İngiliz Bulldog cinslerinin kökenleri İngiltere’dir. Boğa güreşi ve dövüş köpekleri olarak meydana getirilseler de sonrasında kedi gibi sakin olmuşlardır.

İsimlerinden de anlaşılacağı gibi kökenleri İngiltere’dir. Aslında Bulldog cinslerinin meydana getiriliş amacı dövüş köpekleri olarak kullanmaktı. Kanlı sporlar, boğa güreşleri ve köpek dövüşlerinde kullanılmak hedeflendi ama en çok boğa güreşlerinde bulunmuşlardır. Bu sadece spor değil boğanın yenmeden önce etini daha yumuşak olması için yaptırılıyordu. Bulldog köpeklerinin çeneleri ve dişleri güçlü oldukları için boğayı ve köpekleri burun bölgelerinden yakaladıkları gibi hareketlerini kısıtlayarak alt ederlerdi.

Her zaman İngiliz Bulldog cinsleri galip gelmiyordu. Boğa onları yakaladıkları zaman boynuzuna takarak sağa sola sallıyordu. Nesilleri tehlike altına girmesin diye 1835 yılında kanlı sporlar ve boğa güreşleri tamamen yasaklanmıştır. Dövüş seven köpek yetiştiricileri bu durumu sevmeyince bu sefer köpekleri dövüştürmek istediler ve başarılı da oldular. Bulldog köpeklerinin karşısına kendileri gibi güçlü köpek gerektiği için yeni bir köpek üretmek istediler.

İnsanlar bu köpeklerin dövüşten başka işe yaramadıklarını düşününce popülerlikleri çok azalmıştır. Bulldog severler bu duruma çok üzüldüler ve tehlikeli sınıftan çıkarılıp daha sevecen köpekler olabilmeleri için çalışmalar başlattılar. Fiziksel özelliklerinde hiçbir değiştirmeyecek sadece acımasız, vahşi ve saldırgan yönlerini azalttılar. Özellikle çocuklarla ve sıcakkanlı insanlarla vakit geçirmeleri sağlanarak daha sakin köpekelr haline getirildiler.

1859 yılında Bulldog köpekleri herkese sergileniyordu ve 1860 yılında ”King Dick” isimli Bulldog köpeği sergilendi. Gösteriyi kazandıkları için herkes tarafından saygı ve değer görülmeye başlandı. 1886 yılında AKC (American Kennel Club) tarafından tanındı ve kabul edildiler. İngiltere’de ulusal sembol olarak kullanılmaya başlandıktan sonra tüm dünya ülkelerinde popülerlik elde etmişlerdir.

İngiliz Bulldog Özellikleri
İngiliz Bulldog Özellikleri

İngiliz Bulldog Özellikleri

”Sihirli Annem” dizisini bilmeyen yoktur. Dizi de ”Taci” adında sevimli mi sevimli bir köpek vardı. İşte o köpek İngiliz Bulldog cinsidir. Herkes tarafından o kadar seviliyorlar ki sadece Sihirli Annem dizisinde değil, daha bir çok dizi ve filmlerde de rol almışlardır. Bu kadar popüler ve ünlü olan bu köpeklerin tüm özelliklerini detaylı bir şekilde öğrenelim:

  • Kökeni: İngiltere
  • Ortalama Boyutları: 32-40 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 20-24 kg
  • Diğer Adı: English Bulldog
  • Renkler: Kahverengi, Karamel, Siyah, Kızılımsı, Ten Rengi, Soluk Renkler, Krem, Sarı Çizgili veya Benekli

Karakter Özellikleri

Neşeli, komik, eğlenceli ve biraz da tembel köpeklerdir. Sahiplerine çok düşkün oldukları için hayattaki tek gayeleri onları mutlu etmektir. Hatta inatçı ve bağımsız olmalarına rağmen sahipleri ağırlıklarını koydukları zaman onlara olan sevgilerinden dolayı hemen yola gelirler. Tanıdıkları ve tanımadıkları tüm çocuklarla çok iyi anlaşarak gün boyu vakit geçirebilirler. Onları tehlikelerden korumak için kendilerini ortaya atarak bir kalkan oluştururlar.

Yabancı insanlara ve hayvanlara karşı pek sıcak değillerdir, her zaman güvensiz ve mesafeli yaklaşırlar. Yabancılara karşı ısındıkları ve vakit geçirdikleri zaman hemen alışarak sevmeye başlarlar. Zaten genel olarak tembel köpekler oldukları için yabancıların peşlerinden koşmaya pek halleri yoktur. Gün boyu seçtikleri yerde oturarak etrafı izlerler veya uyumayı tercih ederler.

Fazla hareketli olmadıkları için apartman ortamına çok uygun köpeklerdir. Canları pek sıkılmaz ama sıkıldıkları zaman camdan bakmaları onlar için çok yeterlidir. Hatta tek aktiviteleri budur diyebiliriz 🙂 Zaten havalara karşı hassasiyetleri olduklarından dışarıda yaşamlarını sürdürebilmeleri pek mümkün değildir. Evde bile klimalı odada veya en çok serin olan yerde vakit geçirmelilerdir.

İngiliz Bulldog Bakımı
İngiliz Bulldog Bakımı

Fiziksel Özellikleri

Geniş, kalın ve yere yakın orta boyutta vücutları vardır. Ortalama boyutları 32-40 cm ağırlıkları ise 20-24 kg kadardır. Bacakları kısa olmasına rağmen kaslı ve güçlüdürler. Geniş omuz ve göğüs sayesinde bodyguard gibi yapıları vardır. Vücutlarıyla orantılı kafa yapıları vardır ve boyunları da uyumlu olarak kalındır. Geniş ve orta büyüklükte burun yapısına sahiptirler. Çene ve dişleri çok güçlü oldukları için geçmiş zamanda boğaları bile alt etmişlerdir.

Vücutlarında kırışıklıklar vardır ama en çok alın bölgesinde bulunur. Burun bölgeleri basıktır ve yüzleri de oldukça sarkıktır. Gözleri yuvarlaktır ama diğer köpeklere göre biraz daha büyüktür. Alın bölgesinin kırışıklarından dolayı gözleri hafif aşağı doğru düşüktür. Bir şeyi merak ettiği zaman gözleri daha da büyür ama kızdıkları zaman gözleri aşağı doğru daha çok düşerek nefes alışverişleri hızlanır.

Kısa, düz, parlak ve pürüzsüz tüylere sahiptirler. Omuz, boyun ve kafa bölgelerindeki tüyler daha seyrektir. Kırışıklıklar ve tüyler eşit oldukları için ekstra bakım isteyebilirler. Genellikle karamel, siyah, sarı, krem rengi, kahverengi, kızılımsı, soluk renkler ve ten renginde tüyleri vardır. Çoğunlukla 2-3 renklerin karışımında tüy renkleri olabilir. Bununla beraber çizgili, benekli veya ikisi bir arada tüylere sahip oldukları da görülür.

İngiliz Bulldog Bakımı

Tüyleri kısa ve pürüzsüz oldukları için genel olarak bakımları kolaydır. Haftada 2-3 kez uygun köpek ürünüyle tarama ve fırçalama işlemleri yapılmalıdır. Tüylerine dikkat edilip bakım yapıldığı kadar mutlaka kırışıklıklarına da özen gösterilmelidir. Düzenli olarak kırışıklıkların arası nemli bezle silinmeli, kurutulmalı ve her gün kontrol edilmelidir.

İngiliz Bulldog köpekleri biraz dağınık oldukları için yemek yerlerken her yerlerine bulaştırabilirler. Dolayısıyla kırışıklıkların arasından yemek kalıntıları veya hiç beklenilmeyen küçük nesneler bile çıkabilir. Bunlara dikkat edilmezse enfeksiyon meydana gelebilir ve cilt hastalığına dönebilir.

Sıklıkla banyo yapmalarına gerek yoktur, ayda 1 veya 2 kez köpek şampuanıyla banyo yaptırılabilir. Tırnakları düzenli olarak kesilmeli, kulakları kontrol edilmeli, ağız-diş bakımları yapılmalı ve uygun solüsyonlarla desteklenmelidir. Bakımını dört dörtlük yaptığınız takdirde dostunuz uzun ömürlü olacaktır. Eğer ters bir durum görürseniz vakit kaybetmeden mutlaka veterinere danışmalısınız.

İngiliz Bulldog Cinsi
İngiliz Bulldog Cinsi

İngiliz Bulldog Sağlık Durumu

Genel olarak sağlıklı köpeklerdir ama yaşamları boyunca dikkat etmeleri gereken bazı şeyler vardır. İngiliz Bulldog köpeklerinin burunları basık oldukları için havaya karşı hassasiyetleri bulunur. Fazla sıcak ve nemli havalarda çok bulanabilirler ve rahatsızlanabilirler. Dolayısıyla her zaman serin ya da ılık ortası yerlerde vakit geçirmeliler.

Sık sık ve hızlı nefes almaya başladılarsa ve pembe renkte olan dilleri mavi-gri-siyah olmaya başladıysa mutlaka bir sorun var demektir. Vücutlarını soğuk tutarak önlem almalı ve biraz rahatlamaları sağlanmalıdır. Eğer hala sorun devam ediyorsa veterinere danışılmalıdır. İngiliz Bulldog köpeklerinin ortalama yaşam ömürleri 8-12 yıl kadardır. Ömürleri kısa olsa da dostlukları bir ömür sürecek kadar büyüktür.

İngiliz Bulldog Egzersiz

Tembel ve hareketsiz köpekler oldukları için fazla egzersize ihtiyaç duymazlar. Sahiplerinin yanında, koltukta, cam kenarında vb. gibi yerlerde uyumaya bayılırlar. Uyandıklarından sonra mama kaplarını ziyaret ederek hapur hupur yemek yemeyi çok severler. İyice tembel olmamaları için gün içerisinde 30-40 dakika kadar aktiviteler veya oyunlar oynanabilir. Yüzemedikleri, koşamadıkları, zıplayamadıkları veya uzun soluklu hareket edemedikleri için daha hafif oyunlar oynanmalıdır.

Sahipleriyle beraber 1 km kadar çok hafif tempoda yürüyüşler yapılabilir. Dışarıya çıktıklarında aniden hareketlenebilirler, önlem almak için mutlaka tasma takılmalıdır. Çabuk yoruldukları için mola vererek hareket ettirmek en doğrusu olacaktır. Tüm bu egzersizleri yapmak için mutlaka akşam saatleri tercih edilmelidir. Eğer o gün hava çok nemliyse dışarı çıkarılmamalıdır, onun yerine evin en serin bölgesine geçerek küçük oyunlar oynanabilir.

İngiliz Bulldog Eğitilebilir mi?

Sahiplerini mutlu etmek istedikleri için onların dedikleri her şeyi uygulamaya çalışırlar. Yine de her köpekte olduğu gibi mutlaka yavruluk dönemlerinden itibaren eğitim başlanmalıdır. Temel eğitimler verildikten sonra yabancılara karşı daha sıcakkanlı olabilmeleri için sosyalleştirme dersleri verilmelidir. Daha sonra eşyaları çiğnememeleri veya yememeleri için ”hayır, dur, yapma vb.” gibi komutlar öğretilmelidir.

Bununla beraber çeşitli çiğneme oyuncakları alarak diğer eşyaların çiğnenmemesi gerektiği öğretilmelidir. Yemeklerini sadece mama kaplarında yemesi gerektiği mutlaka öğretilmelidir. Aksi halde yiyecekleri alıp istedikleri yerde yeme alışkanlığı kazanabilirler. Sahipleri ne kadar disiplinli ve sözünü geçiren birisi olurlarsa eğitimleri de o kadar kolay olacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?