Dişi kediler yılda 2 kez kızgınlık dönemine girer, sürecin nasıl atlatılması gerektiğini biliyor musunuz? İşte dişi kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili her şey.

Kızgınlık dönemi; kedilerin üreme dönemleridir ve bu süreçte kediler çiftleşme arayışındadır. Bu dönem genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarındadır ancak değişen zaman dilimleri olabilir.  Kediler genellikle 6 aylık olduğunda ilk kez kızgınlık dönemine girer. Bazı kedilerde ise bu dönemin henüz 4 aylıkken başladığı görülebilir. Kızgınlık dönemine giren kedinin davranışlarında belirli değişiklikler meydana gelir. Çiftleşme arayışında kedi belirli bölgelere idrarını bırakabilir, özellikle geceleri yüksek sesle miyavlar ve huzursuz olur. Kedi sahiplerinin bu süreçte dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Peki, dişi kedilerin kızgınlık dönemi nasıl geçer? Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması için nelerin bilinmesi gerekiyor? Sizin için süreç yönetimi hakkında tüm detayları hazırladık.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kızgınlık dönemi östrus olarak adlandırılır ve bu dönemde dişi kedi kızgınlık belirtileri gösterir. Çiftleşme arayışında olan kedinin davranışlarında belirli değişiklikler meydana gelecektir. Genellikle yüksek sesle miyavlama, geceleri uyumama, evden kaçma girişimi gibi davranışlar meydana gelir. Kızgınlık dönemi süresi ise geniş bir zaman dilimine yayılabilir. Sağlıklı kediler 1-21 gün arasında kızgınlık belirtileri gösterebilir. Ortalama bir hafta olduğu görülen dönemde kedinin çiftleşip çiftleşmemesi de süreci etkileyecektir. Erkek kedi ile çiftleşen kedilerin kızgınlık dönemi 8,5 gündür. Temas yaşamayan dişilerde ise bu süre ortalama 6 gün sürer.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Östrus dönemi bittikten sonra dişi kedi ara döneme girecektir. Bu dönem interöstrus olarak adlandırılır ve kedi normal haline döner. Çiftleşmek için erkek kediyi kabul etmez, davranışları normalleşir. İnteröstrus dönemi 2-19 gün arasında değişir. Ortalama 8 gün sürdüğü bilinen bu dönem dişi kedilere göre değişiklik gösterebilir. Ara süreç bittiğinde yeniden kızgınlık dönemine girerler ve çiftleşme sezonunda östrus-interöstrus şeklinde düzenli bir döngü meydana gelir. Eğer kısırlaştırma yapılmayacak ve kedi çiftleştirilmeyecekse çiftleşme sezonu bitene dek davranışları değişecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kalça Çıkığı ve Kırığının Tedavisi

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Çiftleşme sezonu boyunca kızgınlık döneminde olan kedilerin bu süreci sağlıklı atlatması için sahibinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Peki, dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır: Bu dönemde öncelikle kedinize karşı daha sevecen olmanız ve kontrol altında tutmanız gerekiyor. Eğer çiftleşmesini istemiyorsanız evden kaçma ihtimaline karşın camları ve kapıları kapalı tutun. Uykusuz bir döneme girecek olan kedinizin rahat uyuması için yanına sıcak su torbası koyabilir ve uyuyana dek başında bekleyebilirsiniz. Kediniz dışarı çıkıyorsa eve geldiğinde ona karşı ilgili olmalısınız.

Kızgınlık döneminde kullanılan hormon ilaçları kedinin sakinleşmesini sağlasa da genellikle tavsiye edilmez. Bu ilaçların hormonları bozması ve kedinin sağlığını ciddi anlamda etkilemesinden dolayı süreci doğal yollarla geçirmeyi denemelisiniz. Bu süreçte yapılmaması gerekenlerden biri de kedinin kısırlaştırma operasyonuna girmesidir. Eğer kısırlaştırmaya karar verdiyseniz östrus döneminin geçmesini bekleyebilirsiniz. Evde kedinin sakinleşmesi için sık sık oyun oynayabilir, uyku düzenini kontrol altında tutabilirsiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi üç şekilde atlatılır: erkek kedi ile çiftleşir, kısırlaştırma yapılır veya sezon bittiğinde kızgınlık dönemi bitmiş olur. Öncelikle kızgınlık döneminde çiftleşen kedi herhangi bir sağlık sorunu yoksa gebe kalır. Gebe kaldığı için yeniden kızgınlık belirtileri göstermez. Kediniz çiftleşmiyorsa kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırma yapılabilir veya bu dönem geçtikten sonra operasyon yapılabilir. Dişi kediler için ideal kısırlaştırma dönemi olan 4-6 ay arasında operasyon yapılması mümkündür.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Süreç Yönetimi".
  • Anonim

    Merhaba. Kedim kızgınlık dönemine girdi, çiftleştirdik ama miyavlaması hala devam ediyor. Bu durum ne kadar sürer?

  • Anonim

    Merhaba! Öncelikle ayrıntılı bilgi için teşekkür ederim 🙂 Ben şunu merak ediyorum, kediler kızgınlık dönemlerinde çiftleşmezseler sağlıkları açısından problem olur mu? Kısırlaştırmak istemiyorum ama daha çiftleştirmeyi de düşünmüyorum. Bu yüzden bir kaç yıl bu dönemde çiftleşmese sorun olur mu?

    • Murat Dinç

      Hayır, herhangi bir sağlık sorunu olmaz sadece bu süreçte davranış değişiklikleri olur. Kızgınlık dönemi bittikten sonra eski hallerine dönerler ve bir sonraki kızgınlık dönemine kadar normal davranmaya devam ederler.