Kargalar birbirlerine benzer yönleri bulunsa da birçok farklı türlere sahiptir. Karga Türleri hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz?
Kargalar hem şehir efsanelerinden hem de filmlerden dolayı çok sevilen hayvanlar arasında yer alır. Günümüzde yaklaşık olarak 45 farklı karga türü bulunuyor. Bu durumda çok geniş bir soy ağacına ve türüne sahip olduklarını söylemek mümkündür. Çok fazla temas seven canlılar değillerdir. Saldırgan bir yapıları vardır. Bunun yanı sıra oldukça zeki hayvanlar olduğunu belirtebiliriz. Sözcük anlamının da karakuş olması ise onu insanlardan daha da uzak tutmaya neden olmuştur. Karga türleri özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Kargalar hakkında birçok şehir efsanesi bulunsa da biz yazımızın devamında bu şehir efsanelerinin doğrularını yazarak sizleri kargalar hakkında bilgilendireceğiz.
Karga Çeşitleri
Karga türleri oldukça geniş bir familyaya sahiptir. Bu familyada farklı özellik gösteren 45 türde karga çeşidi bulunuyor. Zeki yapıları birçok kişi tarafından bilinmese de bu özellikleri onları diğer kuş türlerinden ayırmaktadır. Birçok tür için zeki özelliklerinin bulunduğu söylenebilir.
Kargalar dış görünüşleri itibari ile genellikle siyah tüylere sahiptir. Ancak bazı çeşitlerinin gövde kısmında beyaz tüyler bulunur. Bu tüyleri ise isimlerinin farklı adlandırılmasına ve ona göre şekillenmesini neden olur. Kargaların bazılarının çeşitleri ve isimleri ise şunlardır;
1- Yaygın Kuzgun
Karga türleri arasında Türkiye de en çok bulunan ve bilinen Yaygın Kuzgun türü zekâsı ve büyük gövdesi sayesinde dikkat çekmektedir. Kanatlarını açması durumunda 1,5 metreye kadar ulaşabilen bir boyuta sahiptir. Bununla birlikte de iri ve uzun bir gagaya sahip olan karga çeşitlerinden biridir. Yerleşik ve gezici kuş özelliği göstermekte ve bu süreçler genellikle kuluçka dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Boyları ise yaklaşık olarak 64 cm kadar ulaşır. Zekâları konusunda üstün bir yeteneği bulunmasından dolayı birçok kişinin bu hayvanlar hakkında hikâyeleri vardır. Akrobasi yeteneği, oyunculuğu ve birçok zekâ belirtisi gösteren hareketleri ile kargagiller ailesinde en zeki olan tür olduğu söylenebilir. Beslenmeleri ise genellikle böcek, solucan, tohumlar ve balıklardan oluşmaktadır.
2- Ekin Kargası
Ekin Kargası genellikle tarla olan bölgelerde daha çok rastlanılan bir türdür. Diğer karga türlerinin aksine sürüler halinde dolaşmaktadır. Ekin Kargası’nı diğerlerinden ayıran özellik ise gagasının ve diğer yüzeylerinin griye benzer renkte olmasıdır. Temel besinleri böcekler, böcek larvaları ve tohumlardan oluşmaktadır. Bunun nedeni ise tarlalara yakın yerlerde yaşamalarından kaynaklıdır. Yemiş oldukları böcekler birçok tarla ürününe zarar verecek olan türlerden olsa da bu işlemi yaparken ekinlere de zarar vermelerinden dolayı genellikle çiftçiler tarafından hoş karşılanmaz. Bu nedenle Ekin Kargası korkulukların icadını sağlayan bir hayvan türü olmuştur. Karga türleri ve özellikleri arasında Ekin Kargası’nın bu tarz bir icada neden olması insanlar arasında daha bilindik bir hayvan olmasını sağlamıştır.
3- Kapüşonlu Karga
Kapüşonlu Karga veya karga türleri arasında Danimarka kargası olarak da bilinmektedir. Yaşam alanları genellikle İskoçya veya Danimarka’dır. Ancak değişken yerlerde de bulunmaktadır. Dış görünüşlerinden kaynaklı Almanlar bu türe Sis kargası adını vermiştir. Bunun sebebi ise kafa ve kanatlarının siyah, bedenlerinin ise beyaz tüylerle kaplı olmasıdır. Günümüzde dünyanın birçok yerinde bulunmasına rağmen genellikle Kuzey, Doğu ve Güney Doğu Avrupa da sıklıkla görülür.
4- Yaygın Küçük Karga
Karga türleri arasında en çok bilinen bu tür kentler de en sık rastlanılan hayvanlardandır. 33 cm boyutunda olması ise küçük karga olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Yaygın Küçük Karga türleri kentlerde genellikle kayalıklarda, ağaçlarda veya açık alanlarda hayatlarını sürdürür. Yaşamları gereği zekâ belirtileri yüksek hayvanlardır. Bundan kaynaklı zeki hareketleri de bulunur. Diğer karga türlerine göre daha tiz bir ses tonuna sahiplerdir. Bu özelliklerinden dolayı diğer karga türlerinden kolayca ayırt edilebilir.
5- Leş Kargası
Leş Kargası adından da anlaşılacağı gibi diğer hayvanlardan kalan artıkları, küçük hayvanları ve yumurtaları çalarak onları yiyen bir türdür. Ortalama bir yetişkin Leş Kargası 48 ila 52 cm gelişim göstermektedir. Dış görünüşleri Kuzgun türü kargalara benzetilmektedir. Bu nedenle de ayırt etmek zordur. Ancak gagasının kalın olması ve daha küçük bir görünüme sahip olması bulunla birlikte de burun deliklerinin kalın ve kısa tüyler ile kaplı olması onu kuzgun türünden ayırmaktadır. Ekin kargalarından onu ayıran özellik ise çıkardığı seslerdir. Leş kargaları genellikle gırtlaktan ses çıkarmakta ve titreşimli ama derin bir ton ile sesini duyurmaktadır. Bundan dolayı da gürültücü bir sese sahiptir. Bu sesi belli aralıklarla çıkartır. Karga türleri arasında leş kargalarını bu şekilde ayırt etmek mümkündür.
6- Çöl Kuzgunu
En çok korkulan karga türlerinden biri de Çöl Kuzgunu‘dur. Bunun sebebi ise iri olan ve 52 ila 56 cm arasında gelişim gösterebilen bir tür olmasıdır. Dış görünüşlerinin simsiyah olması ve geri kalan belli bölgelerinin mor siyah veya mavi mor gibi olması onları diğer karga türlerinden ayırmaktadır. Bununla birlikte leş yiyici kargalar ile aynı özellikleri gösterse de genellikle beslenirken yılan ve çekirge gibi canlıları seçerler. Bunun dışında farklı besinlerden de faydalanırlar. Kıyısal bölgelerde bulunması durumunda ise balıkları kaçırarak veya çuvallarda bulunan tohum ve hurma gibi diğer meyve çeşitleri ile öğünlerini tamamlarlar. Genellikle gezgin bir hayvan özelliği gösterse de üreme dönemlerinde 20 veya 22 gün boyunca kuluçkaya yatarlar.
Sizin için bu yazımızda en çok bilinen karga çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi verdik. Sizler de bu konu hakkındaki fikirlerinizi ve düşüncelerinizi bizler ile paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazı konumuz hakkında ise bize yorumlar kısmında ulaşabilirsiniz.
Ala Karga ve Saksağan da Karga Türleri arasında olup her iki tür de Türkiye’de bulunmaktadır. Ala karga şehirlerde ve insanların yaşam alanları olan yerleşim alanlarında bulunmayıp yerleşim alanlarına biraz uzaklarda yaşamakta iken Saksağansa tam tersine Türkiye’de insan yaşamının bulunduğu tüm yerleşim alanlarında yaygındır.
Kanat altı mavi
İnsanların hayvanlara iyilik yapması hoşuma gidiyor. Miyavlıyo’yu yeni keşfettim ve içeriğindeki her şeye göz gezdiriyoruz ve ilgimi en çok çekene bakıyorum. Miyavlıyo’da insanlar hayvanlar hakkında bilgi ediniyor. Ayrıca hoşuma giden diğer şeyse insanların burdan bilgi edinip başkalarına aktarması. Bu harika bir şey.😍❤️