Kuzey Kutbu’ndaki Spitz bireylerinden en küçükleri Pomeranian Boo’dur. Ataları ise yine Kuzey Kutbu taraflarında kızak köpekleri olarak kullanılmışlardır.
1761 yıllarında Mecklenburg-Strelitz prensesi Charlotte, İngiltere’ye yolculuk yaparken iki tane bembeyaz tüylü köpek görmüştür. İngiltere’ye götürüldükten sonra bilinmeyen kişiler tarafından “Pomeranian” ismini almışlardır. Ayrıca İngiltere’ye götürülen ilk Pomeranian cinsi yaklaşık 13-14 kg kadardı. Günümüzdeki Pomeranian cinsleri ise 1-3 kg arasındadır. Bu verilere göre götürülen cinsin Pomeranian olmadığı hakkında birçok iddia olsa da tarihçeleri böyle bilinir.
Daha sonraki yıllarda Kraliçe Victoria başa geldiğinde uzun seneler boyunca 15’den fazla köpek cinsi yetiştirdi. 1870 yıllarında İKC (İngiliz Kennel Club) trafından Pomeranian Boo cinsi tanınmıştır ama halk tarafından beklenen popülerlik yakalanmamıştı. 1888 yıllarında Kraliçe Victoria İtalya’dayken Pomeranian cinsinden adı “Marco” olan 5 kg bir köpek görmüştü ve İtalya’dan İngiltere’ye getirtmişti.
Pomeranian cinsi, 1900 yılında AKC (American Kennel Club) tarafından büyük ilgiyle tanındı. Çok kısa süre zarfında tüm ülkeler tarafından tanındılar ve büyük popülerlik elde ettiler. 1930 yıllarında İngiliz köpek yetiştiricileri Pomeranian cinsinin daha küçük hale gelmeleri için epey çaba gösterdiler. Daha küçük ve az kiloya ulaştıklarında süs köpeği kategorisine girdikleri için popülerlikleri arttı.
Pomeranian Boo Özellikleri
Muhteşem güzelliğe sahip olmalarının yanı sıra çok güzel fiziksel ve karakter özellikleri vardır. Haklarında daha fazla bilgiyi öğrendiğiniz zaman onları daha çok merak edeceksiniz ve zaman geçirmek için can atacaksınız. Meydana geldikleri tarihlerde havalı ve popüler oldukları kadar şu an günümüzde de çok ünlülerdir. Pomeranian Boo cinsinin tüm özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kökeni: Almanya
- Ortalama Boyutları: 17-30 cm
- Ortalama Ağrılıkları: 1-3 kg
- Renkler: Beyaz, Kahverengi, Krem, Kiremit, Samur, Gri, Karamel
- Diğer adı: Pomeranyalı
Karakter Özellikleri
Pomeranian Boo cinsleri akıllı, meraklı, hareketli ve enerjileriyle tanınırlar. Fazlasıyla meraklı oldukları için her şeyi kurcalamak isterler ve bu özelliklerinden dolayı çoğu zaman başlarına bela alırlar. Sahiplerine çok düşkünlerdir ama yabancı insanlarla, hayvanlarla ve küçük çocuklarla pek anlaşamazlar. İlginç olarak büyük çocuklu aileler ile daha iyi anlaştıkları görülmüştür.
Bu köpek cinsleri çok küçük olmalarına rağmen kendilerini büyük görürler. Dolayısıyla kendilerinden iri hayvanlara yüksek sesle havlarlar ve minik dişlerini göstererek onları korkutmaya çalışırlar. Karşısındakileri yenebileceklerini zannettikleri için fazlasıyla korkusuz davranırlar. Bu olumsuz durumun önüne geçilmesi için mutlaka eğitilmeliler.
Küçük yapılarına rağmen çok iyi avcı ve koruma köpekleridir. Dikkatli ve meraklı karakterleriyle kendilerini tehlike altında hissettiklerinde sahiplerine belli etmeye çalışırlar. Onlar için sahipleri her şeyden önce geldikleri için kendilerini öne atmak gibi huyları vardır. Ayrıca çok iyi arkadaş oldukları için sahiplerini asla yalnız bırakmazlar.
Fiziksel Özellikleri
Tüyleri çok yoğun oldukları için kiloları fazlaymış gibi görünürler ama aslında 1-3 kg arasındadırlar. Boyutları ise yaklaşık 17-30 cm kadardır. Kafa yapıları ve yüz ifadelerinden dolayı onları oyuncak bebeklere veya tilkilere benzetmeniz muhtemeldir. Kulakları sanki kafalarına sonradan eklenmiş gibi orta uzunlukta ve diktir. Yuvarlak, parlak ve kara gözleriyle birlikte masum bakış attıklarında her istediklerini yaptırabilirler.
Tüyleri çift katmanlı oldukları için kış aylarında üşümezler ama yazın bunalabilirler. İpeksi, parlak ve yumuşak tüyleri oldukları için sevilmeye çok müsaitlerdir. Kuyrukları da vücutları gibi tüylü oldukları için çoğu zaman fark edilmez. Özellikle yeni doğan Pomeranian cinslerinin kuyrukları belli olmaz. Kısa bacaklara sahiptirler ve yürürken paytak olacak şekilde hareket ederler. Kemikleri hassas oldukları için aşırı zıplamaları ve hoplamaları önerilmez.
Pomeranian Boo Bakımı
Kabarık ve yoğun tüylere sahip oldukları için kalitelerinin düşmemesi adına haftada 2 kere taranama ve fırçalama işlemi yapılmalıdır. Ayrıca tüylerinin matlaşmaması için ince uçlu tarakla deriye hafif olarak bastırarak fırçalanmalıdır. Bu sayede kan dolaşımı hareketleneceği için tüylerinin daha çok parlak olması sağlanır.
Enerjileri fazla olduğu için mutlaka ayda 1 veya 2 kez tırnaklarının düzenli kesilmesi gerekir. Ağız ve kulak temizliği de çok önemli oldukları için haftalık olarak kontrol etmeli ve uygun solüsyonla kulak içini temizlemeli. Tüylerinin kalitesi ve oluşabilecek kokuyu önlemek için 4-6 hafta arayla ılık suda banyo yaptırılmalıdır.
Pomeranian Boo Sağlık Durumu
Bu cinsin ortalama ömürleri 12-16 yıl arasındadır. Bilindiği kadarıyla genetik rahatsızlıkları yoktur ama kemikleri, diğer köpeklere göre daha hassastır. Aşı için veterinere gittiğiniz zamanlarda mutlaka kemik kontrolü yaptırılmasına fayda vardır. Bunların dışında Pomeranian cinsleri fazlasıyla hareketli oldukları için haliyle enerjileri de fazladır. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için yürüyüş, hafif egzersiz ve çokça sevgi konularında verimli olunmalıdır.
Pomeranian Boo Egzersizi
Kucak köpeği olarak da bilindikleri için dışarı çıkıldığında sahiplerinin kucaklarında gezmek isteyebilirler. Bu aktivite arada sırada yapılabilir ama daha çok kısa mesafeli yürüyüş, hafif koşu ve oyuncaklarla oynamak gibi aktiviteleri daha çok severler. Dışarıda ve ev ortamında oradan buraya zıplamalarına asla izin verilmemelidir. Eklemleri ve kemikleri hassas oldukları için zıplama esnasında hasar görebilirler ve her şey için çok geç olabilir.
Pomeranian cinsleri küçük oldukları için kaşla göz arasında kaybolabilir ve diğer hayvanlarla kavga edebilirler. Özellikle yırtıcı kuşlar veya tavşanlarla karşılaştıkları zaman Pomeranian köpeklere zarar verebilirler. Bunu önlemek için mutlaka tasmayla çıkarılmaya özen gösterilmelidir. Gün içerisinde 30-60 dakika kadar egzersiz türleri onlara fazlasıyla yeterli gelir.
Pomeranian Boo Eğitilebilir mi?
Yavruluk zamanlarında eğitim verilmeye özen gösterilmelidir. Pomeranian cinsleri tasma takılmasından pek hoşlanmadıkları için sürekli çekiştirmeye çalışırlar. Öncelikle tasma eğitimi verilmeli ve ardından çağırınca gelme, durma, söz dinleme, görev verme, herhangi bir şey isteme ya da uyarılara itaat etmeleri sağlanmalıdır.
Pomeranian Boo cinsleri eğitimden çabuk sıkıldıkları için eğitimleri pek sevmeyebilirler, bunu önlemek için pozitif davranmayla, ödül maması vermeyle ve fiziksel olarak sevilmeyle eğitim daha eğlenceli hale getirilebilir. Ayrıca küçük oldukları için zorlayıcı eğitimlerde ve hakaret gibi psikolojik şiddette bulunulmamalıdır.