Kediler için çiğ et düşünüldüğü kadar da kötü değil aksine oldukça iyi bir beslenme türü olduğu da iddia edilebilir.
Minik dostlarımızın beslenmesine de kendimize dikkat ettiğimiz gibi dikkat etmeliyiz. Zevkle yediğimiz bir yemeği kedimize uzattığımızda o da yiyebilir fakat sizin aldığınız haz ve yemeğin size kattığı faydalar kediler için farklı olabilir hatta baharatlı, tuzlu yiyecekler zaman zaman zararlı olabilir.
Bilinildiği üzere çiğ etlerde bulunabilecek olan bazı parazitler kedilerimizin sağlığını tehlikeye atabilmektedir. Kediler yapıları gereği bakterileri, parazitleri yenecek bir güce sahiptirler fakat çiğ ürünlerde yine de dikkat edilmesi gerekmektedir.
Güvenilir olarak alışveriş yaptığınız kasabınızdan aldığınız et ile çiğ bir şekilde kedilerinizi besleyebilirsiniz. Yine de endişeli olacak olursanız dondurmak güzel bir seçenek olabilir çünkü dondurma durumunda da bazı parazitler etkisiz hale gelebilmektedir. Unutmayın kedilerimizin doğal olarak etçil ve kısmen vahşi canlılar olduğu bilincinde olmalıyız. Dolayısıyla kediler için çiğ etler aşırı zararlı da değildir.
Bahsedilen parazitler, bakteriler de Salmonella, E.Coli, Listeri ve Toksoplazma Gondii’dir.
Yapılan araştırmalarda bir pasifik istiridyesine Salmonella ve E.Coli bakterileri enjekte edilmiş ve dondurulmuşlardır. Salmonella için iki ayrı istiridye enjekte edilmiş ve ayrı ayrı dondurulmuştur. 0 derece ve -34 derecede dondurulduğunda ve iki gün dondurmadan sonra ikisinde de %1 den daha az bir miktarda Salmonella tespit edilmiş.
E. Coli için de aynı çalışmalar yapıldığında ise, E. Coli’nin soğuğa daha dayanıklı olduğu ve deney sonunda miktarları %10 ile %30 civarlarında tespit edilmiş.
Bir diğer deneyde ise Salmonella ve Listeri ton balığına enjekte edilmiş ve dondurularak bakterilerin analizi yapılmıştır. Bu sefer her balık için uzun süre dondurma işlemi yapılmıştır. Salmonella -18 derecede 42 gün ve Listeri -18 derecede 84 gün dondurulmuş sonucunda iki bakteri de tespit edilemez seviyeye kadar indirgenmiş.
Toksoplazma Gondii için yapılan deneyde de parazit domuz etine enjekte edilmiş. Dondurulmuş ve gün geçtikçe deneyler yaparak parazit miktarına bakılmış. -1 derecede 1 gün içinde %4-5 gibi bir düşüş fark edilmiş ve deneye devam ederek 33 gün sonunda parazitin tamamen yok olduğu gözlemlenmiştir. -8, -10 derecelerde bu durum 2-3 güne kadar düşmektedir. Dolayısıyla 2-3 gün dondurulmuş bir etin tamamen parazitlerden arınması oldukça mümkündür.
Et ürünleri de kendi aralarında ayrım gösterdiği için beraberinde farklı soruları da getirmektedir.
“Kediler çiğ tavuk yer mi?” sorusuna kısaca evet diyebiliriz. Kedilerimiz doğada avladıkları fareleri, balıkları, tavukları pişirerek yemiyor ve haliyle vücutlarında çiğ yenilen besinleri de tüketebilecek, sindirebilecek gerekli enzimlere sahiplerdir ve haliyle yiyebilirler fakat genellikle ev kedilerine önerilmez. Çünkü herhangi bir parazitlenme durumunda kediniz zarar görmese de vücutları parazitlenmeyi yenebilse de nihayetinde evde yaşayan bir kedi sahipleriyle temasta bulunacağından, kapalı alanda olacağından dolayı ev kedilerinde mümkün oldukça pişirilmesi tercih edilir.
Bu sorunun devamında “Kedilere çiğ ciğer verilir mi?”, “Kediler çiğ kıyma yer mi?” gibi sorular gelmektedir. Kediler için BARF diyeti adında çiğ etler ile yapılan bir diyet vardır ve bu diyet aslında kedilerimiz için bir hayli sağlıklıdır. Çiğ etler kedilerin su tüketimini arttırır, kuru mamaya göre çiğ et yedikten sonra daha çok su tüketirler. Çiğ etin besleyiciliğinin fazla olmasıyla da obezite riskini daha aza indirger. Genellikle yanlış bilinen efsanelerden biri çiğ et tüketiminden sonra olan kedi dışkısının aşırı kokmasıdır.
Arkadaşlar doğal, işlem görmemiş çiğ etlerde neredeyse hiç yok denilebilecek kadar az karbonhidrat bulunmasından dolayı koku konusunda da oldukça az koku çıkar. Dolayısıyla oluşan kötü kokuyu hemen çiğ ete bağlamamak gerekir.
“Kediler çiğ kıyma yer mi?” denildiğinde de evet kediler çiğ kıyma da yer. Kıymayı et çektirme diye tabir edilen bir işlem ile elde ediyoruz. Dolayısıyla kıyma, et bilinildiği üzere aynı şeydir. Bahsedilen açıklamalara göre, etinizi güvenli yerden alırsanız, gerekli koşullarda dondurursanız kedinizi rahatça çiğ et ile besleyebilirsiniz. Belirli oranlarda parazitler, bakteriler kalmış olabilir. Onu da bırakalım kendi vücutları ile sindirip, yensinler. Endişeniz olmasın, kedilerin özünde vahşi ve doğada yaşadıklarını unutmayın.
BARF Diyeti
Barf adı verilen diyet, bizim yaptığımız diyetler gibi protein ağırlıklı bir diyettir. Bu diyet biraz farklı olarak genel besleyici, sağlıklı olan ürünler, sebzeler, meyveler, etler harmanlanarak bir mama yapmak amacıyla uygulanır. Kendi mamanızı kendiniz yaptığınızda size de iyi hissettireceği için gayet tercih edilebilir bir beslenme tarzı olabilmektedir. Hazırlamak ise ortalama %50 kemikli, %20 kemiksiz çiğ et, %10 sakatat, %20 çiğ sebze, meyve, yoğurt, yumurta vb. gibi ürünler ile oldukça uygundur. Yağ olarak da sıradan yağ yerine Zeytinyağı, Balık yağı gibi yağlar kullanmanız da gayet faydalı olacaktır.
Daha önce uygulamış olduğunuz, kedinizin zevkle yediği, yemeye doyamadığı çiğ et kombinasyonları varsa sizin de önerilerinizi dikkate almak isteriz. Yorum kısmında paylaşırsanız diğer okurlarımız için de faydalı olabilir.
Tavuğu kıyma gibi çektirip aralarına kuru mamaları yerleştirin. Kuru mama yine tavuklu olsun. Önce az koyun ve her defasında biraz biraz kuru mamayı arttırın. Belki o zaman alıştırabilirsiniz. Deneyin bir isterseniz.
Merhabalar benim kedim devamli çiğ tavuk yemek istiyor ben haşlanmış olarak veriyorum onuda yiyor ama devamli çiğ istiyor üstelik kedi maması kuru yem hiç yemiyor okadar mama aldım degisik markalar ağzını bile almadı ufakligindan beri kedi maması yetiremedim ne yapmam lazım çiğ tavukta vermek istemiyorum 4 gün aç bıraktım yer diye yemedi çok inatçı bilgilendirirseniz sevinirim hayirli günler diliyorum
Sen 4 gün aç kal.
Merhabalar benim kedim devamlı çiğ tavuk yemek istiyor ben haşlanmış olarak veriyorum onu da yiyor ama devamlı çiğ istiyor, üstelik kedi maması kuru yem hiç yemiyor o kadar mama aldım değişik markalar… Ağzını bile almadı ufaklığından beri kedi maması yetiremedim ne yapmam lazım? Çiğ tavukta vermek istemiyorum 4 gün aç bıraktım yer diye yemedi çok inatçı bilgilendirirseniz sevinirim hayırlı günler diliyorum.
Merhaba, kediniz sanırım çiğ tavuğun tadını almış ve ondan başka hiçbir yiyecek tüketmek istemiyor. Kuru mama ve yaş mama yemiyorsa, çiğ tavuğun tadını unutturmalısınız. Artık pişmiş tavuk da vermeyin, mesela bazı günler pişmiş köfte veya balık vererek damak zevkini değiştirebilirsiniz. Mesela kediler çilek, elma, muz; havuç, patates gibi yiyecekleri çok severler. Bunları mamasına karıştırarak vermeyi deneyebilirsiniz. Bu arada kediniz için eve bir süre tavuk almayın ki, kokusunu bile unutabilsin.
Kedim yeni ama sorun cevabı değil sen 4 gün aç kal oha o kedi ❤️