Munchkin Kedi karakteri, görünümü, uyku düzeni, beslenmesi gibi bilgileri makalemizden okuyabilirsiniz ve kediniz hakkında fikir edinebilirsiniz.

Munchkin kedileri ilk bakışta kısa bacaklarıyla dikkat çeker. Nevi şahsına münhasır görünüşü onu pek çok kedi severin ilgi odağı yapmıştır.

Munchkin Kedisi Tarihçesi

Munchkin türü kedilerin en bilinen bilinen özellikleri, dünya üzerinde çok az bulunmalarıdır. Az bulunmalarının yanı sıra hep var olduklarını da söyleyebiliriz. Bu tatlı kedimizin ataları, II. Dünya savaşı sırasında ortadan kayboldular. Bu kayboluştan onlarca yıl sonra 1956 yılında Rusya’da görüldü. Ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’li yıllarda görülmeye başlandı. Kedi meraklıları bu eski ve nadir türü üretim programına dahil ettiler. Zaten bu ancak kediseverlerin yapabileceği bir işti onlar olmasa kim bilir kaç tür ortadan kaybolup gidecekti…

Günümüzde var olan Munchkin kedilerinin atası Blackberry isimli başıboş bir kedidir. Bu kedi kısa bacaklara sahipti. 1983 yılında Sandra Hockenedel isimli bir kedi sever tarafından evlat edinildi. Sokaktan aldığı bu kedi, onu beslemeye başladığı sırada hamileydi ve hamile kedimiz kendisi gibi kısa bacaklı yavrular doğurdu. Doğan kedilerden birisini arkadaşına hediye etti. Kısa zamanda arkadaşları arasında fenomen olan bu kediler, sahiplerini yeni bir cins geliştirme düşüncesine yönlendirdi. Bu yavrumuzun halka arzı ise 1991 yılında bir televizyon programı aracılığı ile gerçekleşti. Halk bu sayede bu türü tanımaya başladı.

Aynı yıl TICA tarafından kontrol altına alındı ve genetik incelemeler yapıldı. Genetik araştırmalar sonucu bizlere kısa bacakların doğal bir mutasyon sonucu olduğunu söyledi. İlginç olan kısım aynı genlere başka kısa bacaklı köpeklerin de sahip olduğudur. Artık sene 2003 olduğunda hızla popülerlik kazanan kedimiz, TICA tarafından şampiyonluk unvanına layık görüldü. Governing Council of the Cat Fancy tarafından henüz yeni bir ırk olarak tanınmadığı için tartışmalı kedi olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Munchkin Kedisi Karakteristik Özellikleri

Munchkin cinsi kedinin karakteristik özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse aşağıdaki maddeleri saymamız mümkündür.

  • Başka kedilerle olan iletişimlerini övmekle başlayalım, zira başka kedilerle oldukça iyi anlaşırlar.
  • Kedilerle anlaştığı gibi çocuklarla da anlaşma konusunda başarılıdırlar.
  • Konuşkan olmadıklarını söyleyebiliriz.
  • Oldukça dikkatlidirler. Gözlerini sizin üzerinizden ayırmadan izleyebilirler.
  • Bacakların kısalığı sisi şaşırtmasın hareketlilik onların kanında vardır.
Munchkin Kedi

Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Onları tanımlarken nazik, sevecen ve kibar olarak tanımlıyoruz. Bu tanımlamalar onu iyi birer arkadaş yapıyor. Bu özelliği onu diğer hayvanlarla oldukça iyi anlaşmasını sağlıyor. Güzel kedimiz özellikle kedilerle olduğunu belirtmek suretiyle diğer evcil hayvanlarla birlikte mesut bir biçimde yaşayabilir. Genel olarak yavruluktan itibaren birlikte büyümeleri, onu diğer evcil hayvanlarla daha sıkı dost yaptığını söylesek bile sonradan gerçekleşen tanışmalara da oldukça iyi uyum sağlarlar.

Bu minik beden diğer evcil hayvanlarla olduğu kadar çocuklarla da anlaşırken oldukça naziktir. Çocuklu ailelere tavsiye edilen türler arasında yer alan bu tür, çocuklarınızla sıkı dostluklar kurabilir. Fiziksel olarak kısa bacaklara sahip olması onun karakterine etki etmemiştir bu sebeple hareketli bir oyun arkadaşı olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarla olduğu gibi ailenin diğer fertleri ile de oldukça iyi vakit geçirecektir. Kendine has hareketleri ile zaten ilgiyi kendi üzerine çekecek, tüm aile ile kuvvetli bağlar kuracaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Tiffanie Kedisi

Bu konuya ek olarak bazen çocuklarımızın hoyrat davranabildiğini biliyoruz. Kedilerimiz nazik canlılar olması nedeniyle bu konuda çocuklarımızla birkaç kelam konuşmamız ona nazik davranmamaları, hayvan sevgisi aşılama noktasında faydalı olacaktır.

Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bu türü diğer kedilerden ayıran pek çok fiziksel özellik vardır. Vücut yapısı başından kuyruğuna kadar gayet orantılıdır. Tüylerinin yumuşak ve ipeksi olduğu söylenir.

Görünümü & Vücut Yapısı

Bu yavrumuzun fiziksel açıdan dikkat çeken ilk özelliği kısa bacaklarıdır. Bacak boyu normal kedilerin bacak boylarının yarısı kadardır. Bunun yanı sıra kısa tüylere sahiptir. Tüyleri her renk ve desende görülebilmektedir.

Yüz ve Kafa Yapısı

Munchkin türü kedilerimizin kafaları yuvarlaktır. Kafalarına göre gözleri büyük değildir orta büyüklükte olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Göz renkleri için bazı renkleri vermek isterdim lakin kedilerde bulunabilecek tüm renklere sahip olabilirler. Genel olarak bakır tonlarının sık görüldüğünü söylüyorlar.

Ağırlığı ve Boyutları

Munchkin türü kedilerimizin ortalama ağırlıkları dişi ve erkeklerde değişmektedir. Erkek kedilerde 3 – 4 kilogram olabilmekle birlikte dişi türlerde bu ağırlık 2 – 3 kilogram arasındadır.

Munchkin Kedisi Bakımı

Bu yavrumuzun bakımın kolay olduğunu söyleyebiliriz. Tüylerinin düzenli olarak fırçalanması onun için yeterli olacaktır. Tüyleri kısa olan bu kedilerimiz için uygun tarak alınması önemlidir. Yanlış tarak seçimi işlevini göremeyeceği gibi kedimize rahatsızlık da verebilir. Bu gibi hemen her konuda veterinerinize danışabilirsiniz. Veteriner tavsiyesi sizi hata yapmaktan büyük oranda koruyacaktır. Tarama sıklığının kışa oranla yazın arttırılması öneriliyor. Bunun sebebi kedilerin genel olarak yazın daha sık tüy dökmesinden kaynaklıdır. Yazın tarama sıklığının arttırılması etrafın tüylerle dolmasını önlediği gibi minik yavrumuzu da rahatlatacaktır.

Bakım Maliyeti

Munchkin kedisi için özel bir harcama limiti oluşturmaya çok da gerek yoktur. Hemen her kedi gibi başlangıçta alınabilecek yemek kabı, kum kabı gibi eşyalar dışında standart diyebileceğimiz aşı ve veteriner masrafları, mama ve kum gibi masrafları olacaktır. Ekstra harcamaya çok sebep olmamakla birlikte belki ödül olarak oyuncak almak isteyebilirsiniz… Maliyet konuşulurken aşağıda ayrıntısına gireceğimiz konu olan beslenmeye değinmek istiyorum. Bu tür bir kediye sahipseniz beslenme konusunda hassas davranmanızı, çok ucuza kaçarak kedinizin hayatını tehlikeye sokmamanızı titizlikle tavsiye ediyorum.

Beslenme

Deformasyonla dünyaya gelen bu güzel yavrularımızın kendilerine uygun mama tüketmesi gerekmektedir. Kısa bacakları her ne kadar hareketli kedi olmalarını engellemese de yine de oldukça etkilidir. Bu sebeplere binaen mama seçimini veterinerinizin tavsiyeleri doğrultusunda yapmanız minik yavrumuzun uzun yıllar sağlıklı bir hayat sürmesini ve obezite den korunmasına yardımcı olacaktır. Zira bu kedi türü şişmanladığında bacakları onu taşımakta zorlanacağı için daha az hareket edecektir. Bu da kedinin daha fazla kilo almasına neden olarak obeziteye doğru ilerleyen bir sürece girmesine neden olabilir.

Uyku

Tüm kedi türleri genelde ortalama 13-18 saat aralığında bir uyuma alışkanlığına sahiptirler. Yetişkin kedilerin uykuları yavrulara oranla daha az olacaktır. Bazen kedinizin ortadan kaybolup uyuduğunu görebilirsiniz. Ne güzel de uyuyorlar öyle değil mi? 😊

Munchkin Yavrusu
Munchkin Yavrusu

Temizlik

Kedilerin suyu sevmediği herkesçe bilinir. Yağmur yağarken dahi bazı kediler zıp zıp kuru yerlere basarak ilerlediğini görebiliriz. Bu durum onların pis olduğunu göstermemektedir. Kediler genel olarak en fazla temizlenen hayvanlardandır. Sadece bu temizliğini bizim gibi su ve sabunla değil kendine has yöntemlerle yapmaktadır.

Suyu sevmeme noktasında elbette konu banyoya geliyor. Eğer yavruluktan itibaren alıştırmamışsanız veya yetişkin bir kedi evlat edindiyseniz banyo konusunda sıkıntı çekmeniz gayet ihtimaller dâhilindedir. Ev kedilerimiz her ne kadar kendi kendine temizlenme yeteneğine sahip olsa da ev halkı ve kendi iyiliği için belli aralıklarla yıkanması gerekir. Yıkanmadığı takdirde bazı parazit ve cilt sorunları olabilmektedir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Korat

Banyo sırasında sorun yaşamamanız adına hem kedinizi hem de kendinizi bu duruma hazırlamanız ilk önerimizdir. Kedinizin hazırlık aşamasında tüylerinin taranması, tırnaklarının kesilmesi ve uygun şampuan seçimi gibi maddeler varken sizi hazırlanmanız içerisinde belki yardım edecek bir arkadaşınızı daha bulmanız, uzun kollu kıyafetler giymeniz gibi maddeler yer alıyor. Uzmanların yaptığı tavsiyelere göre kedinizle banyodan önce uzun uzun oyunlar oynamanız ve onu olabildiğince yormanız banyo sırasında güçlük çıkarmamasını sağlayabilir.

Tok olan kedilerin aç olanlara göre daha sakin ve uysal olduğunu da zaten söylemeye bile gerek yok. Bu sebeple kedinizin banyodan önce tok olduğundan emin olmanız faydanıza olacaktır. Yaralanmalara karşı vücudunuzu kapatan kıyafetler giymeniz önemlidir. Böylece tırnak darbelerinden korunma şansınız olur.

Kedinizin ürkek gözleri durumun getirdiği bir haldir. Ürkek davranması gayet normaldir. Normal olan bir diğer husus ise kedinizin kaçmaya çalışma ihtimalidir. Panikle sağdan sola atlama gibi girişimleri olabileceği için banyoda her hangi bir kırılacak eşya bırakmayın deriz. Klozet varsa klozet kapağının kapalı olması, banyo penceresinin kapatılması oldukça önemlidir.

Minik yavrumuzla konuşurken sessiz bir ses tonu kullanın ve onu sakinleştirin. Sakın ona bağırmayın bu hiçbir şeyi çözemeyeceği gibi daha kötü duruma getirecektir. Üstte özet geçtiğimiz üzere bir arkadaşınızı yardıma çağırmanız sizin açınızdan daha kolay bir banyo deneyimi olacaktır. Bir kediyi iki kişi yıkamak kesinlikle tek başına yıkamaktan daha kolaydır.

Eğer tüm bunlara rağmen banyo yapamayacak kadar zor durumlarla karşılaşırsanız o zaman kedinizi suya alıştırma noktasında küçük adımla atabilirsiniz. İlk gün patilerinin ıslatılması sonraki gün ayaklarının ve sonraki gün vücudunun ıslatılması şeklinde alıştırma yöntemleri gerçekleştirilebilir. Bunu kedinizi ürkütmeden yavaşça ve nazikçe yapmanız ani hareketlerle kedinizi korkutmamanız önemli. Tüm bunlardan sonra şunu söylememiz gerekiyor ki ne yaparsanız yapın telaşlı gözlerden kurtulmanız mümkün değildir. Kediniz için kuru şampuanlardan da yararlanabileceğinizi söyleyelim.

Munchkin Kedisi Sağlık Durumu

Sağlık seviyesi yüksek, bağışıklık sistemi güçlü kediler arasında yer alan bu yavrumuzun kalıtsal hatalığı yok denecek kadar azdır. Uygun yaşam koşulları, kaliteli mama, doğru bakım ve temizlik ile uzun yıllar yaşayacak ve size uzun süre yoldaşlık edecektir.

Bu tür kedilerin doğum anında ise sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu kedilere kısa bacaklarını sağlayan gen yapısı aslında öldürücü bir gen olmasıyla tanınıyor. Bu gen eğer yavruya annesi ve babası tarafından geldiyse bu kedilerin ne yazık ki yaşama şansı çok düşük denecek kadar azdır. Bu sebeple çiftleştirilirken iki kısa bacaklı Munchkin çiftleştirilmez. Bunun yerine bir uzun ve bir kısa bacaklı olacak biçimde çiftleştirme gerçekleştirilir. Bu çiftleştirme sonrası yavruların bir kısmı kısa bacaklı bir kısmı uzun bacaklı olarak dünyaya gelecektir. Yine de bu durumda dahi tüm yavrular hayatta kalacaktır gibi kesin konuşmak mümkün değildir.

Sağlık Sorunları

Munchkin kedisi sıhhat derecesi yüksek kedi türleri arasındadır. Bilinen pek fazla kalıtsal hastalığı yoktur lakin bazı durumlarda omurilik rahatsızlıkları gözlemlenebilmektedir ve yine sık görülen bir diğer kalıtsal olduğu düşünülen sorun “pektus excavatum” dur. Bu hastalık göğüs kafesinin anormal şekillenmesi olarak tabir edilebilir. Yine de yukarıda bahsi geçtiği üzere bu tür kediler deformasyonla dünyaya gelmişlerdir. Bu deformasyon bel kemiği eğriliği, kamburluk, lordosis gibi bazı hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar bazı durumlarda oldukça ağrılıdır. Bu da ne yazık ki Munchkin kedilerinin ömür boyu ağrı çekebileceği anlamına geliyor. Bunlar dışında bu kedilerde görülebilecek bazı hastalıklar olduğunu söylemeliyiz. Aşağıda sayacağımız hastalıklar yalnız bu tür kedileri kapsamamaktadır.

  • Alt idrar yolu rahatsızlığı
  • Üremi
  • Pankreatit
  • Hipertiroidi
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Türkiye'deki 10 Kedi Irkı

Kalıtsal hastalığı bulunan kedilerde tavsiyemiz belli aralıklarla veteriner kontrolleridir. Böylece sorunu daha başlarken fark edip o sorun üzerinde durularak önlenebilir veyahut erken teşhis ve tedavi uygulanabilir.

Munchkin Kedisi Karakteristik Özellikleri
Munchkin Kedisi Karakteristik Özellikleri

Yaşam Süresi

Munchkin türü kedilerimizin yaşam süresi 11 – 15 yıl arasında olduğu bilinmektedir. İyi bakım ve kaliteli mama ile bu süre arttırılabilir.

Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri

Kedinizin kızgınlık dönemine girmesi demek onun çiftleşme yani üreme dönemine girdiği anlamına gelir. Bu döneme girildiğinde kedimizde normal dışı davranışlar gözlemleyebiliriz. Açıkça söylemek gerekirse panik yapmaya gerek yok her şey yolunda ve normal seyrinde ilerliyor. Bu dönemde minik yavrunuz ulumalara benzer sesler çıkarabilir ve hatta bu sesler rahatsız edici seviyelere ulaşabilir. Sık sık miyavlamasının ve dikkat çekmeye çalışmasının elbette kendince nedenleri var. Bunun için kedinizi suçlamak yerine onu anlamaya çalışın diyorum. Çiftleşme gerçekleşmediği süre boyunca bu durum devam edecektir. Belirtilerin süre uzunluğu birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişeceğini de söylemek gerekiyor.

Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri
Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri

Minik yavrumuzun kızgınlık dönemine girdiğinde karşılaşacağınız bazı belirtileri paylaşmak istiyorum;

  • Kızgınlık döneminde kediniz dikkat çekmeye çalışacaktır. Erkek kedilerin dikkatini çekmek için ise bazı davranışlar sergileyecektir. Dikkat çekme ritüellerinden birisi de idrar püskürtmedir.
  • Normal şartlardan daha fazla miyavlama ve bunların bazı durumlarda uluma benzeri olması bu belirtilerden en sık görüleni ve en şikayet edilenidir.
  • Kızgınlık dönemine giren yavrumuz sık sık çiftleşme pozisyonu sergileyecektir.
  • Size karşı garip davranabileceğini de göz önünde bulundurun. Ruh halinde ani dalgalanmalar bazen size sırnaşık bir kedi olmasına bazen de size karşı hırçın davranmasına neden olabilir.
  • Kediniz çiftleşme arzusu ile evden dışarı kaçma girişimlerinde bulunabilir. Hatta fırsatını bulduğu noktada kaçar.
  • Mobilyalara zarar verebilir ve normalden daha fazla sırnaşık tavırlar sergileyerek çevreye sürünme eylemi gerçekleştirebilir.

Eğer bu belirtilerin bir kaçını fark ettiyseniz muhtemelen kediniz kızgınlık dönemine girmiştir. Bu konuda yavru kedi sahiplerinin bilmesi gereken nokta kedilerimizin ilk olarak altıncı ayında kızgınlık dönemine giriyor olmasıdır. Bu bazen erken olabilmekte ve en erken dördüncü ayında gerçekleşmektedir. Kediniz ilk olarak kızgınlık dönemine girdiyse bu konudaki hassasiyetinizin had safhada olmasını ümit ediyoruz. Bu durum kedinizi çiftleştirmeniz veya kısırlaştırmanıza kadar devam edecektir ve senede 2-4 defa yaşanacaktır.

Munchkin Kedisi Sağlık Durumu

Kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız veterinerinize danışın. Muhtemelen yavrumuzun ilk kızgınlık dönemini atlatana kadar kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirmeyecektir. Veterinerinizden, talebiniz doğrultusunda bu dönemin belirtilerini azaltacak bir reçete alabilirsiniz. Eğer kedinizi çiftleştirmeyi düşünüyorsanız yavrulara bakabileceğinizden emin olmalısınız. Kedinizi kısırlaştırdığınızda bir daha yavru sahibi olmayacağını da söylemek istiyoruz. Bununla birlikte minik yavrumuz yukarıda bahsedilen kızgınlık dönemi belirtilerinin pek çoğundan uzak olacaktır. Bu konuyu aceleye getirmemeniz, veterinerinizle istişare etmeniz önemlidir.


Munchkin kedisi hakkında elden geldiğince detaylı bilgiler sunmaya çalıştım. Paylaşımlarımızın takipçilerimiz açısından faydalı olduğunu umuyorum. Eğer sizler de evinizde bu tür bir kediye bakıyorsanız olumlu veya olumsuz yönlerini yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Belki fikirleriniz bir kişinin daha Munchkin türü kedi hakkında bilgi edinmesine veya sahiplenmesine yardımcı olur.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?