Kediye hap verme, damla damlatma ya da iğne yapma konusunda aklınıza takılan her ne varsa bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kediye ilaç vermek çoğu kedi sahibi için ciddi bir sorundur. Genel olarak kediler ilaç içmekten hoşlanmazlar. Bu yüzden de ilaç içerken sahiplerini çok fazla zorlayabilirler. Peki kedilere nasıl ilaç içirebiliriz?

Bu noktada en etkili yol kedinize ödül maması vermektir. İlacı kedinizin yemekten büyük keyif aldığı bir besinin içerisinde ona verirseniz, kediniz farkında bile olmadan ilacı içebilir. Tabi ki kediniz çok zeki de olabilir. Sizin verdiğiniz yiyecekte ilaç olduğunu anlama ihtimali de vardır. Koklayarak ve tadarak bunu rahatlıkla anlayabilirler. Bu gibi durumlarda ilacı kedinize doğrudan vermekten başka bir şansınız kalmaz. Fakat ilaç yutmaya zorlanmayı kabul eden kedi sayısı çok azdır.

Kedinize ilaç içireceğinizde kararlı ancak bir o kadar da şefkatli olmalısınız. İlacı içirmeye çalışırken canını yakmamaya özen göstermeniz gerekir. Aksi taktirde sevimli dostunuz da sizin canınızı yakabilir. İlacı içirmeyi başardığınızda abartısız bir şekilde okşayarak kedinizi ödüllendirebilirsiniz. Minik meleğiniz ilaç içtikten sonra sizden alacağı olumlu tepki sonrasında ilacın çok kötü bir şey olmadığını anlayacak; bir sonraki ilaç içirme seansında size daha az sorun yaşatacaktır.

Kediye ilaç içirmek ciddi bir sorumluluk gerektirir. Bilinçsizce verilen ilaçlar kedinizin hayatına mal olabilir. Bunun yanında bazı ilaçların bazı yiyeceklerle verilmemesi gerektiği de dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır. Kediniz ilaç içmeye zorlandığında aşırı agresif olabilir. Öyle ki, ilaç içme seansını size ciddi zararlar verecek boyuta getirebilir. Ciddi şekilde tırmalanma ya da ısırılma gibi durumlarda mikrop kapmamak adına doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz. Kedinize ilaç içirmeyi başaramıyorsanız, işinde deneyimli bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Mantar Aşısı ve Fiyatı [2022]

Kediye Hap Nasıl Yutturulur?

Kedilere hap yutturmak kolay bir iş değildir. Bu nedenle rastgele hareket etmeniz kediniz için de kendi sağlığınız için de riskli olabilir. Kediye hap içirirken ilk önce bir elinizin başparmağını ve işaret parmağını üst azı dişlerinin arkasına yerleştirmelisiniz. Sonrasında kafasını yukarı kaldırıp boşta kalan elinizle alt çenesini aşağı doğru çekip alt çenesini canını yakmadan sıkarak minik dostunuzun ağzını açık tutmasını sağlayın. Son olarak serbest kalan elinizle hapı dilin mümkün olan en arka kısmına kadar atın. Bu işlemden sonra kedinizin ağzını hemen kapatın ki hapı dışarıya atamasın. Hapı yuttuğunu görene kadar sevimli dostunuzun boğazını sıvazlayın. Kediler hapı başarılı bir şekilde saklayabilirler. Bu yüzden yuttuklarına emin olmanız gerekir. Ağzını açıp hapın yutulduğuna emin olduktan sonra onunla biraz ilgilenerek ödüllendirebilirsiniz.

Kediye Hap Nasıl Yutturulur?

Kediye Sıvı İlaç Nasıl İçirilir?

Kedilere sıvı ilaç içirmek için onların en sevdiği yiyeceklerin içerisine ilacı karıştırmanın etkili bir yöntem olduğundan bahsetmiştik. Bu sayede ilacı içiremiyorsanız ilacı kedinizin ağız içine fışkırtmanız ya da damlatmanız gerekir. Bu noktada arka tarafına ulaştırılmaması gerektiğini unutmayın. Ağızın arka tarafına fışkırtılan ilaç, kedinizin nefes borusuna kaçabilir. Bu da hayati bir sorundur. İlacı verdikten sonra ağzını kapatıp sevimli dostunuzun yutkunduğunu görene kadar boğazını sıvazlayın. İlacı yuttuğuna kesin olarak emin olduğunuzda kedinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede gelecekteki hastalanma anlarında daha az çaba harcamaya başlayacaksınız. Bir süre sonra, siz tarafından yapılanların kendi mutluluğu ve sağlığı için olduğunu anlayacaktır.

Kediye Damla Nasıl Damlatılır?

Damla dendiğinde tıpkı biz insanlar gibi kedilerde de pek çok türü vardır. Her damlanın da damlatılma şekli birbirinden farklıdır. Kulaktan göze kadar uzanan damlaların nasıl damlatıldığını tek tek inceleyelim.

  • Kulak Damlası: Kulak damlasının beklenen etkiyi gösterebilmesi için kulak zarına inmesi şarttır. Şişelerin ya da tüplerin genelinde aplikatörleri kulağa uyumludur ancak kulağa zarar verecek ölçüde büyük değildir. Kedinizin kulağına damla damlatmak için sevimli dostunuzu bir masaya yerleştirin. Konuşma ses tonunuzu yumuşatın ve sakinleştirici sözler sarf edin. Size zarar vereceğine inanıyorsanız bir havluyla sarabilirsiniz. Kulak açıklığında gördüğünüz pislikleri temizleyin. Kulağı bir elinizle tutarken diğer elinizle damlalığın ucunu kulak kanalına sokun. Damlayı kulak kanalına sıkın. Kulak zarı yırtılma ihtimali varsa, kulak temizleyicilerini kullanmaktan kesinlikle kaçının.
  • Göz Damlası: Gözün ne kadar hassas bir organ olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle göze damla uygularken çok dikkatli olmak zorundayız. Kedinizin gözüne damla uygulamak için ilk önce kedinizi masaya koyun. Ses tonunuzun yumuşaklığına özen göstererek yatıştırıcı sözler söyleyerek sakinleşmesine yardımcı olun. Olası bir tırmalanmadan korunmak için yumuşak bir havlu yardımıyla sevimli dostunuzu sarın. Hafif nemli bir pamuk ile kedinizin göz akıntılarını temizleyin. Damlalık ya da damla tüpünü tutan elinizi minik meleğinizin başına yaslayın. Bu işlemle kedinin ani bir hareket yapıp ilacı gözüne sokmasını engellemiş olursunuz. Damlayı veya merhemi direkt göze uygulayın. Gözünü  kapatın ve vücut ısısıyla merhemin yumuşayıp ilacın dağılmasını bekleyin. Kulağı yerine bırakıp kulak kanalına hafif hareketlerle masaj yapın. Çıkan seslerden ilacın kanalda ilerlediğini anlayabilirsiniz. Kediler, masaj sonrası rahatlamanın verdiği etkiyle çoğunlukla kafalarını sallarlar. Pisliklerin ve kulak kirlerinin etrafa saçılmasını pamukla ya da mutfak havlusuyla engelleyebilirsiniz.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kansızlık (Anemi) Belirtileri ve Tedavisi

Kediye İğne Nasıl Yapılır?

Kediniz diyabet hastasıysa, şekerini düzene sokmak için çoğunlukla insülin iğnesine başvurulur. Öte yandan sevimli dostunuz bir böcek veya yaban arısı tarafından ısırılıp anaflaktik şoka girdiğinde veterineriniz sizden kedinizin hayatını kurtaracak bir iğne yapmanızı da isteyebilir. Kediye iğne yapmanın ne kadar ürkütücü geldiğinin farkındayız. Ancak emin olun ki bir kediye iğne yapmak, ağızdan ilaç vermek kadar zor değildir.

Öncelikle ilacı şırıngaya çekerek işe başlayın. Hava kabarcıklarının tepeye toplandığını görünceye kadar şırıngaya hafifçe vurun. Daha sonra iğne ucundan ilacın ilk damlası çıkıncaya kadar hava kabarcıklarını boşaltın. Kedinizi masada tutun ve onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşun. Sevimli arkadaşınızın kürek kemiklerinin arasından deri katını mümkün olduğu kadar sıkı kavrayın. Acı çeker korkusu yaşamanıza gerek yok, bu bölge duyarsızdır. Elinizin titrememesine dikkat ederek iğneyi deri altındaki, kas üzerindeki dokuya batırın. Daha sonra şırıngadaki ilacı sıkın. Veterinerinizden yaşam kurtaran ilaçların doğrudan kasa nasıl verildiğini öğrenebilirsiniz.

Ziyaretçilerimden, kediye ilaç verme konusunda deneyim sahibi olanları, herhangi bir hastalanma durumunda başkasının da kedisine yardımcı olabilmek adına yorum yapmaya davet ediyorum. Sevimli pati dostlarımızın sağlıklarını korurken nelere dikkat etmeliyiz?

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedilere İlaç Nasıl İçirilir".
  • KEREM

    Yorum ❤