Kediniz çamaşır suyu içti ve ne yapmanız gerektiği konusunda en ufak bir bilginiz yoksa bilgilendirici bu yazımızı mutlaka okuyun ve ne gerekliyse onu yapınız..
Kedim çamaşır suyu içti ne yapmalıyım diyorsanız endişe verici bir durumla karşı karşıyasınız demektir. Evlerimizde ve işyerlerimizde temizlik için kullanmış olduğumuz kimyasal maddeler hayvanlar tarafından alındığında son derece üzücü sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Evinde hayvan besleyen kişilerin hayvanlarını korumak adına evde bulunan kimyasallara son derece dikkatle yaklaşması gerekir. Ev ortamında bulundurulan kimyasalların mutlaka kedinin ulaşamayacağı yerde saklanması ve kullanım sonrası mutlaka yerine kaldırılması son derece önemlidir.
Çamaşır suyu gibi kimyasallar iç yanıkların oluşmasında en büyük etkendir. Bu nedenle kedinin çamaşır suyu içtiğinden endişe edilmesi halinde kesinlikle kusturmaya çalışmamak gerekir. Kusma işlemi daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çamaşır suyu içtiği düşünülen bir kedinin vakit kaybetmeden veterinere götürülmesi gerekmektedir. Veteriner tarafından yapılacak olan tetkikler ve sonrasında uygulanacak olan tedavi kedinin sağlıklı bir biçimde hayatına devam etmesini sağlayacaktır.
Veterinere ulaşım sağlanıncaya kadar yapılması gerekenler arasında ise ilk dikkat çeken bol su içirme işlemidir. Kedinin idrar yolu ile kimyasalı vücudundan atmasını sağlayacak olan bu işlem veterinere gidene kadar en iyi yoldur.
Kediler Çamaşır Suyundan Etkilenir mi?
Kediler çeşitli kimyasallara karşı hassas olabilirler ve çamaşır suyu gibi güçlü temizlik maddeleri de bunlardan biridir. Çamaşır suyu, klor bileşiği içerir ve bu madde hayvanlar üzerinde potansiyel olarak zararlıdır. Kediler özellikle temizliklerinde patilerini yalarlar ve bu yolla çamaşır suyu gibi kimyasalları vücutlarına alabilirler. Bu durumda, kedilerde çamaşır suyunun bazı olumsuz etkileri gözlemlenebilir.
Çamaşır suyu teması kedilerde; deri tahrişine, yanıklara ve zehirlenmeye sebep olabilir. Yalama yoluyla vücuda alınan kimyasal ürün sindirim sistemi sorunlarına ve iç organlarda tahrişe yol açabilir. Kedilerde çamaşır suyuna maruz kalmış bölgelerde kızarıklık, şişlik veya tahriş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hemen bir veteriner hekime başvurmak son derece önemlidir.
Önlem almak için;
- Çamaşır suyu ve benzeri güçlü temizlik maddelerini kedilerin ulaşamayacağı yerlerde saklamak gerekir.
- Temizlik yaparken bu maddeleri kullanırken kedilerin yanınızda bulunmamalarına dikkat edilmelidir.
- Çamaşır suyu kullanılan alanları iyi havalandırmaya özen göstermek önemlidir.
Bunun yanı sıra kediler için özel olarak üretilmiş, evcil hayvanlar için güvenli temizlik ürünleri tercih etmek de daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Çamaşır suyu ve diğer kimyasal maddeler evcil hayvanlar için potansiyel tehlikedir. Kediler çamaşır suyundan etkilenir mi sorusunu cevaplarken burada kedinin temas ettiği veya içtiği çamaşır suyunun miktarının da önemli olduğu dikkate alınmalıdır.
Kedi Çamaşır Suyu Yalarsa Ne Olur?
Kedi çamaşır suyu yalarsa durumu mutlaka gözlem altında tutulmalıdır. Kedinin az miktarda yalamış olduğu çamaşır suyu büyük sağlık sorunlarına yol açmayacak olsa dahi kedinin sahibi tarafından gözlemlenmesi gerekmektedir. Zira çamaşır suyu kedilerde; ağız, boğaz ve sindirim sistemi tahrişlerine neden olabilmektedir. Kedinizin çamaşır suyu yaladığını düşünüyorsanız veya bundan eminseniz;
- Kusma
- İshal
- Ağzında yanma hissi
- Mide bulantısı
- Solunum problemleri
- Ağızda köpürme gibi durumların ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.
Veteriner kediyi muayene ederek gerekli tedaviyi başlatacak ve olası zararlardan koruyacaktır. Bu tür durumlarda, zaman önemlidir çünkü erken müdahale, kedilerin daha az zarar görmesini sağlayabilir.
Kediler Çamaşır Suyu İçerse Ne Olur?
Kediler çamaşır suyu içerse ne olur sorusuna kedinin ne oranlarda çamaşır suyu içtiğinin önemli olduğu detayı ile cevap vermek gerekmektedir. Kediler çamaşır suyunun içerisinde bulunan klor nedeniyle çamaşır suyuna yoğun bir ilgi gösterir. Bu nedenle çamaşır suyu ile temizlenmiş alanların mutlaka en iyi şekilde havalandırılması ve çamaşır suyu ambalajlarının kedinin ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması gerekmektedir.
Eser miktarlarda çamaşır suyu içilmesi halinde kedinizin ciddi sağlık sorunları yaşaması beklenmez ancak burada yoğun miktarlarda kimyasal alımı söz konusu ise bu durumun kedinizin sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceği bilinmelidir.
Çamaşır Suyu İçen Kediye Ne Yapılır?
Çamaşır suyu içmek, kedi sahipleri tarafından hiç istenilmeyen ve zaman zaman karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Kedinizin çamaşır suyu içtiğinden endişe ediyorsanız veya çamaşır suyu içtiğini fark etmişseniz bu durumun ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceğini düşünerek vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.
Kedilerde çamaşır suyu yalama veya çamaşır suyu içme zehirlenmelere neden olabilir. Kedinizin zehirlenme belirtileri göstermesi halinde veteriner hekimin uygulayacağı tedavi mutlaka yerine getirilmelidir. Kedi zehirlenmesi ne zaman belli olur sorusu için belirleyici pek çok kriter olduğu unutulmamalıdır. Burada kedinin yaşı, genel sağlık durumu, zehirlenmeye neden olan maddenin miktarı ve içeriği gibi pek çok konu zehirlenmenin aktif olarak belirti verme süresinde etkilidir.
Kedinizde zehirlenme şüphesi var ise mutlaka gözleminizin altında olması gerekmektedir. Zehirlenmeye neden olan maddenin kusturulmaya çalışılması daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir, bu nedenle hiçbir zaman kusmaya teşvik edilmemelidir.
Çamaşır suyu içen kedilerde veterinere başvuru sırasında içilen çamaşır suyunun ambalajının da yanınızda bulunması kedinin ne oranlarda hangi kimyasalları aldığını bilmek adına önemli bir detay olacaktır.
Kediler Çamaşır Suyu Kokusu Sever mi?
Birlikte hayatı paylaştığınız sevimli patili dostunuz siz temizlik işleri ile ilgilendikten sonra ellerinizi daha fazla yalıyor olabilir. Bunun nedeni bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen kedilerin çamaşır suyunun içerisinde bulunan klora karşı göstermiş oldukları ilgidir.
Bilimsel olarak kanıt bulmamış olmasına rağmen pek çok kedi sever tarafından tasdiklenmiş olan kedilerin çamaşır suyu kokusuna olan yüksek ilgileri onların başlarını derde sokmasına da neden olabilmektedir. Çamaşır suyunun kokusunu sevdikleri için ev ortamında bulunan çamaşır suyu şişelerini yakından takip ederek onlara erişim sağladıklarında onları yalama eğilimini göstermektedirler. Bu nedenle özellikle çamaşır suyu ile temizlik yaparken kedinizi koruma altına almanız ve işlem yaptığınız alanda onu bulundurmamanız gerekmektedir.
Temizlik sonrası dinlenme molanızı büyük bir sabırsızlık ile bekleyecek olan sevimli dostunuz çamaşır suyu kokusuna bulanmış olan ellerinizi yalamaktan büyük keyif alacaktır. Her ne kadar ellerinizi çamaşır suyundan arındırmış olsanız bile ellerinizde kalan kimyasallardan onu korumak adına temizlik sonrası kedinizden uzak durmayı tercih etmeniz gerekir.
Kedi Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Kedi çamaşır suyu zehirlenmesi en sık rastlanan kedi zehirlenmeleri arasında yer almaktadır. Yaşam alanlarının temizliğinde kullanılan çamaşır suyu kediler için yüksek oranlarda zehirli maddeler ile üretilmektedir. Bu nedenle yaşam alanlarının temizliğine dikkat ederken kedilerin sağlıklarına büyük önem gösterilmelidir.
Kedilerde zehirlenme belirtileri, zehirlenmeye neden olan maddeye, miktarına ve kedilerin vücut tepkisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genellikle şu belirtiler kedilerde zehirlenme durumunda ortaya çıkmaktadır;
- Kusma ve ishal
- Ağız ve boğazda tahriş
- Solunum problemleri
- Halsizlik ve durgunluk
- Koordinasyonda problemler
- İdrar veya dışkıda farklılıklar
- Yüksek kalp atımı
- Düşük nabız
Eğer kedide zehirlenme belirtileri fark edilirse, derhal bir veteriner hekime başvurmak önemlidir. Zehirlenmenin neden olduğu zararı değerlendirmek ve uygun tedaviyi başlatmak için veteriner hekim gerekli müdahaleyi yapacaktır.
Önemli olan, kedinin yaşamını tehdit edebilecek bir zehirlenme durumunda zamanında hareket etmek ve profesyonel yardım almak olduğu için belirtileri gözlemlemek ve gerekli müdahaleyi hızlıca yapmak kritik önem taşır.