Kedilerde göz tansiyonu(glokom), basıncın normal seyrinden çıkması ve yükselmesi ile oluşur. Peki, glokom belirtileri ve tedavisi ile ilgili neler biliyorsunuz?
Kedilerde göz tansiyonu bir diğer ismiyle glokom olarak adlandırılmaktadır. Ciddi sorunlara yol açabilecek bu hastalık çeşidi, dikkate alınmalıdır. Glokom, gözlerdeki normal sıvı oranının ve basıncın dengesizleşmesi sonucu oluşan tansiyon hastalığıdır. Bu yazımızda sizler için merak edilen soruları, başlıklar halinde bir araya getirdik. Kedilerde göz tansiyonu, belirtileri ve tedavisi ile ilgili birçok konu hakkında bilgi edinmek için buyurunuz, yazımız sizlerle.
Kedilerde Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin gözlerinde meydana gelen göz tansiyonu birinci ve ikinci derece ağır faktörler göstermektedir. Birincil belirtiler şu şekildedir;
- Sürekli olarak gözlerin kırpılması,
- Gözün beyaz kısmında oluşan kızarıklıklar,
- Kedilerin göz küresinin kafaya doğru dönmesi,
- Gözlerdeki bulanık-bulutlu bir görünüm,
- Oldukça genişlemiş gözbebekleri,
- Göz yaşı akıntısında oluşan artış,
- Herhangi bir ışığa cevap vermemesi, kayıtsız kalması,
- İrisin göz merceğine yapıştığına şahit olmak.
Ayrıca bu belirtiler dışında daha farklı ve gözlem sonucu fark edilecek belirtiler de mevcuttur. Şu şekilde;
- İştah kaybı,
- Baş ağrıları,
- Gözleri eşyalara sürtme isteği,
- Kuytu yerlere çekilme,
- Ani inlemeler,
- Agresiflik,
- Kedilerin tavırlarında ve davranışlarında oluşan değişiklikler veyahut az oyun oynamama isteği gibi belirtiler göz tansiyonuna işaret olabilir.
Kedilerde Glokom Tedavisi
Göz tansiyonu bir diğer adıyla glokom hastalığına öncelikle kesin bir tanı konulması için göz içi basıncının ölçülmesi çok önemlidir. Veteriner hekimin özel basınç ölçme aletleri ile yapılan bu işlem, hastalığın tanısını net bir şekilde ortaya koyar. Eğer kedilerinize glokom tanısı konulursa, mutlaka en kısa sürede tedaviye başlanılması gereklidir. Normal basınç oranı, 30 mm/Hg olması gerekiyor. Basınç 40 mm/Hg ve üstüne çıkarsa sonucu kalıcı olacak şekilde göz hasarlarını doğurur.
Kedilerde glokom tedavisi, damla veya krem gibi ilaçlar ile, tablet şeklindeki ilaçlar ve birtakım özel serum yöntemleri kullanılarak tedavi edilmektedir. Bunlara karşılık, genellikle göz tansiyonu hastalığının ne derece ilerlemiş olduğuna ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri ile kediler sağlığına kavuşturulur. Glokoma, belirtileri hissedildiği andan itibaren uzman veteriner hekimler tarafından kontrol altına alınarak tedavi yürütülmelidir. Dikkate alınmadığı sürece kedilerde kötü sonuçlar yaratacaktır. Eğer durum çok şiddetlenmişse veya şiddetliyse, hekimler operasyonel işlemler uygulamayı tercih ederler. Göz içerisindeki oluşan fazla sıvının azaltılması veya drenajın artmasını sağlamak için çeşitli metotlar ile cerrahi operasyonlar gerçekleştirilir.
Göz Tansiyonu Neden Korkulan Bir Hastalıktır?
Glokoma hastalığı, çoğunlukla korkulan ve telaşlandıran bir hastalık çeşididir. Nedeni ise; gözdeki artan basınç sonucu gözlerin göz yapısının normal işleyişi dengesizleşir, göze ışığı alan hücreler tamamen basınca maruz kalır, göz lensini tutan dokusal bağlar baskı altında kalır, görüşü netleştiren kornea matlaşmaya ve saydam özelliğini kaybetmeye başlar. Sayılan tüm bu işlem bozuklukları ve hasarlar, kedilerin gözlerinde aşırı derecede ağrı oluşturur. Ağrı fark edilmediği ve önlem alınmadığı sürece kedilerde üzücü ve ciddi göz problemleri meydana getirebilir. Bu sebeplerden dolayı, göz tansiyonu korkulan bir hastalık olarak bilinmektedir. Yukarıda sayılan belirtileri dikkate almanızı ve veteriner hekime başvurarak, hemen tanı ve tedavi yöntemleri gibi işlemlere geçmenizi tavsiye ederiz.
Kedilerde Göz Tansiyonu Nedenleri
Kedilerde meydana gelen göz tansiyonunun genetik nedenleri olabilmektedir. En bilindik ve yaygın olan nedeni ise; viral enfeksiyonlardan kaynaklı gözde yanma oluşması veya drenaj kanallarının tıkanmasıdır. Farklı olarak gözlerde oluşan yüksek basınç, sıvı akışının yanlış gelişmesi ve ilerlemesi ile de oluşmaktadır. Ayrıca gözlerde ve göz dokularında meydana gelen farklı iltihaplanmalar, çeşitli göz kızarıklıkları veya kan toplanması, göz tansiyonu gibi hasarların oluşmasında etkili hastalıklardır.
Kedilerde meydana gelen göz tansiyonu veya glokom ciddiye alınması gerekilen bir problemdir. Anlatıldığı şekilde belirtileri gözlemlerseniz, acilen uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye etmekteyiz. Bu konuyla ilgili aklınıza takılan farklı sorular veya başlıklar varsa, yorum kısmına yazabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlamak ve görüşlerinizi değerlendirmek bizler için kıymetlidir.