Anne kediler yavrularına çok iyi baksalar da onların iyilikleri ve kendi ayaklarının üzerlerinde durmaları için zamanı gelince bırakabilirler.
Anne kediler ve yavruları aralarındaki iletişimi gördüğümüzde çok duygulanırız. Anne kediler yavrularını sarıp sarmalarlar ve başlarına bir şey gelecek endişesiyle sürekli uykularından kalkıp yavrularını kontrol ederler. Yavru kediler de aynı şekilde annelerine karşı çok bağlıdırlar, çokça sevgi hissetmek ve sürekli onun sıcaklığını almak isterler.
Anne kediler yavrularını dünyaya getirdiklerinden belli bir süreye kadar dört dörtlük şekilde bakarlar. Artık kendi başlarının çaresine bakacaklarını anladıkları zaman bağımsız davranarak yavrularını yalnız bırakmaya alıştırırlar. Daha sonra artık tamamen yavrularını terk ederek onları yetişkin bir kediymiş gibi hayatla baş başa bırakırlar.
Biz insanlar anne kedilerin böyle yaptıklarını görünce kızıyor veya üzülüyoruz ama hayvanlar aleminde duygu işleyişi çok farklıdır. Anne kedi bağımsız davranıyor ve yavrularını bırakıyorsa mutlaka bir bildikleri var demektir. Peki, anne kediler yavrularını ne zaman bırakırlar? veya yavrularını unuturlar mı? tüm soruların cevaplarını verdik.
Anne Kedi Yavrularını Ne Zaman Terk Eder?
Anne kediler yavrularına çok düşkün olurlar ve yanlarından hiç ayrılmazlar, ta ki bir yere kadar… Anne kediler belirli zamana kadar yavrularını büyütürler, emzirirler, yemek bulup getirirler ve başlarında olurlar. Tuvalet eğitimi verirler ve dışkılarını rahatlıkla yapmaları için masaj yaparlar. Bununla beraber kendilerini nasıl temizlemeleri gerektiğini ve titizliğin tüm inceliklerini gösterirler.
Yavru kediler yaklaşık 2 aylığa ulaştıklarında onların iyiliklerini düşündükleri için hepsini hayata hazırlamaya başlarlar. Sokak hayatı zor olduğundan anne kediler yavrularını, diğer kedilere ve köpeklere karşı dayanıklı olmayı öğretirler. Herhangi bir kavga esnasında korunmalarını, kaçmalarını veya nasıl tepki vermeleri gerektiklerini iletişim kurarak anlatırlar. Yavrularının aç kalmamaları için çevreden nasıl yiyecek bulacaklarını da gösterirler.
Belirli zaman sonra bazı anne kediler yemek buldukları zaman yavrularıyla paylaşmayıp kendi karınlarını doyururlar. Yavrular yaklaşık 3-4 aylığa geldiklerinde anne kediler tamamen bağımsız davranmaya başlarlar, herhangi bir yere gidip ara sıra gelmeye başlarlar veya hiç gelmezler. Sonuç olarak ”bu yaşa kadar büyüttüm, besledim ve baktım artık kendi başınasınız” demek isterler.
Anne Kediler Yavrularından Ayrılınca Üzülür mü?
Dişi bir kedi ilk defa hamileliği ve anneliği tattıkları zaman kendilerini hem stresli hem de mutlu hissederler. Acemi de olsalar yavrularını çok iyi bakarlar ve yanlarından hiç ayrılmak istemezler. Hatta yavrularını insanlar aldıkları zaman veya kendileri uzaklaştıklarında yüksek tepki gösterirler. Vakti gelince yavrularından ayrıldıkları zaman aşırı derecede üzülebilirler.
Dişi kedinin ikinci ve diğer doğumlarında artık tecrübeli olacakları için ilk anneliğindeki gibi duygusal olmazlar. Yavrularına karşı daha disiplinli olurlar ve her zaman ağırlıklarını göstermekten de çekinmezler. Tekrar vakti gelince yavrularından daha kolay ve duygusuz bir şekilde ayrıldıkları görülür. Elbette yine üzülürler ama ilk annelikleri gibi kendilerini üzgün hissetmezler.
Anne Kedi Yavrusunu Unutur mu?
Yavru kediler annelerini hiç unutmayabilirler, hatta kendilerini her daim eksik hissedebilirler. Ancak bu anne kediler için geçerli değildir, çünkü anneler yavrularını kokularıyla benimserler. Hatta anneleriyle yaşayan yavrular besleniyorsa kokularını kaybetmemeleri için mutlaka eldivenle temas edilmelidir. Eğer anne kediler yavrularının kokularını alamazlarsa terk edebilirler.
Anne kediler yavrularını artık tamamen terk ettilerse (arada sırada gelmiyorlarsa) kokularını hiç almayacakları için yavrularını unuturlar. Tam tersi yavrularını kısmen terk ettilerse (kafalarına estiklerinde geliyorlarsa) unutmuş gibi olurlar ama yavrularının kokularını alacakları için unutmaya fırsatları olmaz.
Yavrularını kısmen terk eden anne kediler yavrularının yanına gelerek koklarlar ve hiçbir şey olmamış gibi geri giderler. Bunun nedeni: anne kedinin başka yavruları olması ve onlarla geçici ilgilenmesi, anlık hamile olması, yavrularının yeterince büyümüş olması veya kızgınlığa girmeleri olabilir.
Yavru Kedi Annesinden Ne Zaman Alınır?
Yavrular doğdukları andan itibaren annelerine ihtiyaç duyarlar. Annelerinden beslenmek, sıcaklık duymak, sevgi hissetmek, korunmak, kendilerini güvence altına almak için vb. annelerine temas etmek isterler. Anneleri onları sütten kesene kadar bu fırsatı kaçırmayalım diyerek bol bol emmek ve beslenmek isterler.
Yavrular 2 aylığı doldurdukları zaman yavaş yavaş katı gıdaya geçiş yaptıkları için artık kendi istekleriyle annelerini emmeye bırakabilirler veya anneleri artık emzirmek istemeyebilir. Yine de annelerine ihtiyaçları olacakları için yavrular 3 ayı doldurana kadar annelerinden ve kardeşlerinden ayrılmaması gerekmektedir.
Eğer yavrular annelerinden ve kardeşlerinden erken alınırsa kendilerini çok eksik hissedebilirler. Beslenirken annelerinden ayrıldıkları için diğer yavru kedilere nazaran daha çelimsiz ve bağışıklık sistemleri düşük olur. Ayrıca erken ayrılan yavrular tüylü eşyaları, kumaşları, patilerini, kardeşlerini veya diğer kedileri emmeye çalışırlar. Yavru kediniz bunları yapıyorsa hala annesine ihtiyacı olduğunu, emmek istediğini ve sıcaklık aradığını anlayabilirsiniz.
Anne kedi yavrularını ne zaman sütten keser?
Duruma göre yavrular 4-8 haftaya geldiklerinde anneleri sütten kesebilir.
Anne kedi yavrusunu özler mi?
Yavrusunu arada sırada görüyorsa kokusunu aldığı için özler. Artık kokusunu hiç almıyorsa yaşamına devam ettiği için özlemeyebilir.
Anne kedi yavrusunu tanır mı?
Kediler birbirlerini tanımaları için kokularını almaları yeterlidir. Anne kedi yavrusunun kokusunu alınca tanıyabilir.