Kediler bir çok sebepten dolayı sahiplerini ısırabilirler, bu içerikte Kediler Neden Isırır sorusunda detaylarıyla birlikte değindik.

Birçok kedi sahibinin vücudu kedi tırmıkları ya da ısırmalarıyla dolu. Sevimli ve bir o kadar tatlı olan bu canlıların, can yakacak ve kanatacak kadar saldırmaları kedi sahiplerini oldukça endişelendiriyor. Dolayısıyla sık karşılaşılan sorulardan biri de “Kediler neden ısırır?” oluyor. Bu yazımızda sizlere kedilerin ısırma ve tırmalama nedenlerinden ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Kedilerde Isırma ve Tırmalama Nedenleri

Kedilerin ısırması, birçok nedene bağlıdır. Yani sadece sinirlenen kediler ısırmaz. Kedilerin neden ısırdığını öğrenebilmek için öncelikle kedileri yakından tanımak gerekir. Kedilerin başlıca ısırma nedenleri;

  1. Oyun oynamak: Kediler için her şey bir oyundur. Ayrıca avcı hayvanlardır. Dolayısıyla avcılık yeteneklerini oyuna çevirerek çevresindeki kişileri ısırabilirler. Ancak amaçları, kişilere zarar vermek değildir. Aksine sevgi belirtisidir. Oyun oynama amacı taşıyan kediler sahiplerini ısırabilir veya tırmalayabilir. Ancak çoğunlukla oynama isteklerini acıtmayacak az bir şiddetle ısırarak gösteriyorlar.
  2. Korku ve Stres: Annesi tarafından terk edilmiş ya da insanlar tarafından darp edilmiş kedilerde oldukça sık görülür. Bu tür kedileri olan kişiler, muhakkak veterinere danışmalıdır. Şiddetli ısırma ve yaralamaya neden olacak tırmalama yaşanabilir.
  3. Agresif ve Kıskanç Olmak: Kediler, istedikleri olmadığında ya da sahipleri başka canlılarla ilgilendiklerinde sinirlenebilir. Çünkü kendilerinin sevilmediklerini ve terk edildiklerini hissederler. Buna bağlı olarak da saldırgan olurlar. Özellikle bu durumda kedilerin çok tırmaladıklarını biliyoruz.
  4. Yorgunluk: Oyun oynarken hem kediler hem de sahipleri, kendilerini kaptırabilir. Bu yüzden zamanın nasıl geçtiğini anlamaz. Ancak kediler, yoruldukları halde sahipleri oyunu bitirmiyorsa durması gerektiğini göstermek amacıyla ısırabilir veya tırmalayabilir.
  5. Bakım: Kediler, bakımlarına düşkün canlılardır. Temiz ortamda yaşamak, beslenme ve tuvalet gibi ihtiyaçlarının eksiksiz olmasını ister. Bakımları yapıldığında sinirlenebilir ve bu da ısırmalarına veya tırmalamalarına neden olabilir..
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Sahiplerini Tanır mı?

Kediler “Sahiplerini” Neden Isırır?

Kedim daha önce hiç ısırmıyordu veya nadiren ısırdığı oluyordu ancak son zamanlarda kedim beni ısırıyor ve nedenini bilmiyorum.

Instagram üzerinden bize ulaşan takipçimizden gelen bu mesaj, bizi benzer sorunu yaşayan kedi sahipleri için bir açıklama yapmaya itti.

Kedi sahipleri, önceki dönemlerden farklı olarak kedilerinin ısırdıklarını veya tırmaladıklarını gözlemliyorsa burada çeşitli nedenler olabilir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kediniz sizin bilmediğiniz bi şekilde şiddete maruz kalmış, korkutulmuş olabilir. Bu da onu strese itmiş ve güven endişesi yaşamasına neden olmuş olabilir.
  2. Kediniz kızgınlık döneminde olduğu için agresif olabilir.
  3. Kediniz başka birini veya sahiplendiğiniz başka bir hayvanı kıskanmış olabilir.
  4. Kediniz hamile olabilir. Hamileliğin hassas bir döneminde olduğu için ısırma ve tırmalama davranışları sergiliyor olabilir.
Kedilerin Isırma Sebepleri
Kedilerin Isırma Sebepleri

Yavru Kediler Neden Isırır?

Yavru kedilerin ısırması veya tırmalaması da yetişkinler ile benzer nedenlere dayanmaktadır.

Ancak yavru kediler daha hassas olduklarından özellikle korku, stres, şiddete maruz kalma durumlarında ani tepkiler verebilmekte ve ısırma/tırmalama gözlenebilmektedir.

Yavru kedilere çok daha dikkatli yaklaşmak ve onların size alışması için zaman tanımak dikkat edilecek en önemli konu olmaktadır.

Kedilerin Isıracağı Nasıl Anlaşılır?

Kediler, ısırmadan önce küçük sinyaller verir. Sahipleri bunu fark ettiğinde kedilerinin ısırmasından kurtulabilir. İşte o uyarılar…

  • Hırıltı: Kedi ısırma uyarılarının başında gelir. Birçok kedi, ısırmadan önce hırıltılar çıkarır. Sert tonda olan bu uyarılar, karşıdaki kişide tedirginliğe neden olur.
  • Bakışlar: Kediler, ısıracağı kişiyi gözleriyle dikkatli bir şekilde takip eder. Dakikalar geçse de gözlerini ayırmaz. Uygun pozisyon bulduğunda hemen ısırır.
  • Kuyruk Hareketleri: Kedileri anlamanın en başlıca yolu kuyruk hareketlerini gözlemektir. Kediler kuyruğunu hızlı salladığında sinirlediklerini gösterir. Bununla beraber kulaklarını düşürüyorsa her an ısırabilir demektir.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Psikolojisi
Kedilerin Isırması Nasıl Önlenebilir?
Kedilerin Isırması Nasıl Önlenebilir?

Kedilerin Isırması Nasıl Önlenebilir?

Kedim Beni Isırıyor, Ne Yapmalıyım?” adlı yazımızda bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde vermiştik. Bu bağlantıya tıklayarak o yazımızı da okuyabilirsiniz. Ancak biz yine de biraz bahsedelim.

Kedilerin ısırması ve tırlaması önlenebilir. Ancak bunun bir içgüdü olduğunu da unutmamak gerekir. Bu içgüdüyü azaltmak için günde en az bir saat kedilerle oynamak gerekir. Özellikle fareli ve ipli oyuncaklar kedilerin sakinleşmesinde etkilidir. Kedilerin ısırmasını önleyecek tavsiyeler;

  • Şiddet Yok: Isırma sırasında kedilere asla vurmamak gerekir. Şiddet uygulamak, kedilerin daha çok sinirlenmesine neden olur. Onun yerine sevecen davranmak ve ortamı terk etmek etkili olacaktır.
  • Tepkileri Belli Etmek: Kediler ısırdığında ya da tırmaladığında tepkiler belli edilmelidir. Bu sayede kediler, kişinin canının yandığını anlar ve bir daha aynı hareketi yapmaz.
  • Sevgi: Kediler sevildiğini anlamak ister. Kediler sakinleştikten sonra 5-10 dakika arası başını okşamak kedinin sevildiğini anlamasını sağlar.
  • Ödül: Kedilerin güzel davranışlar sonrası ödüllendirilmesi, öfke duygularını azaltır. Bu sayede saldırgan olmaz.
  • Eğitmek: Yetişkin kedilerin eğitilmesi zordur ve zaman alır. Ancak yavru kedilerin eğitilmesi oldukça kolaydır. Yavru kedileri bol bol sevmek, saldırgan olmalarını engeller.

Bu önlemlerin hepsi uygulanmak zorunda değildir. Kediyi anladıktan sonra ona uygun önlemi uygulamak yeterli olacaktır. Ayrıca kedileri sevmek ve bakımlarını eksiksiz yerine getirmek, tüm kedilerin sinirlenmesini önleyecek bir etkendir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kediler Neden Isırır?" için yapılan yorum;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Ebru Guven

    Merhabalar,
    Açıklamalarınızı keyifle okudum. Benim de kedim sokaktan eve kendisi geldiği için az çok hırçınlıkları var. Sanırım bize geldiğinde 1 yaşından fazlaydı, tam olarak bilemiyoruz. Ama muhtemelen daha önce bir ev kedisiydi. Neden böyle düşünüyoruz?

    1- Eve çok çabuk adapte oldu, sakin ve kuralcı. Takıntılı olduğu birkaç şey var: giyinme odamızdaki çekmecelerden eşyaları aşağıya indirmek gibi. Bunu neden yaptığını, neyi protesto ettiğini bir türlü anlayamadık. Ona muhtemelen çekmecelerin görüntüsü birşeyleri çağrıştırıyor, bilemiyoruz. Onun dışında hiçbir arızası yok.
    2- Ev kedisi olduğunu düşünmemizin bir diğer nedeni de kısırlaştırmak için veterinere götürdüğümüzde (kedimiz dişi ve dışarıya gidip gelmekte serbest) operasyon sırasında zaten kısır olduğunu anlamamız. Kulağında da kesik olmadığı için daha önce bir ev kedisi olduğunu düşündük. Sokak kedilerinde biliyorsunuz kulağa çentik atıyorlar.

    Bizim kedimizin de biraz ısırma huyu var. Sevgi ısırıkları daha çok, ama ayarsız. Çabuk da sinirleniyor. Suyuna gitmeniz lazım. Bazen oyun için kızdırdığımızda ısıracağını belli eden en önemli belirtisi kulaklarını yatırması veya geriye doğru atması. Bizim için sinyal kulaklar anlayacağınız. Ve tabii ki kuyruk. O nedenle siz siz olun, kulaklarını yatırmış, bir de kuyruğunu çarptırarak oynatan kediden aman uzak durun. Sinirlidir o :)))