Kedilere en çok zararı dokunan besinlerden ikisi sosis ve salamdır. Peki, kediler salam yer mi? veya ne gibi zararları vardır? yazımızda açıkladık.

Dünyanın en tatlı hayvanlarından biri olan kediler, davranışları ve görünüşleriyle hepimizi kendilerine hayran bırakmayı başarıyorlar. Sokak veya ev kedileri fark etmeksizin, hepsini çok sevdiğimiz için aralarında hiçbir şekilde ayrım yapmadan tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Aslında ev kedileri, sokak kedilerine göre daha şanslı oldukları için çok güzel bir şekilde beslenebiliyorlar ve herhangi bir rahatsızlıkları olduğunda sahipleri tarafından hemen veterinere götürülerek tedavisi başlatılıyor.

Sokak kedileri, dışarıdaki tüm tehlikelere alışkındır ve karınları çok aç olsa bile insanların kapının önüne koydukları mamaları veya arta kalan yemekleri tüketmek zorunda kalıyorlar. Kedilerin yediği besinlerde, onlara zararlı gelen maddeler olduğu için birçok kedi fark etmediğimiz halde zehirlenebiliyor veya sağlık problemleri yaşayabiliyor. Kedilerin burun yapıları o kadar güçlüdür ki her türlü kokuları ayırt edebilir ve nereden geldiğini tahmin edebilir. Haliyle sokaklarda gezerken çöp tenekesinde veya kapıların önündeki yemeklerin kokusunu alırlar ve bir an önce tüketmek isterler.

Kediler Sosis Yer mi?
Kediler Sosis Yer mi?

Hangi besinin onlar için yararlı veya zararlı olduğunu bilmedikleri için onu yemekten başka hiçbir çareleri kalmıyor. Biz insanlarda sokak kedilerinin düzgün beslenemediğini ve uzun süre aç kaldığını bildiğimiz için kediler salam yer mi? diye derin bir araştırmaya girmeden, en yakın marketten salam veya sosis alarak onlara veriyoruz. Kediler salamı ve sosisi çok sevdikleri için önüne ne kadar koyarsanız koyun, hepsini saniyeler içerisinde bitirebilir.

Sürekli sokak kedilerini besliyorsanız, hangi besin maddelerinin ve yiyeceklerin onlar için faydalı olduğu konusunda mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Kedilere iyilik yapıp karınlarını doyurmaya çalışırken, aslında onların vücut dirençlerinin düşmesine neden oluyoruz. Hatta bazı kedilerin sırf yanlış beslenmeden dolayı tüylerinin renginin çok kalitesiz ve solgun olduğunu görürsünüz. Nasıl ki biz insanlar zararlı yiyecekleri yiyince vücudumuzda birtakım hastalıklar çıkıyorsa, aynı şey hayvanlar içinde geçerlidir. Bu konu hakkında tüm merak edilenleri yazımızda açıkladık.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Çekirdek Yer mi?

Kediye Salam Verilir mi?

Kediler salamı çok severler, hatta sokakta beslediğiniz kediler varsa sizin markete girdiğinizi görünce peşinizden gelir ve alıştıkları için salam aldığınızı zannedip bekleyebilirler. Sokak veya ev kedileri tok olsa dahi salamı görünce iştahları açılır ve hepsini midelerine indirirler. Her türlü çocuk kitabında, dizilerde veya filmlerde kedilere süt verilmesini veya salam gibi kolay bulunan gıdaları yiyebileceğini belirten yazılar bulunur. İnsanlarda bu gibi algılara alıştıkları için sürü psikolojisi halinde; diğer insanlar kedilere ne alıp veriyorsa; herkes kedilere aynı gıdayı vermeyi uygun görüyorlar.

Bir kere beslenme konusunda neyi benimsediysek, hiç araştırmadan ve doğrusunu öğrenmeden kedilerin beslenmesini sağlıyoruz. Dışarıda aç kedi gördüyseniz ve o esnada salamdan vermekten başka hiçbir seçeneğiniz yoksa; bir kereliğine mahsus salam verebilirsiniz, fakat sürekli olarak bunu tekrar etmemelisiniz. Özellikle kapınızın önünde veya sokakta baktığınız kedilere salam yerine, yararlı besinler vermeyi tercih etmelisiniz.

Kedilere Salam Verilir mi?
Kedilere Salam Verilir mi?

Salam Kedilere Zararlı mı?

Kedi sahipleri, bazen tüylü dostunun hep aynı şeyleri yemesinden sıkıldığını düşünerek; kahvaltılık ürünlerden salamı tercih ediyor, pişirerek veya çiğ olarak ikram ediyor. Aslında salamın, et ürünleri içerisinden en zararlı işlenmiş gıda olduğunu bilselerdi asla kedilerine vermek istemezdi. Salamın içerisinde birçok kimyasal gıda, yağ, tuz ve çok çeşitli baharatlar gibi maddeler bulunduğu için kedilere yüksek oranda zarar verir. Birçok insan salamın kedilere olan zararını öğrendikten sonra kediler sosis yer mi? gibi bir düşünceye giriyorlar.

Aslında sosis ve salamın arasında zarar bakımından hiçbir fark yoktur, sadece işleyiş ve üretim aşamasında farkları bulunur. Yani kedilere sosis ve salam da verseniz, aynı şekilde vücudunu tehdit edecektir. Çiğ ve pişmiş olarak yeseler bile içerisindeki maddelerden dolayı parazit ve bakteri oluşumlarına sebep olabilir. Kedilerin sindirim sistemleri salam-sosis gibi ağır gıdaları enzimleyemez ve vücudunda uzun süre kaldığı için kedilerde birtakım yan etkiler meydana gelebilir;

  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik,
  • Sürekli uyuma isteği,
  • Hızlı kalp atışı,
  • Besinlere karşı ilgisizlik ve öğürme.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedinin Tüy Kusması, Tüy Yumağını Nasıl Çıkarırlar?

Her kedinin bağışıklık sistemi çok farklı olduğu için bir kediye salam verdiğiniz zaman vücudunda herhangi bir değişiklik görmezsiniz, fakat farklı bir kedi salam yediği zaman hemen hastalanabilir veya yukarıda bahsettiğimiz yan etkiler meydana gelebilir. Genellikle kedi sahipleri ”ben kedime salam veriyorum ve hiçbir şey olmuyor” diye düşünebilirler, fakat görünüşünde bazı değişikliklerin (tüy dökülmesi veya kaşınma) meydana geldiğini görebilirsiniz. Hatta kedinize sıklıkla salam verdiğinizde kısa süre içerisinde olumsuz etki göremezseniz bile ilerleyen zamanlarda bağışıklık sisteminin veya vücut direncinin düşmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Kedinize pişmiş veya çiğ olarak, salam-sosis gibi besinleri kesinlikle vermemelisiniz, çünkü tüylü dostunuz en basit hastalığa yakalansa bile salam-sosis gibi zararlı yiyecekleri tükettiği için kolay kolay atlatamaz. Ayrıca, kediler çok meraklı hayvanlar olduğu için hoşuna giden besinin kokusunu alır ve onu bulmak için elinden gelen her şeyi yaparlar. Siz evde yokken kediniz salam veya sosisi bularak doyacağı kadar yiyebilir. Bunu önlemek için evinize salam-sosis almamayı veya kedinizin görmeyeceği bir şekilde yemeyi tercih edebilirsiniz.

Salam Kedilere Zararlı mı?
Salam Kedilere Zararlı mı?

Yavru Kedi Salam Yer mi?

Yavru kediler, yetişkinlere göre oldukça hassas ve narindirler. Bağışıklık sistemleri güçlü değildir ve vücut dirençleri de bir hayli düşüktür. Bunu aynı yeni doğan bebek ile yetişkin insan arasındaki sağlık farkı gibi düşünebilirsiniz. Yavrular, anne kediden beslendiği için geçici olarak bağışıklığı güçlü olsa da anne kediden ayrıldıktan sonra kendi sağlığıyla baş başa kalır. Yediği besinlerde ve aldığı vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini sanki yeni baştan yaratma zorundadır. Haliyle yavru kediler salam ve sosis gibi sağlıksız besinler tüketirse hiçbir şekilde bağışıklıkları ve vücut direnci güçlenmez.

Bazı yavru kediler ortada hiçbir sebep yokken hayatını kaybedebilirler, bunun sebebi yetersiz ve dengesiz beslenmekten kaynaklanır. Yavru kedinin karnını doyurmak için salamı veya sosisi minik parçalara bölerek yedirirseniz, henüz midesi çok zayıf olduğu için sindiremez ve kısa süre içerisinde bağırsak bölgelerinde parazit oluşumu, sıklıkla kusma veya halsizlik başlayabilir. Kısa süre içerisinde müdahale edilmezse, daha bebek olduğu için çabuk etkilenir ve kurtarılamayabilir. Evinizde veya dışarıda yavru kedi besliyorsanız, tadına alışmaması için salamı hiçbir şekilde yedirmemelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Grip Olur mu?
Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kediler Salam Yer mi? Kediye Sosis Verilir mi?".
  • Efkan

    Selamlar, bir yavru kedi aldim ve ilk sahipleri sanirim sadece salam sosis gibi seyler ile beslemisler, ve bende normal yemegini asla yemiyor ve bende asla salam sosis vermiyorum, bu konuda ne gibi bir yol izlemem gerekir, ben almanyada yasiyorum lütfen yardimci olun tesekkürler saygilar… WhatsApp numaram +49170 666 2002 … ismim efkan…

  • Cuma kutas

    Merhaba benimde bir tane kedim var ve yeni doğmuş 4 tane yavrusu var. Maalesef onu iyi şekilde besleyemiyorum bu konuda ne yapmam lazım?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Anne kediye bu sıralar sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar vermeyin. Kaliteli ve içerisinde tüm mineralleri olan kuru – yaş mamayı tercih edin. Bunların haricinde anne kediye güç ve enerji vermesi için sade kefir de verebilirsiniz. Balık, kıyma, köfte et ürünlerini de kediniz ikram edebilirsiniz.