Belçika Malinois cinslerinin kökenleri Belçika’dır. Meydana geldikleri ülkede popülerlik kazanamadıklarında Amerika’ya gönderilmişlerdir.

İsimlerinden de anlaşıldığı gibi kökenleri Belçika’dır. 1800’lü yıllarda meydana getirilen dört Belçika Çoban Köpekleri arasında yer alırlar. Belçika Malinois köpekleri dünyaya geldiklerinde çok aktif, hareketli ve dayanıklı oldukları fark edilmiştir. Bu özelliklerini kullanarak bekçi, koruma, hayvanları gütme ve arkadaş köpekleri olarak yetiştirilmek istenildi.

1800’lü yılların sonlarına doğru sahip oldukları yetenekleri pek dikkat çekmedi. O zamanlarda da köpek gösterileri revaçta olduğu için Belçika Malinois köpeklerini gösteriye çıkarmak istediler. Gösterilerden sonra herkes tarafından beğenildi ve yüksek bir popülerlik elde etmiş oldular. Uzman köpek yetiştiricileri tarafından Belçika’yı temsil edecek kadar önemli bir köpek olmadıkları tartışılmıştır.

Belçika’da hak ettikleri üne kavuşamadıklarında 1910 yıllarında Amerika’ya gönderilmişlerdir. 2. Dünya Savaşı zamanlarında Amerika’da süper popülerlik yakaladılar ama savaştan sonra sayıları epey azalmıştı. Dünyaya geldikleri gibi dayanıklı, güçlü ve korumacı Malinois cinslerini bulmak ya da tekrar yetiştirmek oldukça zor olmuştur.

1960’lı yıllarda köpek yetiştiricileri tarafından tekrar sayılarının çoğalması için çalışmalar yapılmıştır. Yine de fazlasıyla kayıp verdikleri için Belçika Çoban Köpeklerinin sayılarını geçemediler. Yetenekleri, bekçilikleri, korumacılıkları ve güçleri sayesinde polislerin bir numaralı yardımcı personelleridir. Hatta bu özellikleri sayesinde Alman Kurt Köpeklerini bile geride bırakmışlardır.

Belçika Malinois Özellikleri
Belçika Malinois Özellikleri

Belçika Malinois Özellikleri

Bir köpekte olması gereken tüm özelliklere sahip olan Belçika Malinois cinsleri, meydana geldiklerinden sonra yüzleri pek gülmemiştir. Dünyanın en iyi köpeklerinden biri olmalarına ramak kala bazı şanssızlıklar yüzünden birkaç sıra geriye düşmüşlerdir. Yine de pes etmeyip polis köpekleri olmayı başarmışlardır ve yeniden ün kazanmışlardır. Bu mükemmel köpeklerin tüm özelliklerini yakından tanıyalım:

  • Kökeni: Belçika
  • Ortalama Boyutları: 56-67 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 28-30 kg
  • Diğer Adı: Yok
  • Renkler: Açık/Koyu Kahverengi Tonları, Kızıl, Siyah, Beyaz, Karamel, Koyu Sarı

Karakter Özellikleri

Sahiplerine ve sevdiklerine çok düşkün olmalarıyla bilinirler. Ailelerine ne kadar sevgi gösterirlerse aynı şekilde onlardan da değer ve ilgi görmek isterler, bu onlar için çok önemlidir. Ailesindeki her yaş grubundaki çocuklarla da çok iyi anlaşırlar, hatta onlarla saatlerce oyun oynayabilirler ve her türlü tehlikeye karşı korumacı davranabilirler.

Yabancılara karşı çok mesafeli, güvensiz ve tedbirli davranırlar. Karakterlerinde saldırmak yoktur ama sahiplerine bir zarar gelecek endişesiyle yabancılara karşı hemen korumacı tutumunu sergilerler. Sinirlendikleri zaman çok sevdikleri sahiplerinin bile komutlarını duymazdan gelerek yabancıları yorulana kadar koşturabilirler.

Korumacı, bekçi ve dayanıklı olmalarının yanı sıra aynı zamanda çok aktif köpeklerdir. Hiçbir zaman yorulmak nedir bilmezler, hatta Belçika Malinois sahiplerinin her zaman enerjik olmaları gerekiyor ki onlara ayak uydurabilsinler. Oyun oynamaya bayıldıkları için görevlerini yerine getirdikleri zaman ödül olarak çeşitli oyunlar oynanabilir.

Belçika Malinois Bakımı
Belçika Malinois Bakımı

Fiziksel Özellikleri

Ortalama boyutları 56-67 cm, ağırlıkları ise 28-30 kg kadardır. Hantal değillerdir ama oldukça heybetli vücut yapıları vardır. Bacakları uzun oldukları için çok hızlı koşabilirler ve istedikleri zaman kendilerini durdurabilirler. Kafa yapıları, vücutlarıyla aynı orantıdadır. Kafaları hafif oval, alın bölgeleri çıkıntılı ve çeneleri de dardır.

Belçika Malinois köpeklerinin kulakları sivri ve üçgen şeklindedir. Genellikle kulakları siyahtır ve burunları da siyah olduğu için çok uyum sağlarlar. Gözleri orta ve badem şeklindedir ama hafif yukarıya doğru çekiktir. Siyah, kahverengi, koyu kahverengi ve koyu sarı göz renkleri vardır. Bakışları dikkat çekici oldukları için sinirlendikleri zaman insanları ve hayvanları epey korkutabilirler.

Çift katmanlı, sert, düz ve kısa tüylere sahiptirler. Soğuk havalara dayanıklılık göstermeleri için her iki katmanı da oldukça kalın ve serttir. Genel olarak vücutlarına nazaran boyun ve kuyruk bölgelerinde daha fazla tüy vardır. Çoğunlukla açık/koyu kahverengi, koyu sarı, kızıl, beyaz, siyah ve karamel renk karışımlarında tüylere sahiptirler.

Belçika Malinois Bakımı

Çift katmanlı tüylere sahip olmalarına rağmen fazla bakıma ihtiyaç duymazlar. Ayrıca şaşırtıcı derecede pek tüy dökmezler, sadece mevsim geçişlerinde normalin bir tık üstünde tüy dökülmeleri görülebilir. Haftada 2 kere uygun köpek ürünüyle tarama yapılmalıdır. Mevsim geçişlerinde ölü tüyleri dökülmeden toplamak için her gün tarama yapılabilir.

Belçika Malinois Köpeklerinin sıklıkla yıkanma ihtiyaçları yoktur, ancak çok kirlendikleri zaman veya çamura, vb. bulaştıklarında köpek şampuanı kullanarak yıkanabilirler. Tüylerinin daha güzel görünmesi için ayda 1-2 kez uzun tüyler kesilebilir. Özellikle boyun ve kuyruk bölgelerinde daha fazla tüy olduğu için fazlalıklar tıraş edilebilir.

Belçika Kurdu
Belçika Kurdu

Tırnaklarının uzamasına bağlı olarak ayda 1-2 kez mutlaka tırnak kesimi yapılmalıdır. Bunun dışında her köpekte olduğu gibi pati, kulak, göz ve ağız-diş bakımları yapılarak düzenli şekilde uygun solüsyonlarla temizlenmelidir. Ayrıca haftada 2-3 defa köpek diş macunuyla dişleri fırçalanmalı ve sürekli kontrol edilmelidir.

Bu cins köpekler sahiplerine düşkün oldukları için apartman ortamına uyum sağlayabilirler. Yüksek sesle ve sıklıkla havlama gibi sorunları olmadıkları için apartmanda rahatlıkla yaşayabilirler. Ancak hareketli ve aktif köpekler oldukları için apartmanda bile enerjilerini atmak isteyeceklerdir. Bunun için evin bahçesi varsa dört dörtlük bir kulübe yapılarak orada yaşanılması da sağlanabilir.

Belçika Malinois Sağlık Durumu

Belçika Malinois cinsinin çok sağlıklı ve herhangi bir genetik hastalık taşımadıkları bilinmektedir. Ortalama yaşam ömürleri 10-16 yıl olarak belirlense de bu sahiplerine bağlı bir durumdur. Mutlaka düzenli olarak aşılarını yaptırmak için veterinere gidilmelidir. Ayrıca bunun haricinde arada sırada genel muayeneler yapılarak herhangi bir hastalığın olup olmadığı önceden belirlenmelidir. Bilmelisiniz ki, erken teşhis kocaman bir hayatı kurtarabilir.

Belçika Malinois Cinsi
Belçika Malinois Cinsi

Belçika Malinois Egzersiz

Enerjileri çok yüksek oldukları için hem psikolojik hem de fiziksel olarak enerjilerini atmaları gerekir. Sahipleriyle beraber 2.5-3 km hafif tempolu yürüyüşler ya da koşu yapabilirler. Ancak bu yeterli gelmeyeceği için 1 saat kadar da aktivite yapılabilir. Oyuncaklarla oynama, nesne geri getirme, koku duyularını geliştirecek oyunlar, yapay hareketli oyuncakları avlama vb. gibi oyunlar oynanabilir.

Belçika Malinois köpekleri yabancı gördükleri zaman pek sahiplerini dinlemezler. Özellikle yabancılar onları kızdırdıkları zaman daha da agresifleşebilirler. Bunu önlemek için mutlaka tasma takılmalı ve tenha yerlerde dolaşılmalıdır. Eğer evin bahçesi ya da geniş arazisi varsa tasma takılmadan rahatlıkla egzersizleri tamamlanabilir.

Belçika Malinois Eğitilebilir mi?

Sahiplerine aşık oldukları için onların sözlerini her zaman dinlerler ama bazı zamanlarda duymazdan gelebilirler. Yüksek zekaları sayesinde denilenleri algılayabilir ve kuvvetli iletişim kurabilirler. Eğitim esnasında kendilerine sert, olumsuz ve ceza verecek şekilde yaklaşılırsa mutsuz oldukları için söylenenleri yapmayabilirler.

Eğitim yapılacak yerin sakin ve sessiz olması çok önemlidir. Belçika Malinois Köpekleri hareket eden her şeye karşı duyarlı oldukları için eğer eğitim sırasında dikkatlerini dağıtacak şeyleri görürlerse aniden eğitimi yarıda bırakabilirler. Ayrıca ”dur, hayır, gitme, şşşşt, geri gel, yasak vb.” gibi komut kelimelerinin çok iyi öğretilmesi gerekir.

Eğitimde en iyi sonucu alabilmek için mutlaka yavruluk dönemlerinden itibaren eğitime başlanmalıdır. Direkt olarak eğitime başlamadan önce ufak oyunlarla eğitim sevdirilmeli ve alıştırma yapılarak bıkmamaları sağlanmalıdır. Her zaman sevgi dolu kelimelerle yaklaşılmalı, değer verildiği belli edilmeli ve eğitimlerden sonra fiziksel temas kurulmalıdır.

Özellikle hayvanlarla daha iyi anlaşabilmeleri için mutlaka sosyalleştirme dersleri verilmelidir. Parklara götürebilir, diğer hayvanlarla oyun oynamalarına izin verilebilir ya da evcil hayvan sahiplenerek ikisinin de çok iyi dost olmaları sağlanabilir. Bu sayede agresif tavırlarını bırakarak daha sevgi dolu ve yabancılara karşı daha sıcakkanlı köpekler olacaklardır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?