Kökenlerinin neresi oldukları tam olarak bilinmese de boksörlere benzedikleri için zamanında çok popülerlerdi. Günümüzde ise hala ünleri devam etmektedir.

Boxer, diğer adıyla Boksör Köpek olarak da bilinirler. Atalarının varlıkları M.Ö 2500′ dayanır. Ataları Bullenbeisser ve Danzige cinsleridir. Güçlü boğaları ve köpekleri alt edecek güçlü çeneleri olan köpek cinsi üretmek istediler. Daha sonra Bullenbeisser cinsleri meydana geldi, boğaları ve kendilerinden büyük diğer canlıları avlamak için kullanılmışlardır.

İlerleyen zamanlarda bu köpek cinslerini ayı, geyik, yaban domuzu gibi sürekli denk gelen hayvanları geniş arazide avlamak için kullanıldılar. Bu avlanma işine o kadar alışıldı ki artık resmen bir gelenek haline gelmişti. Bu cinsin gücünü gören Almanyalı avcılar Bullenbeisser köpeklerinin buraya getirilmesini istediler. 1800’lü yıllarda Almanya’da büyük bir kriz meydana gelerek önde gelen zengin insanların ekonomik durumları mahvoldu.

Daha sonra haliyle yaban domuzu gelenekleri sona erince bu cinslerde işsiz kaldılar. Çiftçilerin hayvanlarına liderlik etmek ve sürmek için kullanılmaya başlandılar. Popülerlikleri azalınca köpek yetiştiricileri 1830’lu yıllarda köpek yetiştiricileri bu cinsleri Bulldoglar ile çaprazlayarak yeni bir ırk elde etmek istediler.

Sonuç olarak çevik ve çok güçlü bir köpek meydana geldi. Bu cinsi beğenmedikleri için tekrar 1895 yıllarında çaprazlama işlemleri yapıldı ve ortaya daha zarif boyutlarda köpek dünyaya geldi. İşte o köpek Boxer cinsiydi ama kökeni tam olarak belirlenmemiştir. Bazı köpek yetiştiricileri bu köpeklerin boksörlere benzedikleri için kökenlerinin Almanya olduklarını ifade etmişlerdir.

Boxer Köpek Özellikleri
Boxer Köpek Özellikleri

Boxer Köpek Özellikleri

Görünümleri o kadar zarif ve güzeldir ki diğer köpek cinslerine göre daha çok albenisi vardır. Yüzlerinin güzelliği ve farklılıklarından dolayı en çok sahiplenilen köpek cinslerinden biridirler. Genel olarak aile köpekleridir ama ağır duruşu ve meraklı karakter özellikleri sayesinde bekçi köpekleri olarak da kullanılabilirler. Boxer Köpeklerin haklarında pek bilgi bulunmasa da yoğun araştırmalarımız sayesinde birçok bilgiler elde ettik:

  • Kökeni: Belli değildir ama Almanya olarak bilinirler
  • Ortalama Boyutları: 54-64 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 23-37 kg
  • Diğer Adı: Boksör Köpek
  • Renkler: Açık Bronz, Kahverengi, Kırmızımsı, Beyaz, Karamel, Siyah, Açık Kahverengi Çizgili veya Karışık

Karakter Özellikleri

Meraklı, heyecanlı, oyuncu, hareketli ve sevdiklerine düşkün köpeklerdir. İlk başta çok sert ve saldırganmış gibi dursalar da aslında çok yumuşak kalpleri vardır. Çok zeki oldukları için etrafında ne olup bittikleriyle çok ilgilidirler. Ayrıca çalışkan yanlarını kullanarak insanlara yardım edebilirler ve işçi köpekleri olarak da görev alabilirler. Bazen bağımsız ve kendi başlarına buyruk olsalar da sahiplerinden duydukları komutlar sayesinde hemen özlerine geri dönebilirler.

Dört dörtlük köpeklerdir ama tek olumsuz yanları çok hassas ve kırılgan olmalarıdır. Özellikle sahiplerinden yüksek ses veya azar işittikleri zaman bir köşeye giderek ağlama sesleri çıkarabilirler. Çocuklarla mükemmel derecede anlaşırlar ve onlarla gün boyu oyun oynamaya bayılırlar. Çocuklara asla zarar vermezler, hatta onları tehlikelere karşı korumak için kendilerini hemen ön plana atarlar.

Boksör köpekler 3 yaşlarına kadar yavru olarak sayıldıkları için oyun oynamaya çok meraklıdırlar, hatta egzersizleri bile oyuna çevirmeyi çok severler. Yabancılara karşı çok güvensiz ve mesafeli olarak davranırlar. Koruma içgüdülerini kullanarak dostlarının yanına yabancıları hayatta yaklaştırmazlar. Saldırgan değillerdir ama sahiplerini zor bir durum altında gördüklerinde mecbur olarak saldırganlaşmayı seçebilirler.

Boksör Köpek
Boksör Köpek

Fiziksel Özellikleri

Genel olarak güçlü, dayanıklı ve kaslı yapıya sahiptirler. Ortalama boyutları 54-64 cm, ağırlıkları ise 23-37 kg kadardır. Boksör köpeklerin arka bacakları, ön bacaklarına göre daha kaslıdır. Koşarlarken kendilerini durdurabilmek için genellikle arka bacaklarını kullanırlar. İsimlerinden de anlaşıldığı gibi aynı boksörler gibi ayağa kalkarak zıplarlar ve ön patilerini kullanırlar.

Kafaları büyük, geniş ve oldukça dikkat çekicidir. Dudakları büyük, çeneleri belirgin ve dişleri de çok keskindir. Zaten ilk bakışta çene kısımlarının diğer köpeklere göre daha farklı oldukları hemen belli olur. Ayrıca Boksör köpekleri hakkında hiç bilmediğiniz bir bilgiyi verelim: bu cinslerin dilleri o kadar uzundur ki neredeyse dünyanın en uzun dilli köpeği olabilirler.

Kısa, pürüzsüz ve parlak tüylere sahiptirler. İnce tüyleri oldukları için özellikle soğuk havalara karşı hiç dayanamazlar. Bu cinslerinin tüy renkleri biraz karışıktır ama asıl Boksör köpeklerinin renkleri kahverengi üzerine beyaz leke olanlarıdır. Kahverengi tüyler üzerinde bronz lekeler bulunabilir veya hafiften kırmızımsı tonlarda görülebilir.

Eğer bu köpeklerin tamamı beyazsa veya 5’te 3’ü beyaz şekildeyse orijinal olarak kabul edilmezler. Elbette %75’i beyaz olan Boxer Köpekler de vardır ama mutlaka sahteliklerinden ayrılan özellikleri bulunur. Yani mutlaka sahip oldukları tüylerinin üzerinde ton geçişleri, benekler veya çizgiler bulunmalıdır. Ayrıca yüzlerinin de saydığımız tüy renklerinde olması gerekir. Özellikle burun bölgeleri koyu ya da siyah renkte olmalıdır.

Boxer Köpek Bakımı

Tüyleri kısa oldukları için fazla bakıma ihtiyaç duymazlar. Normalde çok seyrek olarak tüy dökerler ama mevsim geçişlerinde bir tık daha fazla olabilir. Parlak ve pürüzsüz tüylerini her daim canlı tutabilmek için uygun köpek ürünüyle haftada 1-2 defa tarama ve fırçalama işlemleri yapılmalıdır. Boksör köpekleri çok temiz oldukları için kedileri örnek alarak günlerinin yarısını tüylerini temizlemek için harcarlar.

İlginç olarak banyo yapmayı çok severler. Kendilerini kirletmek için ellerinden geleni yaparlar, mesela bilerek çamurun içine kendilerini atarlar ve yuvarlanırlar. Bu halde sahiplerinin yanına gelerek ”haydi şimdi de yıkama da göreyim” dermiş gibi masum gözleriyle bakarlar 🙂 Yine de ciltlerindeki doğal yağların kaybolmaması için sıklıkla banyo yapmamaları gerekir.

Ayda bir kere (tırnaklarının uzama hızına göre) tırnakları kesilip törpülenmelidir. Eğer imkan varsa her gün dişleri temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Her gün olmazsa mutlaka haftada 3-4 kez fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Düzenli olarak kulak, pati, tüy ve genel bakımları uygun solüsyonlarla temizlenmelidir. Ters bir durumla karşı karşıya kalınırsa mutlaka veterinere danışılması gerekmektedir.

Boxer Köpek Bakımı
Boxer Köpek Bakımı

Boxer Köpek Sağlık Durumu

Genel olarak sağlıklı cinslerdir. Hayatlarını daha iyi devam ettirebilmeleri için mutlaka ısı hassasiyetlerine dikkat edilmeleri gerekir. Tüyleri ince oldukları için soğuk havalarda çok üşüyebilirler ve olumsuz etkilenirler. Boksör köpekler uyurken horlayabilirler veya salya akıtabilirler, bu gayet normaldir endişelenecek bir durum yoktur.

Mideleri hassas oldukları için mutlaka onlara özel mama çeşitleri kullanılmalıdır. Mamaları dışında farklı besin tüketirlerse hazımsızlık ve şişkinlik sorunu yaşayabilirler. Boksör köpekler çok kurnaz oldukları için sakladığınız yiyecekleri bulabilirler ve sahipleri görmeden midelerine indirebilirler.

Sadece mama yediklerinden emin olunmalı ve diğer yiyecekler ulaşamayacakları yere saklanmalıdır. Bu cinslerin ortalama ömürleri 8-12 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı köpek yetiştiricileri tarafından diğer köpeklere nazaran daha az yaşadıkları söylenir ama bunun tamamen bakımla ilgisi vardır.

Boxer Köpek Egzersiz

İnanılmaz hareketli ve aktif köpeklerdir. Boksör köpek sahiplenen insanlar çok yorulabilirler, çünkü onlara ayak uydurmak için çok ter dökmek gerekebilir. Tüylerinden dolayı dışarıda yaşamaya hiç uygun değillerdir, dolayısıyla ev ortamında hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Enerjilerini atabilmeleri için bahçe, geniş arazi veya uygun bir alanda bağımsız şekilde hareket etmelerine yardımcı olunmalıdır.

Çok enerjik oldukları için dışarıya çıktıkları zaman mutlaka tasma takılmalıdır. Sahipleriyle beraber 90-120 dakika kadar oyun, parklarda zaman geçirme, diğer köpeklerle sosyalleşme veya sahipleriyle beraber oyun oynayabilirler. Yaklaşık 2 km kadar da yine sahipleriyle beraber orta tempoda yürüyüşler de yapabilirler. Boksör köpekler ne kadar egzersiz yapıp enerjilerini atarlarsa o kadar sakin ve sevecen olurlar.

Boxer Köpek Eğitilebilir mi?

Çok akıllı ve zeki köpekler oldukları için eğitilmeleri kolaydır. Karakterlerinde inatçılık ve bağımsızlık oldukları için kendi kafalarına göre hareket etmemeleri adına mutlaka yavruluk dönemlerinde eğitime başlanmalıdır. Her şeyden çabuk sıkılan yapıları oldukları için eğitimi yarıda bırakarak dikkatlerini çeken şeylerin peşinden gidebilirler. Bu esnada komutları saymak (hayır, geri gel, gitme, kal, dur vb.) ve onları geri döndürmek çok önemlidir.

Yabancılarla bile dost olabilmeleri için küçük yaşta kalabalık ortamlara girilmeli ve sosyalleştirilmelidirler. Özellikle çocuklara çarparak yere düşürmemeleri için daha sakin davranmaları ve heyecanlanmamaları öğretilmelidir. Eğitim esnasında her zaman lider vasıflı ve disiplinli sahiplere ihtiyaçları olacaktır. Aksi halde sahiplerinin sözlerini dinlemeyebilirler veya görevlerini yerine getirmezler.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?