Çekoslovakya’nın göz bebekleri olan Çekoslovak Wolfdog cinsleri biraz zor köpekler olsalar da her bakımdan mükemmellerdir.

Çekoslovak Kurt Köpeğinin meydana gelişi deneysel çalışmalara bağlıdır. 1950’li yıllarda Çekoslovakya’da yaşayan Alman Kurdu Köpeği ile gri bir kurt çiftleşmiştir. Aslında buradaki amaç şuydu: erkek köpek dişi bir kurtla, erkek kurt dişi bir köpekle çiftleştiği zaman ortaya nasıl bir şey çıkacağını bulmaktı. Bu çalışmalardan meydana gelen yavrular yıllar boyunca çiftleştirilerek Çekoslovak Kurt Köpeği meydana gelmiştir.

Çekoslovak Kurt Köpeklerinin Alman Kurdu gibi kolay eğitilebilen, zeki ve komut dinleyen; çiftleştirilen diğer gri kurt gibi güçlü, dayanıklı ve cesur olmasını istediler. Haliyle bu konuda hakkında uzun yıllar süren çalışmalara başlamışlardır. Yapılan çalışmaların sonucu 1965 yılında işe yaradı ve Çekoslovak Kurt Köpeklerinin yetiştirilmesi için farklı çalışmalar yapılmıştır.

1982 yılında Çekoslovak Kurt Köpekleri, dernekler aracılığıyla ulusal köpekler olarak ilan edilmişlerdir. Daha sonra 1989 yılında FCI (Federation Cynologique Internationale) tarafından tanınarak resmen kabul edilmişlerdir. Daha sonraki zamanlarda görevli, orduda asker ve savaş köpeği olarak yetiştirilmişlerdir. Popülerlikleri arttıktan ve dünyadaki tüm ülkeler tarafından tanındıklarından sonra arama kurtarma, spor, gütme, ve çeviklik gerektirecek işlerde kullanılmışlardır.

Çekoslovak Kurt Köpeği Özellikleri

Her bakımdan dört dörtlük olan Çekoslovak Kurt Köpekleri, eskiden olduğu gibi günümüzde de çok popülerlerdir. Şu an halen arama kurtarma, polis, jandarma, bekçi, koruma ve çeşitli köpekler olarak görev almaktadırlar. Türkiye’de sayıları yok denecek kadar azdır ama özellikle Avrupa’da en çok sahiplenilen köpek cinsleri arasındadırlar. Çekoslovak Kurt Köpeklerinin tüm özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kökeni: Çekoslovakya
  • Ortalama Boyutları: 61-67 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 20-27 kg
  • Diğer Adı: Çekoslovak Wolfdog
  • Renkler: Gri, Gümüş, Kahverengi, Sarı, Karamel, Beyaz
Çekoslovak Wolfdog
Çekoslovak Wolfdog

Karakter Özellikleri

Uyanık, güçlü, korkusuz, aktif, hareketli ve dayanıklı köpeklerdir. Aile fertlerine o kadar bağlı ve sadıktır ki ağızlarından çıkan her kelimeyi dikkatlice dinlerler. Özellikle çocukları çok severler, onlarla gün içerisinde çeşitli oyunlar oynamaktan ve tehlikelere karşı korumaktan büyük keyif alırlar. Evde yaşayan evcil hayvanlara karşı ilk başta saldırganlık ve agresiflik gösterseler de alıştıkları zaman çok iyi dostluk kurabilirler.

Çekoslovak Kurt Köpekleri yabancılardan pek hoşlanmazlar. Yaşadıkları ortama veya sahiplerine yabancı birisinin yaklaştığını gördükleri zaman huzursuz olurlar ve hareketlenmeye başlarlar. Saldırma derecesinde sinirlenmezler ama yine de yabancıyı korkutarak ortamdan göndermeye çalışırlar. Özellikle yabancı insanlar onları sinirlendirirse sabırları kısa olur ve koşabildikleri kadar peşlerinden giderler.

Avcı köpekler oldukları için kendilerinden küçük tüm hayvanları avlama istekleri her zaman vardır. Yine de sahiplerinin komutlarını dinlerler ve hemen kendilerini geri çekebilirler. Eğer bu konuda iyi bir eğitim verilmezse avlanacak hayvan gördükleri zaman komutları dinlemezler ve olumsuz durumlarla karşılaşabilir. Hatta her anlamda iyi olabilmeleri için köpek kulüplerinde eğitim görmeleri daha iyi olacaktır.

Eğer evde yaşama gibi olanakları yoksa soğuk havalara karşı dayanıklı oldukları için bahçedeki veya arazideki kulübede yaşayabilirler. Fazla havlamayan, hareketsiz ve egzersiz yapıldığında sakin olabilme gibi özelliklerinden dolayı apartman ortamında rahatlıkla yaşayabilirler. Eğer yaşadıkları ortamda rahatsız oldukları bir durum olursa beden dillerini ve seslerini kullanarak sahipleriyle iletişime geçebilirler.

Çekoslovak Kurt Köpeği Özellikleri
Çekoslovak Kurt Köpeği Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Sağlam, dayanıklı ve güçlü yapıya sahiptirler. Ortalama boyutları 61-67 cm ağırlıkları ise 20-27 kg kadardır. Sırt bölgeleri eğimli, kısa ve güçlü yapıdadır. Karın kısımları içe doğru çekilmiş oldukları için vücutları heybetli görünür. Tıpkı vücutları gibi bacak ve ayakları da oldukça güçlüdür. Normal yürüme şekillerinde bile mesafeleri adımlarını uzun ve aralıklı olarak atarlar. İstedikleri zaman o kadar hızlı koşarlar ki normal seyirdeki arabalara bile yetişebilirler.

Kafaları büyük gibi görünseler de aslında vücutlarıyla aynı orantıdadır. Genel olarak kafaları dardır ve yanaklarından çeneye doğru giderek darlaşır. Yandan bakıldığında sanki elmacık kemikleri varmış gibi dururlar. Çok iyi koku alan burunları da siyah renktedir ve ortalama büyüklüktedir. Ağız bölgelerinin kenarlarında çok belirgin olan siyahlıklar bulunmaktadır. Sanki gülümsüyormuş gibi görünüm oluşur.

Hafif çekik, badem şeklinde ve dikkat çekici gözlere sahiptirler. Gözlerinin kenarlarında siyahlık vardır, sanki göz kalemi çekilmiş gibi durur. Bu siyahlıklar onların bakışlarına anlam ve derinlik kazandırdığı için herkes tarafından çok beğenilirler. Genellikle kahverengi, kehribar, açık sarı veya siyah göz renklerine sahiptirler. Kulakları da geniş, üçgen, büyük ve uç kısma doğru incelen yapıdadır.

Çekoslovak Kurt Köpeği Bakımı

Çift katmanlı, gösterişli ve hafif sert tüylere sahiptirler. Tüy yapılarının sağlığını korumak için haftada 2-3 kere uygun köpek ürünüyle taranma ve fırçalanması gerekir. Genel olarak fazla tüy dökebilirler hatta mevsimsel geçişlerde bu daha da artabilir. Bu zamanlarda haftada 4 kere tarama-fırçalama yapılabilir.

Vücut kokuları az olduğu için sıklıkla banyo yapmalarına ihtiyaçları yoktur. Çamur veya kirli ortamda dolaştıkları zaman deterjansız nemli bezle tüyleri silinebilir. Gerekli olduğu zamanlarda köpek şampuanı kullanarak yıkanmalı ve tüyleri çok iyi kurutulmalıdır. Eğer ıslak tüyler kalırsa genel olarak tüy kaliteleri düşer ve derilerinde sorunlar meydana gelebilir.

Tırnaklarının uzama sıklığına göre düzenli olarak kesilmelidir. Eğer tırnakları uzun kalırsa koştukları zaman patilerine batacağı için canları acıyabilir. Bunun yanı sıra kulak, pati, ağız ve diş sağlıklarını korumak için gerekli bakımlar yapılmalıdır. Özellikle haftada 2 kere düzenli olarak dişleri fırçalanmalıdır. Eğer bakımları dört dörtlük yapılırsa uzun yıllar boyunca mutlu köpekler olacaklardır.

Çekoslovak Kurt Köpeği Bakımı
Çekoslovak Kurt Köpeği Bakımı

Çekoslovak Kurt Köpeği Sağlık Durumu

Genel olarak sağlıklı ve genetik hastalık taşımayan köpekler olarak bilinirler. Her köpek cinslerinde olduğu gibi bazı hastalıklara yatkınlık gösterebilirler. Bunları engellemek için düzenli olarak veterinere gidilerek muayene edilmelidir. Çekoslovak Kurt Köpeklerinin yaşam ömürleri 10-16 yıl olarak belirlense de bu sürenin azalıp artması tamamen sahiplerine bağlıdır.

Çekoslovak Kurt Köpeği Egzersiz

Hareketli ve enerjik köpeklerdir ama diğer köpeklere göre seviyeleri daha aşağıdadır. Özellikle egzersizleri tamamlandıkları zaman son derece sakin köpekler olurlar. Sahipleriyle beraber 3.5 km kadar orta tempolu yürüyüş ve koşu yapabilirler. Bunun yanında 60-90 dakika kadar oyun oynama, parkurlardan geçme, spor yapma, top oynama, koşma ve çeviklik gerektiren aktiviteler yapmaya bayılırlar.

Egzersiz yapılmadan önce mutlaka geniş arazi veya tenha yerlerin seçilmesi gerekir. Avcı köpekler oldukları için herhangi bir av gördükleri zaman dikkatleri hemen dağılır ve peşlerinden koşmaya başlarlar. Aynı şey dışarıya gezmeye çıktıkları zamanda geçerlidir. İnsanları ve hayvanları aniden korkutmamaları için mutlaka tasma takılmalıdır. Güçlü köpekler oldukları için bazen zapt etmek zor olduğu için tasma sıkıca tutulmalıdır.

Çekoslovak Kurt Köpeği Eğitilebilir mi?

Zeki, meraklı ve öğrenmeye açık köpeklerlerdir. Ancak baskın, dominant ve zor karakter özellikleriyle eğitimleri zorlu geçebilir. Bazen sahiplerinin yerlerine geçerek liderlik yapabilirler ve eğitime karşı gelebilirler. Dolayısıyla eğitime ne kadar erken başlanırsa sonuçları da o kadar iyi olacağını unutmamak gerek. En azından temel eğitimler verildikten sonra sosyalleştirme, komut dinleme ve itaat dersleri de verilmelidir.

Eğitim sırasında ne kadar sabırlı ve hoşgörülü olunursa o kadar fazla verim alınabilir. Tam tersi davranılırsa sert, agresif ve sinirli köpekler haline gelebilirler. Eğitimleri daha eğlenceli hale getirebilmek için onların hoşlandıkları gibi dersler verilmelidir. Ayrıca her ders ortasında veya sonunda ödül maması verilerek eğitime teşvik edilebilir. Eğer ilk defa köpek sahiplendiyseniz ve hiçbir bilginiz yoksa doğru şekilde eğitim verilmesi için mutlaka uzman köpek yetiştiricisinden yardım alınmalıdır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?