Cins Özellikleri
Enerji Seviyesi80
Egzersiz Gereksinimi80
Oyunculuk85
Zeka Seviyesi80
Sahibine Şefkat100
Köpeklerle Dostluk90
Hayvanlarla Dostluk90
Yabancılarla Dostluk90
Eğitilebilirlik90
Bakım İhtiyacı80
İlgi İhtiyacı100
Sıcaklık Hassasiyeti100
Ses60
Bekçilik20

Maltese Terrier ve Toy Poodle cinslerinin melezlenmesiyle ortaya çıkmışlardır. Onların dış görünüşlerine çok benzedikleri için çoğu zaman karıştırılırlar.

1990’lü yıllarda meydana gelen Maltipoo cinsleri hakkında pek bilgi ve iddialar bulunmamaktadır. Bu cinsler, Toy Poodle ve Maltese Terrier cinslerinin melezlenmesiyle ortaya çıkmışlardır. Dikkatli bakıldığında bu iki cinse ne kadar çok benzedikleri fark edilebilir. Dolayısıyla isimleri sadece Maltipoo değil; Moodle, Maltese Poodle, Malte Poo, Multa Poo, Malti Doodle gibi isimlerle de tanınırlar.

1900’lü yılların sonlarına doğru köpekler arasında melezlenme işlemleri çok popüler olmuştur. Maltipoo cinsleri de bu dönemde melezlendikleri için herkesin gözdesi haline gelmişlerdir. Birçok ünlü isim de Maltipoo cinslerinin popülerliklerini fark ettiklerinde hemen sahiplenmişlerdir. Hatta ünlü sahipleriyle beraber televizyon programlarına çıkıp herkesi kendilerine aşık etmeyi de başarmışlardır.

Meyedana geldiklerinden sonra harika bir popülerlik elde etmelerine rağmen başta AKC (American Kennel Club) olmak üzere hiçbir kulüp tarafından kabul edilip, tescillenmemişlerdir. Daha sonraki zamanlarda bu duruma hayranları karşı çıkarak herhangi bir kulüp tarafından kabul edilmelerini istemişlerdir. Maltipoo cinsleri şu an AKH (American Kanin Hibrit) kulübü tarafından tanınmışlardır.

Maltipoo Özellikleri
Maltipoo Özellikleri

Maltipoo Özellikleri

Süs ve kucak köpeği olarak hayatlarına devam eden Maltipoo köpek cinsleri, sevimlilikleri ve sıcakkanlılıklarıyla beraber köpeklerden hoşlanmayan insanları bile mest edebilirler. Tıpkı küçük ve tatlı kız çocukları gibi davranışları vardır. Bazen şımarık, bazen sırnaşık, bazen de komik halleriyle herkesi kendilerine bağlayabilirler. Tarihçesi hakkında daha fazla bilgi bulunmasa da karakteri, fiziksel özellikleri ve daha birçok konu hakkında bilinenleri vardır.

  • Kökeni: Amerika
  • Ortalama Boyutları: 21-36 cm
  • Ortalama Ağırlıkları: 3-11 kg
  • Diğer Adı: Moodle, Maltese Poodle, Malte Poo, Multa Poo, Malti Doodle
  • Renkler: Gri, Beyaz, Gümüş, Limon Rengi, Kayısı, Karamel, Sarı, Bal Rengi, Krem Rengi, Kahverengi

Karakter Özellikleri

Zeki, oyuncu, sevgi dolu, sevimli, cana yakın, arkadaş canlısı ve nazik köpeklerdir. Poodle ve Maltese Terrier cinsleriyle melezlendikleri için hemen hemen onların karakterlerini taşırlar. Sahiplerine ve aile fertlerine çok düşkün oldukları için yalnız kalmayı hiç sevmezler. Aileleri bir plan yaptıkları zaman mutlaka dahil olmak isterler, eğer olamazlarsa ağlama sesleri çıkararak üzüldüklerini belli ederler.

Yabancı insanlarla ve hayvanlarla çok iyi anlaşırlar, hatta yanlarına giderek bir şekilde iletişim kurmaya çalışırlar. Bazı durumlarda hoşlarına gitmeyen yabancı insan veya görürlerse küçücük boylarını hiç hesaba katmadan sahiplerini korumaya çalışırlar. Özellikle çocuklarla oynarken istemeden birbirlerinin canlarını acıtabilirler, dolayısıyla onları yalnız bırakmamaya ve gözetim altında zaman geçirmelerine dikkat edilmelidir.

Küçük oldukları için apartman ortamında yaşamaya çok uygunlardır. 1 yaşlarına kadar çok hareketli ve canlı olsalar da sonrasında bu enerjileri azalarak daha sakin bir köpek cinsi haline gelirler. Süs köpeği olduklarından egzersiz ihtiyaçları düşüktür. Dolayısıyla evin içerisinde veya bahçede rahatlıkla enerjilerini atabilirler. Maltipoo cinsleri hipoalerjenik (alerji yapmayan) köpeklerdir, tüye ve köpeklere karşı alerjisi olan insanların rahatlıkla sahiplenebilecekleri cinslerdendir.

Maltipoo Cinsleri
Maltipoo Cinsleri

Fiziksel Özellikleri

Küçük boyutlara sahip olmalarına rağmen oldukça kaslı ve güçlülerdir. Ortalama boyutları 21-36 cm, 3-11 kg ağırlıkları vardır. Bacakları kısa ve gövdeleri de alçak oldukları için kendilerine özgü yürüyüş tarzları vardır. Kafaları yuvarlaktır ama sanki yanakları tombulmuş gibi yüzlerinin yan kısımları çıkıktır. Gözleri boncuk gibidir ve parlaktır. Yüzlerine bakıldığında ilk olarak tüylerinin arasındaki minik gözleri dikkatleri çeker.

Maltipoo cinslerinin kulakları geniş, damla şeklinde ve düşüktür. Genel olarak yoğun tüyleri oldukları için kulakları tüylerin arasında kaybolur. Herhangi bir şeye dikkat kesildikleri zaman kulaklarını dikleştirerek sağa sola doğru hızlıca hareket ettirirler. Kuyrukları da orta sayılacak boyuttadır, genellikle sırtlarında dik bir şekilde taşırlar.

Yumuşak, yoğun, dalgalı, tek katmanlı ve ipeksi tüylere sahiptirler. Maltipoo cinslerinin vücutlarında eşit ve yoğun tüyler görülür ama özellikle kafa bölgesinde daha fazla tüy vardır. Hatta bazen tıraş edilmeyip, uzun saçları tokalarla bağlanabilir. Genellikle beyaz, gümüş, ten, kayısı, limon, sarı, karamel, bal rengi, krem ve kahverengi tüy renkleri görülür.

Maltipoo Bakımı

Tüylerinin yapısı Maltese Terrier cinslerine daha çok benzemektedir. Genel olarak seyrek tüy dökerler, mevsim geçişlerinde bile yoğun tüy dökülmeleri görülmez. Tüylerinin dalgaları ve canlılığını kaybetmemesi için haftada 2-3 kez taranması-fırçalanması gerekmektedir. İsteğe bağlı olarak tüyleri tamamen tıraş edilebilir veya belirli bölgeleri uzun bırakılabilir.

Özellikle kafa bölgelerindeki saçlar uzun bırakılacaksa, görüşlerinin engellenmemesi için mutlaka toplanması gerekmektedir. Maltipoo cinslerinin sıklıkla banyo yapmalarına gerek yoktur, ayda bir kez uygun köpek şampuanı kullanarak ılık suyla banyo yaptırılabilir. Sıklıkla yıkandıkları zaman tüylerinin kalitesi bozulur ve derilerinde tahriş meydana gelebilir.

Sıcak ve soğuk havalara karşı hassasiyetleri yüksektir. Özellikle soğuk havalardan etkilenerek titremeye veya hızlı nefes alıp vermeye başlarlar. Mutlaka dışarıya çıkmadan önce köpek kıyafetleri giydirilerek üşümeleri engellenmelidir. Aynı şekilde çok sıcak havalardan korunmaları için güneşli yerlerde durmaları yerine daha serin bölgelerde zaman geçirmeliler.

Gözleri ve kulakları çok hassas oldukları için mutlaka haftalık olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle banyo yaptırırken kulaklarına su kaçmamasına dikkat edilmelidir. Haftada 1-2 defa dişleri fırçalanmalı, aylık olarak tırnak kesimleri yapılmalıdır. Bakımları ne kadar düzenli yapılırsa, psikolojik ve fiziksel anlamda o kadar mutlu olacaklardır.

Maltipoo Sağlık Durumu

Genel olarak sağlıklı köpek olarak bilinirler. Her süs köpeğinde olduğu gibi Maltipoo cinsleri de bazı hastalıklara bağlıdırlar. Diş sorunları, göz rahatsızlıkları, kulak hastalıkları, kalp, displaziler, kemik ve eklem vb. gibi durumlar görülebilir. Özellikle 2 yaşlarını doldurana kadar sert zeminlerde hareket etmemelerine veya ağır egzersizlerden kaçınmalıdırlar. Dikkat edilmezse kemik ve eklemlerde ciddi sorunlar görülebilir.

Sindirim sistemleri ve mideleri hassas oldukları için beslenmelerine ekstra dikkat edilmelidir. Kaliteli marka, içeriğinde yüksek mineraller, vitaminler ve sağlıklarını tehdit etmeyecek yararlı besin çeşitleri bulunan mamalar kullanılmalıdır. Maltipoo cinsleri ortalama 12-15 yıl yaşayabilirler ama sağlıklarına ve bakımlarına dikkat edildiği sürece bu süre uzayabilir.

Maltipoo Bakımı
Maltipoo Bakımı

Maltipoo Egzersizi

Yerine göre enerjik ve sakin yapıları vardır. Süs köpekleri oldukları için egzersiz seviyeleri orta derecededir. Dolayısıyla yaşadıkları evde sahipleriyle beraber vakit geçirerek egzersiz ihtiyaçlarını rahatlıkla tamamlayabilirler. Dışarı çıkarıldıklarında 1 km kadar çok hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. Topla oynama, saklambaç, kovalamaca, oyuncaklarla oynama, nesne yakalama vb. gibi oyunları oynamaya bayılırlar.

Bazen değişiklik olabilmesi ve diğer köpeklerle sosyalleşmeleri için parklara götürülebilir. 30-40 dakika kadar parktaki eşyalarla oynayabilir, binebilir veya çimenlerde özgürce koşabilirler. Her zaman sahipleriyle beraber vakit geçirmelerine gerek yoktur, iş başa düştüğü zaman kendi başlarına da egzersizlerini yapabilirler.

Maltipoo Eğitilebilir mi?

Sahiplerine bağlı oldukları için sürekli onları memnun etmeye çalışırlar. İlk temel eğitimler verildikten sonra karakteri göz önüne alınarak olumsuz tarafları eğitimlerle beraber düzeltilebilir. Eğitim sırasında ödül mamaları, sevilen oyuncaklar, pozitif kelimeler vb. kullanarak eğitime daha çok teşvik edilebilir. Hassas köpekler oldukları için en ufak ses yükselmesinde küsebilirler ve depresyona girebilirler.

Heyecanlandıklarında veya hoşlanmadıkları kişileri gördükleri zaman yüksek sesle havlayabilirler. Apartmanda yaşıyorlarsa, diğer insanları rahatsız etmemek için mutlaka havlama konusunda eğitim verilmelidir. Genel olarak hızlı öğrenebildikleri için sahiplerinin ağızlarından çıkan her kelimeyi dikkate alırlar ve patilerinden geldiğince eğitimlere olumlu karşılık verirler.

Her türlü yaş grubuyla çok iyi anlaştıkları için kime nasıl davranacaklarını çok iyi bilirler. Özellikle down sendromlu, otizimli, hasta, doğuştan veya sonradan engelli olan çocuklarla zaman geçirerek, gelişimlerine çok büyük katkı sağlarlar. Kendilerini sevdirmek için ellerinden geleni yaparlar ve onların duygu durumlarını anlayıp komiklik yaparak eğlendirmeye çalışırlar.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?