Hepimiz kedilerin balık sevdiğini çok iyi biliyoruz. Yine de kediler balık yer mi? konusunda doğru bilgilere sahip olmalıyız. Yazımızda bu konuya değindik.

Masal kitaplarında, çocuk dizilerinde veya filmlerde sürekli olarak kedilerin süt içtiğini ve balık yediğini görürüz. Hatta kedilere sadece bunların verilmesi gerektiği de söylenebilir, fakat bu yanlıştır. Kedilerin yemesi ve yememesi gereken yiyecekler vardır, mesela kediler sütü çok severler ama kesinlikle içmemeleri gerektiğini bilmeliyiz.

Kediler farklı mama çeşitlerini yiyerek tam olarak beslenemezler, mutlaka onlar için uygun olan gıdalardan da beslenmeleri gerekir. Sokak kedileri içinde aynı şey geçerlidir, biz onlara genellikle kalitesi yüksek mamalar alıp yemesini sağlasak da bağışıklık sistemini tam olarak güçlendiremeyiz. Sürekli olarak baktığınız sokak kedisini her gün görüyorsanız, kediler için sağlıklı olan besinleri araştırıp, onlara arada sırada vermeniz uygun olacaktır.

Her yerde kedilerin balıkları çok sevdiğini ve önlerine koyulduğunda hepsini afiyetle yediğini görürüz. Balıklar kediler için çok sağlıklı olduğu ve bağışıklık sistemlerinin güç kazanmasına yardımcı olduğu için bazı kedilere de ek gıda olarak balık yağı veriliyor. Damla şeklindeyse; mamasına, ekmeğe veya diğer besinlere damlatabilirsiniz, eğer tablet şeklindeyse veterinere danışarak kedinize yutturabilirsiniz. Peki, kediler balık yer mi? veya nasıl verebiliriz? yazımızın devamında açıklayıcı şekilde bahsettik.

İlgili Yazı: Kediler İçin En İyi Balık Yağları

Kedilere Balık Verilir mi?
Kedilere Balık Verilir mi?

Kedilere Balık Verilir mi?

Kediler her türlü balık çeşidini çok severler ve kokusunu aldıklarından itibaren yemek için deliye dönerler. Balık satan seyyar satıcıların etrafında birden fazla kedinin etrafında dolaştığını mutlaka görmüşsünüzdür. Satıcı da kedilere kıyamadığı için ve karınlarını doyurmak adına balık verebiliyor. Kedilere çiğ balık son derece zararlıdır, çünkü balıkların deri yüzeyinde birçok bakteri ve mikrop bulunabilir. Kediniz çiğ balık tükettiğinde vücuduna bakterileri alır ve bağırsaklarında parazit oluşumuna neden olabilir. Ayrıca balığın vitaminlerini yok ederek kedinizin sinir sistemlerine kalıcı olarak hasar bırakabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Ton Balığı Yer mi? Kediye Ton Balığı Verilir mi?

Her kedinin damak zevki farklı olduğu için bazı kediler balığı pek sevmeyebilir, fakat diğerleri ise balığın tadına bayılırlar. Balığın içerisinde omega 3, B1, B2, B3, B12 ve A vitaminleri bulunduğu için kedinizin alması gereken tüm mineraller balıkların içerisinde bulunur. Eğer tüylü dostunuz balığı çok seviyorsa her türlü balık çeşidini pişirerek, yumuşak yerlerini yedirebilirsiniz. Mesela hamsi balığının sert tarafını atarak, içerisindeki yumuşak etlerini vermelisiniz, bu her türlü balık için geçerlidir. Eğer siz sıklıkla ton balığı tüketiyorsanız, kediler ton balığı yer mi? diye merak edebilirsiniz. Kedinizin tatması için küçük bir parça ton balığından verip, beğenip beğenmeyeceğini gözlemleyebilirsiniz.

Mamasına karıştırarak veya yanına ek olarak havuç ve patatesi haşlayarak da yemesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem balığın vitaminlerini doğru bir şekilde almış olur hem de diğer gıdalarla kendine iyi bir ziyafet çekebilirler. Evinizde sık sık balık yiyorsanız, miktarlarını düşük tutarak kedinize bir çay tabağı boyutunda yumuşak ve iyi pişmiş balık verebilirsiniz.

Eğer yavru kediniz varsa, onların vücut gelişime katkı sağlayacağı için dolu bir yemek kaşığı aynı şartlarda balık yemesine izin verebilirsiniz. Yavrular biraz daha hassas oldukları için iki haftada bir kez balık vermenizi öneririz.

Kediler Balık Kılçığı Yer mi?

Kedilerin dişleri her ne kadar güçlü olsalar da bazı şeyleri ısırmakta ve kemirmekte güçlük çekebilirler. Balık kılçığını kolaylıkla ısırabilirler, fakat kenarlarında bulunan kıymıkları yutarken boğazına takılabilir veya iç organlarına batarak yüksek derecede zararlar verebilir. Kedinize balık verirken mutlaka kılçık kısımlarını çıkarmalı ve küçük kıymıkları da temizlemelisiniz.

Kediler Balık Kılçığı Yer mi?
Kediler Balık Kılçığı Yer mi?

Genellikle büyük balıklarda kıymıkları bulunduğu için kedinize bütün olarak verirseniz, yemekte zorluk çekebilirler. Birçok insan kedinin balık kılçığı yiyebileceğini savunsa da sırf kılçık yedi diye müdahale edilmek zorunda kalan kediler bulunmaktadır. Özellikle karın boşluğuna kılçık takılırsa kanama meydana gelebilir ve geri dönülmez hastalıklara davetiye çıkabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Sarımsak Yerse?

Kılçık boğazına takıldığında kedi nefes alamaz ya da damağına yapıştığı zaman kedi onu çıkarmak için çaba sarf eder, dil ve damak kısmına büyük derecede zarar verebilir. Siz balığın kılçıklarını çıkarıp verseniz bile kediniz balığın kokusunu alır almaz sizden gizli olarak yiyebilir. Bunu önlemek için kedinizle aynı anda balık yiyin, çünkü o sizden önce yerse ve yemeğini bitirirse daha fazlasını isteyebilir. Bu yöntem sayesinde hem fazla yememiş olacak hem de sizden gizli balık yemesini engellemiş olursunuz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kediler Balık Yer mi?".
  • Miya

    Bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Hayatımda ilk defa sokakta annesi ölmüş öksüz bir yavru kediyi evime aldım. Çok acemiyim… Yavru maması aldım (dana etli ve tavuk etli) kusuyor. O yüzden bende tavuk budu ve balık haşlayıp az bir ekmek içi ile karıştırıp veriyorum. Bu yavruya daha güzel ne yedirebilirim. En iyi kedi maması (kuru) hangisidir. Adını Miya koyduk kızımla.

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar, öncelikle güzel kalbiniz için çok teşekkür ederiz 🙂 Yavru kedi çok küçükse dişleri çok inceyse bir şey yiyemiyorsa, süt tozuyla besleyebilirsiniz. Asla normal süt veya inek sütü vermemelisiniz. Sindiremeyeceği için hazımsızlık veya ağrı yaşayabilir. Petshoplardan veya kliniklerden süt tozu temin edebilirsiniz. Eğer yemek yiyebiliyorsa yavru kediler için üretilen yaş mamalar var. O mamalardan alıp haftada 3 defa verebilirsiniz. Aynı şekilde kaliteli bir kedi mama markası seçerek yavrular için üretilen kuru mamalardan alabilirsiniz. Onların mama taneleri daha küçük olduğu için rahatlıkla yiyebilir. Ayrıca yavru kediniz annesinden erken ayrıldığı için yeterince sevgi görmemiş demektir. Ona çok fazla ilgi göstermeye ve her daim sıcak tutmaya dikkat etmelisiniz.

  • Nihal

    Merhaba, kedim çiğ balık yedi ve fenalaştı sanırım acı çekiyor arka ayaklarına basamıyor ve acı acı bağırıyor. Ne yapabilirim acil cevap verirseniz bulunduğum ilçede veteriner yok.

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Çok geçmiş olsun Nihal Hanım. Ancak evde yapılacak hiçbir şey yok, çok acil veterinere gidilmelidir. Acil olarak muayene edilmeli ve tedavi başlatılmalıdır, sizin evde yapabileceğiniz bir şey yok maalesef. Uzman veteriner hekim görmesi gerek.

  • Bi Kedi Demiş

    Merhaba. Bu güzel yazı için çok teşekkür ediyorum. Benim merak ettiğim kedilere vereceğimiz balığı nasıl pişirmemiz gerektiği. Yağda kızarmış balığın iç kısmını versek olur mu? Yoksa kediye vereceğimiz balığı ayrıca başka bir yöntemle pişirmemiz mi gerekir?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar, okuduğunuz için biz teşekkür ederiz 🙂
      Yağda kızartılan balığın kedilere verilmesi pek önerilmez, aynı şekilde yağda kızarmış balığın iç kısmını verseniz bile yağ içe de geçtiği için yine aynı zararı taşıyacaktır. En uygunu; fırında az yağlı veya mangalda pişirilen balığı kediye vermektir. Belki biliyorsunuzdur ama hatırlatmakta fayda var; kılçık kısımlarını çıkarmayı ihmal etmeyiniz.