Tavşanların adet olduğu konusunda birçok yersiz iddialar bulunur. Tavşanlar adet görmezler, fakat bazı hastalıkların belirtileri olarak kanama görülebilir.
Dünyanın en tatlı hayvanlarından biri olan tavşanlar, dış görünüşleri nedeniyle diğer canlılardan daha farklıdırlar. Uzun kulakları, kırmızı gözleri, sürekli hareket eden burunları ve önleri daha uzun olan sevimli dişleri bulunur. Bu özelliklerinin yanında bir de tüyleri o kadar çok pofuduk ve yumuşaktır ki, neredeyse yüzleri bile zar zor görülür.
Kedi ve köpeklerde de olduğu gibi tavşanlarında bir çok cinsi vardır ama hepsinin karakterleri, dış görünüşleri, beslenme ve yaşayış şekilleri çok farklıdır. Tavşan sahiplenmeden önce mutlaka cinsleri hakkında araştırma yapıp bilgi sahibi olunması gerekir.
Bu arada yaklaşık 50 tane cins tavşan olduğu için Türkiye’de bulunan tavşanları; Hollanda Tavşanı, Cüce Tavşanı, Lop Tavşanı, Angora Tavşanı, Himalaya Tavşanı, Aslanbaş Tavşanı, Rex Tavşanı, Hothot Tavşanı ve Yeni Zelanda Tavşanı olarak sıralayabiliriz.
Bakımları biraz meşakkatli oldukları için evde rahat etmesi ve sağlıklı yaşaması açısından haklarındaki en ufak şeyler bile bilinmelidir. Tavşanlar, diğer hayvanlara göre daha hassas ve narin oldukları için evde iyi bir ortam sağlanması gerekir, aksi halde mutsuz olurlar ve birçok sorun meydana gelebilir.
Hepimiz tavşanlar hakkında ufak tefek bilgilere sahibiz belki ama sağlık konusunda öğrenmemiz gereken şeyler olabilir. Mesela tavşanlar adet olur mu? veya tavşanların gizli adet olduğu doğru mudur? soruları çok merak edildiği için yazımızda detaylıca belirttik.
Tavşanlar Regl Olur mu?
Bazı insanlar tavşanların regl olabileceği konusunda iddiaları olsa da bu tamamen yanlıştır. Bazen tavşanların idrarları turuncu, kahverengi tonları veya kırmızı renkte gelebilir. Olası nedenleri ise şunlardır;
- Yedikleri besinlerin pigmentleri, (ıspanak, köknar yaprakları, havuç vb. gıdalar tüketilince turuncu veya kırmızı idrar görülebilir)
- İdrar yollarında herhangi bir sorun veya taş bulunması,
- Hematüri, (idrar yollarında kanama)
- Rahim iltihabı,
- Genital bölge içerisinde belirli nedenlerden dolayı kanama (uterus veya vulva bölgesinde kalınlaşma ya da tümör)
- Yoğun stres,
- Kullanılan ilaçlar veya antibiyotik,
gibi nedenlerden dolayı tavşanların idrarında kan veya turuncu-kırmızı renk çiş görülebilir. Tavşanınızda sürekli veya ara sıra yoğun olarak kanama görüyorsanız, yukarıdaki hastalıktan birinden şüphelenerek mutlaka veterinere danışmanızda fayda vardır.
İnsanlarda ”memeli hayvanlar mutlaka adet görür” düşüncesi olduğu için tavşanınızın idrarının bahsettiğimiz nedenlerden dolayı turuncu, kahverengi veya kırmızı gelmesi ”tavşanım regl oluyor” düşüncesini aklınıza getirmesi gayet normaldir.
Her memeli hayvan adet olacak diye bir kaide yoktur, mesela düzenli regl olan hayvanlardan bazıları kedi köpek, domuz ve kanguru olmasına rağmen, gizli regl (kan, rahim dokuları tarafından emildiği için dışarıdan belli olmaz ve buna gizli adet veya kapalı adet denilir) görenlerden birkaçı ise atlar ve fillerdir.
Aslında bazı hayvanlarda adet durumu ortada yoksa gizli adet yaşayabilirler, mesela yarasalarda açık regl görülür ama bazı durumlarda kapalı adette görülebilir. Bu yanılgı sizi şaşırtmasın, sahip olduğunuz hayvanın (tavşan hariç) adet olması lazımken, hiçbir şekilde olmaması sizi telaşlandırmasın. Büyük ihtimalle gizli adet meydana geliyor olabilir.
Tavşanlar adet olmadığı için hamile kalır mı?
Adet olmamaları üreyemeyecekleri anlamına gelmez. En hızlı çoğalabilen hayvanlar arasında tavşanlar yer alır.
Farklı cins tavşanlar adet olur mu?
Tavşanların cinsi hiç fark etmez, genel olarak hiçbiri regl olmazlar.
Tavşanlar gizli adet olur mu?
Şu ana kadar tavşanların gizli adet olduğu teşhis edilmemiştir.
Tavşanların kızgınlık dönemlerinde kanama görülür mü?
Tavşanlar kızgınlık dönemine girdiklerinde kanama görülmez, sadece yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı kanama meydana gelebilir.