kedi sahibi olmanın beraberinde getirdiği sorumluluklar var. Peki, doğu kedi bakımı nasıl olmalı? Kedi beslemekle ilgili neleri bilmeliyiz?
Kediler hayatımızı güzelleştirirken ufak bakımlara da ihtiyaç duyduklarını unutmamak gerekiyor. Sanılanın aksine fazla sorumluluk gerektirmez ancak kedi bakımının düzenli ve doğru bir şekilde yapılması sevimli dostlarımızın sağlığı için oldukça önemlidir. Tüy bakımı, temizlik, sağlık kontrolleri gibi detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Bakımının düzenli yapılmaması pire olmasına ya da kedilerin sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir. Aynı zamanda yeteri kadar ilgi görmediğinde sahibiyle samimi bir bağ kurması da zordur. Kedi bakımı hakkında bilmeniz gerekenler ve ipuçlarını sizler için hazırladık…
1- Kedileri Yıkama
Tüyleri uzun değil ve kirli değilse evcil hayvanınızı yıkamanıza gerek yok. Ancak uzun tüyleri varsa düzenli bakım yapılması ve temizlenmesi oldukça önemli. Tüyleri uzun olan kedilerin yıkanması yağ birikiminin oluşmasını engeller ve tüylerinin bakımlı olmasına yardımcı olur.
Evcil hayvanınızı yıkamak istiyorsanız öncelikle kedi şampuanı ve kedi havlusu almalısınız. Suyu sevmedikleri için huysuz davranabilir ve zorluk çıkarabilirler. Bu nedenle yanınıza birini alarak daha kolay bir şekilde nazikçe yıkayabilirsiniz.
Kediler suyu sevmediği için yıkama öncesinde su sesini duyması ve hazırlıkları görmesi ürkmesine sebep olabilir. Bu nedenle evcil hayvanınız farkına varmadan yıkama suyunu hazırlayın ve suyun içerisine yavaş yavaş bırakın. Yüzüne, gözüne ve kulaklarına gelmeyecek şekilde şampuanı sürün. Son olarak şampuan kalmayana kadar durulayın.
2- Tırnak Bakımı
Kediler de tıpkı insanlar gibi kişisel bakım yapılmasına ihtiyaç duyar. Tırnaklarının kısa olmasını isteyen evcil hayvanlar bu sebeple etrafı ve sahibini tırmalar. Bu nedenle tırnaklarını keserek kedinize yardımcı olmalısınız. Tırnaklarını kesmek için alabileceğiniz özel tırnak makaslarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Tırnaklarını keserken patilerine zarar vermeden nazikçe bu işlemi yapmalısınız. Eğer tırnaklarına bakım yapmak için zamanınız yoksa özel tırmalama tahtası alarak kendisinin tırnaklarını kısaltmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede kedinizin mobilyalara zarar vermesinin de önüne geçmiş olursunuz.
3- Bakım için Gerekli Materyaller
Kedi beslemek için ihtiyaç duyacağınız temel malzemeler; mama, su kabı, kedi tuvaleti ve kumudur. Öncelikle mama ve su kaplarının temizlenmesi kolay olmalı. Aynı zamanda evcil hayvanınız bu kapları ters döndürmemeli. Bu nedenle ağır kaplar tercih etmelisiniz. Kediler içgüdüsel olarak dışkılarını kuma yapar. Kediyi tuvaletini bir kez göstermeniz ardından alışır ve kuma yapar. Kumu düzenli olarak temizlemelisiniz.
4- Uyku Düzeni
Kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Yaklaşık 16 saat uyuyan evcil hayvanınız için rahat bir yer hazırlamalısınız. Yattıkları yerin temiz ve sıcak olmasına dikkat ederler. Bu sebeple kolay yıkanabilir bir materyal alarak düzenli temizliğini yapmalısınız.
5- Tüy Bakımı
Kediler yılda iki kez tüy değiştirir. Kendilerini yalayarak temizleseler de yeterli olmayacağı için uygun fırçalar ile yardımcı olmanız gerekir. Tel fırça ve eldiven fırçalar arasından seçiminizi kedinin tüylerine göre yapabilirsiniz.
Tüyleri uzun hayvanlar için tel fırça almalısınız. Kısa tüylüler içinse eldiven fırçalar daha yararlı olacaktır. Fırçalama işlemini sabah-akşam düzenli olarak yapın ve derisini kontrol edin. Aynı zamanda gözleri ve ağız içlerini de kontrol etmeniz gerekiyor. Tüy bakımı yapmanız derisinin daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
6- Beslenme
Evcil hayvanınızın doğru beslenmemesi sistem bozukluğu, bozuk tüy ve deri yapısı gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu konuda bilgili olmak ve doğru beslenme düzeninin sağlanması oldukça önemlidir. Kediler diğer evcil hayvanlara göre yemek konusunda seçici olduğu için beslenme düzenini yaşına ve cinsine göre belirlemeniz gerekir. Veterinerlerden bilgi alarak sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Kedilerin bir kısmı kuru mama sevmez bu nedenle yaş mama ile beslenmesi daha uygundur.
7- Aşılar
Kediler 8 haftalık olduğunda düzenli bir aşı programı belirlenmelidir. İlk aşılarını yaptırdıktan sonra senede bir kez kuduz, karma ve lösemi aşıları yaptırılmadır. Aynı zamanda üç ayda bir veteriner kontrolü sağlanmalıdır. Detaylı bilgi için ilgili içeriğe bakabilirsiniz.
8- Kediyi Eve Alıştırma
Evcil hayvan sahiplendikten sonra öncelikle yabancı bir ortama girdiği için alışması zaman alacaktır. Kedinin yaşı ve cinsi fark etmeden yabancılık çekmesi oldukça normal. Alışması için rahat bırakın ve evin her yerinde gezmesine izin verin. Böylece evi kendisi tanıyacak ve daha kolay alışacaktır. Sıkmadan tuvaletini, yatağını ve yemek kaplarını gösterin. İlk gününde yanına sıcak su ve polar battaniye koyarak daha rahat uyumasını sağlayabilirsiniz.
9- Mama Seçimi
Yetişkin bir kedi sahipleniyorsanız düzenli olarak kullandığı mamaları öğrenebilir ve aynı mamayı vermeye devam edebilirsiniz. Yavru kediler içinse takviye edici vitamin ve mineral açısından zengin mamalar almalısınız.
8-12 haftalık kediler günde 4 kez, 3-6 aylık kediler günde 3 kez, 6 aylık ve daha büyük kediler günde 2 kez mama tüketmelidir. Mama ile birlikte yanına su koyulması gerekir.
10- Göz Bakımı
Yavru kedilerin gözlerinde meydana gelen kapanmalar, çapaklar gibi problemler annelerinin yalaması ile iyileşir. Yavru kedinin annesi olmadığı için göz bakımı sizin yapmanız gerekiyor. Göz bakımı yapmak için serum fizyolojik çözeltisi kullanın ve günde 2 kez temizleyin. Gözlerinin açılmaması durumunda mutlaka veterinere götürmeniz gerekir. Aksi takdirde körlükle sonuçlanması olasıdır.