Yolculuğa çıkarken yanımıza alacak en önemli şeylerimiz; kedi ve köpeklerimizdir! Onları yolculuğa çıkarmak için yapmamız ve uymamız gereken bazı kurallar var.

Yurt dışında çalışmaya, taşınmaya veya farklı bir ülkede yaşamaya karar mı verdiniz? Yıllarca birlikte yaşadığınız can dostunuzla ayrılma düşüncesi aklınızdan dahi geçmiyor değil mi? Yurt dışına çıkmadan önce hem kendi ülkenizin hem de taşınacağınız ülkenin prosedürlerini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu prosedürlerin başında da kuduz titrasyon testi gelmektedir. Petopia Ümraniye Veteriner Kliniği’nde bu işlemleri rahatlıkla halledebilirsiniz.

Öncelikle yazımızda kuduz titrasyon testi hakkında tüm gerekli bilgilere yer verilecek, daha sonra evcil dostunuzla yurt dışına çıkmak için yapılması gereken tüm aşamaları, sizlere detaylı bir şekilde sunmuş olacağız.

Kuduz Titrasyon Testi
Kuduz Titrasyon Testi

Kuduz Titrasyon Testi/Kuduz Antikor Titre Tayin Testi

Kuduz Antikor Titre Tayin Testi-Kuduz Titrasyon Testi yurt dışına çıkmadan önce evcil dostlarınız için gidilecek ülkeden istenilen zorunlu bir uygulamadır. Kan serumlarındaki anti kuduz antikor titrelerini belgelendirmektedir.

Kuduz titrasyon testi isteyen ülkeler birçok farklı uygulamaya sahip olabilmektedir. Bu uygulamalar hakkında Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden ve ilgili konsolosluktan güncel bilgilerin alınmasını önermekteyiz. Prosedürlerin zaman içerisinde değişebileceğini unutmayın. Sizin direkt arayıp, gerekli bilgileri teminiz etmeniz büyük önem arz etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı resmi sitesinde de yer alan kuduz titrasyon testi isteyen ülkeler linkine ait bilgilere aşağıda yer verilmiştir. Aşağıdaki bağlantıları tıklayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz;

  • Amerika’ya evcil dostunuzu götürmek için gerekli prosedürlere bu bağlantıdan
  • İngiltere evcil dostunuzu götürmek için gerekli prosedürlere bu bağlantıdan
  • Avrupa Birliğine evcil dostunuzu götürmek için gerekli prosedürlere bu bağlantıdan

Kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kuduz Titrasyon Testi Adımları

Öncelikle kuduz titrasyon testi adımlarına geçmeden evvel, bilmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Evcil dostlarımızın sağlığı için hayati önem taşıyan tüm aşılarının yapılması ve bu aşıların pet pasaportunda yer alması gerekmektedir.

Pet pasaportunda yer alan uygulanan tüm aşı ve tedaviler yurt dışına çıkış izini için oldukça önemlidir. Bu adımları gelin birlikte inceleyelim;

  1. Evcil dostunuza kuduz aşısı yapılarak, mikroçip takılmalıdır,
  2. Kuduz aşısı işleminden en az 30 gün bekledikten sonra veteriner kliniğinizi ziyaret etmelisiniz,
  3. Veteriner kliniğinizde evcil dostunuzdan 1 ml kandan ayrıştırılmış serum örneği alınmaktadır,
  4. Veteriner Hekiminiz aldığı Serum örneğiyle birlikte T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ nın Veteriner Kontrol Merkezinin Araştırma Enstitüsü sayfasından temin etmiş olduğu;
    • Kaşeli ve imzalanmış dilekçe formunu,
    • Mikroçip numarasının yer aldığı pet pasaportunun fotokopilerini,
    • Test ücretinin yatırıldığı dekont fotokopisini,
    • Soğuk zincir şartı altındaki numuneyi, 5 gün içerisinde Enstitüye teslim edilecek şekilde gönderimini sağlamaktadır.

Kuduz titrasyon testi sonucu, numune olarak alınan 1ml’ lik serumun, enstitünün eline ulaşmasından itibaren 3 hafta sonra açıklanır. Testin sonucunda antikor titresinin 0,5 IU/mg’dan yüksek çıkması beklenmektedir. Evcil dostunuzun zamanı gelen aşıları vurdurulduğu takdirde, kuduz titrasyon testi geçerlilik süresi ömür boyu devam etmektedir. Daha sonrasında herhangi bir revizyon gerektirmemektedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Masaj Yapar?

Kan numunenizi veterinerinize vermeden önce, kliniğinizle iletişime geçerek, ödemeyi klinik vasıtasıyla yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Bir diğer yöntem ise T.C. Ziraat Bankası Bakanlıklar- Ankara Kamu Girişimci Şube hesabı üzerinden, açıklama alanına da Kuduz Titrasyon Testi diye belirterek, Kontrol Merkezinin Araştırma Enstitüsü’ne ödemeniz sağlanabilmektedir.

Bu dekont olmadan kan numunesi laboratuvara gönderilmemektedir. Güncel kuduz titrasyon testi fiyat bilgisi için linke tıklayabilirsiniz.

Evcil Hayvanın Yurt Dışına Götürülmesi
Evcil Hayvanın Yurt Dışına Götürülmesi

Evcil Dostunuzun Yurt Dışına Çıkabilmesi İçin Veteriner Sağlık Sertifikasının Alınması

Sonuçlanan Kuduz serolojik test raporuyla (FAVN Testi) ile birlikte, ilinizde ya da ilçenizdeki Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurunuzu yaparak, Veteriner Sağlık Sertifikasını almanız gerekir.

Bu işlem yaklaşık olarak 1-2 saat sürebilmektedir. Müdürlüğe müracaat esnasında, evcil hayvanınızın muhakkak yanınızda bulundurma koşulu vardır. Sertifikanın düzenlenebilmesi için her ülkenin farklı bir bekleme süresi vardır. Örneğin, bir AB ülkesine gidiyorsanız en az 5 ay öncesinden işlemleri başlatmak durumundasınız.

Evcil dostunuzla yurt dışına çıkabilmeniz için işlemleriniz minimum 3 ay sürmektedir. Fakat olası gecikmeler, resmi tatil günlerinin de göz önünde bulundurmanızı tavsiye etmekteyiz. İşlem sürecini başlatmadan önce ilk yapılması gereken şey, veterinerinizi arayıp yurt dışına çıkacağınız belirtmek.

Özetleyecek olursak; Aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekmektedir;

Yurt Dışına Çıkmadan Önce Kedi/Köpek Kuduz Titrasyon Testi

(kaynak)

Evcil Dostunuzla Yurt Dışına Çıkabilmeniz İçin Gerekli Belgeler

Yurt dışına evcil dostunuzla çıkabilmeniz için önceden hazırlamanız gereken bir takım belge ve işlemler vardır. Bu işlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Evcil dostunuzun pet pasaportunun veteriner hekiminiz tarafından oluşturulması,
  2. Mikroçip bir diğer adıyla da dijital kimliklendirmenin yapılması,
  3. Kuduz titrasyon testi işlemlerinin gerçekleştirilmesi, (FAVN TESTİ)
  4. Veteriner Sağlık Sertifikasının alınması.

1- Pet Pasaportu-Sağlık Karnesi-Kimlik Belgesi

Pet pasaportu evcil dostunuza sağlık bilgilerinin ve sizin de adınızın ve ulaşım bilgilerinin yer aldığı kimlik belgesidir. Yurt dışına birlikte çıkabilmenizin ilk koşulu bu belgeye sahip olmanızdır. Güncellenen yeni verilerle birlikte kimlikler PETVET sistemine kayıt ettirilmektedir. Pet Pasaport çıkartılması ve sisteme kayıt ettirilmesi veteriner kliniğinizin fiyat politikasına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

2- Evcil Dostunuza Mikroçip Takılması

Evcil dostunuza mikroçip taktırılması artık zorunlu bir hale getirilmiştir. Bu çip, pirinç büyüklüğünde olup, derinin altına acısız bir şekilde enjekte edilebilmektedir. Size verilmiş olan çip barkodu ile evcil dostunuz üzerinize kaydettirmiş olursunuz. Bu barkodu sağlık karnesi yapıştırarak her ihtimale karşı numarasını bir yere kaydediniz.

3- Kuduz Titrasyon Testi İşlemleri

Kuduz antikor titre tayin testi Yurt dışına çıkmadan minimum 3 ay önce, evcil dostunuzdan alınan kan serum örneğinde ki anti kuduz antikor titrelerinin belgelendirilme işlemidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Tırmalama İzi Nasıl Geçer?

4- Veteriner Sağlık Sertifikasının Alınması

Kuduz titrasyon testi sonucunda, Tarım ve Orman Müdürlerinden alınabilen sertifikadır. Bu sertifika alımına başvurulabilmesi için evcil dostunuzun muhakkak yanınızda olması gerekmektedir.

Evcil Dostunuzla Yurt Dışına Çıkabilmenizin Fiyatı Nedir?

Vermiş olacağımız fiyatlar yaklaşık olarak bir rakamı ifade etmektedir. Fiyatı belirleyen işlemler;

  1. Kimlik kartının çıkartılması,
  2. Mikroçipin implantasyonu,
  3. Kuduz aşısı,
  4. Veteriner kliniğinizin kuduz titrasyon işlemleri,
  5. Kuduz titrasyon testi,
  6. Sağlık sertifikasının düzenlenmesi.

Gibi adımların gerçekleştirilmesi 2.500-3.000 TL aralığında yer almaktadır. Evcil dostunuzla yurt dışına seyahat prosedürleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle seyahat planınızı oluşturmadan önce, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu arayarak detaylı bilgi temin etmenizde fayda var.

Evcil Hayvan Yurt Dışına Gidiş Belgeleri
Evcil Hayvan Yurt Dışına Gidiş Belgeleri

Evcil Dostunuzla Birlikte Yurt Dışına Uçuş

Detayları belirtmeden önce eğer seyahatiniz kısa süreliyse, evcil dostunuzu yanınızda götürmenizi önermiyoruz. Gidilecek olan yere uyumu, psikolojisi ve seyahat sırasındaki yaşanabilecek olumsuzluk etkenlerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Diğer önemli husussumuz ise yolculuk için havayolu şirketlerini tercih ediyorsak, her şirketin pet transportuna özgü ayrı kuralların olduğunu bilmemiz gerekir. Bu sebeple yolculuğumuzdan önce bilet temin edilen firma ile iletişime geçerek, taşıma kapları ve ağırlık gibi önemli konularda firmanın kurallarını muhakkak öğreniniz.

Her firmanın dostunuzu kabine kabul etme şartı değişkenlik gösteriyor. Genel olarak, kabin içerisinde yalnızca bir tane kedi taşıma çantasına sahip olabiliyorsunuz. 8 kg’ı aşmamak koşuluyla çanta içerisine 2 kedi koyabilmektesiniz. Kafes ebatlarının ise 30 cm genişlik, 23 cm yükseklik ve 40 cm uzunluk boyutlarını aşmaması gerekmektedir. Tercih edebileceğiniz çanta modeli dilerseniz normal kafes, dilerseniz de daha yumuşak yüzeye sahip olan soft case yapıda ürünler olabilmektedir.

Ücretlendirmeler ise gidecek olan ülkeye göre değişkenlik göstermektedir. Uçuşlar sırasında evcil dostunuzun sağlığı hakkında sorumluluk alınmamaktadır. Ayrıca kuş veya köpek olan uçuşlarda kediler kabul edilmemektedir. Bu yüzden biletinizi alırken, bu önemli ayrıntıyı muhakkak firmanıza sorun. Hava yolu şirketinde yer olması durumunda evcil dostunuz içinde rezervasyon ücretini ödeyiniz.

1- Seyahat Öncesinde Evcil Dostunuzun Rahatlığını Önemseyin

Seyahat sırasında evcil dostunuzun rahatı oldukça önemlidir. Onun huzurlu bir yolculuk yapması iki tarafı da memnun edecektir. Evcil hayvanınızın uçağa bindirilmesi ve indirilme aşaması seyahatin en tatsız kısmı olmaması için bazı ipuçlarını sizlerle paylaşalım;

  1. Uçuş gerçekleşmeden önce evcil dostunuzun taşıyıcısına alıştığından emin olun,
  2. Mümkünse aktarmalı uçuşlardan uzak durun,
  3. Hava koşullarını da göz önünde bulundurarak, varış saatiniz doğru belirlemek iyi bir tercih olacaktır,
  4. Evcil dostunuzun uçuş öncesi sakinleştiriciye gereksinimi olup olmadığını, veterinerinizle birlikte karar verin,
  5. Check-in gerçekleştirmeden önce evcil dostunuzu gereksinimleri için gezdirin,
  6. Mümkün oldukça geç check-in yaptırın.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Uyurken Üstü Örtülür mü?

2- Evcil Dostunuza Vücut Tasması Takın

Evcil dostunuza takmış olduğunuz künye ile kaybolma ihtimali riskini önlemiş olursunuz. Bu künyelerde, evcil dostunuza ait isim ve size ait bir iletişim numarasının yer almasına dikkat ediniz.

3- Taşıma Çantasının Üzerine Kılıf Kullanımı

Yolculuğa alışık olmayan dostlarımız için Hava alanı, kalabalık ortamlar ciddi birer stres faktörü olabilir. Bunun için kendilerini rahat hissetmek için saklanma davranışı sergileyebilirler. Eğer taşıma çantanızın üzerine bir kılıf kullanırsanız, bu stresi minimuma indirmiş olursunuz.

4- Taşıma Çantanıza Etiketler Yapıştırın

Bu etiketin üstünde dostunuza ait künye bilgileri, varsa hastalığının adı ve kullanılması gereken ilaçlar, size ait iletişim bilgileri yer almalıdır.

Evcil Hayvanı Yurt Dışına Götürmek İçin Gerekli Eşyalar
Evcil Hayvanı Yurt Dışına Götürmek İçin Gerekli Eşyalar

5- Evcil Dostunuza Ait İlaçlar

Yurt dışı seyahatinizi planlama sürecinde, veterinerinizle aktif bir şekilde iletişim halinde olun. Evcil dostunuzun ırkı ve yatkın olduğu bazı kronik hastalıkları hakkında bilgi sahibi olun. Eğer dostunuzun ihtiyacı olan ilaçlar varsa, muhakkak veteriner hekiminize danışın. Solunum sıkıntısı yaşama ihtimali olan özel ırklar hakkında detaylı bilgi edinerek, yolculuk esnasında yaşanabilecek tatsız durumları önlemeniz mümkündür.

6- Taşıma Çantanızın Konforunu Arttırın

Box ya da taşıma çantanızın konforunu arttırmak için sizlere birkaç önerimiz olacak. Çantanızın tabanına öncelikle uygun ölçülerde bir minder koyun. Üzerine evcil dostunuzun daima kullanmış olduğu bir battaniye ya da örtüyü serin.

En üst kısma yolculuğun süresine bağlı olarak, bir alt açma bezini yaymanızda fayda var. Mümkünse sizin kokunuzun da bulunduğu bir t-shirt ya da sevdiği bir oyuncağı çantasının içine yerleştirin. Alışık olduğu her koku, evcil dostunuzun rahat hissetmesine sebep olacaktır.

7- Yanınızda Yedek Malzemeler Bulundurmayı İhmal Etmeyin

Uçağınızın rötar yapma olasılığına karşı hazırlıklı olmak oldukça önemlidir. Her ihtimali düşünerek, yanınıza yaş mama, kuru mama ve yedek alt açma bezlerini muhakkak alın. Hem taşıma çantanızın içerisine hem de yanınıza yedek alt açma bezlerini alın. Evcil dostunuz, işer ya da kakasını yaparsa altındaki örtüyü kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Alt açma bezleri bebekler için satıldığı için çoğu markette kolaylıkla bulunabiliyor.

Petopia Ümraniye Veteriner Kliniği web sitesinde, evcil dostunuzla konforlu bir yurt dışı seyahati için kuduz titrasyon testi, yolculuk için hazırlanması gereken belgeler, takip edilmesi gereken tüm prosedür ve yolculuk sürecinde sizlere fayda sağlayacak bilgileri, detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, evcil dostunuzla ilgili danışmak istediğiniz her konuda Whatsapp, sosyal medya ve sabit 0545 402 83 85 hatlı telefon numarasından Peotpia Veteriner Kliniği’ne ulaşabilirsiniz.

Evcil dostunuzla birlikte, sağlıklı ve bol gülümsemeli günler dileriz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?