Kedinin hızlı nefes alıp vermesi birçok sağlık sorununun habercisi olabilir. Kedilerde solunum zorluğu hakkında neleri bilmeliyiz?

Kedilerin normalden daha farklı bir şekilde nefes alıp verdiğini hissetmeniz durumunda mutlaka dikkat etmeli ve bu sürecin ilerleyişindeki farklılıkları gözetlemelisiniz. Nefes aldığı esnada kedinize yaklaşarak hırıltılı bir ses çıkarıp çıkarmadığına, nefes alma esnasında nefes nefese kalma gibi sorunlar yaşadığına tanık olabilirsiniz. Tüm bu durumlar kedilerin solunum zorluğu yaşadığını göstermektedir. Hasta kedinin hızlı nefes alıp vermesi; astım, akciğer hastalıkları hatta tümörlerin bile belirtisi olabilir. Böyle bir durum fark etmeniz halinde en kısa sürede kedinizi veterinere götürmelisiniz. Solunum bozukluğunda erken teşhis, kedinin sağlığına kavuşması için oldukça önemlidir.

Kedim Hızlı Nefes Alıp Veriyor

Kedi nefes alıp verirken karnın inip kalkması , hızlı nefes alıp verme, nefes nefese kalma ve hırıltılı nefes alma gibi sorunlar kedinin cinsi ve yaşı fark etmeksizin meydana gelebilir. Özellikle basık burunlu olan kedi cinsleri, nefes almakta güçlük çeker ve solunum hastalıklarına daha yatkındır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız kedinin nefes alma sırasında bedenini kontrol edebilirsiniz. Kedinizin solunum sırasında zorlandığını gösteren başlıca etkenler vardır:

  • Nefes aldığı sırada karnı ve midesi hareket eder,
  • Burun delikleri nefes alırken sonuna kadar açılır,
  • Normalden farklı olarak ağzını açarak nefes almaya çalışır,
  • Boynunu ve başını vücudun ön tarafında tutarak nefes almaya çalışır,
  • Gürültülü bir şekilde nefes alabilir.

Bu vb. belirtiler kedinin solunum zorluğu yaşadığını göstermektedir. Eğer normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsa bu sırada genellikle ağzı kapalı olacaktır. Hızlı solunum sebebi ile nefes nefese kalabilir, genellikle hava yutar ve ağzını açma gereği duyar. Eğer kedinizde bu belirtilerden bir tanesi dahi varsa mutlaka veterinere götürmelisiniz. Bu belirtiler solunum hastalıklarının habercisidir. Ancak solunum hastalıkları oldukça farklı ve çeşitlidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  FIP Kediden Kediye Bulaşır mı?

Kedilerde Solunum Hastalıkları

Bu rahatsızlıklar üç grupta incelenebilir; nefes darlığı, hızlı solunum ve nefes nefese kalma. Solunum zorluğu yaşayan kedilerde görülen en belirgin etkilerden biri öksürmesidir. Kedinizde böyle bir belirti görmeniz halinde evde herhangi bir müdahalede bulunmanız doğru değildir. Onu veterinerine götürmeden önce ne gibi problemler yaşadığını ve sağlık sorunlarının geçmişini detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Veteriner hekimler muayene esnasında kedinin kalp atışlarını dinler, nasıl nefes alıp verdiğini dikkatlice izler ve ciğerlerindeki sıvı miktarını inceler. Aynı zamanda kedinin diş eti renklerinde bir değişim olup olmadığı da kontrol edilir. Teşhis konulmaması durumunda kan tahlilleri, idrar tahlili yapılır.

Kediler Neden Hızlı Nefes Alıp Verir?

Kediler normal bir şekilde nefes alırken hiçbir aksilik hissetmezsiniz. Eğer hızlı soluduğunu fark ediyorsanız mutlaka bir sağlık sorununun habercisi olacaktır. Peki, hasta kedinin hızlı nefes alıp vermesi neyi gösterir? Bu konuda tam olarak şu sebepten demek doğru değildir. Kedilerde solunum bozukluğunun sebepleri değişiklik gösterir. Bu nedenle öncelikle veterinere götürülmesi gerekir. Gerekli tahliller sonrasında kedinizin veterineri teşhis koyacak ve buna göre bir yol izleyecektir. Eğer kediniz hızlı soluyorsa bunun sebepleri şunlar olabilir:

  • kanda düşük oksijen seviyesi,
  • kanda düşük kırmızı kan hücresi,
  • astım,
  • kalp yetmezliği sebebi ile akciğerlerde sıvı oluşması,
  • göğüs boşluğunda sıvı oluşması,
  • akciğer kanaması,
  • tümörler.
Kedinin Hızlı Nefes Alıp Vermesi
Kedinin Hızlı Nefes Alıp Vermesi

Kedinin Nefes Nefese Kalması Neyi İşaret Ediyor?

Kediniz gün içerisinde her zamanki hareketleri yaptığı halde daha hızlı soluyor olabilir. Bunun genelde fazla hareketli olmasından kaynaklandığı düşünülse de enerjisi yüksek olan kedilerin günlük hareketleri solunumlarını etkilemez. Eğer hızlı soluyorsa bu yaşadığı bir sağlık sorununun habercisi olacaktır. Bununla birlikte kedinizin nefes nefese kaldığını görebilirsiniz. Nefes nefese kalan kedinin yaşıyor olabileceği birtakım sağlık sorunları vardır:

  • acı çekmesi,
  • yüksek ateş,
  • ilaç.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kalp Krizi ve Belirtileri Nelerdir?

Solunum zorluğu yaşayan kedinin yaşayabileceği hastalıklar, acı çekmesine sebep olabilir. Acı çekiyor olması onun sağlığında bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir. Aynı zamanda hastalıklarının yan etkisi olarak ateşi olabilir veya kullandığınız ilaçlar nefes almasını daha da hızlandırabilir. Bu gibi etkileri fark etmeniz halinde kedinizi mutlaka kontrole götürmelisiniz.

Kedilerde Solunum Hastalığı Tedavileri

Hasta kedinin hızlı nefes alıp vermesi astım, akciğer hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi farklı hastalıkların habercisi olabilir. Ancak bu teşhisin konulması ancak veteriner hekimler tarafından yapılacaktır. Veterinerine gittiğinde kedinizin gerekli kontrolleri yapılır, tahlil alınır, röntgen çekilir ve gerek duyulan farklı işlemler yapılabilir. Teşhis konulduktan sonra tedavisine genellikle klinikte devam edilir. Daha rahat nefes alması için oksijen takviyesi ve ilaç tedavilerinin Veteriner klinikde olması kediniz için daha önemlidir.

Veterinerde tedavi gören kedi kendine geldiğinde hareketli hayatına devam etmek isteyecektir. Bu süreçte sahibinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta kedinin hareketlerini kısıtlamak olacaktır. Henüz tedavisi biten kedi, hareketli bir güne başlarsa yine nefes almada zorluk yaşayacaktır. Kedinizi eve getirdikten sonra yatırın ve başında bekleyin. Eğer hareket etmekte ısrar ediyorsa onu kafesine koyabilirsiniz. Düzenli kontrollerle solunum hastalığına çözüm bulabilirsiniz.

Solunum hastalıkları kedilerde sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Sizler de kedinizin nefes alma sırasında yaşadığı zorlukları, nasıl önlem aldığınızı ve tedavi sürecini yorumlarda paylaşarak diğer kedi sahiplerine destek olabilirsiniz. Bu konuda merak ettiklerinizi ve eksik gördüğünüz bilgileri de her zaman paylaşabilirsiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

Comments were made on "Hasta Kedinin Hızlı Nefes Alıp Vermesi".
  • Osman camgöz

    Nefes almadan okudum. Çünkü kedim can çekişiyor şu anda. Üzgünüm.

  • Hanife Uyanik

    İyi günler. 8 aylık bir kırma kedimiz var. 3 aydır çok hızlı nefes alıp veriyor, veterinere getirdik kalp rahatsızlığı olduğu söylendi ama biz çok korkuyoruz lütfen bize yardımcı olun.

  • Anonim

    Merhaba, benim kedim nefes alıp verirken karnı çok inip çıkıyor. 3 gündür öyle, sebebiyle ilgili bir fikriniz var mı?

  • Hülya

    Kedim üç haftadır çiş yapamıyor diye vet götürdüm beş gün arayla iki kez sonda takıldı ve serum verildi bazen serumu çok hızlı verdiler ilaç ve antibiyotikte kullandılar sonra bayram tatili nedeniyle bizi başka bir vet yönlendirdiler. Kedim bir haftadır yemek yemiyor ve su içmiyor, ben besliyorum. İkinci sondayı takmadan kedim atak geçirdi çok hızlı bir nefes gözler yaşlı ve burun akıntısı oldu bacaklarındaki tüyler döküldü üç gündür çiş yapamıyor. Tekrar sonda takılır mı? Kedim çok mu acı çekiyor, 20 gündür tedavi olamadık.

    • Murat Dinç

      Merhaba. Kedinizin durumunu göz önünde bulundurarak buradan bu konu hakkınca cevap vermenin doğru olmayacağı kanaatindeyim zira kedinin kesinlikle veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.

  • Melisa

    Merhabalar biz 1 haftalığına tatile gideceğiz kedimizi de bir tanıdığımıza Bırakacağız onunda kedisi var acaba orda kalsa bir şey olur mu?

  • Anonim

    Bizim kedide bu bir hafta içinde çok hızlı nefes alıp veriyor bide kardeşim onu çok sıkıyor acaba ondan mıdır?

  • Esra karakaya

    Mrb, kedimiz tekir kedi ve 5 gün tatile gittik. Kuzenime bıraktık dun aksam getirdik gayet normaldir ama şuan çok hızlı nefes alıp veriyor ve arada ağzını acıyor kalbi duracak gibi nefes alıp veriyor, ne yapmam lazım?

    • Ayşenur

      Merhaba. Kedilerde hızlı nefes alıp verme, ağzı açık şekilde durması veya sürekli uyuması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kedinize temas ederek sakinleştirmeye çalışın. Onu çok yormadan dikkatini dağıtmaya çalışın. Biraz daha gözlemleyin, eğer sorun 48 saatten fazla sürüyorsa, kedinin kan değerlerine ve akciğer görüntüsüne bakılmalı. Kuzeninizde kaldığında belki üşütmüş veya ateşi çıkmış olabilir. Korkulacak bir şey olduğunu zannetmiyorum, ama dediğim gibi 48 saatten uzun sürdüyse, lütfen bir veteriner hekime danışın.

  • Taner zülal

    Merhaba. Ben birkaç gün önce sokaktan yavru kedi buldum. Ama çok halsiz ve hızlı nefes alıp veriyor, ne yaptıysan canlandıramadım sürekli uyuyor. Veterinere götürdüm sağlıklı dedi, ama doğru düzgün yeyip içmiyor, ne yapabilirim?

    • Ayşenur

      Merhaba. Sokakta olan yavru kediler, çevresel faktörlerin etkisi yoğun olduğu için çok korkmuş veya psikolojisi bozulmuş olabilir. Veteriner hekim, bir sorun yok dediyse; durum psikolojik olabilir. Yavru kediler annesinden ayrıldığı zaman kendini kapatır ve psikolojisi bozulur. Sizin yapmanız gerekenler ise;
      Kedinizi sıcak tutun. Özellikle yumuşak battaniye serin ve üzerinde yatırın.
      Ona şefkat ve yoğun ilgi gösterin. Annesi olmadığı için ve annesini yeterince ememediği için kendini eksik hissediyor. Artık onun annesi sizsiniz. Hatta güvendiğiniz birileri varsa süt annesi bulabilirsiniz.
      Onun eve ve size alışmasını sağlayın. Kısık sesle, yavaş adımlarla ona yaklaşın.
      Dikkatini dağıtabileceği eşyalar göstererek, oyun oynattırmaya çalışın.
      Size alışması uzun sürebilir, endişelenmeyin.

  • Anonim

    Mrb. Kedim çok hızlı nefes alıp veriyordu, veterinere götürdüm kan tahlili yaptırmamızı istedi. Ciğerlerinde bir şey yok dedi, kalbinin hızlı attığını söyledi. Kan tahlili yaptıracağımız yer 3 saat uzaklıkta. Bize antibiyotik tedavisi uygulayalım belki ise yarar dedi. Nefes alıp vermesi biraz düzeldi kedim evde gezebiliyor. Mamasını suyunu içiyor. İlk hastalandığında hareketsizdi. Sizce nedir sorunu, ne yapmalıyım?

    • Murat Dinç

      Merhabalar,

      Bu tür sağlık sorunlarında bizim buradan bir şey söylememiz veya tedavi tavsiyesinde bulunmamız ne yazık ki mümkün değil. En iyisini kedinizi muayene eden Veteriner Hekim bilir.