Adını belki de duymadığınız firavun faresi hakkında birçok kaynaktan derleme yaptık.Firavun faresi hakkında bilgi edinmek isteyenler bu makalede dolu dolu bilgiye ulaşacaklar.

Yaygın ismiyle firavun faresi bilimsel adıyla herpestes ichneumon olarak bildiğimiz memeli hayvanlar doğadaki en ilginç canlılardan biridir. Kimi zaman tehlikeli yılan türleriyle olan kıyasıya mücadeleleri kimi zaman sosyal ortamlarında koloniler halinde yaşamaları bizleri şaşırtır. İnsanlık tarihi boyunca çok çeşitli mitlere konu olmalarıyla birlikte de özellikle geçmiş dönemlerdeki izleri de görülmektedir.

Firavun fareleri memeli hayvanlar familyasından olmalarıyla birlikte ekosistemde çok önemli role sahip canlılardan biridir. Gizemli çöl diyarlarının çevik sakinlerinden olan bu fareler avcılık becerileriyle son derece dikkat çekicidirler. Kıvrak hareketlerle avlarını yakalamayı başarıyor olmalarıyla boyutlarına aldırış etmeden farklı canlılarla mücadeleye girmekten kaçınmazlar. Doğal yaşam alanları olarak bilinen bölgelerde son derecek koruyucu yapıya sahip olmalarıyla ilginç canlılar bilim dünyası tarafından yakından incelenmektedir.

Firavun Faresi Özellikleri

Firavun faresi

Firavun faresi boyutları orta büyüklükte olan canlılardır. Vücut uzunlukları ortalama olarak yaklaşık 50-60 cm seviyesindedir. İnce uzun gövde yapısına sahip olmalarıyla görünüşleriyle tamamen fark yaratırlar ve rahatlıkla ayırt edilirler. Sırt kısımlarındaki renkler siyah ya da gri renklerden oluşur. Karın bölgesinde daha açık renkleri görebilmek mümkündür. Burunları uzun, sivri yapısıyla birlikte koku almalarını kolaylaştırmak için ortam şartlarına uygun şekilde gelişmiştir. Kulakları sesleri daha dikkatli bir şekilde algılamalarını sağlayarak gece avlarında onların işlerini bir hayli kolaylaştırır.

Doğal ekosistem dengesinde rakip avcılara karşı da önemli avantaj elde etmelerini sağlayan fiziksel özellikleriyle firavun fareleri son derece esrarengiz canlılardır. Tüylü yapıları yaşadıkları ortama adapte olmalarını ve dış etkenlere karşı korunmalarını sağlar. Gözlerinin arka kısmında kalan siyah renkle bezenmiştir. Kuyrukları uzun, sivri yapıdadır. Kuyrukları denge mekanizmalarını oluştururken hareket ederken denge kurmalarını sağlar.

Firavun faresinin karakteristik özellikleri onların hayvanlar aleminde benzersiz yere sahip olmasını mümkün kılan en dikkat çekici yapılarıdır. Kendilerine karşı düşman gördükleri hayvanlara karşı hasım olurlar. Avlarını hiçbir zaman yarıda bırakmadan sonuna kadar peşlerinden giderek inatçı karakteristik özellikleriyle ön plana çıkarlar. Yaşamlarını koloniler halinde sürdürmeleri onların aile yapısı kurmalarının ne kadar önemli olduğunun göstergesi haline gelmektedir. Dişi firavun fareleri özellikle yavrularına karşı her tehdide karşı inanılmaz derece agresifleşerek saldırgan yapı sergilerler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Dünya Kediler Günü - Tüm "Kediler Günü" Tarihleri ve Tarihçesi

Firavun Faresi Nerede Yaşar?

Firavun faresi resmi

Firavun faresi yaşadığı çevreye çok kolay bir şekilde uyum sağlayabildiğinden dolayı hem dünya üzerinde hem de yaşam alanı tipi olarak farklı bölgelerde yaşamını sürdürür. Sıcak iklim bölgeleri firavun farelerinin favori yaşam alanlarını oluşturduğundan dolayı dünyada popülasyonlarını genel olarak sürdürdükleri bölgeler sıcak yerlerdir. Afrika kıtası ana yaşam alanlarını oluşturmaktadır. Kuzey Afrika bölgesinde yaşam alanları incelendiğinde Fas, Libya, Tunus ve Mısır gibi ülkelerde çok sayıda türlerini görebilmek mümkündür. Orta Doğu bölgesinde görüldükleri ülkeler arasında Lübnan, Suriye, İsrail, Ürdün ve Irak gibi ülkeler yer almaktadır.

Ağırlıklı olarak yaşadıkları bölge Afrika kıtası olsa da firavun farelerinin yaşadıkları yerler arasında Güney Asya ve Güney Avrupa bölgeleri de bulunur. Bazı türlerin yaşam alanı ada ülkeleri olarak da görülmektedir. Fiji, Hawaii ve Hırvatistan adalarında yaşayan firavun faresi türleri mevcuttur. Yaşadıkları ülkelerde tercih ettikleri yerler de çok geniş bir alanı kapsar. Bataklık bölgeler, çöller, su kenarları, tarım bölgeleri en çok görüldükleri alanlardır. Farklı koşullara adapte olmalarıyla binlerce yıllık geçmişe sahiplerdir.

Firavun Faresi Beslenme Alışkanlıkları

Firavun faresi özellikleri

Beslenmelerini gece çıktıkları avlarla gerçekleştiren firavun fareleri etobur canlılardır. Çok fazla yemek ayırt etmeyen bu vahşi yaratıklar gelişmiş avcılık içgüdüleriyle hareket ederler. Fiziksel özelliklerinin son derece çevik reflekslere sahip olması sayesinde avladıkları canlı yelpazeleri de geniş seviyededir. Firavun farelerinin beslenmelerini çeşitli böcekler, kuşlar, sürüngenler, solucanlar, balıklar, hayvan yumurtaları ve küçük memeliler grubu oluşturur. Firavun farelerinin beslenmelerinde bitkilerin de yer vardır. Bitki kökleri, çilek, kuruyemiş gibi besinlerle sadece etlerle sınırlı kalmadan bulundukları doğaya uygun hale getirmektedirler.

Firavun Faresi Evcilleştirilir mi?

Egzotik canlılardan olan firavun faresi son derece vahşi doğasıyla bilinir. Güçlü avcılık yetenekleri, hareketli yapıları ve avlanma istekleriyle evcil hayvan olarak beslendiklerine çok sık rastlanmaz. Evcil olarak çocuklar, bebekler için de zararlı olabilecekleri ortak görüşü bulunduğundan dolayı evin dışarısında misafir olarak ağırlanırlar. Evcil yaşam şartlarına uyum konusunda en zorlu canlılardan olsalar da yaşadıkları alana karşı koruma sağladıklarından dolayı bahçedeki zararlı canlıları avlayarak size yardımcı olurlar.  

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  En Güzel Mitolojik Kedi İsimleri

Firavun Faresi Hakkında İlginç Bilgiler

  • Dünya çapında yaşayan 30 farklı türde firavun faresi bulunur.
  • Su kenarları, bataklık alanlarda yaşayan firavun fareleri suyun içerisinde 15 saniye kalabilirler.
  • Türkiye’de firavun faresi nadir olarak görülen bir canlıdır. Koruma altında tutulurlar.
  • İletişim becerileri firavun farelerinde son derece gelişmiştir. 10’dan farklı sesi birbirleriyle iletişime geçmek için çıkardıkları bilinir.
  • 1900’lü yıllarda şeker kamışı tarlalarında ekosistemdeki zararlı canlıları temizlemesi için tropikal bölgelerde kullanılan firavun fareleri zamanla bu alanları istila etti.

Firavun Faresi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Firavun Faresi Zehirli mi?

Firavun faresi zehirli bir canlı değildir. Aynı zamanda nörotoksinlere karşı dirençlilerdir.

Firavun Faresi İnsanlara Saldırır mı?

İnsanlara özellikle saldırdıkları gözlemlenmez. Ancak firavun farelerinin yaşam alanlarına giren insanlara saldırma eğilimleri görülebilir.

Firavun Faresi Mirket Aynı mı?

Hayır firavun faresi ve mirket aynı canlılar değillerdir. Görünümleriyle nedeniyle en çok karıştırılan hayvan türleri arasında olmalarına rağmen temel farklılıkları onlar için ayırt edicidir.

Article by

How about writing a comment?