Ölümcül kedi hastalıkları, belirtileri ve koruma yöntemleri hakkında yazımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Evet, tatsız bir konuyla baş başayız sevgili okuyucular. En sevilen evcil hayvanlar arasında yerini alan kediler günümüzdeki nüfusu ortalama 500 milyonu aşkın vaziyettedir. Kedi nüfusu arttıkça bununla birlikte kedilerde görülen hastalıklar da artış gösteriyor. Kedileri ciddi manada etkileyen ve kedi ölümlerine sebep olan 5 büyük hastalık hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
1. Feline Panleukopenia (Kedi Gençlik Hastalığı)
Kedilerde kusma, ishal, iştahsızlık ve halsizlik olarak baş gösteren bu hastalık özellikle yavru kedileri etkiler. Aşıları aksatılmış ve yapılmamış, evde beslenen kediler ve aşısız sokak kedileri bu hastalığa daha yatkındır. Hastalığın neden olduğu etkenler doğada oldukça yaygındır. Dirençli bir hastalık olması hasebiyle doğada uzun yıllar canlı kalabilir. Bu hastalığın kediden kediye bulaşması, daha çok yoğun kedi popülasyonu olan ortamlarda gerçekleşir. Bununla birlikte aynı evi paylaşan kediler için ortak kullanılmaması gereken ürünlerin birlikte kullanımı hastalığın bulaşma oranını arttırır. Bunlardan en önemlileri; mama kabı, tuvalet kabı ve su kabı örnek olarak verilebilir.
Bu hastalığa genel olarak 2. – 6. ay arası dönemdeki kedilerde rastlanır ve virüs vücuda girdikten 8 – 10 gün sonra ilk belirtiler görülmeye başlar. Hasta kedi mutsuz ve iştahsızdır. Kürek kemikleri göğüs kafesi üzerinde çıkıntı yapmış biçimdedir. Bu belirti bu hastalığa yakalanmış hemen her kedide görülen bir belirtidir.
Bu hastalıklardan korunmak için veteriner hekimin önerisi ve tavsiyeleri üzerinde durulmalı karma aşısı zamanında ve gerekli tekrarlarla yaptırılmalıdır. Sonuç olarak hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra, iki gün içerisinde 2 – 6 aylık kedilerde yüzde seksen oranda ölümle sonuçlanır. Hastalığın akut dönemini atlatan kediler ise bir hafta içinde iyileşerek herhangi bir hastalık belirtisi kalmadan hayatına devam eder. Hastalık Zoonos (hayvandan insana bulaşan hastalık) değildir. Sadece kedilerde gözlenir ve insana bulaşmaz.
2. FIP (Feline Infectious Peritonitis)
Korona virüsün mutasyona uğramış hali olarak özetleyebiliriz. Kediler için ölümcül hastalıklar arasında yer alan bu hastalık, kedilerin bünyesinde kuru ve yaş olarak iki formda bulunabilmektedir. Yaş FIP, daha belirgin özelliklere sahiptir. Minik yavrumuzun karnında oluşan şişlik en yaygın belirtilerindendir. Bu belirti haricinde nefes almakta güçlük, iştahsızlık ve halsizlik görülebilir. Ciddi oranda ölüme sebep olabilen bu hastalık yavru ve yetişkin kedilerde görülür. Sadece bu hastalığı ilgilendiren, detaylı bir araştırmam vardı, ona da burada ulaşabilirsiniz.
3. Kedi Lösemi Virüsü (Feline Leukemia)
Kedi lösemi virüsünün son derece bulaşıcı olduğunu söyleyerek başlayalım, bu hastalık yetişkin ve yavru kedileri kapsayacak şekilde görülebilir. Bazı kediler virüse karşı bağışıklık gösterip taşıyıcı olurlar. Virüsün salya ve gözyaşı gibi vücut sıvılarında bulunması nedeniyle, bir arada yaşayan kedilerin birbirini yalaması, aynı mama ve tuvalet kabını kullanması gibi durumlarda bulaşır. Kavga esnasında ısırık yaraları ile bulaşabileceğinin yanı sıra kediden kediye kan nakli sırasında da bulaşma söz konusudur.
Belirtiler arasında lenf yumrularında şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik bulunmaktadır. Fakat iyi haber var ki bu hastalığa karşı alabileceğimiz aşı artık yapılıyor. Bu hastalıktan kedimizi korumak için aşı yaptırmak şarttır. 9-10 haftalık olduklarında ilk aşılama yapılır. Teşhis edilmesi için kan testinden faydalanılır.
4. FIV (Feline Immunodeficiency Virus)
Oldukça ölümcül olarak seyreden bu hastalık, genellikle kedilerin birbirlerini ısırması ile bulaşır. Dolayısıyla kısırlaştırılmamış, saldırgan sokak kedileri bu hastalık açısından büyük risk altındadır. Yapılan araştırmalar sonucunda virüsün anne sütü vasıtasıyla yavru kediye bulaşmasının da mümkün olduğu tespit edilmiş. Hastalığın belirtileri arasında ishal, halsizlik ve diş eti iltihabı gözlenir. Birbirleriyle kavgaları sırasında ısırmak suretiyle bulaşan bu hastalıktan korunmak ise düzenli aşılamaya dayalıdır.
5. Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu (Feline Calicivirus)
Solunum yolunu etkileyen, viral yani virüslerin sebep olduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Özellikle yavru kediler için daha tehlikeli olan bu hastalık, yavru kedilerde %30 oranıyla ani ölümlere sebep olur. Hastalığın belirtileri arasında ise burun ve göz akıntısı, iştahsızlık, halsizlik sayılabilir. Düzenli aşılama ve düzenli aralıklarla veteriner kontrolü ile minik yavrumuzu bu hastalıktan korumanın mümkün olduğu söyleniyor.
Evhamlı bir kadın olduğumdan, sanırım biraz da onlar için en iyi olanı araştırma çabamdan, sıkça veteriner kliniklerini aşındırıyorum. Yukarıda verdiğim bilgiler, hem veterinerimizden edindiklerim, hem de arkadaş çevremden duyduklarımın birleşimidir. Elbette azıcık da daha iyiyi yapma yollarını araştırırken karşıma çıkan verilerden de faydalanıyorum. Sizler de pati dostlarımız için nezdimde tüm takipçilerimize fikir beyan ederek, bana katkı yapabilirsiniz. Eğer bu sorumluluğu alıyorsak, onlar için en iyi olanı hedeflemeliyiz. Öyle değil mi?