Kedilerde horlama sebepleri nelerdir ? Kedilerde oluşan horlama normal midir ? Hepsini yazımızda bulacaksınız .
Kedilerde horlama sebepleri farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Genellikle zarif ve sessiz olan bu hayvanlar çeşitli sağlık sorunları nedeniyle horlama sesleri çıkarabilir. Kedilerde horlamaya neden olan başlıca durumlar arasında nefes yolu ile ilgili sorunlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra;
- Burun tıkanıklıkları
- Alerjiler
- Fazla kilo
- Geniz eti
- Soğuk algınlığı gibi nedenler de evcil hayvanınınız horlamasına neden olabilir.
Ağız ve boğaz yapısındaki anatomik farklılıklar da horlamaya sebep olabilir. Bazı kedilerin yumuşak damakları horlamaya yol açabilecek şekilde konumlanmış olabilir.
Horlama genel olarak ciddi bir sağlık sorunu olarak düşünülmez. Ancak bu durumun mutlaka veterinere bildirilmesi ve gerekli testlerin yapılmış olması gerekir. Veteriner, kedinizi muayene ederek horlamanın altında yatan temel sebebi belirleyebilir ve gerekli tedaviyi önerebilir.
Kısaca bakılacak olursa kedilerde horlama farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilen, genel olarak normal kabul edilen bir durumdur. Hayvan beslemek ve bir hayvan ile hayatı paylaşmak bu hayatın en güzel yanları arasında yer almaktadır. Evin içerisinde ev halkından birisi haline gelen kediler sahipleri tarafından çok fazla sevilirler. Bu sevgi genellikle karşılıklı bir biçimde sürdürülür. Bu nedenle kedilerinin horlaması nedeniyle onda bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını bilmek isteyen kedi sahipleri kedilerini veterinere götürerek durumun profesyonel açıdan değerlendirilmesini talep edebilir. Formun Üstü
Kedilerde Horlama Normal midir ?
Kediler horlar mı sorusunun cevabı evinde kedi besleyen ve kedisinden horlama sesi olan her hayvan sever için bilinmesi gereken bir cevap olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan hafif horlama genel olarak endişe verici bir durum değildir. Kimi durumlarda kediler uyurken veya dinlenirken hafif horlama sesleri çıkarabilir. Bu durum genellikle normal solunum sürecinin bir parçasıdır ve genellikle sağlık sorunu işareti değildir.
Horlama şiddetli aynı zamanda sürekli bir hal alıyorsa veya horlama hızlı bir biçimde artmışsa, bu durum daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Özellikle;
- Nefes alma zorluğu
- Hırıltı
- Burun akıntısı
- Diğer solunum problemleri horlamaya eşlik ediyorsa bu durum veteriner hekimin dikkatlice incelemesi gereken bir durum olarak bilinmelidir.
Kedilerde genel olarak anatomik veya solunum yolu sorunlarından kaynaklanan horlama farklı fizyolojik rahatsızlıklar sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Hafif bir biçimde seyreden horlama, endişe verici olmamakla birlikte veteriner hekim bu konuda gerekli testleri de yapacaktır.
Çoğu durumda normal hatta sevimli görünün kedilerde horlama, kedinin yaşam kalitesini düşürecek boyutlara ulaştığında can sıkıcı olmaya başlayacaktır. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerinde horlama davranışı fark etmeleri halinde daha yolun başındayken bu durumun altta yatan nedenlerini bilmeleri gerekmektedir. Veteriner hekimler almış oldukları eğitim ve kullanmış oldukları teknolojik cihazlar sayesinde kedilerdeki sağlık sorunlarını kolaylıkla teşhis edebilmektedirler. Horlama sorunu ise kolaylıkla teşhis edilebilen bir olgudur. Zaten çoğu zaman endişe verici bir nedene dayanmayan bu durum olası bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor ise bu yönde uygulanan tedaviler ile kediler sağlıklarına kavuşturulmaktadır. Formun Üstü
Kedilerde Horlama Ne Zaman Risklidir?
Kedim uyurken horluyor diyen bir kedi sahibinin bu cümleleri kimi zaman kulağa garip gelse de kedilerin de zaman zaman horladığı doğal bir durum olarak tanımlanmaktadır. Horlamanın altında yatan kimi nedenlere bağlı olarak kediler de kimi zaman insanlar gibi horlarlar. Obezite, enfeksiyonlar ve kedinin uyuma şekli de horlamaya neden olabilir. Kedilerde horlama insanlarda olduğu gibi normal bir davranış olarak görülse de kimi durumlarda horlamanın herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır.
Horlamanın normal olarak kabul görmediği durumlar arasında horlamaya eşlik eden bazı değişkenler söz konusudur. Eğer kediniz horlama ile birlikte iştah azalması yaşıyorsa ve horlama günden güne şiddetleniyorsa bu durumların varlığında mutlaka veteriner kontrolü gerekmektedir. Horlamaya eşlik eden hapşırma, öksürme ve nefes alıp vermede güçlük söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden veteriner kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Masum gibi görünen bazı davranışların altında yatan ciddi sağlık sorunlarının olabileceği unutulmamalıdır. Kedilerde horlama da bu davranışlar arasında yer almaktadır. Kediniz horlamayı günden güne artırıyor ve bu durum onun diğer davranışlarını olumsuz yönde etkiliyor ise mutlaka bir uzman görüşü almanız gerekmektedir.
Horlayan Kediye Ne Yapılır?
Kediler uyku halinde iken bile insanlar için huzur kaynağıdır. Kedilerin uyku sırasında horlaması altta yatan bir sağlık sorunu bulunmadıkça endişe edecek bir durum değildir. Kediler neden horlar gibi ses çıkarır diye baktığımızda,bu durumun fiziksel bir sorun olmaması halinde kedinin yatış şekli veya fazla kiloları ile alakalı olduğu düşünülmektedir.
Horlayan kedinizin fiziksel olarak zorlandığını düşünüyorsanız veteriner hekiminizden bu konuda destek olarak onun bu durumunu değiştirmek üzere farklı metotlar deneyebilirsiniz. Kilo sorunu olan kedilerin daha fazla horladıkları bilinmektedir. Bu nedenle kedinizin horlamasının geçmesi için onu kilo verme yönünde teşvik edebilirsiniz. Beslenmesini düzene sokarak daha iyi bir beslenme programı ile kilo kaybetmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yatış şeklini düzenleyerek buna bağlı olarak gelişen horlamanın ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Tıpkı insanlar gibi kediler de yatış şekillerinin değiştirilmesi ile horlama sorunlarının üstesinden gelebilir.
Horlaya horlaya uyuyan bir kedi kimi zaman sevimli gözükse de özellikle kediniz ile aynı ortamda uyuyorsanız bu sizin uykularınızı kaçıran bir neden olabilir. Bu durumda kedinizin horlama sebebinin kesin olarak bilinmesi ve bu yönde veteriner tarafından verilen yönergelerin mutlaka uygulanması bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Kediler hayatı anlamlı kılan ve evcil hayvanlar arasında yer alır. Bugün pek çok kişinin evinde veya çalışma ortamında kedi beslediği bilinmektedir. Bu durum kedi severlerin kediler hakkında daha fazla şey bilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Kediler hakkında bilgi sahibi olmak onlarla yaşarken ortaya çıkan sorunları daha kolay çözmeye yarar.
Kedilerde Horlama Nasıl Önlenir?
Esnek vücut yapıları nedeniyle farklı şekillerde uyuyabilen kediler genellikle bu yatış pozisyonları nedeniyle horlar ve sahiplerini endişelendirebilirler. Sevimli hayat arkadaşlarımız arasında yer alan ve artık evin bir ferdi olmuş olan kediler gün içerisinde çokça uyurlar. Vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçiren bu patili dostlarımız zaman zaman farklı nedenlerden ötürü de horlamaktadır. Kedinizin horlama sesini işitiyor ve onun için endişe verici olduğunu düşünüyorsanız bu durumu hekimine belirterek onun horlama sebebinin nedenini bulabilirsiniz.
Kimi zaman horlama sesi o denli şiddetli bir hal alır ki bu aşamada özellikle kedisi ile birlikte uyumayı sevenler uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayabilirler. Bu durumda kedinin yatış şeklinin değiştirilmesi son derece etkili bir yöntem olacaktır. Aynı zamanda kediniz soğuk algınlığı veya burun tıkanıklığı nedeniyle horlamaya başlamış ise onun burnunu açacak uygulamalar kullanmanız horlamanın asıl nedenini ortadan kaldıracak ve böylece horlama son bulacaktır.
Horlayan kediye ne yapılır sorusu kedisi horlayan pek kişi tarafından araştırılmakta ve bulunan bazı ipuçları bu sorunu çözmektedir. Kedi horlaması kulağa hoş gelse de kimi zaman dikkat dağıtıcı bir durum olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışanlar için iş yerinde beslenen kedinin horlaması zorlu bir çalışma ortamına neden olabilir.