarınızda birtakım rahatsızlıklar olabilir bu sebeple öncelikle veteriner hekime başvurmanızı tavsiye etmekteyiz.
Çapaklanmanın Altında Yatan Nedenler Nelerdir?
1- Viral Enfeksiyonlar: Virüs kaynaklı bütün hastalıkları içeren viral enfeksiyonlar, özellikle yavru kediler için tehlike barındırmaktadır. Nezle, öksürük, ateş, ishal, göz akıntısı gibi belirtileri olan viral enfeksiyonlar, ne yazık ki yavru kediler için ölümcül boyutta olabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlardan ötürü göz çapaklanması oluşabiliyor. Aynı şekilde kedilerin gözlerinde çapaklanma olduğunu gözlemliyorsanız, viral enfeksiyon geçirdiğine işaret olabilir. Kedilerinizin sağlığına kavuşması ve ölümcül bir durumun yaşanmaması için mutlaka veteriner hekime başvurmalısınız. Bu şekilde kedi nezlesi başta olmak üzere çeşitli enfeksiyon çeşitleri karşısında önlem alınmasını sağlarsınız.
2- Göz Enfeksiyonları: Pek çok dış faktörlerin neden olabileceği göz enfeksiyonları yaşanabilmektedir. Dikkat çekici olan, göz enfeksiyonlarının ilk belirtilerinden birisinin de göz çapaklanması olduğudur. Sizin de minik dostlarınızda göz çapaklanması varsa çeşitli göz enfeksiyonları geçiriyor veya geçirecek anlamı taşımaktadır. Bu sebeple aksatmadan veteriner hekimle birlikte tedavi edilmelidir.
3- Göze Toz veya Yabancı Cisimlerin Kaçması: Aşırı rüzgarlı veya tozlu havalarda sevimli dostlarınızı dışarı çıkarmak gözleri için risk oluşturabilir. Çünkü aşırı rüzgar, kedilerinizin gözlerine toz veya yabancı cisimlerin girmesine neden olur. Sonucunda göz enfeksiyonu ve göz çapaklanması gibi rahatsızlıklar meydana geleceği için dikkatli olmanızı öneriyoruz.
Göz Çapaklanması Tedavi Süreci
Göz çapaklanmasına karşın kedilerinizin gözlerini temizleyebilir ve birtakım damlalar ile iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak kedilerinizin sağlığına kavuşması için en ideal yol, veteriner hekime götürmek ve tedaviyi hekimle birlikte yürütmek olacaktır. Özellikle viral enfeksiyonlara karşı sağlıklı bir tedavinin uygulanması olabilecek ciddi sonuçları önleminizi sağlayacaktır.
Kedinin Gözündeki Çapak Nasıl Temizlenir?
Göz temizleme solüsyonu veya ılık su, pamuk gibi temizleme malzemelerini temin etmelisiniz. Ardından pamuğun üstüne iki-üç damla kadar göz temizleme solüsyonu akıtarak kedinizin gözüne uygulayabilirsiniz. Pamuğu içten dışa doğru sürterek gözlerdeki çapağı almış olursunuz. Bu işlemi gerçekleştirirken dikkatli olmak minik dostunuz için faydalıdır. Özellikle yavru kedilerde görülen çapaklanma için günde 2 kez uygulanabilir. Ayrıca profesyonel bir yardım almak için veteriner hekime başvurarak nasıl temizleneceğini uygulamalı olarak öğrenebilme imkanına sahipsiniz.
Göz Çapaklanması Nasıl Engellenir?
Hayvanların sağlığını her zaman önemli görüp dikkat etmeliyiz. Kediler için yapılması gereken tüm aşıların yapılmış olması, çeşitli enfeksiyonları geçirmesini engellemesi açısından önem arz etmektedir. İkinci olarak, fazlasıyla soğuk ve rüzgârlı havalarda kedileri dışarı çıkarmak enfeksiyon kapmasına veya gözlerine toz vb. yabancı cisimlerin girmesine ortam hazırlayabilir. Kedileri dışarı çıkarmadan önce hava koşullarına bakılması ileride oluşacak göz çapaklanması gibi rahatsızlıkları önler.
Kedi göz hastalıkları ve kedilerin gözlerinin çapaklanması basite indirgenemeyecek derecede önem taşımaktadır. Kedilerinizde yukarıda anlatılan belirtileri ve durumları gözlemliyorsanız, kedinizin sağlığı için verilen önerileri yerine getirmenizi tavsiye etmekteyiz. Daha farklı sorulara cevap arıyorsanız ise, sitemizin yorum kısmına sorularınızı yazabilirsiniz.
Kedimizi yeni sahiplendik, stres kaynaklı olarak çapaklanma olmuş olabilir mi?