Diyabet ne yazık ki kedilerde de sıklıkla görülen bir hastalıktır. Peki kedi diyabetinin belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Oyun delisi, çocuklarınızın en sadık arkadaşı olan kediler, zaman zaman sağlık problemleri yaşıyorlar. Bu problemlerden en çok karşımıza çıkan ise hiç şüphesiz diyabet, diğer bir adıyla şeker hastalığı oluyor. Minik dostlarımız şeker hastalığına yakalandığında yaşam standartları kısıtlanıyor. Peki kedinizin diyabet hastası olduğunu nasıl anlarsınız? Diyabet hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kedilerde kusma, idrar bırakma, yemek yememe, ani kilo kayıpları ve tüy dökme gibi belirtileri gören veterinerlerin akıllarına ilk gelen hastalıklardan bir tanesi de şeker hastalığı oluyor. Kedi ırklarının genelinde hipertiroid ile birlikte en sık görülen hastalık diyabettir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kan şekerinin dengelenmesini sağlayan insülin hormonunda oluşan bir problem sebebi ile ortaya çıkıyor. Kedilerde diyabet 2 çeşittir. Tip bir diyabet kedi pankreasında yeteri kadar insülin hormonu salgılayamadığı için oluşurken; tip iki diyabet ise insülin rezistansı olarak bilinir. Yapılan araştırmalarda diyabet hastası olan kedilerin yaklaşık %80 kadarı tip iki diyabetine yakalandığı görülmüştür. Köpeklerde ise bu durum tam tersi olmaktadır. Diyabet hastalığının kedinizde her yaşta görülmesi muhtemeldir. Ancak genel olarak yedi ile dokuz yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Dişi kedilere oranla erkek kedilerde diyabet hastalığına daha sık rastlanır. Obezite de diğer bir faktördür. Rus Mavisi, Burma, Siyam kedileri ve Maine Coon türlerinde diyabet hastalığı ile daha çok karşılaşılır.

Kedilerin Diyabet Hastası Olduğunu Nasıl Anlarız?

Diyabet hastalığının belirtileri arasında sık sık görülen 4 unsur yer almaktadır. Kilo kaybı, aşırı susama, iştahsızlık ve aşırı idrar bu belirtiler arasında en çok görülenlerdir. Kedi sahiplerinin geneli, kedinin kilo kaybını çok yememesine bağlarlar. Bununla beraber kedinin kumu daha sık değiştirilirken; kumda görülen idrar öbekleri daha büyük olur. Bazı kedilerde ise diyabet belirtisi olarak arka bacaklarda güçsüzlük görülmesi mümkündür. Böyle durumlarda kediler, topuklarının üzerinde dururlar.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kızgınlığa Giren Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Diyabet Hastası Kedi
Diyabet Hastası Kedi

Kedilerde Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan uzun süreli insülin tedavisi, kedileri diyabetten kurtarmada son derece başarılı bir çözüm olmuştur. Bu tedavinin uygulandığı kedilerin pek çoğu diyabetten tamamı ile kurtulmuştur. Uzun süreli insülin tedavisinin amacı, kedinin normal glikoz seviyesine insüline ihtiyaç duyulmadan inebilmektir. Tedavideki en önemli unsurlardan bir tanesi de diyettir. Kediniz diyabet hastası ise, ona yüksek protein içeren ancak karbonhidrat seviyesi düşük olan yiyecekler vermeniz gerekir. Diyet süresince kuru mamadan daha çok yaş mama tercih edilmelidir. Kedinize kafanıza göre diyet yaptırmak, onun sağlığını daha çok bozmanıza neden olabilir. Bu yüzden, en başarılı ve en ideal diyet için mutlaka bir veterinerden destek alınmalıdır. Minik dostunuzun insülinini veterineriniz hazırlayabileceği gibi kendiniz de zorlanmadan hazırlayabilirsiniz. Fakat bu tedavinin uzun süreceğini ve sabırlı olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Kedinize insülin tedavisine başladığınız da kan değerlerini düzenli olarak takip ettirmeli; verilecek dozajı bu doğrultuda ayarlamalısınız. Düşük dozda verilen ilacın kontrolü mümkün olmayabilir. Bununla beraber yüksek doz uygulanırsa minik dostunuzun kan şekeri düşer. Düşen kan şekeri ise kedinizi ölüme bile sürükleyebilir. Toparlayacak olursak, diyabet hastalığı süresince yakın takip hayati önem taşır. Diyabet hastalığı sürecinde haftada en az bir defa veteriner kontrolünden geçmesi kedinizin sağlığı için önemlidir. Evinize alacağınız aygıtlarla kedinizin glikoz seviyesini siz de takip edebilirsiniz. Özellikle uzun süreli diyabet tedavisine girdiyseniz, bu cihazları mutlaka evinizde bulundurmalısınız. Kedinizin kulak arkasından alınan az miktarda kan ile dostunuzun glikoz seviyesini rahatlıkla ölçebilirsiniz. Glikoz ölçmenin nasıl yapılacağı hakkında veterinerinizden destek alabilirsiniz.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?