Özellikle Avrupa ve Kuzey Asya’nın ormanlık alanlarında yaşayan, fındık gibi kabuklu yiyeceklere aşık sevimli kemirgen sınıfının üyelerinden sincaplara, ülkemizde de ormanlık alanlarda rastlamak mümkündür. Genellikle çam ve meşe ağaçlarının bulunduğu ormanları tercih eden bu sevimli hayvanlar ağaç kovuklarında yuvalarını inşa ederler. Doğal ortamlarında tehlikenin (avcılar ve yırtıcıların) hedefinde olmalarına rağmen, özgür ve kendilerine özgü bir […]

Özellikle Avrupa ve Kuzey Asya’nın ormanlık alanlarında yaşayan, fındık gibi kabuklu yiyeceklere aşık sevimli kemirgen sınıfının üyelerinden sincaplara, ülkemizde de ormanlık alanlarda rastlamak mümkündür. Genellikle çam ve meşe ağaçlarının bulunduğu ormanları tercih eden bu sevimli hayvanlar ağaç kovuklarında yuvalarını inşa ederler. Doğal ortamlarında tehlikenin (avcılar ve yırtıcıların) hedefinde olmalarına rağmen, özgür ve kendilerine özgü bir yaşam tarzları vardır. Tehlike ve zorluğun pes ettiremediği doğanın sevimli koruyucularını, fındık ve kabuklu yiyecekler yerken izleme şansını yakaladıysanız, hedeflerine ulaşabilmek için aşkla, yorulmadan çalıştıklarını gözlemlediniz demektir.

Hepimiz, yaşamımızı sürdürebilmek için bir alana gereksinim duyarız, sincaplar için doğa ve doğanın bir parçası olan ağaçlar vazgeçilmezdir. Bir sincabı sahiplenmek ve evcilleştirmek demek; özgürlüğünü bir nevi hayatını elinden almaktır. Doğal şartlarda ormanlar gibi geniş bir alanda yaşayan sincapları sahiplenmek istiyorsanız, onlara doğanın sağladığı imkanları sağlayabilecek bilgiye, ilgiye ve imkanlara sahip olabilmeniz gerekir. Ayrıca evcil bir hayvan olarak sincap sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bilmeniz gerekenlerden biri de ülkemizde sincap avcılığı ve ticaretinin yasal bir dayanağı olmadığıdır.

Unutulmamalıdır ki kötü bir bakım ve ilgisizlik sonrası doğaya tekrar bırakılan sincaplarda ölümler meydana gelmektedir.

Küçük oluşu ve daha kolay eğitilebilmesi amacıyla 1 aylık sincaplar evcilleştirilir. Doğal şartlarda yetişen sincap, doğduğu andan itibaren hayat mücadelesi vermeyi öğrenirken, evcilleştirilen sincaplar bu mücadeleyi öğrenmekten mahrum kalır. Büyüdükçe bakımı zorlaşan sincabın sahibi tarafından doğaya bırakıldığında karşılaşacağı zorluklar, doğada beslenme ve korunma ile ilgili temel bilgileri edinememelerinden dolayı ölümüne neden olacaktır. Elbette sincap sahiplenen her bireyin davranışları aynı değildir. Ancak sincap bakımının oldukça zor ve meşakkatli olduğu unutulmamalıdır.

1. Çizgili Sincap (marmotini)

Çizgili Sincap
Çizgili Sincap

Daha çok Kuzey Amerika’da bulunan sincap türüdür. Çizgili kürke sahip olmaları nedeniyle çizgili sincap denilen bu sevimli kemirgenler, evcilleştirilebilecek uysal sincaplardır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Guinea Pig Cinsleri (Türleri) - En Bilindik 10 Ginepig

2. Kaya Sincabı

Kaya Sincabı
Kaya Sincabı

Güneybatı Amerika ve Meksika’ya özgü bu sincaplar boyutlarıyla dikkat çeker. Birçok sincap türüne kıyasla daha iri sincaplardır. Evcilleştirilmesi tavsiye edilmemesine rağmen, evcilleştirilen sincap türlerinden biridir. Aşırı sosyal olan kaya sincapları otçuldur. Sahipleneceğiniz sincap kaya sincabıysa, oldukça büyük bir alana sahip olmanız gerekir.

3. Uçan Sincap (glaucomys sabrinus)

Uçan Sincap
Uçan Sincap

Sahipleriyle bağ kurabilen, olası en iyi evcilleştirilebilecek sincap türüdür. Fiziksel özellikleriyle dikkat çeken bu sincaplar oldukça sevimlidir. Bu sevimli kemirgenlerin ön ve arka ayakları arasındaki tüylerle kaplı zar kanat görevi görür. Kanat görevi gören bu vücut yapısı sayesinde, kısmen de olsa uçma yeteneğine sahiptirler. Japonya ve Avrupa’da yaşarlar.

4. Üç Renkli Asya Sincabı (Prevost Sincabı)

Üç Renkli Asya Sincabı
Üç Renkli Asya Sincabı

Şaşırtıcı derecede güzelliğe sahip olan bu sincaplar, oldukça keskin pençelere sahiptirler. Bu sincap türü birkaç metrelik bir kafese bakılabilecek bir tür olsa da sosyalleşebilmeleri için sık sık dışarıya bırakmanız gerekir. Genellikle baş, boyun ve sırt kısımlarında bulunan tüyleri siyahtır.

5. Yer Sincabı (marmotini)

Yer Sincabı
Yer Sincabı

Kuyruklarını titretebilen bu sincaplara ‘titrek kuruklu sincap’ da denilmektedir. Kaya sincabına benzerler. Standart bir evcil hayvan kafesi ve zemine döşeyeceğiniz kurutulmuş çamlardan oluşan bir yatak yer sincabınız için yeterli olacaktır. Yer Sincabı her ne kadar Çizgili Sincap ile aydı bilimsel ada sahip olsa da farklıdır.

6. Çayır Köpeği (cynomys)

Çayır Köpeği
Çayır Köpeği

Bir tür yer sincabı olan çayır köpeği sincapları, sahip olunabilecek en popüler sincaplardandır. Doğal ortamlarında koloni halinde yaşayan bu sincaplar, aralarındaki iletişimi çıkardıkları farklı sesler ile sağlarlar. İri bir gövdeye sahip olan çayır köpeği sincaplarının doğal habitatları Amerika, Kanada ve Meksika’dır. Genel olarak saman ve ot ile beslenirler. Sahiplerine sadık olan yer sincapları yabancı buldukları insanlara karşı saldırgan bir davranış sergileyebiller. Ayrıca kendi türleri arasında öpüşerek selamlaşırlar.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Teddy Guinea Pig

Evcil Sincap Bakımı

Sincaplar tüy dökmeyen kemirgenlerdir. Ara sıra tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Aşırı hareketli olmaları nedeniyle evlerinizde mutfak ve banyo benzeri yerlerden uzak tutmanız gerekir.

Otçul hayvanlar oldukları için sincapların beslenmeleri kolaydır. Beslenmeleri için taze sebzeleri tercih edebilirsiniz. Marul ve saman genellikle tercih edilen besinlerdendir. Tüylerinin dökülmemesi ve gür olması nedeniyle yaz aylarında sık sık yıkanmaları, kokmalarına engel olacaktır.

Evcil Sincap Kafesleri

Genel olarak sincaplar sosyal hayvanlardır ve yaşamak için büyük bir alana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sahipleneceğiniz sincabı seçerken, türüne göre seçim yapmanız gerekir. Piyasada evcil sincaplar için üretilen ahşap kafesler ile yemek ve uyumak için ayrı kısımlardan oluşan, konaklayıcı kafes denilen kafesler mevcuttur.

Bu yazımızda, sincaplarla ilgili önemli detayları ve 6 evcil sincap türünü inceledik. Aklınızdaki sorular veya düşünceleriniz için aşağıdaki alandan yapacağınız yorumları heyecanla bekliyoruz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?