Konumuzda kedilerimizin öksürük ve hırıltı nedenlerine, kedi öksürüğünün tedavisine değindik. Yazıda kedilerimizin sağlığı için önemli bilgilere yer verdik.

Kedilerimizin yaşayabileceği öksürük rahatsızlıklarının ne gibi sebeplerden olabileceği, tedavi yöntemleri ve kedimizin genel olarak sağlıklı bir ortamda yaşaması gerektiğine değindik. Yazımız aracılığıyla “Kedi neden öksürür?” gibi sorularınıza cevap bulacak ve kedilerde öksürük tedavisi, kedilerde öksürük durumunda yapılması gerekenler gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız.

Kedilerde öksürük söz konusu olduğunda kimi zaman şaşırtıcı gelebilir çünkü “Kediler de öksürür mü ki?“ şeklinde bir soru oluşuyor akıllarda. Aslında şaşırtıcı olmaması gerekmektedir. Evet kedilerin de tıpkı bizler gibi öksürmeleri oldukça mümkündür fakat tek fark bizlerin öksürüğü normal karşılanıyorken kedilerimizde minik öksürükler dahi bir tehlike arz edebilir. Dolayısıyla kedinizin öksürüğünü tamamen normal karşılayıp veterinere gitmeyi ihmal etmeyin ve en kısa sürede kedinizin muayenesini yaptırmaya özen gösterin.

Kedilerde Öksürüğün 7 Nedeni

Kedilerde öksürük birkaç sebepten dolayı olabilir. Bu sebepler astım, alerjik durumlar, akciğerde mantar enfeksiyonu, kalp kurdu, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve genel enfeksiyonlar olarak sıralanabilir.

1. Astım

“Hırıltılı öksürük neden olur?” Sorunuza cevap olabilir. Kedilerin cinsine göre farklı sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Hırıltılı bir öksürük ile astımdan şüphelenebilir. Astım hastalığı yaşayan kedinizin solunumu oldukça yavaş olabilir hatta ara ara anlık duraklamalar bile olabilir. Nefes alırken zorluk çekiyorsa nefes alırken de bir hırıltısı varsa, gün içinde sürekli ağzı açık, yorgun, bitkin bir vaziyette ise muhtemelen kediniz astım hastası olmuştur çünkü empati kurduğumuzda nefes alamamak bizleri de yorar ve halsiz bir hal almamıza yol açar.

Kedilerde astım çok sık görülen bir hastalık değildir fakat belirtildiği üzere kediden kediye farklılık göstermektedir ve sizin kedinizin de astım hastalığına yakalanma oranı yüksek olabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Erkek ve Dişi Kedilerde İdrar Püskürtme Nasıl Önlenir?

Astım sebepleri, maruz kalınan sigara, ateş, mum gibi şeylerin ortama yaydığı duman, kedinizin polene karşı olabilecek alerjisi, kumunun temiz olmaması, çok fazla toz ve küflü ortamda bulunması ve kimyasal temizleyicilere maruz kalması olabilir.

2. Alerji

Kedinizin alerjik bir reaksiyon ile öksürüğü olması da muhtemel durumlar arasında yer alır. Alerjik bir öksürük olduğunu tespit etmek bizler için mümkün değildir çünkü belirtileri astıma çok benzerdir bu sebeple bu ayrımı yapabilecek tek kişi veterinerinizdir.

3. Akciğerlerde Mantar Enfeksiyonu

Mantar hastalığı denildiğinde genellikle direkt olarak aklımıza ciltte olan mantarlar gelir fakat durum öyle değildir. Kediniz dışarıya çıkmayı seviyor ve fazla dışarı çıkıyorsa bulunduğu ortamdan, soluduğu topraktan bir mantar hastalığına yakalanması olası bir durumdur.

4. Kalp Kurdu

Kalp kurtları sivrisinekler aracılığı ile kedinize bulaşabilir. Eğer yaşadığınız bölge aşırı sıcak ve sulak bir ortama sahip ise yani sivrisinek çok fazla varsa kedinizin kalp kurdu rahatsızlığı geçirmesi de olabilecek durumlar arasındadır. Kalp kurdu rahatsızlığı, astım belirtilerine ek olarak iştahsızlık, kilo kaybı, hızlı nefes alma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.

5. Akciğer Kanseri

Kedinizin akciğerinde oluşabilecek olan kanserli hücreler de kedinizin öksürmesine sebep olabilir. Erken tanı ile kedinizi kısa sürede tedavi edebilir ve kanserin yayılmasını önleyebilirsiniz fakat gecikilen durumlarda ameliyat ile tümörün alınması şarttır.

6. Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları, astım belirtilerine ek olarak baygınlık ve sıradan olmayan hareketler sergilemeleriyle kendini gösterebilir. Sıradan olmayan derken, mesela normalde saklanmayan bir kediniz varsa saklanmayı tercih etmesi, yalnız kalmayı istemesi gibi durumlar olabilir fakat sadece bu belirtiler var diye de doğrudan kedimizin kalp hastası olduğunu söyleyemeyiz. En sağlıklı karar için veterinerimize danışmamız gerekir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Toprak Yer?

7. Tasmalar

Kedinize takmış olduğunuz tasmalara dikkat etmelisiniz. Tasması fazla sıkı olursa, soluk borusuna baskı uygularsa bu durum uzun soluklu öksürüklere yol açabilir.

Kedim Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

Kediniz öksürüyorsa doğal olarak sizin de canınız yanıyordur. Kedinize değer vermenin sadece onu yedirip içirmek olmadığını unutmamalısınız ve onunla ortak bir alan paylaştığınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Genel olarak kedinizin sağlığı için yanında sigara içmeyin, kedinizin üzerine parfüm gibi kimyasal ürünlerin gelmemesine dikkat edin, veterinerinize düzenli giderek aşılarını aksatmayın, devamlı yemek kabının bulunduğu ortamı da temiz tutun, aşırı kilo almasını engelleyin ve kedinizin strese girmemesine özen gösterin.

Kedilerde Öksürük Tedavisi
Kedilerde Öksürük Tedavisi

Kedilerde Öksürük Tedavisi

  1. Astım Tedavisi: Astım tedavisi hayati bir önem taşıdığı için herhangi bir ters durumda sonuçları kötü olabilir. Yapılacak işlemlerin en başında ilaç tedavisi uygulamak olacaktır ve kedinizin ilaca karşı nasıl tepki verdiği, nefes alıp vermesindeki değişikliği incelenecektir. Eğer astım kediniz için kronik bir sorun ise uzun soluklu tedaviler olabilir fakat kısa süreli, anlık, dönemsel bir oluşum ise kısa sürede tedavi başarıyla sonuçlanabilir.

    Kedinize astım teşhisi konulduysa onunla ilgilenmeniz konusunda da dikkatli olmalısınız. Kesinlikle stresten uzak ve temiz ortamlarda bulunmalıdır. Kumunu özel olarak tozsuz seçmeniz uygun olacaktır.
  2. Alerji: Alerjik bir rahatsızlık söz konusu olduğunda veterinerinize danıştıktan sonra kedinizi alerjisi olabileceği her şeyden uzak tutmalısınız. Örneğin gıdaya bağlı bir alerji ise mamalarını değiştirmeli, havadan kaynaklı ise ortamı iyice havalandırmalı ve ona temiz bir ortam sağlamalısınız.
  3. Kalp Kurdu: Kedilerimiz için kalp kurdu maalesef kesin tedavi edilebilir bir rahatsızlık değildir. Tedavi çok zor fakat kontrol edilebilir denilmektedir ve tedavi süresi 2-3 yıl kadar sürebilmektedir.

    Önleme konusu da mümkün değil gibi bir durumdur. Sivrisinekler ile bulaşan bir rahatsızlık olduğu için kediniz sürekli evde yaşasa dahi evinize giren sıradan bir sivrisinek bile kedinizi rahatsız edebilir. Karşılaşılan kalp kurdu rahatsızlıklarının %25’inin ev kedilerine ait olduğu söylenmektedir.
  1. Akciğer Kanseri ve Kalp Hastalıkları: Bu hastalıklar için bizim detaylı yorum yapmamız sağlıklı olmayabilir. Kedilerimizin sağlığı için yapabileceğimiz temel şeyler belirtildiği üzere temizlik asıllıdır.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilere Tavuk Verilir mi? Kedi Tavuk Yer mi?

Tasmalar konusunda da oldukça dikkat edilmeli ve önemsiz gibi düşünülerek hareket edilmemelidir. Minik dostlarımızın da birer can taşıdıklarını ve acı eşiklerine de sahip olduklarını unutmayalım.

Sizin de öksüren kediniz var ise ya da kısa zaman önce öksürmüşse ve bunu umursamadıysanız şu andan sonra yazdıklarımızı dikkate almanızı ve veterinerinize danışmanızı rica ediyoruz.

Kedinizin öksürme rahatsızlığı ile veterinere gidip tedavisini yaptırdıysanız da yaşanılan rahatsızlık ve tedavi yöntemi hakkında yorum kısmında bilgi verebilirseniz, bizleri ve diğer okurlarımızı da aydınlatırsanız oldukça mutlu oluruz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhabalar, Ben Süheyla. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Bölümüm dışında yazarlık yapmaktan, öğrenmekten ve keşfetmekten çok zevk alıyorum. Minik dostlarımız, kedilerimiz hakkında araştırma yapmak ve sizinle paylaşmak oldukça keyifli :))

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedilerde Öksürük Nedenleri ve Tedavisi" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Anonim

    İçeriği faydalı buldum, bizleri bu konuda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Yasin Özver

    Benim kedim de böyle olmuştu. Bir ilaç içirdik veteriner de düzeldi.

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Anonim

      İlaç adı ne