Her köpekte kepek oluşumu sıklıkla görülebilir. Hangi sebepten dolayı kaynaklandığı bulunduktan sonra en uygun tedavi başlatılır.

Hayvanlar aleminin en kibar ve duygusal canlıları hiç şüphesiz köpeklerdir. Yaratılışları gereği çok insancıl, anlayışlı, korumacı ve merhametli oldukları için sahiplerine karşı çokça aşk beslerler. Onlar bizim göz bebeklerimiz olduğu için başlarına en ufak bir şey gelmelerine bile dayanamayız.

Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmasınlar diye beslenmelerini, günlük aktivitelerini, psikolojilerini, detaylı muayenelerini ve aşılarını çok dikkatli bir şekilde göz önünde tutuyoruz. Köpeklerin bağışıklık sistemi ne kadar güçlü ve dirençli olursa, o kadar çok hastalıklardan korunabilir.

Bunu bildiğimiz içinde köpeklerimize ekstra takviye gıdaları veriyoruz ya da onların yemelerinde sorun olmayan ev yemeklerini tatsınlar ve faydalansınlar diye ikram ediyoruz. Biz dostlarımıza bu kadar düşkünken ve dört dörtlük her ihtiyaçlarını karşılıyorken, beklenmedik bir şekilde hastalanabiliyorlar.

Köpekte Kepek Neden Olur?
Köpekte Kepek Neden Olur?

Mesela köpeklerde en çok görülen rahatsızlıklarından biri de cilt hastalıklarıdır. Özellikle dostlarımızda kepek sorunu oluşması ciddi bir rahatsızlık değildir ama tüy kalitelerini ciddi oranda düşürdüğü için tamamen geçmesi biraz zaman alabilir. Köpeklerde kepek oluşumuyla birlikte farklı cilt hastalıkları da görülürse durumu daha da ciddi olabilir. Köpeklerde kepek bu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir;

  • Cheyletiella akarı: Köpeklerde kepek oluşumunun 1 numaralı nedenidir. Gözle görülmeyecek kadar küçüklerdir ve köpeklerin derilerine bulaştığında kepek oluşumuna neden olurlar. Cheyletiella akarı ”yürüyen kepek” olarak da adlandırılır, köpeklerin tüylerinin aralarında hareket ederler ve hızlıca çoğalabilirler.
  • Alerji: Köpeklerin bazı yiyeceklere veya çevresel faktörlere alerjileri olabilir. Cildiyle temas ettiği zaman kaşıntı, kızarıklık veya deri dökülmeleri görülebilir. Ardından tüylerinin arasında kepeklenme oluşur ve zamanla tüylerinde küçük beyaz noktacıkların oluştuğu fark edilir.
  • Mantar ve enfeksiyon: Köpeklerin cildinde birtakım nedenlere bağlı olarak enfeksiyon veya mantar oluşabilir. Cildi fazlasıyla tahriş ettikleri ve kuruttukları için cilt hücrelerinin hızlıca büyümelerine neden olurlar. Böylece köpeklerde kepeklenme meydana gelebilir.
  • Parazitler: Köpeğinizin cildinde parazit varsa, beraberinde kepek sorununu da getirebilir.
  • Dehidrasyon sorunu: Köpekler yeterince su içmedikleri zaman ciltleri kurur ve kepek oluşumuna yol açar.
  • Tüylerinin taranmaması: Köpeklerin tüyleri fırçalanmazsa deri hücreleri harekete geçmez ve kan dolaşımı yavaşlar. Arından kepek ya da birçok cilt hastalıkları meydana gelebilir.
  • Beslenme yanlışları: Köpekler vücutlarına almaları gereken besinleri yiyemedikleri zaman vitamin veya mineral alamazlar. Bunun eksiliği tüylerine yansıdığı için tüy aralarında kepek oluşumu fark edilir.
  • Stres: Köpeklerin stresli ortamda olması ve gün boyu oyunsuz, ilgisiz ve hareketsiz kaldıklarında fazlasıyla kaygılanabilirler. Stresi hafife almayın, kepek gibi bazı hastalıklarının meydana gelmesinde stres önemli bir rol oynar.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde Kalp Kurdu (Dirofilariazis) Hastalığı

Köpeklerde Oluşan Kepek Çeşitleri

Köpeklerde meydana gelen kepek sorununun iki çeşidi vardır; bunlar kuru kepek (sebore sicca) ve yağlı kepek (sebore oleosa) olarak ayrılırlar. Kuru kepek çeşidi, adından da anlaşıldığı gibi cildin aşırı kuru olmasından dolayı kepek oluşumuna neden olur. Yağlı kepek ise köpeğin vücudu aşırı yağ ürettiği için koku yapar ve beraberinde kepek oluşumunu meydana getirir.

Köpeğinizde kepek oluşumu gördüyseniz, kuru mu yoksa yağlı kepek mi olduğunu ayırt edebilirsiniz. Tüylerinin arasını açarın, eğer fazlasıyla koku geliyor ve parmağınızla dokunduğunuzda yağlılık hissi geliyorsa, yağlı kepek çeşididir. Tam tersi köpeğin tüylerinin arası çok kuruysa ve dökülmeler yaşanıyorsa, kuru kepektir. İki kepek çeşidi de birbirinden zor olduğu için köpeğiniz bu durumdan çok rahatsız olur.

Köpeklerde Kepek Tedavisi
Köpeklerde Kepek Tedavisi

Köpeklerde Kepek Belirtileri

Köpeklerde kepek oluştuğunda belirtilerini açıkça belli ederler. Eğer dikkatli bir insansanız ve dostunuzun tüylerini ara ara kontrol ediyorsanız, köpeğinizde kepek oluştuğunu hemen fark edebilirsiniz. Genellikle şu belirtileri görebilirsiniz;

  • Bölgesel tüy dökülmeleri,
  • Şiddetli olarak kaşınmalar,
  • Tüylerinin arasında beyaz toz gibi noktacıkların olması,
  • Kepek oluşan yerlerde kızarıklık veya tahriş,
  • Kendini her zamankinden daha fazla yalaması,
  • Cildinden gelen kötü koku,
  • Vücudunu sert nesnelere sürterek, kendini kaşıması,
  • İştahsızlık veya su içme azlığı.

köpeklerde kepek oluştuğunda görülen ana belirtiler bunlardır ama her köpeğin yapısı ve vücut sistemi farklı olduğu için başka belirtiler de görülebilir. Her köpekte aynı belirtiler görülecek diye bir şey yoktur, hatta bazı köpeklerde sadece kepek oluşumu görülebilir ama kaşınma ya da kızarıklık gibi belirtiler de görünmeyebilir. Bu belirti farklılığı sizi şaşırtmasın, eğer köpeğinizin tüy aralarında belirttiğimiz etkileri görürseniz veterinere danışarak sorunu çözmelisiniz.

Köpeklerde Kepek Tedavisi

Öncelikle köpeğinizde kepek oluşumunun hangi nedenden dolayı kaynaklandığı teşhis edilmelidir. Genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılır ve kepek oluşumunun sona ermesi beklenir. Kepeğe bağlı olarak tahriş veya kızarıklık sorunlarına da krem, merhem ya da ilaç tedavi yöntemlerine başvurulur.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Ne Yer? Köpek Ne ile ve Nasıl Beslenir?

Eğer köpeğinizin cildi kuruysa ve bundan dolayı kepek oluştuysa, beslenmesine yağlı mamaları ekleyerek fazla su içme oranını arttırmanızı söyleyebilir. Vücudunun kuruluğuna çare olacak özel şampuanlar da önerebilir. Tam tersi köpeğinizin cildi aşırı yağlıysa, bunu önlemek amacıyla beslenmesine dikkat etmenizi ve derisine özel şampuan kullanmanızı söyleyebilir.

Köpeğinizin tüylerini sıklıkla fırçalamalı ve ölü tüylerin dökülmesini sağlamalısınız. Beslenmesine çok dikkat etmeli ve daha fazla su içmesini bir şekilde arttırmalısınız. Eğer köpeğinizi sıklıkla yıkıyorsanız bu da çok yanlıştır, çünkü su köpeğin cildini tahriş ederek kurutur ve kepek oluşumu hızlandırabilir. Köpeğinizin cilt tipini öğrenerek veterinerinizin önerdiği şampuanı kullanarak tedaviye yardımcı olabilirsiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?