Bir çok yavru kedi çeşitli sebeplerden dolayı doğumdan sonra ölüyor, bu yazımızı yavru kediler ölmesin diye yazdık

Bir yavru kedinin ölümü, aslında ne şekilde ve gerçek sebebi ne ya da kim olursa olsun, hep kendinizi suçlayacağınız bir ölümdür. “Keşke böyle yapmasaydım, keşke doğduğu gibi veteriner kontrolüne götürseydim, şöyle yapsaydım böyle olmazdı, böyle yapsaydım şöyle olmazdı…” gibi vicdan sorgulamaları içinizi kemirir. Ama işin gerçeği bu duruma sizin bir etkiniz varsa da çoğu zaman nedeni tam olarak bilinmeyecek âni olaylar ile gelişir yeni doğan kedilerin ölümü.

Yani gerçek şu ki; birbirinden tatlı, hayata gözlerini yeni açmış yavru kedileri, bir çok sağlık sorunu bekliyor. Bu minik bebeklere musallat olacak hastalıkların zamanında teşhis edilmesi, sizi çok üzecek ve daha büyük daha kötü durumlarla sonuçlanacak olası bir ölümü engelleyecektir.

Yeni doğmuş yavru kediler, titrek adımlarla minik minik yürümeye çalışırken, karınlarını doyurmayı ve hatta tuvalet ihtiyaçlarını gidermeyi dahi bilemezler. Onların yaklaşık bir ay kadar annelerine ihtiyaçları vardır. Yeni doğan minik kediler dışarıdan gelecek mikroplara öyle açık oluyorlar ki; ele alınmaması, mümkün olduğunca biz insanlar tarafından okşanmaması gerekiyor.

Sokakta doğan kedileri ise anne kedi, yavrularından birinden ya da birkaçından hangisinin yaşama ihtimalini zayıf görüyorsa onunla uğraşmayı bırakıyor. Annesinden süt alamayan yavru kedi, ilk olarak beslenme yetersizliği ile karşılaşıyor. Henüz çok küçük olduğundan gezip dolanıp kendine mama ya da yiyecek bulacak takati olmadığından, acıklı miyavlamalarıyla sıkıntısını belli ediyor. Ve tabi zavallı yavru kedinin işi insanların bunu anlamasına kalıyor. Minik kedinin aç olduğunu anlayıp beslemeye çalışmak da bazen minicik yavrunun ölümüne sebep oluyor. Şöyle ki; yapılan en büyük hatalardan biri, bebek kediyi beslemek için kullanılan biberonun ucunun fazla kesilmesi oluyor. Çünkü bunun sonucunda yavrunun ciğerlerine mama kaçarsa, bu maalesef yavrunun ölmesiyle sonuçlanabiliyor.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da, yeni doğan kedilerin dışkılaması ve idrar yapma durumudur. Yavru kediler yirmi günlük olana kadar kendi başlarına boşaltım yapacak durumda değillerdir ve annelerinin anüs bölgelerini uyarmalarıyla idrar ve dışkılama yapabilirler. Annesiz yavru dışkısını vücuttan atamayacağından, biriken toksinler zaten zayıf ve güçsüz bedenini ölüme götürecektir ne yazık ki.

Bu minik yavruların uyku düzeni de önemlidir. Yeni doğan bir kedi ortalama olarak günün %90’ını yani neredeyse tamamını uykuda geçirir. Ama dış etkenlerin yavru üzerindeki etkisiyle (kediye sürekli dokunulması, tuvalet ihtiyacının giderilmemesi gibi rahatsızlık verici durumlar) sevimli yavru uyuyamayabilir. Ve uykusuzluk stres seviyesini yükselteceğinden, bu yük henüz bağışıklığı düşük yavru kedinin ölümüne sebep olabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Veteriner Ücretleri - Fiyatları [2022]

Henüz mikroplara karşı tamamıyla savunmasız olan yeni doğan kedinin hijyen bakımı da oldukça önemlidir. Hassas ve olabildiğince steril dokunuşlarda gerektiği kadar bulunup, yavru kedinin yaşam alanını da temiz tutmalıyız. Aksi halde ufacık bir mikrop kapması kedinin hayatını kaybetmesine sebep olacaktır.

Yeni doğmuş yavru kediler
Yeni doğmuş yavru kediler

Yeni Doğan Kedinin Ölmemesi İçin Yapılması Gerekenler

İlk olarak yeni doğmuş ve anneleri tarafından terk edilen yavru kedileri ele alacak olursak; ne yazık ki bu duruma müdahale etmemek gerekiyor. Çünkü ilgilenmediği yavruları beslemesine çalışmak/zorlamak diğer sağlıklı yavru kedilerin yaşama ihtimalini de ortadan kaldırabilir. Uzmanlara göre; terk edilmiş bir yavru kedi bulunduğunda, onları almadan sahiplenmeden önce annenin oraya tekrar gelme ihtimalini gözden geçirmek gerekiyor. Annenin artık gelmeyeceğinden eminseniz ilk yapmanız gereken terk edilmiş yeni doğan kedileri sıcak tutmak. Özellikle ütüyle ısıtılmış bir havluya sarabilirsiniz. Eğer çok üşümekten titrediklerini farkederseniz saç kurutma makinesinin en düşük fan ayarını kullanıp kediyi daha hızlı bir şekilde ısıtabilirsiniz. Havluya sardığınızda yavrular bu sarıp sarmalanmayı anne sıcaklığı zannederler ve oracıkta huzurla uyuyabilirler.

Annesinin beslemediği yavrunun, zaten çok düşük olan glikoz rezervi açlığa fazla dayanamayacağından ona bir süt anne kedi bulmayı deneyebilir ve günde 6 ile 8 kez arasında beslenmesini sağlayabilirsiniz. Yavru kedi ne kadar küçükse öğün araları o kadar kısa tutulmalı. 2-3 saati geçirmeden karınlarını doyurmalısınız. Eğer süt anne bulamadıysanız (ki bu pek kolay değildir) yavru kedilerin beslenmesi için piyasada bulunan anne sütüne yakın toz mamamalardan verebilirsiniz. Mamayı ılık olarak hazırlayıp, bir biberonla yavruya verebilirsiniz. Ancak biberonun ucunu fazla büyük kesmemeye dikkat edin. Hatta mümkünse yavru kedi biberonu tercih etmenizde fayda var. Kedi biberonu bulamazsanız, minik yavruyu enjektörle ama damla damla besleyebilirsiniz.

Yeni doğmuş bir bebek kedi sahipleniyorsanız, tıpkı yeni doğum yapmış bir lohusa gibi uykusuz gecelere de hazır olmalısınız. Çünkü bebeğiniz olan kediyi iki saatte bir doyurmanızın yanısıra tuvaletini yapabilmesi için de yardımcı olmanız gerekiyor. Yavru kedilerin anneleri tuvaletlerini yapabilmeleri için yavrularının anüslerini uyarırlar. Bu şartlı refleks, yeni doğan kedilerin henüz işlevselliğini kazanmamış bağırsaklarını harekete geçirip idrar keselerini de boşaltmalarını sağlar. Annesi olmayan yavru kedi sizin yardımınıza muhtaçtır. Mümkünse ılık suyla ıslatılmış bir pamuk yardımıyla karnından başlayıp anogenital bölgeye kadar masaj yaparak yavrunun tuvaletini yapmasını sağlamalısınız. Eğer bunu yapmazsanız yavru boşaltım sistemini kendi kendine kullanamayacağı için, toksinler vücudunda birikip zehirlenir ve yavru kedi ölür. Minik meleğiniz 20 günlük olana kadar bu masajı düzenli aralıklarla yapmaya devam etmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Stres Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Temel ihtiyaçları karşılanmış bir yavru kedi, eğer doğuştan gelen bir hastalığı yoksa, kolayca, huzurla ve çokça uyuyacaktır. Zaten olması gereken de budur. Eğer bakımını gözettiğiniz yavru kediniz, uyumakta zorluk çekip huzursuzlanır bir şekilde miyavlıyorsa ters giden bir şeyler olduğunu anlamalısınız. Bunun için bir veteriner hekime danışabilirsiniz. Veteriner, yavrunuza detaylı bir muayene yapıp, size sıkıntı ya da hastalığının ne olduğunu söyleyecektir. Uzmanın önerdiği şekilde yapılması gereken her neyse o tedavi yolunu izlerseniz minik bebeğiniz umarız ki iyi olacaktır. Zira yetişkin kediler dahi günde 12-16 saat arası uyurlarken, o küçük pati için uyku düzeni normalde yaklaşık 20 saate tekabül etmelidir. Yani; diğer ihtiyaçlar kadar, yeni doğan ve yavru kedilerin uyku rutinlerinin de düzenli olması oldukça önemlidir.

Yeni Doğan Kedinin Ölmemesi İçin Yapılması Gerekenler
Yeni Doğan Kedinin Ölmemesi İçin Yapılması Gerekenler

Yeni doğan kediyi sahiplenmek; yaptığınız en erdemli ve vicdanlı davranışlardan biri. Onu sevdiniz, şefkat ve sıcaklık gösterdiniz, karnını doyurdunuz, tuvalet ihtiyacını gidermesine yardım ettiniz, uykusunu iyi alması için de bakım ve desteğinizi eksik etmediniz. Ancak eğer sterilizasyon kurallarına uymazsanız; yaptığınız her şey boşa gidecektir. Yani yavru kedinizin karşıladığınız tüm ihtiyaçları kadar, yüksek hijyene sahip bir yaşam ve beden alanı da hayati gereksinimidir. Zaten yeni doğmuş olduğu için mikroplara aşırı duyarlı olan minik vücudu ve yattığı yer, günde 2 kez temizlenmelidir. İshal olduğu ya da kustuğu durumlarda tabi ki de hemen temizlenmelidir. Yeni doğan kediye temizlenmek için dahi dokunacaksanız mümkünse ellerinizi yıkayın. Mama vereceğinizde ise ellerinizi kesinlikle yıkamalısınız. Hatta yeni doğan kedide hastalık mevcutsa, ellerinizin hijyeni için dezenfektan kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

Mamasını hazırlamak için kullanacağınız su muhakkak kaynatılıp ılıtılmış olmalıdır. Suyu kaynattığınızda içinde bulunan mikrobik maddeler yok olacaktır. Sonrasında yavru kediyi beslemek için kullandığınız havlu, peçete gibi malzemelerin de temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu arada yeni doğan kedinin hijyenine hassasiyetle dikkat ederken kullanılan maddeler ve malzemelerin toksik olmaması da çok önemli bir detay.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Titrer?

Yeni doğan kedinin hayatı için bir başka tehdit unsuru da incecik tüylerine ve doğrudan tenine yapışan kenelerdir. Yavru kedide pire varsa bir haftada iki bin gibi rakamlara ulaşabilir. Kısa zamanda fark edilip müdahale edilmezse yavru kediniz çok fazla acı çekebilir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden kedinizin tüy aralarını sık sık kontrol etmelisiniz ki pire varsa artmadan tedavi yoluna gidilsin.

Yeni doğan minik kedinin annesi yanındaysa ve kedi annesinden süt emiyorsa anne kediye pire aşısı yapmak yeterli gelecektir. Yeni doğan kediye pire ilacını doğrudan vermek yanlış olacaktır. Henüz çok küçük olduğu için bünyesi kaldırmayabilir. Ama eğer yavru kedinin annesi yanında yoksa ve kedinin sağlık durumu da kötüleşmeye meyilliyse, kaç aylık/haftalık olduğu ve genel durumu gibi faktörler çok önemlidir. Böyle durumlarda asla ihmal etmeden bir veterinerden destek almalısınız.

Yeni doğan kedinin hayatta kalması ve yavru kedinin bakımı için yazdıklarımızın hepsini genel anlamda özetleyecek olursak;

  • Minik yavrulara göre bir yaşam alanı ve onlara hayat şartlarını sürdürebilecekleri bir ortam sunmalısınız.
  • Onları kaliteli, temiz ve doğru gıdalarla beslemelisiniz.
  • Boşaltım sistemlerini çalıştırıp idrar ve defekasyon sıkıntılarını gidermelisiniz.
  • Gerekli sürelerde, olması gerektiği kadar uyumalarına dikkat etmelisiniz.
  • Ve tabi ki narin kedicikleri hep tertemiz tutmalısınız.

Bu kurallara uymaya özen gösterirseniz Yeni doğan kedinizin hayatta kalmasını sağlayabilirsiniz. Anne baba olmak, en kutsal görevlerdendir. Ben de yavrumun hayata tutunması için gecemi gündüzüme katarak, yerine göre iş yaşantımdan bile ödün vererek çabaladım. Sonunda o evin yetişkin ve mutlu bir meleği oldu. Eğer sizin de bu bağlamda bir uğraşınız olursa, yorumlar kısmından bana ulaşarak daha detaylı yardım alabilirsiniz. Yukarıda yazılanlardan daha farklı tecrübeleriniz varsa, bunları da benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım. Kahkaha ve pati dolu günleriniz olsun. 😊

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Yeni Doğan Kediler Neden Ölür".
  • Başak

    Minik yavru öldü. Yaşatamadım… Çok uğraştım ama ne kadar da çok yanlış şey yapmışım. Vicdan azabından gözyaşım durmuyor. Oysa sadece hayata tutunmasını iyi olmasını istemiştim. Kahroldum.

  • Anonim

    Süper bir yazı

  • Reyhane

    Benim 2 kedim var gecen yıl kedimin 2 yavrusu oldu çok iyi oldular 2si de büyüdükten sonra onları sahiplendiler. Bu yıl kedimin 3 yavrusu oldu ama 2 sini kaybettik. Neden böyle oldu bilmiyorum elimden de bir hiçbir şey gelmiyor sadece sürekli ağlıyorum. 1 yavru kaldı çok umutsuzum ondan 😪

  • İdil

    Selam ben yaklaşık 1-2 hafta önce 2 tane annesi olmayan yavru buldum ve ben bulduğumda daha gözleri bile açılmamıştı onlara ilk başta dışarıda besledik bir kutunun içine koyduk altlarına örtü serdik toz mamalardan aldık altlarına pet şişeye ılık şu doldurup koyuyorduk birkaç gün sonra eve aldık (fakat balkondalardı) yine aynı işlemleri uyguluyorduk ki bir sabah kalktım kutuyu açtım ve birinin ölmüş olduğunu gördüm diğeri ise kardeşinden dolayı ölmek üzereydi hemen alıp içeri koydum o şu an yaşıyor ama sesi çok kısık miyavlıyor umarım ona bir şey olmaz diğeri neden ölmüş olabilir?

  • Anonim

    Biz bugün 2 yavru kedi bulduk, anneleri 1 saat geçtiği ama hala annesi gelmedi.

  • Ayaz

    Bizde terk edilmiş 10 günlük bir yavruya bakıyorduk, 3 gün çok iyiydi fakat 4. gün çok halsizleşti ve veterinere götürdük. Yoğun bakıma aldılar ama kaybettik, çoğu kişide bu sorun oluşuyor peki ne yapmalıyız? Çok üzüldük.

  • Anonim

    Merhaba 6 gün öncesine kadar bende yolun ortasına bırakılmış 2 tane yavru kedi buldum. Kutunun içine koyup yol ortasına bırakmışlar. Aldım eve getirdim. Bir sürü araştırma yaptım, hemen hemen çoğu şeyi öğrendim. Yedirdim, tuvaletlerini yaptırdım, uyuttum, uyandıklarında kutudan alıp başka bir kutu hazırladım ona koydum. Elimden ne geliyorsa yaptım. Ama maalesef bugün 7 saat arayla ikisini de kaybettim.

  • yeşim

    Merhaba. Benim de bugün 1 aylık baktığım yavru öldü. Çok iyiydi evin içinde yürüyor, beni dinliyor, çağırdığımda geliyordu. İş dönüşü onu evde ölmüş bir şekilde buldum. Çok acı verici, çok alışmıştım.

  • Fatma

    Merhaba. Evimizin bahçesinde kedim vardı ve birkaç gün önce 3 tane yavrusu oldu. Her şey gayet normal sanıyordum fakat bugün yavrulardan birini ölü buldum. Sanırım anne kedi fazla ilgilenmiyor. Yavruların emmediğinden de şüpheliyim. Diğer iki yavru hayatta kalır mı bilmiyorum. Ne yapmam gerek?

    • Bilge

      Aynı durumu bende şuan yaşıyorum. 3 yavrudan 1 tane kaldı 🙁 Süt tozu alıp şırınga ile 3 günlük bebeğe 3 saatte bir 3-5 ml olacak şekilde içiriyorum. Yavruların emme refleksi olmadığı için anneyi ememiyor, anne de çok ilgili değil zaten. Son kalan yavru da şuan kusuyor ölecek gibi…

      • Anonim

        Yaklaşık bir aylıktı. Kapımızda ağlıyordu. İçeri aldım ısıttım. İnek sütü içirdim. Balık yumurta salam yedirdim. Onu bebek şampuanı ile yıkadım. Onu uyuttum, sevdim, ısıttım. İlk kez bir yavru kediyi hayatta tutmaya çalışıyordum. 5 gün dayanabildi. Ne kadar çok yanlış şey yaptığımı bu yazıyı okuyunca daha iyi anladım. O öldü ve ben kahroldum. Sadece iyi olsun hayata tutunsun istemiştim. Başaramadım.

  • Elif

    Merhaba. Bende bizim balkona annesi 3 tane yavru bıraktı. Biz karton kutuyla bahçeye koyduk annesi gelip alsın istedik. Annesi içlerinden bir tanesini aldı değerleri kaldı, ben annem izin vermediğinden bahçede baktım. Çişlerini yaptırdım. Mamalarını yedirdim. Onlara çok alıştım. Bugün bakımını yaptığım 4. Günü ne yazık ki ölmüşlerdi. Çok üzgünüm. O kadar bağlandım ki.

  • Kader

    Merhaba. Benim kedim 5 gün önce Doğum yaptı, 4 minik yavrusu oldu. 1 yavrusu 5 gün önce öldü öldüğü gün; tüm gün miyavlıyordu biz baktığımızda vücudunda morluklar oluşmuştu, öldüğünde ise ağzının yanında yara vardı şuna diğer yavruda miyavlıyor onunda ağzının kenarında yara var ama daha morarma yok. Lütfen cevap verirmişsiniz, ne yapmam gerekiyor? Bulunduğum yerde veteriner yok.

    • Elif

      Merhaba yaşıyor mu? Cevap yazın öğrenelim.

  • Özge

    Merhaba, 55 günlük yavru evlat edindim ve sizin yazınızı okuyarak bağışıklık sistemi düşük olan bu yavruma sizin gibi okuduğum bir çok makalede bahsedildiği gibi bakımını yaptım ama anneden gelen bir hastalık olduğundan dolayı 2 gündür veterinerde yoğun bakımda. Kanlı ishal fib tanısı konuldu, covid olduğu söylendi ve ben elim kolum bağlı ağlayıp dua etmekten başka çarem kalmadı. Sadece yaşama ihtimali var mı sizce? Kendimi çok kötü hissediyorum, ilk çocuğumdu. Dolunayım benim ilk yavrumdu. Cinsiyeti erkek, türü Scottish ti. Böyle bir direkten dönen çocuğu olan var mı?

  • Gökhan

    Merhaba. Ben evimin altında 5 gün önce 1 çift yeni doğmuş yavru kedi buldum. Annelerinin gelmesini bekledim fakat neredeyse 1 günün sonunda gelen olmadı. Ben de eve aldım, başta dondukları için ölü gibilerdi lakin ısıtınca cıyyaklayıp aşırı hareketli bir hale geldiler. 2 saatte 1 idrarını ve dışkısını yaptırıp kedi süt tozuyla besledim, hijyenlerine çok dikkat ettim, şırıngayla damla damla besledim, hatta kendileri de alışıp iştahla emmeye başladılar. Sıcak su torbalı yumuşacık bir yatak yaptım, uykularını çok güzel alıyorlar, yalnızca beslemek ve tuvalet yaptırmak için uyandırıyordum, gayet de mutlulardı. Fakat bu sabaha doğru bir tanesi ne kadar anogenital bölgesini uyarırsam uyarayım idrarını ve kakasını yapmadı. Kaldı ki dokunur dokunmaz çişini direkt yapıyordu. Akabinde emmedi de, yavaş yavaş 1 ml kadar içirsem de 2 saat sonrasında işler daha da sarpa sardı. Ne miyavlıyordu ne de uyandı, baygın bir şekilde uyuyor gibi yattı sadece ve 3 saat sonra öldü. Kardeşi de maalesef şuan aynı yoldan geçiyor. 2 saat önce idrarını yapmadı, şimdi de uyandıramıyorum. Aşırı huzurluymuş gibi uyuyor. Galiba iş işten geçti fakat bu kadar titiz davranmama rağmen böyle sonuçlanmasının sebebi ne olabilir, neyi yanlış yaptım ki?…

    • Anonim

      Aynı şeyi bende yaşadım biraz önce. Annesi tek etmişti yavruyu bir gün bekledim gelmedi üşüyordu aldım her şeyini yaptım eksiksiz süt tozu, çiş vs 3 günlüktü daha ve bugün öldü. Sebebini bilmiyorum dün çok uyuyordu ve mama istemiyordu bugün ise öldü 1 haftalıkken 😔😔

      • Anonim

        Yeni doğmuş yavru kedileri çıplak elle ellerseniz anne insan kokusu aldığı için yavrusunu almıyor ölüme terk ediyor. Yavru kedileri bir bezle eliniz değmeden tek tek alıp öyle kutuya bırakırsanız anne sizin kokunuzu almayacağı için üstünde kendi kokusu olduğu için yavrularına sahip çıkar.

        • Karamel&Güneş

          Yoo doğduğundan beri baktığım Pamuk kedimin 4 yavrusu oldu ve şu anda 66-67 günlükler ve hepsi sapasağlam çıplak elle yavruları sevdim yani dokundum her gün tabii çok değil çünkü uyuma süreçlerine dikkat ettim ve Pamuk hepsini halen emziriyor yavrularında benim kokum oldu ama Pamuk hiçte ölüme terk etmedi arkadaşlar sizde rahatça dokunabilirsiniz çıplak elle annesi terk falan etmez ve Pamuk halen emziriyor o kadar elledim Pamukta insan kokusu aldı ama halen emziriyor yavrularını yani aldı onları

    • Anonim

      Aynı durum bugün başıma geldi. Her şey son derece normaldi. Bir anda biri ölü gibi oldu. Birkaç saat geçti öldü. O ölünce kardeşi uzun süre ağladı aldım onu yedirdim tuvaletini yaptırdım yerine koydum. Uyudu. Sonra uyandı yine aglamaya başladı. Kutudan çıkartıp yatağıma koydum ve yanına uzandım. Bana yaslanınca ağlamıyordu çünkü. Öyle uykuya daldı. Sonra ben yanından kalktım. Mama saati gelince hazırladım geldim yanına. Yataktan aldım sanki ölü gibiydi. Kafasını dik tutamıyordu. Sadece nefes alıp veriyordu. Çok geçmedi nefesi de durdu.

      • Anonim

        Yaaa