Uzun tüylü kedilerde en çok rastlanan sorun kakalarının tüylerine yapışmasıdır. Bu durum kedinizin sağlığını kötü bir şekilde etkilemektedir.
Özellikle uzun tüylü cins kedilerde kakalarının tüylerine yapışması oldukça sık gözlenen bir durumdur. Kediler her yemekten sonra ve her tuvalet ihtiyacından sonra kendilerini yalayarak temizlerler. Fakat kakalarının tüylerine bulaşması durumunda kediler kendi kakalarını yalayabilir ve bu durum kedilerin hastalanmasına neden olur. Bu yüzden bu sorunu çözmeli ve kedilerinizin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesini sağlamalısınız. Bu yazımızda kedi kakasının tüylere bulaşmamasını sağlayacak yöntemlerden bahsedeceğiz. Lafı daha fazla uzatmadan gelin kedi kakasının tüylerine bulaşmasını engellemek için yöntemlere göz atalım.
1- Makat Bölgesindeki Tüyleri Kısaltma
Kedilerde kakalarının tüylerine yapışmasının en büyük nedeni tüy uzunluklarının fazla olmasıdır. Bu yüzden kedinizin makat bölgesinde yer alan uzun tüyleri kırparak kedi kakasının tüylere bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Kedinizin makat kısmındaki tüylerini alırken çok dikkatli olmalısınız çünkü makat bölgesine verebileceğiniz bir zarar kedinizin canını çok yakabilir ve kakasının oluşan yaralara teması sonucu kediniz hastalanabilir. Bu yüzden kedinizin tüylerini alırken ufak bir makasla tüyleri olabildiğince kısaltmalısınız. Tüylerini çekmemeli, yolmamalı ve koparmamalısınız. Makat bölgesinde kısalan tüyler sayesinde kedi kakası tüylerine bulaşmayacaktır ve kediniz de kendi kakasını yalamayacaktır. Ayrıca belirli aralıklarla kedilerinizin tüylerini komple kısaltabilir ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
2- Makat Bölgesini Temizleme
Eğer kedinizin tüylerini kısaltmak istemiyor veya doğru bir şekilde kısaltamayacağınızı düşünüyorsanız kedi kakasının tüylere bulaşmasını önlemek için gerekli olan bir diğer yöntemi tercih etmelisiniz. Bu yöntem kedinizin tüylerine yapışan kakasını sizin temizlemenizdir. Bunun için kedi kumunu tuvalet veya banyoya koyarak kapısını kapatınız. Kediniz tuvaleti geldiğinde kapıda miyavlamaya başlayacaktır. Kapıyı açıp kediniz kakasını yaptıktan sonra elinize aldığınız ıslak bir peçete ile kedinizin kaka bulaşan yerlerini temizlemelisiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli kısımlardan birisi su ile ıslattığınız peçete ile kedinizi temizlemelisiniz. Kolonyalı ıslak mendille temizlemeniz daha sonra kedinizin kendini yaladığı zaman ağzına gelecektir ve bu da kedinizi rahatsız edebilir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken kısım ise kedinizin tuvaleti geldiğinde kapıyı çok fazla geciktirmeden açmalısınız aksi takdirde kediniz tuvaletini ev içerisinde bir yere yapabilir.
3- Boyunluk Aparatı
Kedinize boyunluk aparatı takarak kedinizin kendisini yalamasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede kediniz tüylerine yapışan kakasını temizleyemez ve kakasından bulaşabilecek hastalıklardan uzak kalmış olur. Fakat bu durumda yine kedinizin makat bölgesini her kaka ve çiş yaptıktan sonra temizlemek size düşecektir. 2. Maddeden farklı olarak boyunluk aparatı sayesinde kedinizin ne zaman kaka yapacak diye peşinde koşmak yerine ara ara kontrol edebilirsiniz.
Yukarıda yer alan kedi kakasının tüylerine bulaşmasını engelleme yollarından farklı olarak sizlerin deneyip olumlu sonuç aldığınız yöntemler varsa bunları yorum kısmında hem bizimle hem de diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.