Tavşanların ön ve alt dişlerinin uzun olduğunu hepimiz biliyoruz. Ağızlarının arka kısımlarında bulunan dişler dahil toplamda 28 adet dişleri bulunur.

Evde beslenebilen hayvanlar arasında yer alan tavşanlar, oldukça sakin ve monoton şekilde yaşamlarını sürdürürler. Kafeslerinden çıkma zamanları geldiğinde kafaları nereye eserse o bölgeleri zıplayarak gezerler ve yoruldukları zaman aniden kendilerini yere bırakarak dinlenme moduna geçerler.

Hatta bazı tavşanlar direkt uyuyakaldıkları için bazı tavşan sahipleri endişe ederek bir şey olduğunu da zannedebilirler. Eğer üstlerine fazla düşerseniz veya herhangi nedenden dolayı kızdırırsanız aniden bir çığlık patlatarak bulunduğu odada deli gibi koşturmaya başlarlar.

Tavşanların da tıpkı kediler gibi değişik ve uzaylı hareketleri oldukları için her türlü farklı davranışlarına hazırlıklı olmakta fayda vardır. Tavşan bakımı, diğer hayvanlara göre biraz daha zor olduğu için özellikle diş konusunda biraz daha bilgi sahibi olmalısınız. Mesela tavşanların kaç tane dişi vardır? veya ön dişlerinin ne gibi özellikleri vardır? bu konularda mutlaka fikriniz olmalıdır.

Tavşanların Dişleri
Tavşanların Dişleri

Tavşanların Dişleri

Tavşanların ağzını hafif açtığımız zaman ön ve alt tarafta ikişer tane uzun dişleri olduğunu görürüz. Bunlarla beraber tavşanların toplam 28 adet dişleri bulunur. 12 adet azı dişleri, 6 adet kesici dişleri ve 10 adet premo denilen sahte dişleri vardır.

Genel olarak üst çenelerinde 16 adet dişleri, alt çenelerinde ise 12 adet dişleri bulunur. Ön ve alt kısımlarında bulunan dişler haricindeki diğer yardımcı dişler ağız boşluklarının derinliğinde oldukları için bakıldığında görünmezler.

Tavşanlar doğdukları zaman 16 adet süt dişlere sahip olurlar, bu dişlerin 6 tanesi kesicidir. 18. günden sonra dişleri yer değiştirir ve diğer bahsettiğimiz dişler meydana gelir. Henüz yavru döneminde oldukları için dişleri bembeyazdır ve oldukça sağlıklıdır.

Tavşanların Diş Yapıları
Tavşanların Diş Yapıları

Tavşanlar yaş almaya başladıkça bazı dişleri yavaş yavaş sararmaya başlar. Yetişkin tavşan olduklarında ise tüm dişleri çoğunlukla sarı renge dönüşmeye başlar. Özellikle tavşan sahiplenmeden önce yaşından emin olmak için dişlerine bakmanızı öneririz; tamamen beyazsa yavru, sararmaya başladıysa veya tamamen sarıysa olgunluktan-yaşlılık evresine geçiş dönemindedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Teddy Guinea Pig

Ayrıca tavşanların dişleri ile alakalı bu bilgiyi de bilmenizde fayda vardır; tavşanların dişleri sürekli uzar ve bir süre sonra kendilerini rahatsız hissettikleri için nesneleri kemirmeye başlarlar. Bunu önlemek için tavşanınıza diş törpüleme veya kemirme eşyaları alabilirsiniz.

Eğer tavşanlar dişlerini törpülemezse veya kemirmezse haddinden fazla uzarsa diş-çene yapısı bozulabilir. Ayrıca dişleri uzadıkları için ağız içinde yaralarda meydana gelebilir ve cerrahi müdahaleye maruz kalınabilir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?