Daha önce evinde yılan besleyen birisi gördünüz mü? Kulağa ürkütücü ve şaşırtıcı gelse de aslında yılan beslemek bir çılgınlıktır.

Daha önce evde kedi, köpek, kuş, tavşan, ördek ve tarantula besleyeni gördük ama yılan sahipleneni görmemiştik! Her insanın karakteri farklı olduğu için bazıları ekstrem hayat yaşamayı çok seviyorlar ve bu özelliklerini sahipleneceği hayvanlara da yansıtabiliyorlar. Dünyadaki zehirli türleri bulunan ve genel olarak insanların korktuğu bir hayvan varsa o da istisnasız yılandır.

Görülmesi pek mümkün değildir ama özellikle ormanlık, ağaçlık veya çiftlik alanlarında daha çok bulunurlar. Yılanlar çok iyi kamufle olabildikleri için taşların veya ağaçların arasında kolaylıkla fark edilmezler. Aniden çıktıklarında ise insanlarda yüksek korku oluşuyor ve o anda ne yapacaklarını bilmiyorlar. Karşılaşma anında yılanın zehirli mi veya zehirsiz mi olduğunu bilemedikleri için daha çok endişeye kapılabiliyorlar.

Haberlerde izlediğimiz veya yaşanmış hikayeleri baz alırsak, yılan sokmasına veya ısırmasına şahit olmuşsunuzdur. Hal böyleyken ve yılanlar oldukça korkucu olmasına rağmen bazı insanlar evcil yılan türlerini araştırıp, evlerine yılan sahiplenebiliyorlar. Onun rahatça yaşaması gereken ortamı sağlıyorlar ve günün her saatinde yılanla beraber vakit geçiriyorlar.

Tabii ki tüm hayvanları çok seviyoruz ama kabul edelim ki ”yılan” kelimesi bile kulağa çok ürkütücü gelebiliyor. Peki, yılanlarla aynı evde yaşamak mümkün mü? veya evde yılan bakımı nasıl olur? merak eden insanlar için evcil yılan yaşamını anlattık.

Evcil Yılan Fiyatları
Evcil Yılan Fiyatları

Evde Yılan Bakımı

Yılanlar her ne kadar doğada yaşasalar da aslında sıcak ve nemli ortamda yaşamayı severler. Yılanın bulunduğu ortam 30 derecenin altına düşmemeli, aksi halde sağlığını olumsuz derecede etkileyebilir. İmkanınız varsa ısı derecesini sürekli 30 derecede tutmalı ve düşürmemeye çok dikkat etmelisiniz. Eğer böyle bir şeye imkanınız yoksa yılanın bulunduğu yere ekstra ısıtıcı da koyabilirsiniz.

Normalde yılanlar geniş akvaryumda/dayanıklı kutuda veya yılanlara özel teraryumda (yılanların boyu zaman geçtikçe daha çok uzadığı için büyük akvaryum tercih edin) rahatlıkla yaşayabilirler ama akvaryumun içini dört dörtlük dizayn etmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kertenkele Nasıl Ürer?

Akvaryumun alt kısmı (zemin) yılana uygun kum, ufak taşlar veya talaşlarla kaplı olması gerekir. Yılanların ürkütücü olduğuna bakmayın, aslında kendilerini tehlike altında hissettiklerinde saklanacak yer ararlar. Dolayısıyla akvaryumun içine kaya, dekoratif evler, ağaçlar veya büyük otlar gibi nesneler bulunmalıdır. Yılanınız karanlık ortam istediğinde bu nesnelerin içine girerek rahatlıkla dinlenebilir.

Eve vuran güneş ışığı yılanınızı rahatsız etmez, fakat doğrudan güneş görmesini bir şekilde engellemelisiniz. Evinizde hangi bölgede daha az güneş vuruyorsa, akvaryumu oraya koymanız daha doğru olacaktır.

Ev Yılanı
Ev Yılanı

Evde Yılan Beslenmesi

Bildiğiniz gibi bazı yılanlar ağaçta, diğerleri ise yerde yaşarlar. Ağaçta yaşayan yılanlar dışında, diğerleri tamamen etçil beslenirler. Yılanlar doğaları gereği canlı olan hayvanlarla beslendiği için evde yılan bakımı oldukça zor olabilir.

Her zaman etrafta yılanınızın damak tadına göre canlı bulamayacağınız için ya ölmüş ya da tamamen dondurulmuş av canlılarıyla beslemeye mecbur kalabilirsiniz. Dondurulmuş canlılar paketlere konulduğu için yılanınıza ikram etmeden önce mutlaka çözünmesi için sıcak-ılık suda bekletmelisiniz. Yılanlar dondurulmuş canlılardan pek etkilenmezler yani onların canlı olmadığını hemen anlayabilirler.

Yılanlar genelde fare, böcek, kuş, kemirgen, balık, salyangoz, kabuklular veya kurbağa gibi canlıları tüketmeyi severler. Yılanlar yaradılışları gereği açlığa dayanıklı oldukları için her gün beslemenize gerek yoktur. Genel olarak yılanlar 5-10 gün açlığa çok iyi dayansalar da yılan türüne göre besin verme süresi bu kadar uzun tutulmamalıdır.

Yılanınızın rahatça ulaşacağı yere mutlaka su bırakmalısınız. Yılanlar su içmeyi pek sevmeseler de nemli ortamları ve kendilerini ıslatmayı sevdikleri için ihtiyaç duyduğu su oranını iyi ayarlamalısınız. Fazla hareketli oldukları için su kabını devirebilirler, bunu göz önüne alarak arada sırada kontrol etmelisiniz.

İlgili Yazı: Evcil Yılan İsimleri

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kertenkele Nerede Yaşar?
Evde Yılan Beslemek
Evde Yılan Beslemek

Yılan ve İnsan İlişkisi

Yılanların diğer evcil hayvanlar gibi sıcakkanlı, duygusal, sahiplerine bağlı ve ilgiyi seven canlılar olmasını beklememelisiniz. Yılanlar daha soğukkanlıdır, fazla temastan ve ilgiden pek hoşlandıkları söylenemez.

Her yılanın karakteri oldukça farklıdır; kimi yılan elde durmayı çok severken, bazı yılanlar ise akvaryumdan çıkmayı ve elde durmayı istemezler. Yılanınızla temas ederken ve iletişim kurarken şu adımlara dikkat etmeniz daha doğru olacaktır;

  • Yılanların beyni hızlı çalışmaz ve durgunlardır. Karınları tok olduğu zaman karanlık ortama gidip sadece acıktıklarında saklandıkları yerden çıktıkları için ortama adapte olmaları uzun sürebilir,
  • Akvaryumun kapağını direkt açarak yılanı elinize almayın, çünkü karanlık ortamdayken rahatsız edilmekten hiç hoşlanmazlar. Sonucunda ısırabilirler veya ufak hareketlerle saldırganlık gösterebilirler,
  • Yılanınızı elinize almak istediğiniz zaman kapağını açmadan önce akvaryumu elinizle sallamanız yeterli olacaktır. Kapağı açtıktan sonra yılana ufak hareketlerle dokunun ve kendisi hareket edene kadar elinize almayın,
  • Yılanınız hareket etmeye başladıysa, kuyruk ve baş kısmından asla tutmayın. Yılanın orta kısmından parmaklarınız açık kalacak şekilde alttan elinizi geçirin. Elinize almak istediğinizi anlayacak ve kendisi elinize sarılacaktır,
  • Yılanı elinize aldığınızda parmaklarınızla asla sıkmayın, yani elinizi ve parmaklarınızı gevşek bırakın. Aksi halde ona zarar verebilirsiniz ve sonucunda size saldırabilir,
  • Yılanınıza sürekli olarak parmağınızı gösterirseniz yiyecek zannederek ısırmaya çalışabilir,
  • Yılanınızı eline aldığınızda sizi platform olarak göreceği için kolunuza sarılabilir. Bu esnada hızlıca kolunuzdan atmaya veya zorla çıkarmaya asla çalışmayın. Kuyruğundan yavaşça ters yöne doğru döndürün, kendisi zaten o yönü takip edeceği için kolunuzdan kolaylıkla ayrılabilir,
  • Yılanınız zaman geçtikçe size alışmış olacaktır, her türlü hareketinizi ezberleyeceği için saldırma durumlarının olması çok düşüktür.
Evcil Yılan Türleri
Evcil Yılan Türleri

Evcil Yılan Türleri

Yılanlar canlıları avlarken son derece ustaca davranırlar ve canlıyı boğduktan sonra direkt olarak yutarlar. Dolayısıyla yılanlar saldırmaya endeksli oldukları için ikinci adları da aslında ölümdür. Doğada zehirli yılanlar olduğu kadar zararı olmayan yılanlarda bulunur. Ev ortamında yaşayabilen evcil yılan türlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Mısır Yılanı (Corn Snake): Harika denilecek kadar güzel desenlere sahiptirler. 180 cm kadar uzunluğa ulaşabilirler ve oldukça uysaldırlar.
  • Süt Yılanı: Kendi türündeki yılanları da yiyebilirler. Zehirsizdir ve ısırmaya meyilli değillerdir.
  • Kraliyet Pitonu: 130 cm boyutuna kadar büyüyebilirler. Zehirsiz oldukları için evde beslenebilen türdür.
  • Yeşil Ağaç Pitonu: Uzunlukları 2 metreye kadar ulaşabilir. Dolayısıyla oldukça geniş bir ortama ihtiyaçları vardır. Yeşil renkleri ve üzerindeki farklı desenlerle muhteşem görünümleri vardır.
  • Kör Yılan: Tehlikesiz yılan türlerinden biridir ve uzunlukları 25 cm kadardır. İlk defa yılan besleyecek olanlar bu türden başlayabilirler.
  • Sarı Yılan: Görünüşleri her ne kadar büyük ve korkutucu olsalar da aslında zararsızlardır. Kemirgenleri rahatça tüketebilirler. Şu anda nesilleri tehlike altında olduğu için korunmaya alındılar.
  • Gabon Engereği: Zehirli bir yılan türü olmalarına rağmen ısırma ve saldırma olasılığı düşüktür ama imkansız değildir. Kocaman dişleri vardır ve sevmedikleri davranışlar haricinde herhangi bir tehlikeleri yoktur.
  • Albino Ruthven Kral Yılanı: Uysal, miskin yılan türü oldukları için insanlara zarar vermezler. Kendi türlerini de yiyebildikleri için ortamda tek tutulmalıdır.
  • Çamur Yılanı: Yakından bakıldığında sanki kristal gibi derileri vardır. İnce boyutları oldukları için sürüngenleri tüketebilir.

Yılanlar sahibini tanır mı?

Yılan yavruyken alındığında sahibine kolaylıkla alışır ve zamanla arasında bağ oluşturur. Yetişkin yılanlar ise sahibine alışmakta güçlük çekerler.

Evcil yılan sahibini yer mi?

Hayır, yemez. Bu sadece dünyanın en zehirli veya tehlikeli yılanları için geçerlidir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Yılan Bakımı, Beslenmesi ve Evcil Yılan Türleri" için yapılan yorum;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    AHMET

    Gerçekten yararlı bilgiler, teşekkürler.