En sık duyduğumuz ve her yerde karşılaştığımız kedi cinslerinden biri olan Tekir kedi hakkında merak edilen her şeyi sizin için içeriğimizde derledik.

Cins Özellikleri
Adapte Olabilirlik80
Oyunculuk65
Bakım İhtiyacı55
Sıcakkanlılık70
İlgi İhtiyacı65
Konuşkanlık50
Taranma İhtiyacı55
Haraketlilik60
Kıl Dökülmesi45
Sahibine Şevkat70
Sağlık ve Dayanıklılık85
Özgürlük Düşkünlüğü65
Hayvanlarla Dostluk65
Arsızlık65
Çocuklarla Dostluk75
Zeka Seviyesi70
Yabancılarla Dostluk70
Sosyal ihtiyaçlar55
Bilgiler
  • Kökeni: Mısır
  • İsimleri: Domestic Cat, Moggy
  • Yaşam Süresi: 10–15 yıl
  • Kilosu: 1,8–4,5 kg
  • Vücut Tipi: Orta
  • Tüy Uzunluğu: Kısa Tüylü, Tüylü, Uzun Tüylü
  • Tüy Dökme Oranı: Az Tüy Döken
  • Mizaç: Hareketli, Konuşkan, Uyumlu, Sevecen, Dikkatli, Özgüvenli, Özgür Ruhlu, Zeki, Neşeli, Sadık, Oyuncu, Sağlıklı
  • Dostluk: Çocuk, Evcil Hayvan, Yabancı ve Yaşlı Dostu

Çok uzaklara gitmeyin! Yalnızca mahallenizde hatta sokağınızda kısa bir yürüyüşe çıkın. Onlardan biriyle karşılaşacağınıza eminiz. Tekir kedisi, her ne kadar tam olarak bir cins olarak kabul edilmese de ülkemizde ve dünyada hemen her yerde karşımıza çıkabilecek ve genellikle sokaklarda yaşayan kedilerden. Aslında hepimiz onu iyi tanıyoruz ama belki de farkında değiliz. Her gün her yerde gördüğümüz bu kedileri tüm özellikleriyle tanımak ve bir sonraki karşılaşmamızda onu tanımanın verdiği özgüvenle onunla konuşmak ne güzel olurdu.

Tekir Kedi Cinsinin Kişiliği

Tekir’in kişilik özellikleri onun yaşadığı coğrafya ve soyağacıyla doğrudan bağlantılıdır. Çünkü Tekir kedisi dünyanın her yerinde farklı kedi cinsleriyle melezlenmiş ve o coğrafyanın etkisiyle farklı kişilik özellikleri geliştirmiştir. Yani Tekir’in belirli bir soyağacı yoktur. Bu da dünyadaki her bir Tekir kediyi birbirinden oldukça farklı yapmak için yeterlidir. Ancak yine de genelinde görülen bazı belirgin kişilik özelikleri olabilir.

Tekir’in en belirgin kişilik özelliği avcılıktır. Bugün bizimle birlikte olmasını ve dünyada evcil kedi popülasyonu içerisinde önemli bir yer tutmasını sağlayan da aslında bu özelliktir. Geçmişte ambarlarımızı, mutfaklarımızı, yatak odalarımızı zararlı kemirgenlerden korumak için yanımızda bulunan bu kediler harika avcılar olmakla kalmayıp av tutkunudurlar. Bir Tekir kedisi karnı tok olsa bile gün içerisinde bir ritüel gibi potansiyel avını izleyecek ve onun akıbetini tasarlamakla vakit geçirecektir. Aç olduğunda neler yapabileceğini siz düşünün. Bir gün yanınıza ağzında bir fare ya da kuşla gelirse şaşırmayın!

Tekir kedisi bir ev kedisi olarak evrilmiş ve evde yaşamaya adapte olmuş gibi görünse de aklı her zaman dışarıdadır. Onu boşuna sokak kedisi olarak tanımıyoruz. Bu yüzden onun dışarıyla olan ilişkilerini denetlemenin yanında ona yeterli dışarı çıkma imkanını da tanımalısınız. Aksi takdirde özgürlük için can atıp evden kaçış yolları arayabilir. Ve emin olun kediler kaçma, saklanma gibi konularda tahmin ettiğimizden çok daha iyidir. Elbette onu kontrolsüz şekilde dışarı çıkarmanızı söylemiyoruz. Başka hayvanların veya insanların saldırısına uğrayabilir, kaybolabilir, kontrolsüz şekilde çiftleşebilir ve hastalık kapabileceği ortamlara girebilir. En iyisi yeterince sık ve kontrollü bir biçimde dışarıyı keşfetmesine izin vermektir. Güvenliğini sağlamak için en iyi yöntem ise tasmadır.

Tekir kedisinin bir diğer kişilik özelliği ise, aç değilken bile av peşinde koşmasından anlaşılacağı gibi, yemek yemekten haz almasıdır. O sadece karnını doyurmak için değil zevk almak için de yer. Bu yemek düşkünlüğü kontrol edilmediği takdirde obeziteye bağlı kalp, damar hastalıklar, diyabet, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu konulara içeriğimizin sağlık bölümünde daha detaylı yer verilecektir.

Tekir kedisinin genel kişilik özelliklerinin yanında bir de başta bahsettiğimiz gibi bireyden bireye değişen kişilik özellikleri vardır. Bunun temel sebebi de cins içerisindeki genetik çeşitlilik ve bireylerin çok farklı çevresel faktörlere maruz kalmasıdır. Buna bağlı olarak bir Tekir kedi biraz daha içine kapanık veya sakin olabilirken bir diğeri dışadönük ve sosyal olabilir. Genetik farklar yalnızca dış görünüşü etkilemeyip kişilik özelliklerinde de belirleyici bir rol oynamaktadır. Bazıları konuşkan bazıları sessiz olabilir. Yine bazıları daha hareketliyken bazıları daha durgundur. Ama nihayetinde iyi bir ortamda, yeterince bakım ve ilgi gösterilerek yetiştirilen bir Tekir aileniz için iyi bir arkadaş olmakla kalmayıp evinizin neşesi hâlini de alacaktır.

Tekir
Tekir

Çocuklar ve Yaşlılarla İletişimi

Tekir kedi herkesle iyi arkadaş olabilir. O yüzyıllardır insanlarla yaşayan ve insana alışkın bir kedi cinsidir. Bu özellikleri de nesilden nesle aktarılır. Bu bağlamda Tekir kedisi çocuklarla ve yaşlılarla da anlaşabilir. Ancak her ikisiyle de mükemmel olduğu söylenemez.

Çocuklarla kedinizin ilişkisinde önemli olan aşama ilişkinin başlarıdır. Eğer uygun şartlarda tanışır ve birlerine zarar verme eğilimi göstermezlerse ilişkileri gayet iyi bir çizgide yürüyecektir. En önemlisi çocuğunuzu veya kedinizi birbirleriyle ilişki kurma noktasında zorlamamanızdır. Yalnızca gerekli tedbirleri alarak onları bir araya getirmeli ve gözlemlemelisiniz. Elbette iyi bir ilişkinin başka sırları da vardır. Çocuğunuz ve kediniz ne kadar erken yaşta tanışırsa o kadar iyi bir arkadaşlık kuracaklardır. Yine evcil hayvanlara nasıl davranılması gerektiği konusunda çocuğunuzu bilinçlendirmeniz de ilişkilerinde önemli bir rol oynayacaktır.

Yaşlılar konusunda ise Tekir kedi genellikle sorunsuzdur. Yalnızca belirsiz kişilik özellikleri yaşlılar için ufak problemlere yol açabilir. Mesela bir Tekir kedi çok hareketli de olabilir, sakin de. Bu yüzden yaşlılar için en iyisi yetişkin bir kedi sahiplenmeleridir. Onun ilgi ve bakım gereksinimlerini karşılayabildikleri sürece oldukça iyi anlaşacaklardır.

Evcil Hayvanlarla İletişimi

İki Tekir veya bir Tekir kedisi ile başka bir kedi cinsi arasında oldukça sağlıklı ilişkiler kurulabilir. Ancak bunun temel şartı onları çatışmadan uzak tutacak imkanların sağlanmasıdır. Bilindiği üzere her ne kadar evcilleşmiş de olsalar kediler bölgeci hayvanlardır. Belli bir bölgeleri vardır ve orada rakip kedileri istemezler. Çünkü bölgelerinde bir rakip olması güvenlik, beslenme, çiftleşme gibi konularda onlara dezavantaj sağlar. Bu yüzden eğer bir Tekir kedisini başka bir kediyle aynı ortamı paylaşmak durumunda bırakıyorsanız ikisine de yeterince yiyecek ve ayrı yerlerde bölgeler sağlamalısınız. Aksi takdirde kavga etmeleri ve birbirlerine zarar vermeleri kaçınılmaz olacaktır.

Tekir kedisinin köpeklerle olan ilişkisi de bundan çok farklı değildir. Kedi dostu köpeklerle oldukça iyi anlaşabilirler. Ancak yine de olası çatışmalara karşı kedinize onu köpekten koruyacak savunma alanları oluşturmanız en iyisidir. Örneğin tırmanabileceği yüksek yerler varsa köpeğin olası bir saldırısından kolayca kurtulabilecektir. Yemek ve uyku alanlarını da birbirinden ayırmanız daha sağlıklı bir ilişki için iyi olacaktır.

Diğer evcil hayvanlar konusunda Tekir tehlikeli olabilir. Bir av tutkunu olarak Tekir ile aynı evde onun avı konumunda olacak hayvanların yaşaması genellikle önerilmez. Özellikle kuş, balık, kemirgen gibi kendini koruyamayacak hayvanlar Tekir kedinin bir sonraki öğünü için iyi bir yemek olabileceğinden Tekir ile aynı ortamı paylaşmamalıdır.

Tekir Kedi Yavrusu
Tekir Kedi Yavrusu

Tekir Kedi Cinsinin Tarihçesi

Tekir kedi belki de adını en çok duyduğumuz kedi cinsi olabilir. Aslında “Tekir” bir cins adı değil kedilere has bir tür desenin adıdır. Postu siyah çubuklarla ve beneklerle süslü, kül renginde veya boz olan kedi anlamına gelir. Ancak dilimize, bu tür kedilerin yaygınlığıyla, cins adı olarak yerleşmiştir ve çoğunlukla cinsi belli olmayan sokak kedileri için kullanılır. Bu hatalı bir kullanım olmasına rağmen biz Tekir’i bir cins olarak ele alacağız. Çünkü aslında özellikle Amerika’da çok yaygın olan bu kediler “Domestic Cat” adı altında bir cins olarak kabul ediliyor. Yani bizim Tekir diye bildiğimiz kedilerin adı aslında Domestic Cat (Yerli Kedi) veya Moggy’dir.

Öte yandan bu cins pek çok kaynakta Domestic Shorthair, Domestic Mediumhair ve Domestic Longhair şeklinde üç farklı başlık altında incelenmektedir. Bu ayrım yalnızca tüy uzunluğu noktasında bir ayrımdır ve biz tüy uzunluğu hakkındaki bilgileri de yer yer paylaşarak tek başlık altında ele alacağız.

Üç farklı tüy uzunluğundan da anlaşılacağı üzere Tekir’in geçmişi oldukça karmaşıktır. Hatta soyağacını takip etmek neredeyse imkânsızdır. Dünya’nın hemen her yerinde en yaygın kedi olarak bilinen bu kedilerin devasa nüfusları ve çok eskiden beri hayatımızın içinde oluşu onların tarihçesi hakkındaki bilgilerimizi sınırlandırmaktadır. Ancak hemen tüm doğal evcil kedi cinslerinin yaygınlaşmasında önemli bir faktör olan avcılık faktörü Tekir kediler için de geçerlidir. İnsanların işlerine yardımcı olacak şekilde harika avcılar olan kediler gemilerde, çiftliklerde ve evlerde kemirgenler ve haşerelerle savaşarak insanlara fayda sağlamışlar ve böylece insanların yanında yaşayacak ve çoğalacak şekilde evrilmişlerdir. Tekir kedisi de o yardımcı kedilerden biridir. Amerika’ya ve dünyanın geri kalanına bu şekilde yayılmışlardır.

Doğal ve vahşi bir kedi cinsi olarak Tekir kedinin tarihçesi tam anlamıyla bilinmemesine rağmen Mısır’da evcilleştirildiği düşünülmektedir. MÖ 2000 yılları civarında yani yaklaşık 4000 yıl önce evcilleştiği düşünülen bu kediler yukarıda bahsedildiği gibi zararlı kemirgenlerle mücadele etmek amacıyla Mısır’dan çıkmış ve dünyaya yayılmıştır. Bu yayılış ise bambaşka hikâyeler içerebilir. Bunu kuru bir tarih anlatımıyla düşünmek mümkün değildir. Her yere ama her yere ulaşan bu kediler gittikleri coğrafyalarda başka kedilerle çiftleşmiş, fiziksel özelliklerini ve yaşam tarzlarını değiştirmişlerdir. İşte bu yüzden Tekir kedisinin bir tarihi yoktur. Pek çok tarihi vardır. Gittiği her coğrafyada farklı bir tarihi.

Bugün dünyanın en yaygın kedi cinslerinden ve evcil hayvanlarından biri olarak bilinen Tekir’in cins statüsü kazanması konusu da ayrıca karmaşık bir konudur. Tıpkı tarihleri gibi. Ancak saygın bir kedi kuruluşu olan Cat Fanciers Association (CFA) tarafından kısmi olarak tanınmıştır. Yetenekli avcılar olarak hayatımıza giren bu kediler bugün evlerimizin en güzel köşelerinde bizlere arkadaşlık eden ve şehirlerimizin sokaklarına hayat veren bir cins hâlini almıştır.

Tekir Kedinin Fiziksel Özellikleri

Tekir kedinin fiziksel özellikleri de tıpkı kişilik özellikleri gibi genetik ve çevresel faktörlere göre çok değişkendir. Her bir soyağacı birbirinden az veya çok farklı özellikler taşıyabilir. Bu yüzden Tekir’İn fiziksel özellikleri hakkında genelleme yapmak çok zordur. Ancak elbette bazı ortak özellikler sıralanabilir. Bu içerikte de bu ortak özelliklere yer verilecektir. Bunun yanında tekir ana hatlarıyla üçe ayrılır: Kısa tüylü, orta tüylü ve uzun tüylü.

Yüz ve Kafa Yapısı

Vücutlarıyla orantılı düzgün yuvarlak yapılı bir kafaya sahiptir. Bu yuvarlak kafa Tekir’in tipik özelliğidir. Ancak yüz yapıları çok çeşitlenebilir.

Vücut Yapısı

Tekir kedilerin vücutları genellikle düzgün ve orantılıdır. Orta boyutlu bu kedilerde her ne kadar obezite yatkınlığı olsa da genellikle çevik ve kaslı bir vücuda sahiptirler. Erkeklerin vücudu dişilere göre belirgin biçimde iridir.

Tüy Çeşitleri

Tekir kediler çok çeşitli tüy uzunluklarına, renklerine ve desenlerine sahip olabilirler. Bunlar temelde üçe ayrılır. Uzun ve kısa tüylü Tekir kedileri her yerde görülebildiği gibi genellikle uzun tüylüler soğuk iklim bölgelerinde yaygındır. Uzun tüylü tekirlerin yaygın olarak bulunduğu ülkelerin başında Rusya, İran ve Türkiye gelir. Kısa tüy varyantı ise cins içerisinde en çok görülenidir. Tekirlerin çoğu kısa tüylüdür ve bunlara dünyanın hemen her yerinde rastlanabilir. Orta uzunluktaki tüyler de uzun tüylülere göre daha yaygındır.

Tüyleri renk ve desen özelliklerine göre incelemek ise neredeyse imkansızdır. Çünkü bir tekir her renk veya desende olabilir.

Ağırlığı ve Boyutları

Tekir kedilerin ortalama vücut ağırlığı 1,8 ila 4,5 kg arasındadır. Dişiler 4 kg’ı bulurken erkeklerin vücut ağırlığı 5 kg’a ulaşabilir. Tekir kedilerin ortalama botu ise 20 – 25 cm’dir.

Tekir Kedi Cinsinin Bakımı

Tekir kedinin bakımı oldukça standarttır. Genel olarak kedi bakımından pek bir farkı yoktur. Ancak burada yine cins içerisindeki çeşitlilik önem kazanmaktadır. Bu çeşitliliğe göre kedinizin bakım ve ilgi gereksinimleri çok değişken olabilecektir.

Beslenme

Tekir kedi hakkında belli bir beslenme bilgisi olmamakla birlikte genetik çeşitlilikten dolayı her kedi farklı beslenme gereksinimine ihtiyaç duyabilir. Bu konuda veterinerinizden destek alabilirsiniz. Ayrıca Tekir yemeğe düşkünlüğüyle tanınan bir kedidir ve diyeti mutlaka denetlenmelidir. Ayrıca kediniz yeterince hareketli değilse ona egzersiz yaptırmak iyi bir fikirdir. Aksi takdirde obezite ve obezite kaynaklı diğer sağlık sorunları kedinizi tehdit edebilir.

Temizlik

Tekir kedinin temizlik gereksinimleri temelde tüy uzunluğuna göre değişir. Kısa tüylü olanların tüyleri 10 günde 1 kez, orta-uzun tüylülerin haftada 1 – 2 kez ve uzun tüylülerin haftada en az birkaç kez taranması gerekir. Tarama kedinizin tüylerinin sağlıklı ve güzel görünmesinin yanında sindirim, solunum rahatsızlıklarının önüne geçer. Ayrıca evinizin temizliği ve sizin sağlığınız açısından da gereklidir.

Taramanın yanında temizlik gereksinimleri standarttır. Kedinizin kendi temizlik yöntemleriyle ulaşamadığı bölgeleri olan göz çevresini ve kulak içlerini düzenli olarak kontrol etmeli ve gerektiğinde nemli bir bez kullanarak temizlemelisiniz. Kediler için özel olarak üretilmiş ağız bakım ürünleri kullanarak olabildiğince sık mümkünse günlük ağız bakımı yapmalısınız. Ayrıca kedilerin temizlik konusundaki hassasiyetlerini gözeterek mama kabı, tuvalet, oyuncaklar gibi kişisel eşyalarını düzenli olarak temizlemelisiniz.

Tekir Kedi Cinsinin Sağlık Durumu

Tekir kediler genel olarak oldukça sağlıklı ve dayanıklı kediler olarak kabul edilir. Özellikle değişken hava koşullarına kolayca adapte olabilir ve dayanıklılığını kullanarak hemen her hava koşuluna karşı dayanıklılık gösterebilir. Özellikle de aşırı sıcaklarda sorun yaşamayacaktır. Tüm bunlara rağmen Tekir de yaygın kedi hastalıklarına yakalanabilir.

Sağlık Sorunları

Tekir’in yaygın genetik çeşitliliği sebebiyle saptanabilmiş belli sağlık sorunlarına yatkınlığı yoktur. Ancak her soyağacı kendine has genetik eğilimler taşıyabilir. Bu yüzden önemli olan kedinizin soyağacında ciddi sağlık sorunları olup olmadığını bilmektir. Öte yandan Tekir kediler obezite, böbrek yetmezliği, ağız enfeksiyonu gibi yaygın kedi hastalıkları geçirebilir.

Yaşam Süresi

Tekir cinsinin ortalama yaşam süresi 10 – 15 yıl olarak bilinmektedir. Bu süre daha uzun da olabilir. Örneğin bazı istisnai durumlarda 30 yıla kadar yaşayan kediler olduğu bilinmektedir. Elbette bu süre daha kısa da olabilir. Ancak uygun şartlarda yaşayan, sağlıklı ve bakımlı bir kedi büyük ihtimalle bu ortalama süre kadar yaşayacaktır.

Her gün kapınızın önüne koyduğunuz bir kap su ve bir kap mama sonraki gün bitiyor mu? Muhtemelen bir Tekir kedi besliyorsunuz😊 Elbette sokak kedilerinin hepsi Tekir değil ama çoğunlukla sokaklarda yaşayan bu kediler hakkında bildiklerimizi sizlerle paylaştık. Siz de bu kediler hakkında bildiklerinizi ve deneyimlediklerinizi yorumlara yazarak bir kedinin hayatına dokunabilir veya bir kedi meraklısının güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Article by

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

How about writing a comment?

A comment was made on "Tekir Kedi".
  • Anonim

    Harikasınız, çok güzel bilgi veriyorsunuz. Çok teşekkür ederim. 😺😻