Kediler neden hapşırır ? Hapşıran kedilerin tedavi yöntemlerini içeren konumuzu okumanızı tavsiye ederiz .
Kediler neden hapşırır hiç düşündünüz mü ? Sevimli dostlarımız kedilerin şirin olduğu kadar bir o kadar da ilginç davranışlarından biri hapşırmadır. Evlerimizin göz bebeği olan kedilerin diğer canlılarda da var olan bu özelliği taşıyor olması şaşırtıcı olarak görülmesinin nedeni bunun az sıklıkta görülmesidir. Ancak biz ne kadar şaşırsak şaşıralım hapşırmak kedilerin doğasında vardır. Minik burunlarını kıvırdıkları anda hapşıracaklarını anlayabiliyoruz. Kedilerin hapşırığının altında yatan nedenler ise çok çeşitlidir.
Burunlarını rahatlatmalarını sağlayan hapşırma mekanizması devreye girdiğinde bu bölgede temizleme işlevini göstererek yaşamlarına sorunsuz olarak devam ederler. İlginçtir ki, kedi türleri arasında heyecanlandığında bu refleksi gösteren türler de bulunur. Kedilerin hapşırma nedenleri bazen çok basit olduğu gibi bazen de çeşitli hastalıkların göstergesi olabilir.
Kedilerde Hapşırma Nedenleri nelerdir ?
Patili minik dostlarımız kedilerin hapşırmaların yol açan durumlar basit nedenlerden kaynaklandığında endişelenmeye gerek yoktur. Başlıca en çok görülen basit nedenler arasında toz, polen gibi maddelerin burunlarına kaçmasıyla kedilerin hapşırması görülür. Hapşırmalarının nedenleri bunlar gibi yabancı maddeler olduğunda kendi kendilerine şapşal görünen hapşırıklarıyla burunlarını temizlerler.
Solunum yollarındaki enfeksiyonlar, kanserler, burna kaçan cisim, alerjiler, soğuk algınlığı, çeşitli virüsler, diş sağlığı sorunları kedilerin hapşırma nedenleri arasında yer alır. Evin neşe kaynağı kedilerin sağlık durumlarını ciddi derecede olumsuz etkileyebilecek bu faktörlerin ciddiye alınması gerekir. Tedavi edilmediği süre boyunca hapşırmaya devam edecek olmalarıyla birlikte her ne kadar tatlı görünseler de uzman yardımına başvurmak önemlidir. Kedilerin hapşırmalarının nedenlerine göre ilk olarak muayene sonrasında gerekliyse tedavi yapılır.
Ciddi sağlık sorunları olup olmadığını anlayabilmek için çeşitli göstergeler bize yol gösterir. Kedilerin hapşırmalarıyla birlikte farklı sağlık sorunları belirtilerini yaşayıp yaşamadıklarını, hapşırığın ne sıklıkla olduğunu ve ne kadar süre devam ettiği fikriniz olması açısından önemlidir.
Kediler Neden Üst Üste Hapşırır?
Sevimli yaratıklar kedilerin hapşırmaları tek seferde olup bitebilir ya da üst üste hapşırmalarını şaşkınlıkla izleriz. Hapşırmalarının üst üste olması eğer sürekli devam ediyorsa veteriner hekim yardımı almanızda yarar vardır. Ancak çok uzun aralıklarla sadece belirli bir dönemden geçiyorsa burunları tahriş nedeni gibi faktörleriyle rahatsız olabilmektedir.
Ev ortamında bulunan sigara dumanı, hassas ve yoğun kokular onların güçlü burun algılamalarını etkileyebilmektedir. Yeni sahiplendiğiniz patiler için eve alışma sürecinde de yeni bir çevre olacağından dolayı onların keşfetme duygusu parfüm, deodorant gibi kokulara ilgi göstermelerine neden olabilmektedir. Üst üste hapşırmalarının altında yatan sebepleri gözlemlemek en doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacaktır.
Kedilerin Hapşırmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hapşırdıklarında onlara her ne kadar “Çok yaşa!” diyor olsak da kedilerin neden hapşırdığı kadar bu hapşırmaların kaynağına ulaşmak için dikkate almamız gereken faktörlerdir. Hapşırmayla birlikte görülen hırıltılar, öksürükler, burun akıntısı, burundan kan gelmesi kedilerin sağlık sorunları olduğunu tanımlar. Tüm belirtiler arasında en istenmeyen durum olan burundan hapşırıkla birlikte kan gelmesi kanser belirtisi olabilir. Her zaman kanser belirtisi olmamasına rağmen hapşırıklarında en çok dikkat edilmesi gereken detayların başında burunlarından kan gelip gelmediği değerlendirilir. Kedilerin hapşırmalarında bu belirtilerden herhangi biri yoksa çevresel faktörler gibi koku uyaranlarına dikkat etmeniz gerekir.
Herhangi bir hastalığa karşı teşhisin çabuk koyulması devamında tedavi sürecinin de hızlı başlamasına olanak sağlamaktadır. Kedilerin hapşırmasına yol açan her sorun özel tedavi planı gerektirir. Tedaviye ne kadar hızlı başlanırsa minik dostlarımızın rahat etmeleri de o kadar kısa süre içerisinde gerçekleşir. Burunlarını sürekli temizlemek onlar için yorucu ve hassasiyeti arttırıcıdır. Bu nedenle tıpkı kendiniz hapşırdığınızda yaşadığınız hisleri onların da yaşadığını düşünerek hareket etmeniz gerekir.
Hapşıran Kediler için Tedavi Yöntemleri
Kediler neden hapşırır ? sorusundaki faktörlerin yanıtı aynı zamanda tedavi planlamasının da yanıtını oluşturur. Basit nedenlerden kaynaklanan hapşırmalar (toz, kokular vb.) kendi kendine geçen kedi hapşırmaları kategorisinde sınıflandırılmaktadır. Fakat veterinerinizin tedavisi sonucu hapşırma nedenlerine göre aşağıdaki yöntemlerden birini de uygun görebilir .
- Burun Damlası Tedavisi
Burun damla ilaçlarının kullanımının veteriner hekim tarafından tavsiye edilmesi genellikle basit bir şekilde hapşırıkların engellenmesine yönelik uygulamaya koyulur.
- Viral Tedavi Yöntemleri
Virüs, enfeksiyon, mantar nedenli kedi hapşırmalarının ortadan kaldırılmalarında minik canlılara yardımcı olmak gerekir. Antibiyotik gibi ilaç takviyelerini sağlamak onların minik burunlarındaki hapşırıkların sebebini ortadan kaldırır.
- Kanser Tedavisi
Kedinize kanser gibi bir teşhis konduysa bundan dolayı da sık sık hapşırma gerçekleşebilir.Tedavi planlamasının yapılmasında kedilerin kaliteli yaşam sürmelerini devam ettirmelerine yönelik planlama yapılır. Ne yazık ki tamamen iyileşmelerini sağlayabilecek tedavi yöntemi mevcut değildir.
- Yeterli Havalandırma
Evcil dostlarınız kedinizin hapşırmalarında gözlem yapmak sizin kontrolünüzde olduğundan dolayı onlardan kaynaklanmayan sorunlara karşı önlem alabilirsiniz. Evcil olduklarına bakmayın koku hassasiyetleri vahşi hayvanlar kadar gelişmiş olan tatlı kedilerin ortamdaki değişen kokulara tepki vermesi hapşırıkla sonuçlanır. Son zamanlarda evinizin ortamında ya da kedinizin bulunduğu ortamda bir değişiklik yapıp yapmadığınızı kontrol ederek koku hassasiyetini kaldırabilirsiniz.
- Nazal Bölge Anormalliği Tedavisi
Kedilerimizin hapşırmalarında yukarıdaki hiçbir sorun görülmüyorsa ancak yine de hapşırmaları devam ediyorsa nazal boşlukta bir cisim kaçıp kaçmadığı incelenerek tedavi ameliyat ile gerçekleştirilmektedir. Haylaz canlılar olduklarından dolayı bazen çok küçük cisimler burunlarının hapşırığı tetikleyen bölgesine kaçabilmektedir. Bu durumda tek tedavi yöntemi cisimlerin çıkarılması olur.
Birlikte güzel zamanlar geçirmeye sağlıklarına kavuşan kedi dostunuzla tüm hızıyla kaldığınız yeden devam edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kediler Neden Hapşırır Gibi Ses Çıkarır?
Kedilerin hapşırır gibi ses çıkarması burunlarındaki tıkanıklık nedeniyle görülür. Hapşırmamalarına rağmen buna benzer yüz ifadesi takınmaları da Flehmen etkisi nedeniyle yaşanır.
Hapşıran Kediye Ne İyi Gelir?
Hapşıran kediniz için ev ortamını sık sık havalandırmak onların toz ya da alerjik nedenlerle yaşadıkları hapşırmaya iyi gelir. Hapşırıkların devam etmesi halinde hastalık nedeniyle ilaç kullanımı gibi tedavi yöntemleri hapşıran kediye iyi gelir.
Kedim Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?
Kediniz hapşırıyorsa ilk yapmanız gereken onu gözlemlemek olur. Hapşırık uzun süre devam ettiğinde vakit kaybetmeden veterinere minik patili dostlarınızı götürerek tedavi için gerekli şartları sağlayıp bir veterinere götürmek önemlidir.
Yavru Kedi Hapşırması Nasıl Geçer ?
Yavru kediler, yetişkin kedilere göre çok daha narindirler. Yumuşacık tüyleri, dünyaya yeni açılan gözleri kadar bağışıklık sistemleri de yeni gelişmeye başlar. Bu nedenle çok çabuk üşütebilir, kolaylıkla nezle olabilirler. Yavru kedi hapşırması için ilaçlı tedavi ve burun damlaları reçete edilmektedir.
Hapşıran Kediden İnsanlara Hastalık Geçer mi?
Kedilerden insanlara geçen hastalıklar mevcut olmasına rağmen hapşırıkları nedeniyle bizlere doğrudan zarar verdikleri gözlemlenmemiştir.