Köpekler regl olur mu ? Dişi köpekler regl olur mu gibi soruların cevabını makalemizde bulacaksınız.
Köpekler regl olur mu olmaz mı ? Köpekler üreme organlarına sahip canlılar oldukları gibi dişi köpekler regl olurlar. Regl dönemi olarak bilinen bu dönem kızgınlık dönemi olarak da isimlendirilmektedir. Dişi köpeklerin kızgınlık dönemleri boyunca gösterdikleri bazı belirtiler bulunduğu gibi aynı zamanda takiben farklı davranışlar sergilemelerini görebilmek mümkündür. Dişi köpekler için hassasiyetin yüksek olduğu dönem olduğundan dolayı kızgınlık dönemi için onlara karşı anlayışla yaklaşmak gerekir. Üreme dönemlerinin bir parçası olarak görülen regl döneminde çeşitli belirtilerle kızgınlık dönemine girip girmediklerini anlayabilirsiniz.
Köpeklerde Regl Belirtileri
Köpeklerde regl dönemi dişi köpeklerin yaşamları boyunca önemli döngülerden biridir. Kızgınlık yaşayan köpek belirtileri kolaylıkla anlaşılabilir bazı bariz ipuçlarını içermektedir. Kızgınlık dönemine ait olan tüm belirtilerin biliniyor olması, bu dönemin nasıl yönetilmesi gerektiğine yönelik bilgi verir. Köpek sahipleri için gerekli uygun ortam şartlarını dişi köpeklere sağlayabilmek mümkün hale gelir.
Kanama
Köpeklerde kızgınlık dönemi başlangıcı dişi köpeğin genital bölgesinde kanamayla görülmeye başlamaktadır. Hormonal değişikliklerin yaşandığı regl döneminde kanamanın yaşanması doğaldır. Kanamanın rengi, miktarı gibi değerler ise köpek türlerine göre değişkenlik gösterebilir. Kızgınlık döneminin başlangıç aşamasında kanamanın hafifliği giderek artan bir seviyede olabildiğinden dolayı sahipleri tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Köpeklerde kızgınlık döneminin başladığının en temel işaretçisi bu durum olarak görülür.
Davranışta Değişimler
Dişi köpekler kızgınlık döneminde davranış değişimi gösterirler. Sürekli huzursuz yapıda olmaları nedeniyle daha alıngan davranışlar sergileyebilirler. Aynı zamanda heyecan seviyeleri de yüksektir. Köpeklerde kızgınlık dönemi boyunca dişi köpeklerin erkek köpeklere karşı ilgi çekici davranışlar sergilemeleri de görülebilir. Davranıştaki ani değişimlerin kaynağı olan kızgınlık dönemi süresinde köpeğinizde alışkanlıkları dışında bazı değişimleri fark edebilirsiniz.
Diğer Belirtiler
Kızgınlık dönemindeki dişi köpekler genital bölgede fizyololojik açıdan bazı belirtilerin görülmesi de mümkündür. Renk değişimlerinin yaşanması, şişlikler gibi durumların genital bölgelerinde fark edilebilir fiziksel görünüm değişimleri olması giriş yaptıkları dönemle ilgili yaşanabilen durumlar arasındadır.
Fiziksel olarak metabolizma hızlarında artış görülebildiğinden dolayı normalden daha sık aralıklarla yemek isteyebilirler. Regl dönemindeki dişi köpeklerin yaşadıkları tüm durumlar onların doğasıyla karakterize olarak tanımlanmalıdır. Belirtiler yaşanmaya başladığı andan itibaren daha hassas bir yaklaşım sergilemek oldukça önemlidir.
Köpeklerde Regl Dönemi (Kızgınlık Dönemi) Kaç Yaşında Başlar ?
Köpeklerde regl dönemi ortalama olarak 6 aylık olduklarında başlar. Köpek ırklarına göre, boyutları gibi faktörlere göre bu yaş aralığı daha da uzun olabilen doğal süreçtir. 24 aya kadar dişi köpeklerde kızgınlık dönemi başlayabilmektedir. Olgunlaşmaya başladıkları yaş olarak kabul edilen bu aylar içerisinde ergenliğe benzer bir deneyim yaşarlar. Köpeklerde regl döneminin başlangıcından itibaren yetişkinlik dönemine kadar hayatları boyunca devam edecek şekilde ilerler.
Dişi köpeklerde küçük ırklarda daha erken yaşlarda, daha büyük ırktan olan köpek türlerinde daha ileri yaşta regl dönemi başlangıcı görülmektedir. Regl dönemleri başladığı andan itibaren erkek köpeklerin ilgisini çekmeye çalışan dişi köpekler gebelik için istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için kontrol altında tutulmalıdır.
Köpeklerde Regl Ne Kadar Sürer?
Regl dönemi dişi köpeklerde genel olarak 2-3 hafta arasında devam eder. Tıpkı regl başlangıç yaşlarında olduğu gibi regl olduktan sonraki süre köpek ırklarına göre değişim gösterir. Bazı dişi köpekler için regl döneminin süresi 1 hafta gibi oldukça kısa bir süre olabilirken bazılarında ise 4 haftaya uzar.
Dişi köpeklerde regl dönemi temel olarak iki aşamada gerçekleşir. Proöstrus ve östrus olarak adlandırılan dönemlerde köpeklerde üreme dönemidir. Proöstrus aşamasında genital bölgede kanama görülür. 7-10 gün arasında devam eder.
Proöstrus aşamasından sonra östrus aşamasıyla kızgınlık dönemini ikinci aşamasına geçerler. Dişi köpeklerin çiftleşmeye hazır oldukları aşama olarak kabul edilir. Regl nedeniyle oluşan kanama azalarak vajinal akıntı dişi köpeklerde görüşür. Çiftleşmeye istekli davranış sergilerler. Östrus evresi de 7-10 gün boyunda devam eder.
Dişi köpek çiftleşmezse gebelik gerçekleşmez, regl dönemleri biter. Dinlenme dönemi olarak metöstrus dönemine girerler. 2 aylık süre boyunca devam eden bu dönemde kızgınlıktan çıkarlar. Dişi köpeklerde gebelik yaşanması durumundaysa doğuma kadar regl yaşanmaz.
Köpeklerde Regl Döngüsü Ne Zaman Yaşanır?
Köpeklerde regl döngüsünün süresi oldukça uzundur. 6 aylık periyotlar halinde regl dönemi (kızgınlık dönemi) yaşarlar. Döngünün düzenli olarak devam etme süresi 2 yıllık süreyi bulabilmektedir. Köpek ırklarının kendi fizyolojik özelliklerine göre regl döngüsünün periyotlarında da değişimler görülür. Yılda üç kez regl dönemine giren köpek ırkları bulunur.
Köpeklerde Regl Dönemi için Tavsiyeler
Köpeklerde regl döneminde köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar mevcuttur. Regl dönemindeki tavsiyelere uyulması durumunda hem sağlıkları açısından hem de konforlu yaşam sürmeleri açısından oldukça başarılı bir ortamı patili dostlarına sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kontrolsüz şekilde gebe kalmalarına karşı da önlem almanız kolaylaşır.
Köpeklerin Regl Döneminde Akıntılarını Kontrol Edin
Kızgınlık dönemleri başladıktan sonra dişi köpeklerde ırklara göre akıntılar oldukça belirgin bir şekilde görülebilmekte ya da zorlukla anlaşılabilmektedir. Köpeğinizin akıntısını dikkatlice takip etmek yaşadıkları alanları lekelememelerini sağlar. Çocuk bezi ya da benzer yardımcı ürünler kullanarak akıntılara karşı onları rahatlatabilirsiniz. Kanama yaşamaya başladıklarında ise sık sık altlarını değiştirmek bu dönem boyunca konforlu olmalarını sağlar.
Daha Fazla İlgi Gösterin
İlgi ihtiyaçlarının dişi köpeklerde en yoğun yaşandığı dönem regl dönemidir. Köpeklere karşı her zaman olduğundan daha fazla sevgi göstermek ve daha fazla ilgi göstermek kızgınlık dönemlerinde onlara güven verir.
İdrara Dikkat Edin
Regl döneminde köpekleriniz için en çok dikkat etmeniz gereken detaylardan biri de idrar ihtiyaçlarını sık karşılama durumudur. Sık sık idrara çıkma istekleri olabildiğinden dolayı mümkünse açık alanlarda onları gezintiye çıkarmayı tercih edebilirsiniz.
Temizliklerini Yapın
Akıntı ve kanama yaşayan dişi köpekler için temizlik alışkanlıkları her zamankinden fazla sık yapılması iyi bir çözüm yöntemidir. Banyo ihtiyacı gibi temel bakım ihtiyaçlarını gidermenizle birlikte temizliklerinden emin olmak oldukça pratik hale gelir.
Gebe Kalmaları İhtimaline Karşı Dikkatli Olun
Sokakta bir gezinti esnasında ya da köpeğiniz dışarıda oyun oynarken erkek köpeklere karşı dikkatli olmanız köpeklerin regl döneminde istenmeyen gebeliklerin önüne geçer.
Köpekler Regl Döngüsünde Ne Zaman Hamile Kalabilirler?
Regl döngüsünde hamile kalmaları vajinal akıntıda yaşanan değişimle anlaşılır. Bu dönemde dişi köpekler yumurtlar ve üremek için elverişli fizyolojik koşullara ulaşırlar. Regl dönemlerinin ortalarında çiftleşmeleriyle hamile kalma ihtimalleri daha yüksek ihtimale gelir.
Köpeklerde Regl Dönemi Psikolojisi
Köpeklerde regl dönemi psikolojisi değişen hormonlarıyla birlikte normal hayatlarında olduğundan daha farklıdır. Psikolojilerinin değiştiğini anlayabilmek köpek sahipleri için oldukça belirgin seviyede yaşanır. Huzursuz davranışlar sergileme, yeme alışkanlıklarında bozulmalar, artan ilgi çekme isteği ve etkileşime girme talepleri bulunur. Regl dönemindeki köpeklerle güzel zaman geçirmek psikolojilerine olumlu anlamda yansır. Yaşadıkları döneme alışmalarını desteklemek sabır gerektirir.
Köpeklerin Regl Olmaması İçin Kısırlaştırma
Kısırlaştırma işlemi köpeklerin üremelerinin önlenmesi amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Dişi köpekler için regl dönemi olarak tanımlanan kızgınlık dönemi yaşanmamasını oluşturan seçeneklerden biridir. Dişi köpeklerin yumurtalık ve rahimleri alınarak ameliyat edilirler.
Regl dönemini yaşamamaları için sağlıklı koşullar altında kısırlaştırma yapılmadığı her durumda döngüler halinde bu deneyimi yaşamaktadırlar. Kısırlaştırma operasyonu haricinde herhangi bir önleyici yöntem yoktur.
Köpekler Regl Olur mu? Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Köpeğim regl oldu ne yapmalıyım?
Sevimli dostunuz ilk kez regl olduysa endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Onların doğal yaşam süreçlerinde yaşadıkları regl döneminde temizlik ihtiyaçlarını gidermek, sakinleşmelerini sağlamak ve erkek köpeklere karşı dikkatli olmak yeterlidir.
Köpeklerin regl ağrısı yaşarlar mı?
Köpeklerin regl döneminde ağrı yaşamaları muhtemeldir. Ağrı yaşadıklarında onların yanında olarak daha fazla ilgi göstermeniz rahatlamalarına yardımcı olur.
Köpeklerde regl ağrısına ne iyi gelir?
Köpeklerde regl ağrısına sıcak ortamda bulunmaları iyi gelir. Çok ağrı yaşayan dişi köpekler için ağrı kesici veteriner hekim tarafından tavsiye edilebilmektedir.
Erkek köpekler regl olur mu?
Hayır erkek köpeklerde regl dönemi yaşanmaz.
Kısırlaştırılan köpekler regl olur mu?
Kısırlaştırılan köpekler regl olmaz. Dişi köpeklerde yaşanan akıntı, kanama gibi durumların hiçbiri kısırlaştırma sonrasında görülmez.
Regl döneminde köpeğin hamile kalmasını nasıl önlerim?
Köpeklerin regl döneminde hamile kalmasını önlemek için erkek köpeklerle iletişimini önlemeniz gerekir.
Köpeğim adet olduğunda ne yapmalıyım?
Adet olan köpekler için adet döngüsü tamamlana kadar mevcut olan süre içerisinde onlara hem psikolojik hem de fiziksel olarak yardımcı olmanız gerekir.
Köpeklerde adet dönemi için ped var mı?
Adet dönemindeki köpekler için regl pedi ve regl külodu özel olarak üretilerek hijyeni sağlar.